Intolerancija na gluten i celijakija

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Celijakija

Celijakija

Celjakija predstavlja bolest probavnog trakta.

2v36mtf.jpg


Šta je celijakija?

Malapsorpcija je sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari (aminokiselina, masti, vitamina ili monosaharida) u crevu. Malapsorpciju mogu izazvati mnoge bolesti.
Što je celijakija?

Celijakija je nasledni poremećaj koji prouzrokuje osetljivost na gluten, belančevinu žitarica koja se pretežno nalazi u pšenici, raži i manjim delom u ječmu i zobi. Ne može se svariti, oštećuje sluznicu creva i sprečava varenje druge hrane.

Celijakija – Opis bolesti

Dugotrajna malapsorpcija važnih hranjivih materija dovodi do promena u građi i funkciji creva.

Ko oboleva od celijakija?

Jedinstveni genetski beleg nije poznat. Možete dobiti celijakiju ako je ima neko iz vaše porodice. Može se javiti kod dece ali i kod odraslih osoba. Kod žena se manifestuje ranije nego kod muškaraca.
Simptomi celijekija

Celijakija se ponekad javlja u detinjstvu, pre treće godine života. Deca koja boluju od celijakije osjećaju se nemirno i nervozno, gube na težini i uopšte zaostaju u telesnom razvoju. Imaju obilne i blede stolice neugodnog mirisa. Može se javiti i nadutost. Ako se bolest pojavi u odrasloj dobi, mogu se pojaviti razni simptomi, od proliva, stolice sa posebnim mirisom i gubitka težine do postupenog umora.

Kod žena može doći do poremećaja u menstrualnom ciklusu, tj. prestanka menstruacije i neredovnih menstruacija.

Ako mislite da je vaše dete prestalo dobijati na težini ili vrlo malo dobija na težini odvedite ga na pregled kod dečjeg lekara. Ako se odrasla osoba stalno oseća umornom bez nekog posebnog razloga ima česte proleve i stolice neobičnog izgleda (npr. ako se teško ispiru sa šolje) tada mora posetiti lekara.
Koji su uobičajeni pregledi kod celijakija

Lekar može započeti s ispitivanjem krvi. Možda ćete morati davati stolice nekoliko dana zbog laboratorijskih testova. Nakon rezultata prvih pregleda lekar će uputiti bolesnika na daljnju obradu.
Lečenje celijakija

Iz ishrane treba odmah izbaciti gluten. To znači da se mora izbegavati sve što sadrži pšenicu, uključujući obični hleb, testo, kolače, slatkiše i neke žitarice. Takođe se mora izbegavati hrana koja sadrži raž, zob i ječam. Postoje proizvodi bez glutena (brašno, hleb, testo) koje se mogu nabaviti. Do kraja života mora se biti na bezglutenskoj dijeti. To na prvi pogled može izgledati kao problem, ali vaš lekar može vas uputiti nutricionisti koji će vam dati dobre ideje i savete. Možete kupiti posebne kuvare za dijetu bez glutena.

Ako je malapsorpcija nastala zbog neke druge bolesti (npr. malapsorpcija masti zbog upale gušterače) tj. ako se ne radi o celijakiji, potrebno je lečiti uzrok.

Prognoza kod celijakija

Proveravanje svega što jedete kako bi bili sigurni da ne sadrži pšenicu preći će vam u naviku. Čak i mala količina glutena može vratiti simptome i oštetiti creva te je zato vrlo važno da se strogo držite dijete.

Kad započnete dijetu bez glutena, simptomi bi trebali nestati, a lekara ćete morati posetiti samo u slučaju ako se pojave problemi. Celijakija je ozbiljna bolest, ali pridržavanjem dijete i poštovanjem uputa lekara, može se sasvim normalno živeti i raditi. Ako se simptomi ponovno jave, ponovno dobijete proliv koji bi potrajao nedelju ili dve, ili ako iznenada izgubite na težini, posetite svoga lekara.

Izvor: Zdravlje
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nova otkrića u lečenju celijakije

Nova otkrića u lečenju celijakije

S media 29.07.2010 15:35




Australijski naučnici identifikovali su derivate glutena koji kod obolelih od celijakije izazivaju alergijsku reakciju.

Grupa naučnika iz australijskog instituta Walter and Eliza Hall Institute otkrila je da su među 90 peptida, derivata glutena koji izaziva imunološku reakciju kod osoba koje su na njega alergične, samo tri veoma agresivna, preneli su francuski mediji.

To otkriće bi moglo da otvori put razvoju imunoterapija koje se nisu mogle razviti dok patogeni agensi nisu jasno identifikovani.

Australijski istraživači su naveli da se, zahvaljujući rezultatima njihovog istraživanja, već razvijaju tri terapije protiv alergije na gluten - celijakije, što predstavlja dobru vest za osobe obolele od te vrste alergije.






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tiha i opasna alergija na gluten!

Tiha i opasna alergija na gluten!

Alo 16.03.2011 08:46

200034.jpg

Celijakija je hronična autoimuna bolest koju karakteriše netolerancija organizma na gluten - belančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Bolest se najčešće javlja kod dece mlađe od dve godine, u prvih šest meseci po uvođenju cerealija u ishranu.

Tok i simptomi bolesti zavise od starosti deteta. Kod dece mlađe od devet meseci početak bolesti je nagao, dete zaostaje u rastu, prisutni su povraćanje i dijareja, stomačić je nadut. Kod dece starosti između devet i 36 meseci, problemi nastaju postepeno, sa simptomima koji nisu karakteristični samo za celijačnu bolest, što često odlaže vreme do konačne dijagnoze. A kod dece starije od tri godine, bolest je neprimetna, dete neupadljivo zaostaje u rastu, prisutna je anemija, pa čak i rahitis.

Kako se bolest utvrđuje?
Deca sa ovim crevnim oboljenjem ispoljavaju širok spektar simptoma: 70 odsto njih ima dijareju, koja se manifestuje kroz svetle, obilne, brojne penušave stolice neprijatnog mirisa, često sa vidljivim kuglicama masnoće. Povremeno može da se javi zatvor (opstipacija), a stolica je uglavnom blede boje. Osim što imaju slab apetit, kod dece se uobičajeno sreće ispupčen stomak. Pored povraćanja i anemije, ovo oboljenje često prate i mlitavost, letargija, razdražljivost... Simptomi pothranjenosti uključuju gubljenje kalcijuma, mada se promene na kostima mnogo češće sreću kod odraslih koji su oboleli od celijakije. Veliki broj dece je ispod idealne telesne mase, ili pokazuje znake zaostajanja u razvoju. Ograničena iskoristljivost hranljivih materija konačno utiče na ceo organizam.

Kada se bolest javlja?
Prvi simptomi celijakije mogu da se jave nakon uvođenja čvrste (nemlečne) hrane u ishranu bebe - hrane koja sadrži gluten. To se najčešće dešava od navršenih šest meseci, ili kada beba udvostruči telesnu masu od rođenja. Obično se javlja do druge godine života. Prema najnovijim studijama, pre navršene prve godine ne treba uvoditi u ishranu namirnice koje sadrže gluten (pšenica, ovas, ječam i raž).

Ozbiljni poremećaji

Ozbiljni zdravstveni poremećaji nastaju kod obolelih od celijakije zbog nedostatka važnih vitamina. Nedostatak vitamina A izaziva noćno slepilo, utiče na kožu i dovodi do gubitka telesne težine. Nedostatak vitamina D ometa razvoj građe kostiju, uz propratni rahitis. Nedostatak K vitamina smanjuje mogućnost zgrušavanja krvi, a nedostatak folne kiseline može da doprinese anemiji, koja je veoma karakteristična za celijakiju.

Da li je dijeta jedino rešenje?

Celijačna bolest je sa medicinskog aspekta definisana u svim zemljama sveta kao doživotno oboljenje. Jedina terapija je doživotno sprovođenje striktne bezglutenske dijete. Ishrana po pravilu ne sme da sadrži nijedan molekul glutena. Ovakav pristup u lečenju obezbeđuje zdrav život i potpun oporavak za 95 odsto obolelih.

Zabranjenahrana za osobe sa celijakijom

PŠENICA, RAŽ, JEČAM i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu, pšenične klice, mekinje, pivo, bela kafa, viski kupovni hleb od kukuruznog brašna (uvek sadrži belo brašno), gotove supe, gotova hrana, sosevi, instant krompir suve smokve - beli prah na njima je često brašno, suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, viršli, pašteta - pretežno sadrže brašno.

Mere opreza u kuhinji

Birajte namirnice za koje pouzdano znate da su bez glutena. Sve posuđe koje koristite, a koje je bilo ili moglo biti u kontaktu sa namirnicama koje u sebi sadrže gluten, dobro operite. Dobro operite i radne površine na kojima se mogu nalaziti tragovi proizvoda koji u sebi sadrže gluten. Nemojte koristiti baš nijedan sastojak, posuđe ili alat koji je možda kontaminiran glutenom.

Da li je bezgluteinska dijeta štetna?

Bezglutenska dijeta pogodna je i za decu, i za trudnice, i za dijabetičare. Jedino na šta je neophodno da obratite pažnju jeste da, s obzirom na to da ne smete da unosite pšenicu, ječam, raž i ovas, morate da nadomestite unos biljnih vlakana. Potrudite se zato da jedete dovoljno voća i povrća svaki dan. Treba da obratite pažnju i na to da unesete dovoljno kalcijuma i vitamina, naročito kompleksa B vitamina.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sve više alergičnih na gluten

Sve više alergičnih na gluten

Alergija na belančevine, koja se prvenstveno nalazi u pšenici, ali i u nekim drugim žitaricama, otkriva se u svim životnim dobima, najčešće u detinjstvu. Osnovu terapije čini bezglutenska dijeta.

v206495p0.jpg

Od kada je Novak Đoković priznao da se odlično oseća jer je zbog nepodnošenja glutena iz ishrane izbacio hleb i testa, ordinacije pojedinih lekara i nutricionista pune su pacijenata koji sumnjaju da imaju isti problem.

Osetljivost na gluten, belančevinu koja se prvenstveno nalazi u pšenici, ali i nekim drugim žitaricama, otkriva se kod ljudi u svim životnim dobima, najčešće u detinjstvu, a nešto se češće registruje kod osoba ženskog pola.

U Zapadnoj Evropi pojavljuje se kod jedne od 100 do 200 osoba, što znači da u našoj zemlji gluten ne podnosi od 30.000 do 70.000 stanovnika. Smatra se da na jednog obolelog kod koga je konstatovana alergija na gluten dolazi najmanje sedam osoba kod kojih bolest nije prepoznata.

Glavni simptomi tipičnog oblika bolesti su gubitak apetita i težine, učestale i obilne stolice, uvećanje trbuha, apatija i zaostajanje u rastu i razvoju, a netipičnog tvrdokorna anemija, nizak rast, oštećenje zubne gleđi, bolovi u stomaku, znaci oštećenja jetre, kašnjenje u pubertetu. Dijagnoza bolesti se postavlja biopsijom sluznice tankog creva.

Kako objašnjava Milka Raičević, nutricionista beogradskog Doma zdravlja "Palilula", osetljivost na gluten se najčešće registruje kod beba kada pređu na čvrstu hranu, a roditelji primete da nešto nije u redu sa detetom kada izgubi apetit, smrša, postane hiperaktivno.

"Svake godine se beleži sve veći broj ljudi koji su osetljivi na gluten. Važno je da se detetu snimi sluzokoža creva u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ili u Univerzitetskoj dečjoj klinici. Na osnovu snimka vidi se koliko je oštećena sluzokoža creva. Oboleli moraju na pređu na bezglutenskudijetu, režim ishrane koji podrazumeva isključenje sve hrane koja sadrži ovu belančevinu", kaže za "Politiku" Raičevićeva.

Dodatni problem za ljude osetljive na gluten, objašnjava Vesna Pavkov, predsednica Udruženja Srbije za celijakiju, jeste to što je on prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima, pa čak i u lekovima, pastama za zube, kozmetičkim proizvodima, začinima, pićima, kafi, čokoladi, bombonama...

Kod osoba kojima nije utvrđen poremećaj ili je on registrovan, a pacijent ne drži dijetu bez glutena, može doći do ozbiljnih komplikacija. Ukoliko osoba koja je netolerantna na gluten jede nešto što ne sme dolazi do zapaljenja u tankom crevu, pada imuniteta, digestivnih poremećaja i dijareje.

"Termin celijakija podrazumeva trajni poremećaj podnošenja glutena, belančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži i ječma. Pitanje podnošenja belančevina ovsa, za sada, nije do kraja raščišćeno. Ponekad bolest prate nespecifični simptomi pa je veoma teško dijagnostikovati, zbog čega se smatra 'kameleonskim' oboljenjem. Testovi krvi, koji su vrlo bitni u otkrivanju celijaklije, u većini slučajeva nisu pokriveni osiguranjem. Sa uputom lekara oni se mogu uraditi recimo u KCS-u, gde imamo savetovalište za građane jednom nedeljno, kao i u KBC 'Bežanijska kosa'", rekla je Vesna Pavkov.

v206495p1.jpg

Poštovanje striktne dijete bez glutena, ipak, zahteva dodatne materijalne izdatke koji značajno povećavaju troškove života, tako da osobi treba dvostruko više novca nego što izdvaja prosečan žitelj naše zemlje koji nema ove probleme.

Na inicijativu Udruženja Srbije za celijakiju, a uz pomoć Ministarstva finansija, umanjen je PDV na hranu bez glutena sa 18 na osam odsto, a Vesna Pavkov se nada da će biti ukinuta ili umanjena i taksa na carinu. Poređenja radi, trenutno je kilogram bezglutenskog brašna u Sloveniji i Hrvatskoj dvostruko jeftiniji nego kod nas, gde košta oko osam evra, u dinarskoj protivvrednosti. Treba znati da se među žitaricama koje ne sadrže gluten nalaze amarant, kukuruz, proso i heljda.

Dešava se da na etiketama proizvoda hrane ne bude zapisano da proizvod sadrži gluten, pa se tako ova supstanca skriveno može naći u svim suhomesnatim industrijskim proizvodima (viršle, kobasice, mesni naresci, paštete, salame, šunke), u ćevapima, pljeskavicama, kandiranom i sušenom voću, brojnim zamrznutim proizvodima gotove hrane, voćnim jogurtima, pudinzima, voćnim sirupima, sladoledu, pa čak i u bombonama i čokoladama.

Vesna Pavkov upozorava da se dešavalo da su uočili da na nekim proizvodima piše da su bez glutena, a da se, kada su uradili analize, videlo da sadrže visok nivo ove belančevine, zbog čega je zdravlje obolelih dovedeno u pitanje.

(MONDO)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bezglutenski režim ishrane

Bezglutenski režim ishrane

Suzana Bijelić | 20. jun 2011. 12:41 | Večernje novosti

Kod mnogih je ustanovljeno da su oboleli od dijabetesa, a tek kasnije se uvidelo da je dijabetes posledica neotkrivene celijakije. O ovoj temi za „Život plus“ govori nutricionista Jasmina Stojanović-Ristivojević.

1.jpg

Kada je Novak Đoković započeo istorijski niz pobeda, svi svetski mediji počeli su da pišu o tajni njegove superiornosti i neverovatnoj energiji koju iskazuje na terenu. Tako se došlo do saznanja da je promenio način ishrane, odrekao se pice, testenina i hleba, odnosno pšenice, ječma i raži, a sve to po savetu nutricioniste Igora Četojevića.

Doduše, u međuvremenu se pohvalio kako je otkrio odličnu picu bez glutena. Videvši kako i posle iscrpljujućih mečeva Nole deluje sveže, mnogi „obični smrtnici“ su, naročito u Britaniji, počeli da primenjuju bezglutensku ishranu.

Interesantno je to da su nedavno naučnici iz Bostona otkrili da je većina dece koja boluje od celijakije, odnosno koja su netolerantna na gluten, rođena tokom prolećnih i letnjih meseci. Podsećanja radi, Novak je rođen u maju. A šta podrazumeva bezglutenska ishrana i kako to da Novak poslednjih meseci puca od snage, za „Život plus“ govori nutricionista Jasmina Stojanović-Ristivojević.

- Svako ko promeni režim ishrane, kada, recimo, pređe na vegetarijansku ili na makrobiotsku, dobije mnogo više snage, jer organizam menja metabolizam i proces varenja hrane. Prva promena se vidi već posle sedam dana – ten je čistiji, ujutru se lakše ustaje, imate više energije i snage... Promena traje nekoliko godina, a ako se pogodi da neko jede ono što mu stvarno prija i da pri tom unosi sve hranljive materije, onda mu to traje doživotno. Nekim ljudima smeta brašno prilikom varenja, ali ima onih koji imaju celijakiju, o kojoj govorimo kada nekome smeta protein iz žitarica, jer nema enzim za varenje tih proteina. Za svakoga ko ima ovaj problem jedini lek mu je ishrana bez tih proteina, odnosno bezglutenska ishrana.


Da li je to bolest ili stanje?

- Bolest. Sve više se pokazuje da nedijagnostikovana celijakija dovodi do neplodnosti, dijabetesa... Jedna devojčica je zbog toga oslepela, ali kada su joj isključili gluten iz ishrane, vid joj se vratio do 80 odsto. Međutim, problem je to što se kod nas ne zna koliko tačno ima obolelih.

Od čega zavisi da li će neko oboleti?
- Nekome je još kao bebi okidač uvođenje mešovite ishrane, a nekome u kasnijem dobu to može da bude neka stresna situacija. Dakle, u sebi imaš predispoziciju, samo je pitanje u kom trenutku i koji okidač će proraditi. Zato se sada deci do godinu dana u ishranu ne uvode namirnice koje sadrže gluten.

2.jpg

Počinje sezona odmora. Verovatno je teško sprovoditi bezglutensku dijetu, jer gde god da krenete, morate od kuće da nosite određene namirnice?

- Jeste teško, ali mora tako, jer i konzervansi imaju u sebi skriven gluten. Kod nas ni u jednom restoranu ne možete pojesti namirnice koje su sto odsto bez glutena, jer dovoljno je da se hrana sprema u istom posuđu u kom se priprema i hrana u kojoj ima glutena, pa da to onima koji su osetljivi na gluten napravi problem. Zato se treba hraniti isključivo kod kuće, hranu spremati u svojim sudovima, čak imati svoj magacin za skladištenje hrane. Recimo, čak i kada su pšenica i heljda zatvorene u različite kutije, i heljda mlevena na posebnom mlinu, ako su uskladištene u istoj prostoriji, u heljdi će biti tragova glutena. Iz tog razloga namirnice ne smete da kupujete u prodavnicama zdrave hrane u rinfuzu. Bezbedne su jedino ako su upakovane. Najveći problem predstavlja skriveni gluten jer ne znamo gde ćemo na njega naići.

Šta je, onda, najsigurnije?
- Voće, povrće i sveže meso. I kod nas ima proizvoda bez glutena, ali su veoma skupi, pa da biste bili bezbedni morate hranu da spremate kod kuće. Smeju da se piju prirodno ceđeni sokovi, voda, prirodni čajevi... Kod nas je najveći problem u deklaraciji, jer nije dovoljno jasna. Recimo, napiše se samo „skrob“, ali se ne kaže da li je on iz pšenice, krompira, ječma...

Kako da ljudi otkriju da im smeta gluten?

3.jpg

- U svetu postoji test koji možete da kupite u apoteci i sami proverite i uvidite u kom pravcu dalje da sprovodite ispitivanje. Kod nas toga nema, već morate da sačekate da se celijakija ukaže u najgorem obliku. Teže ga je otkriti kod odraslih. Kod mnogih je ustanovljeno da su oboleli od dijabetesa, a tek kasnije se uvidelo da je dijabetes zapravo posledica neotkrivene celijakije. Neka svetska istraživanja pokazala su i zašto raste procenat neplodnosti - i kod muškaraca i kod žena je dijagnostikovana celijakija. Kod nas možete da odete na test intolerancije, elektromagnetne. Kod nekih ljudi on pogodi 100 odsto, a kod nekih ni 5 odsto namirnica koje mu odgovaraju. Jednom mom prijatelju taj test je pokazao da mu smetaju citrusi, koji ga energetski obaraju i da zbog njih gubi koncentrciju. Otkada ih je isključio iz ishrane, dobio je snagu. Znam, takođe, za slučaj žene kojoj su otkrili da joj smeta paradajz. Otkad je izbacila peradajz i sve proizvode u kojima ga ima, dobila je neuporedivo više snage.


Nekim ljudima nije potreban test, jer instinktivno osete šta im ne prija...
- To je tačno, ali njih je malo i za to su krivi rodite lji koji insistiraju na nekoj namirnici. Neka istraživanja pokazuju da dečji organizam do treće godine stvara enzime za varenje i do tada dete treba da proba sve namirnice, osim onih koje imaju aditive i konzervanse, jer oštećuju enzime. Smatra se da je posle treće godine metabolički proces uspostavio ravnotežu i tada treba detetu davati raznoliku hranu, ali i slušati ga šta želi da jede a šta ne. Ali, roditelji svojim navikama i željom hrane decu. Do 3. godine im daju sve što i sami jedu, iako ne bi smela da konzumiraju začinjenu hranu jer treba da steknu osećaj za ukuse.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
A šta kada smo alergični na gluten?

A šta kada smo alergični na gluten?

ZitariceBezGlutena.jpg

Holandski pedijatar, Vilem Karel Dike, započeo je istraživanja u domenu osetljivosti na gluten još 30-ih godina XX veka. I tada je došao do vrlo zanimljivog otkrića...
Naime, jedna od odlučujućih karika, koja je učvrstila polazne sumnje o poreklu ovog stanja, bila je činjenica da je bolest znatno jenjavala tokom Drugog svetskog rata, kada je u Holandiji vladala nestašica hleba.

Poznato je da ako jedete hranu koja sadrži gluten može doći do preosetljivosti organizma, koja je povezana sa oštećenjem resica u crevnoj sluznici, kao mogućom posledicom ovakve ishrane, a što ometa pravilno usvajanje hranljivih materija.

Uobičajeni simptomi ove neretko vrlo skrivene zdravstvene smetnje, jesu umor, proliv, gasovi, mučnina, a često upravo osetljivost na gluten može biti uzrokom manjka gvožđa u krvi, vitamina B12 i folne kiseline.

Gotovo je sigurno da se isključenjem glutena iz ishrane creva sasvim oporave. Važno je dodatno znati i da postoji razlika između celijakije kao bolesti, pojma osetljivosti na gluten, te alergije na pšenicu.

Kako da pomognete svom organizmu? Automatsko isključivanje svih žitarica iz ishrane nije potrebno ako znalački pristupate sastavljanju dijete. Jer, ne zaboravite koliko su važna vlakna koja možete naći u „dozvoljenim“ vrstama žitarica kad isključite „problematičnu“ pšenicu, raž i ječam, npr.

Budite dodatno obazrivi kod izbora soseva, turšija i poslastica, jer i oni često umeju da sadrže gluten.

Zgodne alternative su: integralni pirinač, testenine od kukuruza, kinoa, seme konoplje, susam, amarant brašno, naut, kokosovo brašno, krompir, soja, kukuruzna palenta, jela i brašna od jezgrastih plodova poput badema, kasu oraha, kestena i oraha.

Osetljivi na gluten ili ne - ovek imate brojne alternative!

Naravno, tu su i vrlo kvalitetni, sertifikovani, bezglutenski proizvodi.

Izvor: Zdrav život





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oprez: Gluten u vašoj hrani!

N0N3VZ9.jpg


Često vas muče glavobolje, bol u trbuhu, prolazite kroz neobjašnjive promjene raspoloženja?
Možda vam smeta gluten, tvar koja se nalazi u žitaricama od pšenice.
On pripada skupini najvećih «krivaca» alergija na hranu.
Iako mnogi alergije na hranu povezuju s instantnom reakcijom nakon uzimanja kritične namirnice, one se mogu manifestirati i u vidu odgođenih alergijskih reakcija, s drugim vrstama simptoma.
Tako se s alergijom na gluten možete mučiti godinama, a sumnjati na sasvim druge probleme i bolesti.
Preosjetljivost organizma na gluten može se objasniti brojnim razlozima, a jedan od njih je i taj što se pšenica danas značajno razlikuje od one stare pšenice, koju su koristili naši djedovi i bake.
Modifikacija sjemena, zaštitna kemijska sredstva, proces industrijske proizvodnje hrane i drugi čimbenici promijenili su kvalitetu i sastav namirnica koje sadrže gluten, a samim tim i njihov utjecaj na čovjekov organizam.


Gluten – gdje se sve skriva

Gluten, ljepljiva bjelančevinasta tvar koja tijestima daje elastičnost, nalazi se u proizvodima koje mnogi svakodnevno konzumiraju.
Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju ili ih mogu sačinjavati u tragovima.
Zato gluten može biti i u tjestenini, pizzi, grickalicama, juhama, industrijskoj hrani, pa čak i u hrani za dojenčad.
Problem je što se gluten može skrivati i u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane, ondje gdje ga obično ne biste potražili.
Nalazi se ponekad i u procesuiranoj hrani, sredstvima za održavanje higijene usta, ali i u lijekovima.


Što sve uzrokuje

Znanost sve više priznaje da brojne bolesti mogu biti povezane s prehrambenim čimbenicima.
Tu nije riječ o uobičajenim alergijama, već o jedinstvenim simptomima za svakog pojedinca za koje nitko točno ne zna otkud dolaze.
Usprkos velikoj različitosti navedenih bolesti, gluten kod svih njih može biti i glavni uzrok ili samo uzrokovati pogoršanje postojećih simptoma.
Provjerite, možda i vi imate sljedeće simptome, razlog za njih može biti upravo gluten:

  • depresija i tjeskoba
  • zbunjenost i nemogućnost koncentracije
  • artritis
  • glavobolja
  • promjene raspoloženja
  • nadutost i bol u trbuhu
  • proljev
  • sindrom iritabilnog crijeva
  • Chronova bolest
  • ekcem
  • hiperaktivnost
  • ulcerozni kolitis
  • sindrom kroničnog umora
  • epileptični napadaji
  • psorijaza

Kod djece, gluten može izazvati teško dječje disanje i česte upale uha.


Intolerancija na gluten i celijakija

Godine obilaženja liječnika u potrazi za rješenjem možete izbjeći već pukim izbacivanjem glutena iz prehrane.
Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to. Smatra se da u Hrvatskoj od 500 osoba samo 1 zna da je alergična na gluten.
Prepoznavanje intolerancije na gluten nije lako, posebno u njenim ranim fazama. Kasnije, ona može prerasti u celijakiju.
Celijakija ili glutenska enteropatija najčešća je kronična gastroenterološka autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten.
Simptomi su dugotrajni proljevi ili česte masne i jako neugodne stolice, bolovi u trbuhu, gubitak na težini, gubitak teka i slaba mišićna masa.
U većeg broja adolescenata koji pate od celijakije opažen je zaostatak u razvoju puberteta.
Kod dojenčadi se može javiti par mjeseci nakon uvođenja glutenskih namirnica u prehranu.
Smatra se da je za to krivac nepridržavanja kalendara prehrane za bebe. Njihova crijeva nisu dovoljno razvijena za probavu tih namirnica te tako razviju celijakiju.
Ako imate dojenče, odgodite njegov prelazak na namirnice s glutenom kada budete sigurni da mu se probavni sustav do kraja razvio.
Neliječena celijakija može imati niz teških posljedica.
Među njima je oštećenje crijeva koje se povezuje s autoimunim bolestima, niski rast (ponekad jedini simptom bolesti) te kronična upala jetre.
Ujedno, celijakija može utjecati na poremećaj štitne žlijezde i razne hormonske poremećaje.
Istraživanja pokazuju da povećava šanse za razvoj malignih bolesti za 40 posto!
Jedini lijek za celijakiju je bezglutenska prehrana.
Takva prehrana omogućuje bolesniku potpuno normalan život i ne ometa ga u bavljenju aktivnostima.
Mnogo je zdravija od prehrane koja sadrži gluten, a kada se takva dijeta započne na vrijeme, procesi u tijelu se normaliziraju.
No ako se promjena prehrane odgađa, posljedice su često neminovne i jako teško izlječive.


Testiranje na celijakiju

Sumnju na celijakiju u 80% točnosti otklonit će vam krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije.
Za točnu dijagnozu, nužna je biopsija sluznice tankog crijeva.

Test promjene

Ako sumnjate da vam gluten smeta ili pogoršava zdravstvene tegobe, netoleranciju na njega možete provjeriti i sami.
Jednostavno, izbacite namirnice koje sadrže gluten.
Tjedan dana držite bezglutensku dijetu i pažljivo promatrajte osjećate li se bolje i jesu li vam se smanjili simptomi npr. proljev, nadutost ili glavobolje.
Idućeg tjedna jedite puno hrane s glutenom. Pratite promjene na vašem tijelu.
Primjećujete li pogoršanje i simptome poput bolova, mučnine, umora?
Zapamtite da se simptomi mogu pojaviti i tek nakon 2-3 dana.
Ovakvo testiranje vrijedi i za druge vrste namirnica za koje sumnjate da vam smetaju.
Dodatno se možete obratiti liječniku i napraviti RAST test koji pomaže u početničkom otkrivanju alergija, no ne predstavlja potpuni dokaz.
Prema alergolozima, jedini pravi dokaz je test promjene.


Dozvoljene i zabranjene namirnice

Kuhanje bez glutena bazira se na upoznavanju dozvoljenih žitarica i škrobnih proizvoda.
Ovi prijedlozi mogu vam pomoći u odabiru kvalitetnih rješenja za promjenu prehrambenih navika.

Lista dozvoljenih škrobastih i žitnih namirnica:

  • amarant
  • aru
  • heljda
  • slanutak (leblebija)
  • kukuruz/kukuruzni škrob
  • lan
  • brašno od orašastih plodova / graha / sjemenki
  • proso
  • riža (mekinje / brašno)
  • sago
  • kineska šećerna trska
  • soja (ali ne i većina soja umaka)
  • tapioka
  • tef
  • quinoa
  • krumpirov škrob ili brašno
Ovo su namirnice koje treba izbjegavati:
  • ječam i ječmeni slad
  • mekinje
  • bulgur
  • kuskus
  • pšenica – sve vrste
  • pšenične mekinje/klice/škrob
  • bijelo brašno
  • durum
  • seitan
  • zob
  • griz
  • raž
  • matzo brašno
Budite oprezni i s proizvodima koji sadrže umjetne boje i umjetne okuse, iako se oglašavaju kao prirodni.
Ne preporučuje se konzumiranje piva, panirane hrane, senfa, marinada, bombona i hrane s modificiranim škrobom, zgušnjivačima i različitim punjenjima.
U to ulaze i gotove juhe, umaci i temeljci te preljevi za salate.
Oprez se odnosi i na korištenje smeđeg rižinog sirupa, proizvoda koji sadrže maltozu i maltodekstrin, vitaminskih i mineralnih biljnih dodataka, kao i nekih lijekova.
Prilikom odabira kozmetike, pripazite na sastojke ruževa, sjajila i balzama, ondje se također može naći gluten u tragovima.
Ljepilo na kuvertama također sadrži gluten.


Savjeti za život bez glutena

Kada ste u trgovini, obavezno čitajte sastav proizvoda jer u pravilu većina njih sadrži gluten.
Birajte namirnice u što prirodnijem obliku iz provjerenih izvora, kako biste bili sigurni da nisu onečišćene.
Prevenirajte kontaminaciju namirnica glutenom.
Imate li stari toster, kupite novi i koristite ga samo za bezglutenske tostove.
Bezglutenska brašna čuvajte ili zamrzavajte u posebno označenim posudama. Površine na kojima kuhate održavajte čistima.
Glutenska i bezglutenska jela nemojte miješati istim žlicama.
Isprobajte nekoliko vrsta bezglutenskih mješavina i brašna. Tako ćete otkriti što vam najbolje odgovara, da ne trošite novac uzalud.

Osobe s dijagnosticiranom celijakijom imaju pravo na određenu količinu bezglutenskog brašna na liječnički recept.

Pronađite dobar izvor bezglutenskih recepata. Naučite što više o glutenu, tako će vam biti puno lakše kuhati i smišljati ukusne recepte.
Bezglutenska dijeta je teška dijeta, ali je vrijedna jer ćete se osjećati neopisivo bolje.
Mi vam donosimo recepte za 2 ukusna jela, za početak.

1. Krem juha od krumpira i heljde

Sastojci:

  • 400 grama krumpira
  • 5 žlica heljde
  • 1 luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 200 ml punomasnog jogurta ili sojinog jogurta
  • ulje
  • sol i papar
  • lovor i ljupčac
Priprema:
Popirjajte kratko luk i češnjak. Zatim dodajte začine, heljdu i narezani krumpir. Ulijte vodu, tek toliko da prekrije namirnice.
Kada je krumpir kuhan, izvadite lovor i mikserom smiksajte krumpir.
Dodajte jogurt i dovoljno vode, da dobije strukturu krem juhe.
Juhu zakuhajte i poslužite toplu.

2. Irski soda kruh

Sastojci:

  • 2,5 velike šalice bademovog brašna
  • ¼ čajne žličice soli
  • 1,5 čajna žličica sode bikarbone
  • pola šalice grožđica
  • 2 banane
  • 2 velike žlice meda
  • 2 žlice jabučnog octa
  • prstohvat sjemenki kima
Priprema:
U plastičnoj posudi pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i grožđice.
U drugoj posudi pomiješajte banane, med i jabučni ocat.
Pomiješajte sastojke i izmijesite u tijesto.
Tijesto stavite na papir za pečenje i oblikuje ga u krug visine 5 centimetara.
Zarežite ga u obliku križa, te pospite kimom.
Pecite kruh 20 minuta na temperaturi od 170 °C.
Ugasite pećnicu te ga ostavite unutra još 10 minuta.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Što gluten radi štitnoj žlijezdi: Kako testirati osjetljivost na gluten kod kuće

aNAvoQD.jpg


Hormoni su regulatori vašeg tijela koji određuju funkciju svake stanice. Bilo koji hormon, da bi bio korišten u organizmu, mora biti vezan za njegov odgovarajući receptor koji se nalazi na staničnim membranama. Primjera radi, receptor štitne žlijezde može “otključati” samo hormon štitne žlijezde i ništa drugo.

Štitna žlijezda: kraljica svih hormona
Postoje samo dvije vrste receptora koji se mogu naći u svakoj stanici vašeg organizma, receptor štitne žlijezde i receptor D vitamina. Jednostavno rečeno, svaka stanica vašeg tijela ovisi o štitnoj žlijezdi, a ona utječe na vaše zdravlje na mnogobrojne načine. Ukoliko hormoni štitne žlijezde ne funkcioniraju na optimalnoj razini, tada ni ostatak tijela neće funkcionirati na određenoj razini. Preko 250 milijuna ljudi širom svijeta pati od hipotireoze odnosno nedovoljnog lučenja hormona štitne žlijezde, a jedna od osam žena susrest će se s problemima štitne žlijezde u nekom razdoblju života.


Gluten i štitna žlijezda

Pošto se većina problema nedovoljnog lučenja hormona štitne žlijezde nalazi negdje na spektru autoimunih oboljenja, potrebno je shvatiti što izaziva imunološki sustav da “napada” štitnu žlijezdu. Ono što se događa slučaj je zamjene identiteta, a gluten jedan od glavnih krivaca.

Kada gluten, protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama, prođe kroz sluznicu crijeva i uđe u krvotok, vaš imunološki sustav će označiti strano tijelo (gluten) antitijelima za uništavanje. Problem je u tome što vaš imunološki sustav može štitnu žlijezdu zamijeniti za gluten uslijed čega ona može biti pod “napadom”.

Netolerancija na gluten
Većina ljudi kada govori o netoleranciji na gluten misli na celijakiju, ali to je samo jedna od manifestacija netolerancije na gluten. Istraživanja pokazuju da samo oko 10% osoba s celijakijom imaju simptome netolerancije na gluten. Približno svaka dvadeseta osoba na svijetu ima necelijačnu netoleranciju na gluten. Iako većina osoba s autoimunim oboljenjima izbjegava gluten nekoliko tjedana i nakon toga odustaje (jer nisu sigurni je li ovaj protein uzrok njihovih problema), istraživanja pokazuju da je potrebno i do šest mjeseci kako bi se organizam oporavio od upalnog odgovora.

10 znakova da vam smeta gluten
  • Probavne smetnje, kao što su plinovi, nadutost, proljev pa čak i zatvor (najizraženiji je kod djece nakon konzumiranja glutena)
  • Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama
  • Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten
  • Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza
  • Neurološki simptomi, kao što su vrtoglavica ili osjećaj da nemate ravnotežu
  • Hormonska neravnoteža
  • Migrenske glavobolje
  • Dijagnoza kroničnog umora ili fibromijaglije
  • Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima)
  • Problemi s raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promjene
Što učiniti ako sumnjate da vam gluten stvara probleme?

Piše: Anita Šupe/istineilaziohrani.blogspot.com

Što onda čovjeku preostaje da učini? Možete učiniti isto što su već učinili mnogi drugi, testirati se sami. Kod osoba s autoimunim bolestima koje su osjetljive na gluten, izbacivanjem glutena iz prehrane prestaje autoimunološko uništavanje tkiva, smanjuju se antitijela i simptomi nestaju. Tzv. eliminacijska-provokacijska dijeta je najbolji test koji možete učiniti – to je dobra stara metoda ”vlastite kože”. To znači izbaciti iz prehrane ono na što sumnjate da vam smeta (u ovom slučaju gluten, ali to možete učiniti i sa drugim namirnicama) na neko vrijeme, najmanje mjesec dana a bolje i duže. Ako u tom periodu dođe do poboljšanja vašeg zdravlja odnosno do povlačenja simptoma koji su vas mučili, učinili ste polovicu posla – eliminacijski dio. Sad preostaje da napravite preostali dio posla – provokacijski dio. To znači ponovo početi jesti tu namirnicu koju ste izbacili i pratiti reakciju svog tijela. Ako dođe do pogoršanja, tj vrate vam se stari simptomi, tada znate da ste zaista osjetljivi na gluten i da ga morate trajno izbaciti iz prehrane.

Mnogi ljudi izbace gluten iz prehrane i ne bude im bolje, pa zaključe da gluten kod njih nije problem. Greška. Gluten u najvećem broju slučajeva jeste problem, ali treba biti dosljedan sa eliminacijskom dijetom. Ne možete djelomično biti na bezglutenskoj dijeti, jer tako nećete napraviti ništa. Potrebno je par mjeseci da se tijelo potpuno očisti o glutena, pa ako ”povremeno” pojedete komadić kruha ili kolača, nećete postići rezutate. Treba voditi računa i o skrivenom glutenu koji se nalazi u velikom broju industrijskih namirnica, kao npr u gotovim juhama, umacima i dresinzima. Gluten se masovno koristi u industriji kao sredstvo vezivanja i zgušnjavanja i čest je sastojak u lancima brze hrane koji ga miješaju sa mesnim sastojcima da bi smanjili troškove. Što je hrana jeftinija, to je veća mogućnost da sadrži gluten. Gluten se može nalaziti čak i u ruževima za usne, na poštanskim markicama i kovertama za pismo (ljepljivi dio kojeg poližemo da bismo zalijepili kovertu ili markicu) i čest je sastojak u vitaminima i drugim dodacima prehrani. Zato je najbolje ne oslanjati se na nikakve prerađevine već kupovati čiste namirnice i sami pripremati svoju hranu.

Osim toga, treba voditi računa o križnim reakcijama. Naime, i bezglutenske žitarice sadrže proteine slične glutenu, na koje možda reagirate. Zato je najbolje izbaciti sve žitarice, kako glutenske (pšenica, pir, raž, ječam, kamut) tako i one bezglutenske (riža, kukuruz, proso, zob) pa čak i pseudožitarice (heljda, amaranth i quinoa). Nakon povlačenja simptoma, možete, ako baš želite, postepeno pokušavati uvoditi jednu po jednu bezglutensku žitaricu da biste otkrili na koju reagirate a na koju ne.

Kod osoba koje nisu osjetljive na gluten, radi se o tome da ga jednostavno bolje podnose ili ga manje ili rjeđe jedu, što izaziva manje problema. No, smatra se da gluten uvijek i kod svih ipak izaziva neki stupanj aktivacije imunološkog sustava te time izaziva upalni proces.

Zapravo nije neobično da je tako mnogo ljudi osjetljivo na gluten, jer žitarice uopće nisu izvorna čovjekova hrana na koju smo genetski prilagođeni. Mnogi će reći da su ljudi i prije također jeli žitarice, a ipak nisu toliko obolijevali od ovih modernih bolesti. To je istina, ali nikad se prije žitarice nisu jele u tolikim količinama kao danas, a brašno nije bilo toliko manipulirano kao današnje koje sadrži još veći udio glutena da bi tijesto i kruhovi bili lakši za obradu. Tradicionalni narodi uvijek su namakali i fermentirali žitarice pa su one tako bile lakše za probavu i razgradnju, a moderna prehrana se temelji na hibridiziranim i kemijski manipuliranim, nepravilno pripremljenim žitaricama.

Izvor: Minimagazin.info
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Život bez glutena

hz3WK8Z.jpg


Gluten (lat. ljepilo) je elastična bjelančevinasta tvar netopiva u vodi.

Najčešća asocijacija vezana uz gluten su žitarice jer je poznato da je on široko zastupljen upravo u žitaricama poput pšenice, ječma, raži.
No, zbog svojstava elastičnosti i ljepljivosti masovno se koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj pa čak i kozmetičkoj industriji.
Sadržan je u većini prehrambenih prerađevina, u konzerviranoj hrani, u mnogim lijekovima i vitaminskim pripravcima te pojedinim kozmetičkim proizvodima.
Ipak, u novije vrijeme, uslijed porasta oboljelih od celijakije kao i zbog povećanog broja onih s razvijenom blažom ili težom intolerancijom na gluten, sve veći broj proizvođača se okreće proizvodnji bezglutenskih proizvoda.
Takve proizvode na policama marketa pronalazimo pod oznakom gluten free.


Dobrobiti bezglutenske prehrane

Prelazak na ishranu bez glutena nije jednostavan i zahtijeva disciplinu, strpljenje, odricanje i strogu kontrolu svih proizvoda, osobito onih prehrambenih.
U početku se ova promjena čini kao velika, nemoguća i nesavladiva misija.
No, iskustva onih koji su dobili bitku s glutenom govore - vrijeme, strpljenje, trud, pozitivan stav te kreativan pristup pripremi hrane ključ su za uspješnu eliminaciju ove štetne tvari iz života.
Nakon što se savladaju sva nepoznata i nejasna glutenska pravila i upoznaju bezglutenski proizvodi dostupni na tržištu moguće je sasvim jednostavno uživati u ukusnim i hranjivim obrocima.

Bezglutenska ishrana ima mnogobrojne zdravstvene prednosti koje se uočavaju vrlo brzo nakon eliminiranja glutena iz prehrane.

  • smanjuje i eliminira simptome intolerancije na gluten
  • pospješuje apsorpciju hranjivih tvari
  • sprječava dijabetes
  • štiti od malignih bolesti
  • smanjuje krvni tlak
  • potiče metabolizam
  • ublažava probavne smetnje
  • podiže energiju
  • jača koncentraciju
  • ublažava kronični umor i iscrpljenost
  • pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine
  • olakšava tegobe menopauze
  • usporava starenje
Provjerite, možda i vi imate sljedeće simptome, razlog za njih može biti upravo gluten:
  • depresija i tjeskoba
  • zbunjenost i nemogućnost koncentracije
  • artritis
  • glavobolja
  • promjene raspoloženja
  • nadutost i bol u trbuhu
  • proljev
  • sindrom iritabilnog crijeva
  • Chronova bolest
  • ekcem
  • hiperaktivnost
  • ulcerozni kolitis
  • sindrom kroničnog umora
  • epileptični napadaji
  • psorijaza
Vodič kroz bezglutensku prehranu:
Dopuštene i zabranjene namirnice

Žitarice i proizvodi od žitarica

Dopušteno:
Riža (bijela, smeđa, divlja, basmati riža), proso, zob, heljda, kukuruz, quinoa (kvinoja), tapioka, amarant, teff, kineska šećerna trska.
Proizvodi od navedenih žitarica – kruh, tjestenina, biskviti, rižine i kukuruzne pahuljice, rižine mekinje, corn flakes bez ječmenog zaslađivača.

Zabranjeno:
Pšenica, ječam, raž, pšenoraž, ovas, krupnik, kamut, bulgur, kuskus, mekinje.
Proizvodi od navedenih žitarica: brašno, graham brašno, kruh, peciva, tjestenina, pahuljice, korneti, krušne mrvice, škrob, griz, klice, mekinje, kaše, slad, sladni prah, sirupi, želatin, pekarski i pivski kvasac.

Brašno

Dopušteno:
Sve vrste brašna od bezglutenskih žitarica - rižino (smeđe i bijelo), sojino, krumpirovo, tapioka, kukuruzno, heljdino, kukuruzni griz, gustin (kukuruzni škrob)

Zabranjeno:
Sve vrste brašna od gore spomenutih žitarica koje sadrže gluten

Voće

Dopušteno:
Svježe, smrznuto, sušeno i konzervirano voće (kod konzerviranog je uvjet da ne sadrži nedopuštene dodatke) - jabuke, kruške, šljive, grožđe, breskve, nektarine, kajsije, dunje, višnje, trešnje, jagode, maline, kupine, banane, limun, naranče, mandarine, ananas, kivi, grejpfrut, mango, avokado, mušmule, smokve...

Zabranjeno:
Industrijske suhe smokve i šljive (pobrašnjene su) te industrijski pripremljeno voće s dodatkom konzervansa, stabilizatora i emulgatora.

Povrće

Dopušteno:
Svježe, smrznuto i konzervirano povrće (kod konzerviranog je uvjet da ne sadrži nedopuštene dodatke) – zelena salata, mrkva, paradajz, paprika, krumpir, grah, crveni luk, bijeli luk, krastavci, cikla, grašak, patlidžan, blitva, brokula, špinat, karfiol, mahunarke, kelj, kupus, poriluk, patlidžan, celer, tikvice...

Zabranjeno:
Industrijski pripremljeno povrće s dodatkom konzervansa, stabilizatora i emulgatora.

Orašasti plodovi i sjemenke

Dopušteno:
Orasi, brazilski i makadamijski orasi, lješnjaci, bademi, pistacije, kesteni, kikiriki, sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, sezam, mak.

Zabranjeno:
Prerađeni orašasti plodovi.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Dopušteno:
Mlijeko svježe i u prahu, kiselo mlijeko, jogurt, vrhnje, sir (kravlji, kozji, ovčji), sirni namazi, maslac, margarin.

Zabranjeno:
Industrijski proizvedeni mliječni proizvodi s nedopuštenim dodacima (stabilizatori, konzervansi), topljeni sirevi.

Napitci

Dopušteno:
Prirodni sokovi, čajevi, prirodna kava, prirodan kakao, aromatizirana voda, destilirana alkoholna pića (osim ako su glutenski sastojci dodavani nakon destilacije), bijelo i crno vino, votka (od krumpira ili voćne rakije), tekila, rum, šeri, šampanjac, pivo od bezglutenskih žitarica (heljda, riža, kukuruz).

Zabranjeno:
Sve vrste industrijskih napitaka; industrijski sokovi, instant kava, instant čaj, instant kakao, pivo od glutenskih žitarica, viski, burbon, liker, džin, votka od zrna žitarica.

Deserti, slatkiši i grickalice

Dopušteno:
Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, med, marmelade, džemovi i kompoti (bez dodataka konzervansa, stabilizatora i emulgatora), sve vrste kolača, biskvita i pita pripremljenih od bezglutenskih sastojaka, pudinzi od kukuruznog ili rižinog škroba, kokice, krekeri od soje.

Zabranjeno:
Sve vrste industrijski deserata – kolači, pite, torte, pudinzi, sladoledi, marmelade, džemovi, voćne salate s industrijskim preljevima, sirupi, bomboni, čokolade, keksi, žvakaće gume...

Umaci

Dopušteno:
Sve vrste umaka pripremljenih od dopuštenih namirnica, začina i dodataka, senf u prahu, pire od rajčice.

Zabranjeno:
Industrijski pripremljeni umaci s dodatkom konzervansa, stabilizatora i emulgatora te ostalih nedopuštenih sastojaka, majoneza, kečap, senf, soja umak, sosovi, marinade.

Ocat i začini

Dopušteno:
Vinski, jabučni, kukuruzni ocat, limunov sok, morska i kuhinjska sol, crni papar u zrnu te većina prirodnih biljnih začina.

Zabranjeno:
Bijeli destilirani ocat, octena kiselina, bijeli papar, crni mljeveni papar.

Zaslađivači

Dopušteno:
Kristalni šećer, med, stevija, agavin sirup, glukozni sirup, melasa.

Zabranjeno:
Šećer s aditivima, sva umjetna sladila.

Masti i masnoće

Dopušteno:
Biljno, suncokretovo, maslinovo, kukuruzno ulje.

Zabranjeno:
Industrijske masnoće s dodacima konzervansa, umjetnih boja, stabilizatora i ostalih nedopuštenih sastojaka.

Opasnosti - skriveni gluten

Ako ste se odlučili na bezglutensku prehranu, imajte na umu da samo upoznavanje s proizvodima koji ne sadrže gluten nije dovoljno za apsolutnu zaštitu od ove tvari.

Obratite pažnju i na sljedeće opasnosti:

  • Osim u prehrambenim, gluten može biti prisutan i u raznim drugim proizvodima – vitaminskim dodacima, lijekovima, ruževima i balzamima za usne, preparatima za njegu usne šupljine. Može se nalaziti i u plastelinu, ljepilu za kuverte i markice i mnogim drugim naoko bezopasnim proizvodima pa imajte na umu da ga i putem tih proizvoda možete unijeti u organizam
  • Određeni bezglutenski proizvodi se vrlo lako mogu kontaminirati glutenom uslijed procesa proizvodnje, pakiranja ili skladištenja.
  • Kontaminirati namirnice možete i sami u vlastitoj kuhinji ako koristite isti pribor za pripremu namirnica s glutenom i onih bezglutenskih (pekači kruha, tosteri, daske, kuhače i ostali pribor za pripremu i konzumiranje hrane ili pića).
  • Većina bezglutenskih proizvoda je sigurna za konzumaciju, ali svakako je preporučljivo čitati deklaraciju jer se u procesu proizvodnje mogu koristiti pojedini dodaci koji sadrže gluten (primjer su mlijeko i mliječni proizvodi).
  • Na ambalaži pojedinih proizvoda možete pronaći oznaku "može sadržavati gluten u tragovima". No, navođenje ove oznake nije zakonska obaveza proizvođača, stoga uvijek pažljivo proučite sastojke proizvoda prije nego ga kupite i konzumirate.
  • Kontakt sa svakim pa i onim najmanjim djelićem glutena može potaknuti simptome netolerancije ili celijakije.
  • Nekoliko tjedana nakon prelaska na bezglutensku prehranu obavezno je dodatno unošenje vitamina, minerala i proteina kako bi se nadoknadili neophodni nutrijenti.
Izvor: Alternativa za Vas
 
Natrag
Top