Šta je novo?

Invazija komaraca u Beogradu, a šta kažu nadležni - dokad će?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.577
Invazija komaraca u Beogradu, a šta kažu nadležni - dokad će?
Beograd -- Zavod za biocide i medicinsku ekologiju radi na suzbijanju komaraca. U narednih nekoliko dana, ako vremenske prilike dozvole, situacija će biti pod kontrolom.
IZVOR: TANJUGIlustracija: Deposit/Wizzard
Ilustracija: Deposit/Wizzard

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su 24 časa na terenu i rade na suzbijanju komaraca, a u narednih nekoliko dana, ako vremenske prilike dozvole, situacija će biti stavljena pod kontrolu, rekla je direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

"U narednih par dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, situacija sa komarcima će biti stavljena pod kontrolu imajući u vidu najavljeno lepo vreme i kapacitet Zavoda koji podrazumeva 26 ekipa, ukupno 52 uključujući jutarnji i večernji tretman", rekla je Dragana Despot.


Ona je najavila da će se u sredu tretirati Novi Beograd, centar grada, Zemun i Zvezdara, u četvrtak Voždovac i Obrenovac, u petak Čukarica, Obrenovac, Surčin sa selima, a u subotu svi ostali delovi grada i prigradske opštine, saopštio je Grad Beograd.

Dragana Despot je istakla da je sezona komaraca na teritoriji Beograda počela izuzetno kasno, imajući u vidu njihovu populacionu dinamiku u odnosu na prethodne godine.

"Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su 24 časa na terenu i rade na njihovom suzbijanju, ali su opet, napominjem, vremenske prilike te koje nas limitiraju", naglasila je Dragana Despot. Ona je dodala da su preduzete sve preventivne mere kako bi se odložila sezona komaraca.

"Na vreme su odrađeni svi larvicidni tretmani u priobaljima kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarišta komaraca. Podeljene su tablete za larvicidni tetman u spetičkim jamama i na ostalim mikrožarištima i na vreme čim je uočena pojava komaraca u klopkama se krenulo sa tretmanima odraslih formi komaraca", navela je Dragana Despot.

Takođe, kako je dodala, rađeni su i tretmani kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru gde postoje uslovi za njihovu pojavu.

Dragana Despot je podsetila da su do sada sprovedene mere u okviru kojih je u 6.520 objekata izvršeno suzbijanje kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru, izvršen larvicidni tretman na 6.950 hektara, suzbijanje odraslih formi komaraca na 18.360 hektara metodom termalnog zamagljivanja i 21.720 hektara metodom hladnog zamagljivanja, kao i uništavanje mikrožarišta u 27.000 kuća.

Ona je rekla da je sprovedenim merama Zavod za biocide i medicinsku ekologiju znatno odložio pojavu komaraca na teritoriji Beograda, ali je istakla da je svakodnevno nestabilno vreme sa dosta kiše i vetra ekipama zavoda onemogućavalo rad jer se komarci ne mogu tretirati kada pada kiša. (post ispod)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.577
Bar nam komarci neće praviti probleme?
Beograd -- Obilne kiše u prethodnom periodu dovele su do porasta broja komaraca, a u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da nema razloga za brigu.
IZVOR: TANJUG

Ilustracija: Depositphotos/Wizzard


Ilustracija: Depositphotos/Wizzard​
U Zavodu kažu da su njihove ekipe svakodnevno na terenu i, kada im to vremenski uslovi dozvole, sprovode akcije suzbijanja komaraca na celoj teritoriji Beograda.

Problem je, kako je Tanjugu rekao Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, to što kiša pada svakodnevno, a po takvim uslovima ne može da se zaprašuje, pa ekipe Zavoda čekaju da se za to stvore odgovarajući vremenski uslovi


On je naveo da Zavod kontinuirano, tokom čitave godine prati pojavu i distribuciju komaraca na teritoriji celog Beograda.

"Tokom zimskih meseci radi se suzbijanje komaraca u zatvorenom prostoru. To su ženke koje prezimljavaju i započinju novu generaciju s proleća. Od decembra do aprila suzbijanje komaraca obavljeno je u 6.000 stambenih i drugih objekata u kojima postoje uslovi za rast i razmnožavanje komaraca", rekao je Pešić.

Dodao je da se nakon toga, već u aprilu počelo sa akcijama suzbijanja larvi i odraslih komaraca na teritoriji Beograda, a sve na osnovu rezultata monitoringa koji se svakodnevno sprovode.

"Možemo reći da je sezona komaraca zntno odložena sprovedenim preventivnim merama, jer su komarci tek početkom juna počeli da se pojavljuju na terenu", rekao je Pešić.

Istakao je da građani ne treba da budu zabrinuti, jer su ekipe Zavoda svakodnevno na terenu i dodao da se rade i jutarnji i večernji tretmani tako da je na akcijama suzbijanja komaraca svakog dana angažovano više od 50 ekipa.

Pešić je dodao da još nije zabeležen porast populacije komaraca iz roda "kuleks", koji su glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila, navodeći da rečni komarci kojih trenutno ima na teritoriji Beograda i Srbije ne prenose nikakve zarazne bolesti.
 
Top