Šta je novo?

Instalirali ste Messenger? Sada pročitajte na šta ste pristali...

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Instalirali ste Messenger? Sada pročitajte na šta ste pristali...
Dnevnik.hr,B92
Facebookov Messenger izgleda kao odlična aplikacija koja će na jednom mestu zadržati svu privatnu komunikaciju s vašim prijateljima, ali postoji dobar razlog zašto su je odvojili kao zasebnu aplikaciju.


141418083053e0b94839959894491335_orig.jpg


Beta/AP Photo/Jeff ChiuIz Facebooka kažu kako im je lakše da skaliraju i održavaju posebnu aplikaciju, što je delimično istina, ali kompanija nije naglasila što se sve skriva u uslovima korišćenja koje niko ne čita.

Naravno, kad bi Facebook sve rekao, niko ne bi koristio aplikaciju.

Milijardu ljudi koristi Facebook na mobilnim uređajima, pravom rudniku za oglašivače. Aplikacija je besplatna, ali ipak ne dolazi bez određenih skrivenih “troškova”.

Vaše informacije prodaju se oglašivačima koji jasno mogu naciljati oglas prilagođen upravo vama.

Sve “besplatne” aplikacije mi platimo na ovaj ili onaj način. Huffington Post je zavirio malo dublje u uslove korišćenja Messengera i otkrio prilično nezgodne stvari kojih niste ni svesni, a dopustili ste Facebooku da se koristi njima.

Sada imate dve opcije, obrisati aplikaciju i koristiti se mobilnom verzijom Facebooka ili jednostavno uopšte ne koristiti Facebook na telefonu

Da pomenemo samo neke stvari koje ste “poklonili” svemogućem Facebooku:

- Omogućava aplikaciji promenu stanja mrežnog povezivanja

- Omogućava aplikaciji pozivanje telefonskih brojeva bez vaše intervencije, što može dovesti do neočekivanih troškova ili poziva. Zlonamerne aplikacije mogu pozivati bez vaše potvrde stvarajući time trošak na vašem računu.

- Omogućava aplikaciji slanje SMS poruka. Zlonamerne aplikacije mogu slati poruke bez vaše potvrde, što može opet dovesti do neočekivanih troškova.

- Omogućava aplikaciji snimanje zvuka mikrofonom. Ova dozvola omogućava aplikaciji snimanje zvuka u bilo kom trenutku bez vaše saglasnosti.

- Omogućava aplikaciji slikanje i snimanje videa kamerom. Ova dozvola omogućava aplikaciji korišćenje fotoaparata u bilo koje vreme bez vaše potvrde.

- Omogućava aplikaciji čitanje zapisnika poziva vašeg uređaja, uključujući i podatke o dolaznim i odlaznim pozivima. Ova dozvola omogućava aplikacijama čuvanje podataka iz popisa poziva i zlonamerne aplikacije mogu deliti podatke iz popisa poziva bez vašeg znanja.

- Omogućava aplikaciji čitanje podataka o vašim kontaktima pohranjenim na vašem uređaju, uključujući i učestalost kojom ste zvali, slali mejlove ili komunicirali na druge načine s određenim pojedincima.

- Omogućuje aplikaciji čitanje ličnih podataka profila koji su pohranjeni na vašem profilu kao što su vaše ime i kontakt informacije. To znači da aplikacija može identifikovati osobu i može poslati vaše podatke drugima.

- Omogućava aplikaciji pristup telefonskim podešavanjima uređaja. Ova dozvola omogućava aplikaciji da utvrdi broj telefona i identifikacioni broj uređaja.
 
Top