Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Insulin i policistični jajnici

 • Začetnik teme Angelus
 • Datum pokretanja
Angelus

Angelus

ADMINISTRATOR
Ako patite od sindroma policističnih jajnika, niste usamljeni. Smatra se da neki od simptoma policisticnih jajnika pogađa skoro svaku četvrtu ženu u razvijenim zemljama. Najteži oblici ovog sindroma su prisutni kod jedne od dvadeset žena.Insulinska rezistencija


Insulinska rezistencija se nalazi u samom korenu problema sa policističnim jajnicima. Sada znamo da je skoro polovina populacije, zahvaljujući negativnim faktorima ishrane i okruženja, manje ili više otporna na insulin – muškarci i žene, mladi i stari. Insulinska rezistencija je poput kameleona koji se pokazuje na različite načine. Na jednom kraju ekstrema su slučajevi u kojima se preko nalaza krvi skoro ne može ustanoviti problem, a na drugom ozbiljniji primeri praćeni dijabetesom i drugim zdravstvenim komplikacijama.Šta je insulinska rezistencija?


Insulin je hormon koji proizvode beta ćelije u pankreasu kao odgovor na povećan nivo glukoze u krvi. Svaki put kada jedemo, nivo glukoze i insulina u krvi raste i pada tokom nekoliko časova. Ugljeni hidrati na prvom mestu, ali i proteini, stimulišu lučenje insulina čiji je zadatak da transportuje glukozu i amino kiseline u naše ćelije, kao i skladišti glukozu u vidu glikogena i jetri i mišićima. Višak unetih kalorija se skladišti u vidu masnih naslaga.Studije pokazuju da u čak 70% slučajeva policističnih jajnika postoji problem sa insulinskom rezistencijom. Ovo se dešava kada je u krvi hronično povećan nivo šećera (usled stresa, nepravilne ishrane, metaboličkih poremećaja) što izaziva i konstantno visok nivo insulina. Vremenom, ćelije gube sposobnost da reaguju adekvatno na insulin (postaju rezistentne na insulin), a sam pankreas se iscprljuje i gubi sposobnost proizvodnje ovog važnog hormona, što stvara preduslove za razvoj dijabetesa.Insulin i policistični jajnici


U medicinskoj nauci je napravljen veliki napredak u razumevanju veze između povišenog insulina i sindroma policističnih jajnika. Naime, insulin stimuliše rast i umnožavanje ćelija u jajnicima, naročito u onim delovima jajnika gde su smeštene jajne ćelije. Insulinska rezistencija vodi u začarani krug hormonskih poremećaja koji potom kreiraju ono što zovemo sindromom policističnih jajnika.Receptori za insulin u jajnicima se razlikuju od onih u drugim tkivima na način da kada je nivo insulina u krvi povišen, ćelije u jajnicima ne „isključuju“ jedan deo svojih receptora za insulin i ne smanjuju njihovu aktivnost. Time se dejstvo viška insulina ne smanjuje u tkivu jajnika. Ćelije rastu i umnožavaju se, povećavajući svoje metaboličke aktivnosti. Rezultat je povećana produkcija kako muških (testosteron), tako i ženskih (estrogen) polnih hormona, što negativno utiče na tok menstrualnog ciklusa.
Kod zdravih žena jajnici stvaraju određene količine testosterona i pretvaraju ga u estrogen. Međutim, pojačana produkcija testosterona u slučaju insulinske rezistencije premašuje kapacitet jajnika za ovu konverziju hormona, što rezultira viškom testosterona u organizmu. Ovo je razlog česte pojave maljavosti, akni i gojaznosti kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika.Da situacija bude gora, povećani nivoi insulina i polnih hormona utiču i na rad hipofize čime se pojačano luče tzv. gonadotropni hormoni koji inače regulišu rad jajnika, a u ovom slučaju vode daljem poremećaju menstrualnog ciklusa.Šta je rešenje?


Većina žena koja ima sindrom policističnih jajnika ima neki nivo insulinske rezistencije, čak i ako nisu gojazne. Tretman obično podrazumeva farmakološku terapiju (lekovi za šećer i hormonska sredstva) koju treba da prate neophodne izmene u životnom stilu –zdrava ishrana i redovna fizička aktivost. Kod gojaznih žena, redukcija telesne mase od samo 10% značajno popravlja opšte stanje.

©NeplodnostBlog

IZVOR: neplodnost.wordpress.com
 
Angelus

Angelus

ADMINISTRATOR
Šta je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika je problem koji nastaje kada su hormoni u ženskom telu van ravnoteže. Može izazati probleme sa vašom menstruacijom i otežati začeće. Ovaj sindrom takođe može izazvati neželjene promene u vašem izgledu. Ukoliko se ne leči, tokom vremena može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes i srčane bolesti.Sindrom policističnih jajnika je čest, pogađa jednu od petnaest žena. Simptomi često počinju da se javljaju u pubertetu. Lečenje može pomoći da se simptomi drže pod kontrolom i spreče dugoročni problemi.

Šta su hormoni, i šta se dešava kada imate sindrom policističnih jajnika?


Hormoni su hemijski glasnici koji pokreću mnoge procese, uključujuči rast i proizvodnju energije. Često je zadatak jednog hormona da pokrene oslobađanje nekog drugog hormona.

Iz razloga koji nisu potpuno poznati, u slučajevima sindroma policističnih jajnika hormoni bivaju izbačeni iz ravnoteže. Promena u slučaju jednog hormona izaziva promene kod drugog hormona, što opet izaziva promenu kod sledećeg. Na taj način se ulazi u začarani krug neuravnoteženih hormona. Na primer:

 • Polni hormoni su izbačeni iz ravnoteže. Jajnici inače proizvode malu količinu muških polnih hormona (androgeni hormoni). U slučaju ovog sindroma, oni počinju da proizvode malo više androgenih hormona. Ovo može da dovede do prestanka ovulacije, pojave akni, kao i prekomerne maljavosti lica i tela.
 • Organizam nije u stanju da pravilno upotrebljava insulin. Kada telo ne može da valjano upotrebljava insulin, nivo šećera u krvi raste. Tokom vremena, ovo uvećava vaše izglede da dobijete dijabetes.
Pogledaj kako PeruvianMaca pomaže kod policističnih jajnika..Koji su simptomi?

Simptomi su u početku obično blagi. Može se desiti da imate samo neke od simptoma ili mnoge od njih. Najuobičajeniji simptomi su:

 • Akne.
 • Dobijanje na kilaži i poteškoće sa skidanjem težine.
 • Prekomerna maljavost lica i tela. Često žene dobijaju deblje i tamnije dlake po grudima, stomaku i leđima.
 • Proređivanje kose.
 • Neredovne menstruacije. Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika često imaju manje od devet menstruacija godišnje. Neke žene uopšte nemaju menstruaciju. Ostale imaju veoma jako krvarenje.
 • Problemi sa neplodnošću. Mnoge žene koje imaju ovaj sindrom imaji probleme sa začećem (neplodnost).
 • Depresija.
Većina žena sa sindromom policitičnih jajnika ima mnoštvo malih cisti na jajnicima. Odatle i samo ime sindroma. Ciste nisu štetne, ali dovode do hormonalne neravnoteže.

Šta uzrokuje sindrom policističnih jajnika?

Simptomi ovog sindroma za uzrok imaju promene nivoa hormona. Može postojati jedan ili više uzroka promene nivoa hormona.

Čini se da je ovaj sindrom nasledan, tako da su šanse da ga imate veće ukoliko neka od žena u vašoj familiji pati od pomenutog sindroma, ima neredovne menstruacije ili dijabetes. Sindrom policističnih jajnika može biti nasleđen kako sa majčine, tako i sa očeve strane.

Pogledaj i tekst: Insulin i policistični jajnici

Na koji način se otkriva sindrom policističnih jajnika?

Da bi dijagnostikovao ovaj sindrom, lekar će:

 • Postaviti pitanja u vezi sa vašom zdravstvenom istorijom, simptomima i menstrualnim ciklusima.
 • Izvršiti fizički pregled u cilju pronalaženja znakova koji upućuju na sindrom policističnih jajnika, poput prekomerne maljavosti tela ili povišenog krvnog pritiska. Lekar će takođe razmotriti vašu visinu i težinu kao bi video da li imate normalan indeks telesne mase (ITM).
 • Obaviti niz laboratorijskih analiza kako bi proverio nivo šećera, insulina i drugih hormona u vašoj krvi. Hormonalne analize će pomoći da se isključe problemi sa štitnom ili drugim žlezdama, koji bi mogli izazvati slične probleme.
Možda ćete, pored ovoga, biti podvrgnuti i ultrazvučnom pregledu karlice u cilju pronalaženja cisti na vašim jajnicima. Vaš doktor će možda moći da utvrdi da imate sindrom policističnih jajnika i bez ultrazvuka, ali će mu/joj ovaj pregled pomoći da isključi druge probleme.

Kako se leči?

Redovna vežba, zdrava ishrana i kontrola težine su ključni načini lečenja sindroma policitičnih jajnika. Takođe se mogu koristiti i lekovi za kontrolu nivoa hormona. Pored toga, postoje i biljni preparati koji se koriste kao efikasna pomoćna sredstva. Lečenje može umanjiti neprijatne simptome, ali i sprečiti dugoročne zdravstvene probleme.

Prvi korak u kontroli ovog sindroma su redovne vežbe i način ishrane koji je dobar za vaše srce. Ovo može pomoći pri snižavanju krvnog pritiska i holesterola, te smanjivanju opasnosti od dijabetesa i srčanih bolesti. Takođe vam može pomoći da smršate, ukoliko je to potrebno.

 • Pokušajte da redovno upražnjavate umerene i/ili intenzivne vežbe. Hodanje je sjajna vežba koja je pogodna za većinu ljudi.
 • Jedite hranu koja je dobra za srce. U osnovi, ovaj način ishrane obiluje povrćem, voćem, koštunjavim voćem, mahunarkama i integralnim žitaricama. Takođe ograničava unos namirnica koje su bogate zasićenim mastima kao što su razne vrste mesa, sirevi i pržena hrana. Ukoliko imate problema sa šećerom, pokušajte da jedete otprilike istu količinu ugljenih hidrata pri svakom obroku. Sertifikovani dijetetičar vam može pomoći u planiranju obroka.
 • Većina žena sa sindromom policističnih jajnika može imati koristi od smanjenja težine. Čak i gubitak od samo 5 kg može pomoći u balansiranju nivoa hormona i regulaciji menstrualnog ciklusa. Sindrom policističnih jajnika može značajno otežati mršavljenje, stoga sa svojim lekarom razradite plan koji će vam pomoći da u ovome uspete.
 • Ukoliko pušite, razmislite o tome da prestanete. Žene koje puše imaju viši nivo androgenih hormona što može pojačati simptome sindroma policističnih jajnika. Pušenje takođe može uvećati rizik od srčanih bolesti.
Lekar vam takođe može prepisati lekove kao što su:

 • Kontraceptivne pilule. One vam mogu pomoći pri regulaciji menstrualnih ciklusa i redukciji simptoma poput akni i prekomerne maljavosti lica. Supstanca koja smanjuje nivo androgenih hormona, spironolakton, se može koristiti u cilju dodatne redukcije simptoma. Ovi lekovi se ne prepisuju ukoliko pokušavate da zatrudnite.
 • Lek za dijabetes po imenu metformin. Može vam pomoći da održite pod kontrolom nivoe insulina i šećera, te da smanjite nivo androgenih hormona. Ovo smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a može i povratiti normalne menstrualne cikluse i plodnost.
 • Lekovi za plodnost, ukoliko pokušavate da zatrudnite.
Važno je da posećujete svog lekara radi kontrolnih pregleda, kako biste proverili da li terapija ima efekta, te je promenili ukoliko je potrebno. Možda će takođe biti potrebno da redovno vršite analize usmerene na dijabetes, visok krvni pritisak, i druge potencijalne probleme.

Možda će biti potrebno neko vreme kako bi terapija pomogla kod simptoma kao što su maljavost po licu i akne. U međuvremenu:

 • Lekovi protiv akni, oni u slobodnoj prodaji ili oni koji se dobijaju putem lekarskog recepta, mogu pomoći kod dermatoloških problema.
 • Depilacija voskom, čupanje pincetom ili brijanje su laki načini da se oslobodite neželjenih dlaka. Elektroliza ili tretmani laserom mogu trajno ukloniti dlake ali su skuplji. Vaš lekar vam takođe može prepisati kremu koja usporava rast malja dok god je redovno koristite.
Suočavanje sa sindromom policističnih jajnika može biti teško. Ako ste tužni ili depresivni, možda će vam pomoći da posetite stručnjaka ili porazgovarate sa drugim ženama koje pate od ovog sindroma. Raspitajte se kod vašeg lekara da li postoje organizovane grupe za podršku, ili ih potražite preko interneta. Činjenica da niste sami može biti od velike pomoći.
 
Top