Šta je novo?

Interpol traži Tijanu Jurić

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.320
Interpol traži Tijanu Jurić
Tanjug |
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je istraga o Tijani Jurić komplikovana, ali da se nada njenom bezbednom povratku. U potragu za nestalom devojčicom uključio se i Interpol."nestala osoba ima mladež na desnoj strani iznad usne i jedva vidljiv ožiljak na bradi, kao i hirurški ožiljak na donjem delu stomaka", stoji na sajtu Interpola.

Kako je preneo RTS, Stefanović je u nedelju rekao da se radi i na dva nova pravca do kojih se istragom došlo, ali da je to, zbog prirode svega, veoma osetljiva stvar.

"Dugo sam o tome razgovarao sa ljudima iz kriminalističke policije koji su ogromne mere angažovali u Bajmoku, Subotici i čitavoj Srbiji, i sa kolegama iz Mađarske - na ozbiljan način radimo na tome. Međutim, da ne bismo otkrili nešto što bi moglo da ugrozi njen bezbedan povratak i pronalaženje, ja zaista vrlo retko u javnosti izlazim sa tim izjavama", naveo je Stefanović.

Petnaestogodišnja Tijana Jurić poslednji put je viđena 26. jula u 00.25 casova, nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.320
"Bez prejudiciranja ishoda potrage"
Izvor: B92
Bajmok -- Istraga za Tijanom Jurić (15) iz Subotice, koja je nestala 26. jula, nastavlja se u više pravaca, a za njom traga 100 ljudi, rekao je direktor policije.


20881139753d929d9ae90c539373491_orig.jpg
Milorad Veljović je rekao da u potrazi učestvuju sve nadležne službe, da je istraga dovela do određenih informacija, ali da ne može da ih iznosi u javnost.

Direktor policije je podvukao i da "ne želi da prejudicira ishod potrage za njom".

On je izjavio da je potraga za nestalom Tijanom prioritet nad svim prioritetima za policiju i državu i napomenuo da ima nekih novih tragova i naznaka koji bi mogli da pomognu da taj slučaj bude rešen što pre.

Veljović je to izjavio u Policijskoj stanici u Bajmoku posle sastanka s predstavnicima Uprave kriminalističke policije i subotičke policije, na koji je bio pozvan i Tijanin otac Igor Jurić.

"Policija radi na rešavanju ovog slučaja i radiće dok Tijanu ne vidimo", rekao je Veljović novinarima.

On je napomenuo da je u rešavanju tog, kako je ocenio, izuzetno delikatnog slučaja za policiju, angažovano najmanje stotinu pripadnika MUP-a, ne samo iz Subotice, nego i iz Beograda i drugih mesta.

"Radimo u više pravaca, a od juče smo uključili i Službu za visokotehnološki kriminal", kazao je direktor policije, napominjući da detalje u vezi s tim i neke nove činjenice kojima policija raspolaže za sada, u interesu istrage, ne može da saopšti.

"Bitno je da imamo nekih novih tragova i novih naznaka", rekao je Veljović, ističući da je slučaj Tijane Jurić, koja je nestala 26. jula, "prioritet nad svim prioritetima".

Direktor policije je dodao da povodom tog slučaja svakog jutra razgovara s ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, kao i da se premijer Aleksandar Vučić, takođe, svakog jutra interesuje u vezi s tim slučajem.

Veljović je napomenuo da Srpska policija, u vezi s ovim slučajem, ima veoma dobru saradnju s kolegama iz Mađarske koji, kako je dodao, pružaju maksimalnu podršku, kao i da su gotovo svakodnevni kontakti s predstavnicima Interpola i Evropola.

"Preduzimamo maksimalno sve mere kako bismo došli do cilja", rekao je Veljović i dodao da policija nikako neće taj slučaj ostaviti po strani nego će nastojati da on što pre bude rešen.

Zbog blizine državne granice s Mađarskom, odmah je ostvaren kontakt s njihovim nadležnim organima, kao i sa službom Interpola.

Poslednji put je viđena 26. jula u 00.25 časova nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku, između ulica Tri istarske žrtve i Njegoševe.

Na neasfaltiranom delu puta pronađeni su predmeti koji, prema izjavi majke, pripadaju nestaloj devojčici.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.320
Veljović: Ima novih tragova o nestanku Tijane Jurić

Autor: Tanjug,Foto: Tanjug

Radimo u više pravaca, a od juče smo uključili i Službu za visokotehnološki kriminal, kazao je direktor policije


BAJMOK - Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da je potraga za nestalom devojčicom Tijanom Jurić (15) iz Subotice, prioritet nad svim prioritetima za policiju i državu i napomenuo da ima nekih novih tragova i naznaka koji bi mogli da pomognu da taj slučaj bude rešen što pre.

Veljović je to izjavio u Policijskoj stanici u Bajmoku posle sastanka sa predstavnicima Uprave kriminalističke policije i subotičke policije, na koji je bio pozvan i Tijanin otac Igor Jurić.

"Policija radi na rešavanju ovog slučaja i raditi dok Tijanu ne vidimo", rekao je Veljović novinarima.

On je napomenuo da je u rešavanju tog, kako je ocenio, izuzetno delikatnog slučaja za policiju, angažovano najmanje stotinu pripadnika MUP-a, ne samo iz Subotice, nego i iz Beograda i drugih mesta.

"Radimo u više pravaca, a od juče smo uključili i Službu za visokotehnološki kriminal", kazao je direktor policije, napominjujući da detalje u vezi sa tim i neke nove činjenice sa kojima policija raspolaže za sada, u interesu istrage, ne može da saopšti.

"Bitno je da imamo nekih novih tragova i novih naznaka", rekao je Veljović, ističući da je slučaj Tijane Jurić, koja je nestala 26. jula, "prioritet nad svim prioritetima".

Direktor policije je dodao da povodom tog slučaja svakog jutra razgovara sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, kao i da se premijer Aleksadnar Vučić, takođe, svakog jutra interesuje u vezi sa tim slučajem.

Veljović je napomenuo da srpska policija, u vezi sa ovim slučajem, ima veoma dobru saradnju sa kolegama iz Mađarske koji, kako je dodao, pružaju maksimalnu podršku, kao i da su gotovo svakodnevni kontakti sa predstavnicima Interpola i Evropola.

"Preduzimamo maksmalno sve mere kako bi smo došli do cilja", rekao je Veljović i dodao da policija nikako neće taj slučja ostaviti po strani nego će nastojati da on što pre bude rešen.

Direktor policije je podvukao i da "ne želi da prejudicira ishod potrage za njom".

Tijana je poslednji put viđena 26. jula u 00.25 časova nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku.

Na neasfaltiranom delu puta pronađeni su predmeti koji, prema izjavi majke, pripadaju nestaloj devojčici.

 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.064
REKONSTRUKCIJA Tijana samo sedam minuta bila sama
Blic
Porodica Tijane Jurić (15) sedi u kući u Bajmoku već 11. dan nadajući se da će se ona pojaviti na kapiji.- U petak 25. jula u 16 sati se vratila s mora. U Subotici je rekla majci da će joj pričati kako je bilo kada i ona dođe sutradan u Bajmok jer mora ići da se vidi sa drugarima. U Bajmok je otišla vozom i javila se majci da je stigla. Odlazi na turnir na Ratu i tamo je celo veče sa drugarima. Oko ponoći u društvu jedne devojčice i dečaka kreće kući. Stižu do bifea „Polet“ i Tijana kaže da će se vratiti na Ratu da vrati duksericu koju je to veče pozajmila. Drugar joj je rekao da će on to učiniti jer kada otprati drugu devojčicu svakako ide na tu stranu, ali Tijana odbija njegov predlog - kaže Tijanin tata Igor.

Vraća se sama istim putem. Ide Ulicom JNA, na uglu Tri istarske žrtve i Njegoševe sreće drugare u 00.25 sati, nastavlja Istarskim žrtvama, prelazi prugu i zamiče na zemljani put koji vodi do terena. Istovremeno, drugar koji je otpratio devojčicu zove drugara da pita da li je Tijana stigla sa duksom, ali pošto je nema dečak joj kreće u susret i oko stotinak metara dalje na zemljanom putu pronalazi belu patiku.


Ceo svet obavešten o nestanku
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče je izjavio da se u potragu za nestalom Tijanom Jurić uključio i Interpol.
Na njihovom sajtu nalazi se opis nestale devojčice: „Nestala osoba ima mladež na desnoj strani iznad usne i jedva vidljiv ožiljak na bradi, kao i hirurški ožiljak na donjem delu stomaka“.
Stefanović je ponovio da Tijanu traži i mađarska policija.
„Kriminalistička policija je angažovana u Bajmoku, Subotici i čitavoj Srbiji, kao i kolege iz Mađarske. Da ne bismo otkrili nešto što bi moglo da ugrozi njen bezbedan povratak i pronalaženje, vrlo retko u javnost izlazim s tim izjavama“, rekao je Stefanović.

- Od trenutka kada je poslednji put viđena do momenta kada je pronađena patika prošlo je najviše sedam minuta. Svaki trag joj se gubi na zemljanom putu pored kojeg je kanal. Kao da mi je dete isparilo - očajan je Igor Jurić.


Tijanu je drugarica zvala na mobilni telefon u 00.50, a u 00.57 joj je poslala poruku na Fejsbuk. Pre toga zvali su je i ostali drugari, ali odgovora nije bilo. Drugari tvrde da joj je na telefonu bilo isključeno zvono, ali je naredna dva sata radio dok se baterija najverovatnije nije ispraznila. Deca već u 1 sat kreću u potragu, trče ulicama na Rati i u Bajmoku i dozivaju je. U 1.30 se u potragu uključuje i policija.

Dnevnik potrage u Bajmoku

PRVI DAN (26. jul) Bajmočani traže Tijanu po ulicama, njivama i zaseocima. U potragu se uključuje Žandarmerija, helikopter nadleće atar i dovedeni su psi tragači.
DRUGI DAN (27. jul) Iz Belgije stiže i Tijanin otac. Policija ispituje sve učesnike turnira i druge koji na bilo koji način mogu biti umešani u nestanak.
TREĆI DAN (28. jul) Osim bele starke i Tijaninog veštačkog nokta nije pronađen nijedan drugi trag. Signal Tijaninog telefona lociran je dva kilometara od Mađarske.
ČETVRTI DAN (29. jul) U istragu uključena i mađarska policija i Interpol. Do porodice i prijatelja dolaze glasine da je viđena čak i u Australiji.
PETI DAN (30. jul) U Bajmoku se s mađarskim kolegama sastaju ministar Nebojša Stefanović i obilaze mesto gde je Tijana nestala. Postoje indicije da je osoba koja liči na nju viđena u Mađarskoj.
ŠESTI DAN (31. jul) Maloletnik iz Zrenjanina otvorio je stranicu na Fejsbuku predstavljajući se kao otmičar i tražio milion dinara za otkup. U javnosti je nastala pometnja, ali je brzo otkriveno da je reč o neumesnoj šali.
SEDMI DAN (1. jul) Porodica ne dobija nikakve zvanične informacije o svom detetu. Do njih stižu samo naznake da je viđena u drugim državama, ali vesti nisu tačne.
OSMI DAN (2. jul) Internetom kruže Tijanine fotografije i apeli o informacijama o njoj. U kući Tijanine bake i deke Bajmočani sede s njenim roditeljima i sestrom i čekaju da se Tijana vrati.
DEVETI DAN (3. jul) Tijanina sestra i najbolji drugari napisali su pismo državnom vrhu Srbije i mole ih da je nađu.
DESETI DAN (4. jul) I dalje se ne zna gde je devojčica i šta se s njom dogodilo. Policija ne saopštava nove detalje u istrazi.
 
Top