Infracrvena fotografija

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Infracrvena fotografija

IC svetlost nije vidljiva ljudskim okom.Analognom tehnikom moguce je snimiti IC fotografije upotrebom posebnih filmova i filtriranjem posebnim filterima,a infracrveni spektar moze se snimiti i digitalnim fotoaparatom.


2.jpg

3.jpg
4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg


 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Infrared fotografija

Jednu od najšarmantnijih kontrasta boje i efekte možete dobiti u fotografiji pomoću infracrvene. Najednostavniji način da se razume infracrvena boja je da se zamisli da je to nešto kao najsličnije crvenoj boji u dugi, ali nevidljiva za ljudsko oko. Ali, infracrvena slika nije isto što i termalna slika, jer svakodnevni predmeti reflektuju infracrveno u meri koja se razlikuje u oštrini od vidljive svjetlosti, tonski odnosi su divlji i neočekivani. Takva blizu infracrvena tehnika korištena u fotografiji daje subjektu egzotični, starinski izgled. Zelena vegetacija postaje bela, dok ljudska koža postaje bleda i s duhovima. Rezultat slike izgleda kao vanzemaljski.Digitalni fotoaparati koriste CCD-om i druge slične senzore za snimanje infracrvenih slika. Iako su svi digitalni fotoaparati dostupni na tržištu osjetljivi na infracrveno svjetlo, oni su opremljeni sa filterima za infracrvenim-blokiraniem. Glavni razlog za to je da su kamere dizajnirane za hvatanje vidljive svjetlosti. No, ponekad ti filteri se koriste zajedno, dajući vrlo zanimljive efekte kao što su lažne boje, efekat drva itd.

Da biste započeli rad sa infrared fotografijom sve sto vam je potrebno je:

1. Digitalna kamera koja je osetljiva na infrared svetlo.
2. Vidljiv filter za blokiranje svetlosti (npr. Wratten 89B filter)
3. Image-editing softver, kao što je Photoshop.

Infracrvena slika direktno iz kamere ne izgleda uvek dobro i obično nije tako dramaticnog i lepog izgleda kao kod normalno snimljenih fotografija. Dakle, puno post-processing-a je učinjeno kako bi se poboljšale ove slike. Neke tehnike koje se koriste u post-processing-u su izravnanja, fokus pomak, mali otvor, svetlo propuštanja, digitalne lažne boje, halo, etc.

Mark%20Grealish.jpg


par.jpg


uuh.jpg


swimmer.jpg


bend1.jpg


better.jpg


frost.jpg


tree2.jpg


Daniella%20T.jpg


tres.jpg


wint.jpg


unb.jpg


fish.jpg


crystal.jpg
 
Natrag
Top