Interesuje me koji je ovo insekt?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2010
Poruka
24
Već duže vreme me kopka (od kada sam primetio ovu vrstu u cvećnjaku dvorišta kuće u kojoj živim) naziv ovog insekta.(A vrlo je karakterističan)
Iznenađuje me i to da ovu vrstu insekta nisam ranije primetio, na primer u detinjstvu kada sam na cvetovima biljaka uglavnom primećivao pčele, a predveče bi sa ostalom decom na livadama vijao i hvatao takozvane "prdibube". Pčele opet sve manje primećujem, a na cveću sve više ovaj za mene misteriozni insekt.

Kao što će te videti na fotografijama(nažalost slikano amaterskim digitalnim aparatom) koje sam prekjuče snimio u ataru vojvođanskog sela insekt je sive boje sa donjim delom ledja crno belo išaranih. Abdomen mu je malo širi, dužina insekta od 2-4 cm. Po gradji potseća na neku malu pticu, a po krilima i kretanju pa čak i sa napred karakterističnom dugačkom sisaljkom neodoljivo na kolibrija. Ipak ovaj insekt ima na glavi dve dugačke antene, krila mu se veoma brzo kreću tako da nisu jasno vidljiva na fotografijama a isto tako i golim okom.

Da li neko može da mi kaže šta je to?









Molim vas sve, a posebno stručnjake da mi odgovore. Zadovoljio bih se i Latinskim nazivom, naravno ako naš ne postoji.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2013
Poruka
44
Jbt, a što to ne odneseš ili pošalješ nekom profesoru biologije ne fakultet ili neku sličnu ustanovu gde ima takvih kadrove i zamoliš ga lepo da pogleda i kaže ti šta misli...?
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2010
Poruka
24
Nemam takve mogućnosti da putujem zbog insekta u grad, mislio sam da ovde postoje ljudi koji znaju. Tražio sam na internetu neki adekvatan domaći sajt gde bih mogao da pronadjem odgovor ali bez uspeha. Ipak možda bih mogao da pošaljem mejl nekom od tih profesora, samo ih treba pronaći.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2013
Poruka
44
Probaj da napišeš u pretraživaču "profesor biologije" ili "bilološki fakultet, srbija" pa da tamo nađeš njihove službene emajlove. Ajde, pa ako saznaš, javi ovde.
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2010
Poruka
24
Hoću, prema tvom savetu upravo sam našao mejl jednog docenta sa biološkog fakulteta , njegova uža oblast istraživanja obuhvata i entomologiju. Poslaću mu mejl krajnje ljubazno pa ako odgovori šta javljam ovde.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2013
Poruka
44
He čoveče, baš mi je drago da si saznao. Ne zaboravi da su ponekad najbolja rešenja i najjednostavnija.

Meni izgleda kao 1 od onih ružnih što uveče leti uleću u sobu na svetlo i dosađuju.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top