Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Irak - ako izbegnete bombe, možete da uživate u Rajskom vrtu

Irački političari odobrili su plan da ta zemlja dobije svoj prvi nacionalni park ikada. Izbor je pao na Rajski vrt, mesto gde su prema biblijskom predanju živeli Adam i Eva. To područje naseljavaju brojne ugrožene biljne i životinjske vrste, zbog čega su iračke vlasti odlučite da zaštite i zvaničnim putem to područje.

1.jpg

Rajski vrt se malo promenio od kad su ga napustili Adam i Eva, al' što je bio lep! Ih! Sada je potrebno malo ulaganja da se sve vrati u prepotopsko stanje, a možda bi novac od eventualnih posetilaca vrta mogao da pomogne u tome

Nakom što je Sadam Husein početkom devedesetih razdvajanjem Tigrisa i Eufrata uništio skoro celokupni ekosistem tog nepreglednog močvarnog područja, smatralo se da je neprocenjivo prirodno bogatstvo uništeno.

Međutim, na opšte iznenađenje naučnika, sve vrste koje su tokom godina napustile područje, do sada su se vratile, uključujući 278 različitih vrsta retkih ptica, prenosi “New Scientist”.

Azam Alvaš, osnivač i predsednik udruženja “Nature Iraq”, smatra da je ova vest od velikog značaja za Irak, ali i za celokupnu planetu.


“Činjenica da smo bili voljni da odvojimo deo naše zemlje i posvetimo ga prirodi, predstavlja najlepši mogući korak napred”, tvrdi Alvaš za britanski Telegraf.


Najveći problem sa kojim se sada suočava to područje jesu svojevrsne restrikcije rečnih pritoka, koje Iraku uvode Sirija, Turska i Iran.

Uspostavljanje nacionalnog parka moglo bi delimično da promeni tu situaciju na bolje, a Alvaš se nada da će kroz nekoliko godina prirodni ekosistem biti vraćen u stanje u koje je bio tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Izvor: B92, Telegraph.co.uk
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Sadamova palata muzej iračke kulture

Sadamova palata muzej iračke kulture

Palata pogubljenog iračkog predsednika Sadama Huseina u Basri izgrađena je kako bi prikazivala svu moć režima. Međutim, sada je dobila sasvim drugu namenu i uskoro će postati muzej i centar iračke kulture.

1.jpg
Velelepna Sadamova palata postaje muzej

Radovi pretvaranja predsedničke palate u Muzej Basre privode se kraju, a prebačeni su gotovo svi eksponati iz razorene muzejske zgrade u centru grada.

Prebacivanje eksponata učinjeno je uz pomoć britanskih vojnih inžinjera, a kustos Britanskog muzeja, Džon Kurtis, bio je savetnik projekta. "Ovo će biti glavni muzej u južnom Iraku i nadamo se da će ga ljudi videti kao primjer za čitav region", rekao je Kurtis.

Što se tiče zaštite iračkog kulturnog nasleđa, bilo je velikih problema. Posle američke invazije opljačkani su Bagdadski muzej i brojna arheološka nalazišta. Vraćeno je samo 4.310 od 16.000 ukradenih eksponata. U međuvremenu je prikupljeno 133.000 antikviteta iz nezakonitih kopanja.

Kompleks palate u Basri na obali reke Šat al Arab pokazao se idealnim za novi muzej. Planirano je da ovaj kompleks postane centar iračke kulture, a radiće i kao obrazovna i istraživačka ustanova. Otvaranje je planirano krajem naredne godine.

Izvor: Vestionline

 
Top