Internet eksplorer jednostavan i siguran

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Internet eksplorer jednostavan i siguran

Prva probna verzija Internet eksplorera (IE) lansirana je prošle nedelje sa novim jednostavnim korisničkim interfejsom. Interesnatno je što je „Majkrosoft“ generalno remontovao brauzer i opremio ga potpuno novim tehnologijama!

77684_1_f.jpg


Aktuelna verzija Internet eksplorera ponudiće korisnicima potpuno nova iskustva na mreži, obećavaju u „Majkrosoftu“. Novi preglednik ne radi na „Windowsima XP“, pa ako želite da ga isprobate, moraćete svoj sustav da nadogradite na „Vistu“ ili „Windows 7“.
Tu su i neki novi dodaci koji omogućavaju pregledniku da se ponaša kao aplikacija za mobilne telefone čija popularnost nezaustavljivo raste.
Šta je sve novo u IE9:


Podržava standard HTML5
Ovo u prevodu znači da video-snimci i muzički fajlovi mogu da se integrišu na veb-sajtovima kao fotografije, a da za to nisu potrebni posebni programi. Za prikazivanje pokretnih sadržaja „Majkrosoft“ umesto programa Adobe Flash koristi novi HTML5.

Povećana brzina
Brzina je povećana tako što je iskorišćen i računski kapacitet grafičkih kartica instaliranih na kompjuteru. Novi Internet eksplorer navodno znatno brže prikazuje sajtove nego njegove prethodne verzije. „Stvar, međutim, nije u milsekundama“, ističu „Majkrosoftovi“ stručnjaci. Prema njihovom mišljenju, novi brauzer je po svojim performansama nadmašio svoje konkurente.

Sigurnost
Novi program vodi računa o korisnicima. Pretraživač je razvijen kao najsigurniji, s najnovijom tehnologijom koja omogućava zaštitu sigurnosti i podataka korisnika. IE9 sada upozorava na lažne sajtove koji pokušavaju da špijuniraju lične podatke.

Minimalizam
Kada je reč o dizajnu, stručnjaci su se ograničili na ono najvažnije, pa je zato najčešće korišćena funkcija, strelica za vraćanje unazad, uvećana. U polje za pretraživanje mogu da se ubace i adrese sajtova i tražene reči.

Lako surfovanje
Ljubitelji surfovanja po internetu mogu da ubace veb-sajtove u startni meni kao da je reč o normalnim aplikacijama. Zahvaljujući novoj tehnici, veb-sajtovi će korisnicima izgledati kao obični programi. Oni će, međutim, moći da isprobaju novi brauzer samo na računarima sa operativnim sistemom „Windows Vista“ ili „Windows 7“!

Konkurencija
Udeo Internet eksplorera na tržištu trenutno iznosi nešto malo iznad 50 odsto jer se povećao udeo programa za pretraživanje Mozilla Firefox i Google Chrome. Konačna verzija novog Internet eksplorera trebalo bi da bude dostupna za četiri do šest nedelja, tvrde u „Majk*rosoftu“, pri čemu su i „Fajerfoks“ i „Gugl“ već najavili nove verzije sv*ojih pretraživača.

Najbolji besplatni programi na internetu
PDF Creator
Pretvara tabele, tekstove i prezentacije u PDF dokumente koje možete da vidite na svakom računaru pod uslovom da su instalirani programi, kao što su „Adobe Reader“ i „Foxit Reader“.
7-Zip
Ovaj besplatni program za zipovanje omogućava komprimovanje fajlova. Između ostalog, može da raspakuje RAR arhive, kao i da napravi arhive u važnim formatima 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 i TAR.
Google Earth
Omogućava posmatranje satelitskih snimaka, mapa i zgrada u tri dimenzije širom sveta. Ovaj besplatni program možete da koristite kao atlas, plan putovanja i poslovni imenik.
Skype
Program koji vam omogućava da telefonirate preko interneta. Ako imate veb-kameru, možete i da vidite sagovornike.
77683_sveiantrfile_hs.jpg


Free Video Converter
Pretvara vaše video-snimke u brojne druge formate. Ova aplikacija, na primer, podržava importovanje AVI, DIVX, MP4, FLV i MPEG dokumenata.
OpenOffice.org
Reč je o besplatnoj alternativi „Majkrosoftovog“ ofis paketa koja mu je, međutim, potpuno ravnopravna po funkcijama: mogućnost obrade teksta, kalkulacija tabela, program za prezentacije i grafički softver.
Free YouTube to MP3 Converter
Pretvara YouTube video-snimke u MP3 dokumente. Kvalitet zvučnog dokumenta određujete sami.
Avira AntiVir Personal
Prepoznaje i briše mnoštvo kompjuterskih virusa. Besplatni softver za zaštitu od virusa, između ostalog, otkriva trojance, bekdor programe (Backdoor) i rutkite (Rootkits).



CDC/MA | 29. 09. 2010.
 
Natrag
Top