Inspekcija u porodilištu traži ko je kriv za smrt tri novosadske be

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
U Betaniji pokrenuta detaljna istraga


Inspekcija u porodilištu traži ko je kriv za smrt tri novosadske bebe


Blic

Zdravstvena inspekcija danas ulazi u novosadsko porodilište kako bi ispitala nedavni slučaj smrti nerođene bebe, treći u ovoj bolnici za poslednja dva meseca.

203800_1016-betanija-foto-kamasi-a_f.jpg

Novosadsko porodilište Betanija


U istragu će, kako saznajemo, biti uključena i policija, i to na insistiranje uprave Kliničkog centra Vojvodine. Novosađani Milica Ždero i Saša Stanković izgubili su bebu 1. januara, a samo dva meseca ranije to se desilo i bračnom paru Spasojević, koji je podneo i krivične prijave protiv četvoro lekara porodilišta.

Milica Ždero je trebalo da se porodi 21. decembra, ali je posle probijanja termina i kontrole u Domu zdravlja 23. decembra, od ponedeljka, 26. decembra, bila na pet kontrola u novosadskom porodilištu Betanija, odakle su je lekari svaki put vraćali kući. Kada je u porodilište došla 1. januara, utvrđeno je da bebino srce više ne kuca.

Zdravstvena inspekcija će danas otići u porodilište i tražiti od uprave kompletnu dokumentaciju, a kako saznajemo, ispitali su već i slučaj porodice Spasojević, kao i još jednu prijavu zbog smrti nerođenog deteta.

Takođe je i Ministarstvo zdravlja obavilo vanredni nadzor po ranijim prijavama, ali se rezultati još uvek ne znaju. Direktor Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Dragan Drašković kaže kako je tek juče obavešten o ovom slučaju, ali navodi da će tražiti da se sprovede potpuna istraga.

203799_1015nsdragan-draskovic-foto-kamasi-a_hf.jpg

Dragan Drašković, direktor Kliničkog centra


- U roku od dva meseca imali smo dva ili čak tri slučaja da su umrle bebe donete do termina za porođaj.
To je previše za koincidenciju, te smo poslali dopis Ministarstvu zdravlja da nam pošalju vanredni nadzor, a tražićemo i da se u istragu uključi i policija. Ukoliko se utvrdi da je došlo do stručnog propusta i lekarske greške, snosiće posledice onaj ko je odgovoran - kategoričan je Drašković koji napominje i da će insistirati na ispitivanju i ovog i prethodnih slučajeva.

Milica Ždero i Saša Stanković kažu kako je trudnoća tokom

svih devet meseci bila uredna, te da nisu imali razloga da sumnjaju u stručnost lekara, pogotovo što i sami rade u zdravstvu.

Milica Ždero kaže kako zna da njenu bebu ne može niko da vrati, ali da će nakon dobijanja obdukcionog nalaza videti da li će tužiti lekare.


- To ćemo da uradimo zato da druge žene ne bi prošle kao ja. Da donesu trudnoću do kraja i da onda ne dobiju bebu. Ja sam se sada vratila kući, gledam praznu dečju sobu, a nemam bebu. Na pregledu 30. decembra doktorka Gordana Radeka mi je rekla da je izgubljeno malo plodove vode, ali da dođem u nedelju, 1. januara, jer ima vremena za porođaj do 2. januara - navodi Milica Ždero.

Ova žena je šokirana tretmanom koji je doživela na odlasku iz Betanije, jer kaže kako je tada doktorka vikala na nju, odbila da joj prepiše tablete za smirenje i rekla joj da zaboravi ovu bebu koju je izgubila, pošto kod kuće već ima jedno dete. Saša Stanković i Milica Ždero kažu kako će se povezati i sa ostalim roditeljima koji su doživeli istu nesrećnu sudbinu, te će onda videti šta će dalje preduzimati.

[TABLE="class: antre_c back_c_1"]
[TR]
[TD]
203798_1014-novisad22-roditelji-izgubili-bebu--sasa-stankovic-foto-a-kamasi_hs.jpg

Saša Stanković ogorčen na lekare


Umrle pod nadzorom lekara

S l u č a j p o r o d i c e S p a s o j e v i ć: Polovinom oktobra Sanja i Branislav Spasojević izgubili su bebu koja je, kako tvrde roditelji, rođena mrtva jer su lekari u Betaniji čekali sedam dana od predviđenog termina za porođaj. Sanja je prvi put upućena u Betaniju 11. oktobra, ali je komisija, bez obzira na preporuku lekara koji je pratio Sanjinu trudnoću, odlučila da nema potrebe za hitnim postupkom i rekli im da dođu 14. Tog dana su joj opet odložili carski rez za 17. oktobar, ali je 15. oktobra ustanovljeno da bebino srce više ne kuca.
Spasojevići su podneli krivične prijave protiv četvoro lekara - Aleksandre Novakov Mikić, dr Tihomira Vejnovića, sadašnjeg upravnika Dragana Budakova i dr Gabrijele Kečkeš.


S l u č a j a n o n i m n i h r o d i t e l j a: Samo sedam dana pre tragičnog slučaja bračnog para Spasojević u Betaniji se dogodila gotovo identična tragedija - bebino srce prestalo je da kuca takođe pre samog porođaja, u identičnom slučaju prenete trudnoće, na odeljenju patologije. Roditelji u ovom slučaju nisu želeli da se obrate javnosti, ali su se, prema saznanjima „Blica“, priključili krivičnim prijavama protiv lekara u Betaniji. I u njihovom slučaju cela trudnoća je protekla u najboljem redu, a za smrt novorođenčeta okrivljuju lekare.

S l u č a j p o r o d i l j e M i l i c e Ž d e r o: Milica Ždero izgubila je bebu 1. januara jer su je u Betaniji lekari čak u pet navrata vraćali kući, bez obzira na to što joj je termin za porođaj bio 21. decembar. Na petom pregledu, 30. decembra, lekari su čak videli da u stomaku trudnice ima manje plodove vode, kao i da se beba „blago uspavala”, ali je čak ni tada nisu zadržali na porođaju. Prema rečima majke, doktorka koja ju je tada pregledala, Gordana Radeka, rekla joj je da će sve biti u redu i da ide kući. Prvog dana u novoj godini, Milica je ponovo otišla u Betaniju, gde je konstatovano da joj je beba umrla u stomaku. I u ovom slučaju roditelji su najavili krivične prijave protiv odgovornih lekara.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Natrag
Top