Informacije o tuberkolozi

Član
Učlanjen(a)
03.08.2011
Poruka
2
Tuberkuloza (TBC) je hronicno infektivno oboljenje izazvano odredjenim bacilom koji je otkrio Robert Koh 1882 godine i po njemu se naziva Kohov bacil. Do otkrivana BCG vakcine i lijeka streptomicina ova bolest je harala u svim zemljama svijeta, a narocito u nerazvijenim zemljama. Poznat je izraz u narodu ''jeftika'' ili ''susica''. Postoje 3 tipa TBC bacila i to: humani tip, Bovin tip i TBC peradi. Humani tip se prenosi sa covjeka na covjeka. Bovin tip se prenosi sa zivotinja na covjeka, npr. od kravljeg mlijeka. U djeciji organizam bacil moze uci: preko disajnih organa i u najvecem procentu (90%), preko digestivnog trakta (Bovin tip), preko povrijedjene koze i sluzokoze, preko genitalnih organa, preko placente (posteljice). Vrijeme od ulaska klice do ispoljavanja prvih simptoma bolesti je 4-6 sedmica.

LIJECENJE TUBERKULOZE
Ono je dugotrajno ali uspjesno. Obuhvata sledece mjere:
1. Higijensko-dijetetski rezim podrazumijeva optimalnu ishranu, odgovarajuci higijenski tretman.
2. Medikamentozna terapija podrazumijeva davanje odgovarajucih ljekova. Danas se u lijecenju kod djece upotrebljavaju tzv. tuberkulostatici.
- izonijazid, ne daje se djeci sa bolesnom jetrom jer djeluje toksicno
- etanbutol
- PAS (paraaminosalicilna kiselina)
- streptomicin, izvanredno otkrice u lijecenju tuberkuloze ali je toksican za slusni nerv. Obzirom na dugotrajnu upotrebu u lijecenju, nagluvost moze biti posledica. Lijecenje traje godinu dana po pravilu, a kombinuju se 2-3 tuberkulostatika. Indikacije za davanje kortikosteroida su teski oblici TBC.
- Po potrebi simptomatska terapija.
Prognoza je dobra, rijetko ostaju teze posledice. Mortalitet je nizak.
 
Natrag
Top