Imunosistem čuva zdravlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Imunosistem čuva zdravlje

Večernje novosti 13.01.2010 10:46



Za odbranu organizma od mnogobrojnih bolesti, imunitet, odnosno otpornost, gotovo da ima presudnu ulogu. Sa imunitetom se rađamo, ali ga i stičemo

Sa imunitetom se rađamo, ali ga i stičemo. Zavisno od toga koliko nam je kvalitetan imunosistem, imaćemo i kvalitetno zdravlje. Imunitet funkcioniše poput mehanizma, koji ima za cilj da uspostavi barijeru protiv patogenih mikroorganizama, kao što su bakterije, virusi, paraziti, protiv kancerogenih ćelija, ali i drugih štetnih uticaja.

Kako odolevamo, odnosno kako se suprotstavljamo tim infektivnim napadima? Ima li razlike u pripadnosti polu?
- Postoje osobe koje urođeno imaju deficit u sintezi antitela, zbog čega mnogo češće obolevaju od infekcija. Kod njih se radi o grešci na genetskom nivou, što nema mnogo veze sa nasleđem niti polom. Kod njih su na udaru posebno disajni organi, što se manifestuje pojavom i postojanjem bronhitisa, pneumonije, kao i infekcija urinarnog trakta. Na ovo posebno treba da obrate pažnju roditelji, jer se imunodeficijencija (nedostatak) najviše otkriva u dečjem uzrastu. Doduše, nije retkost, ako je oštećenje blaže, da se ovaj nedostatak otkrije i kasnije tokom života. Treba, takođe, napomenuti da se u ovakvim situacijama lečenje sprovodi putem intravenoznog davanja gotovih preparata imunoglobulina, najčešće jedanput mesečno.

Kako se organizam brani na ćelijskom nivou?
- Ovde je reč o takozvanom ćelijskom imunitetu, u kome učestvuje veliki broj ćelija bele krvne loze. Njih sačinjavaju makrofazi, limfociti T i neutrofilni leukociti. Osim što direktno onesposobljavaju ili ubijaju klice, ove ćelije istovremeno proizvode i veliki broj hemijskih medijatora (posrednika). Njihova je funkcija da prenose međusobne signale, da bi ćelije koje učestvuju u imunim procesima bile sinhronizovane. Naravno, nikako ne treba zaboraviti da u krvi postoji sistem belančevina i enzima koji se zove komplement. On učestvuje u oblaganju mikroorganizama i privlačenju ćelija, koje ovako obložene mikroorganizme proždiru i uništavaju.

Šta može da se učini za popravljanje imuniteta?
- Da bi imunitet dobro funkcionisao, neophodno je da ishrana bude raznovrsna. Naročito zimi, kada caruju razne infekcije. Ishrana treba da je bogata domaćim i južnim voćem, lisnatim i mahunastim povrćem. Suština je da se konzumira hrana bogata vitaminima A i C, koji su neophodni za integritet kože i sluzokože. Istovremeno, hrana mora da sadrži kalijum, magnezijum, kalcijum i druge minerale. U poslednje vreme ističe se sve više važnost i oligoelemenata, neophodnih za pravilno funkcionisanje organa za disanje i zaštitu od infekcija. U tom smislu, cink, bakar, hlor i selen imaju poseban značaj.

SUPLEMENTI
Iako se vitaminima pridaje posebna važnost, njih često nema u dovoljnim količinama u namirnicama koje se preporučuju kao korisne u ishrani. Da bi se njihov nedostatak nadomestio organizmu, savetuje se uzimanje gotovih preparata sa određenim vitaminima.

ISHRANA
Za pravilnu ishranu i podizanje imuniteta, neophodne su belančevine životinjskog porekla - posno meso i riba. Unošenjem ovih namirnica organizam se brani i od anemija koje često i predisponiraju pojavu raznih infekcija. Meso, jaja i lisnato povrće obavezno treba da nađu svoje mesto u jelovniku zbog gvožđa, objašnjava dr Rašković.
Istovremeno, belančevine iz mesa i povrća omogućavaju dovoljno esencijalnih aminokiselina za obnavljanje ćelija i tkiva, kao i za sintezu enzima, hormona i antitela.


 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Napitak za jacanje imunoloskog sistema

Za jacanje imunoloskog sistema

U malo belog vina staviti grančicu majčine dušice, 1/2 kafene kašikice narendanog muskatnog oraščića, 1/4 kafene kašikice svežeg đumbira, štapić cimeta i 8 zrna suvog groždja . Zatvoriti flašu plutanim čepom, pa držati 2 nedelje. Kasnije procediti i piti pola čaše ujutru.

Izvor: Desinakuhinja.com
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Ih, Moco, ti mislis da to nema kod nas u Cacku...pa je saljes u prestonicu cak :D

Ko kaže da mora da ide u prestonicu?Okrene žena lepo navedeni broj,ljubazna gospoda sve to fino spakuju,kurirska služba doveze na kućnu adresu.Platiš fino i na kraju svi zadovoljni.smile3
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Recepti narodne medicine za jačanje imuniteta

Recepti narodne medicine za jačanje imuniteta

Stil magazin 04.02.2010 10:27


Stara poslovica kaže: „Najskuplje je zdravlje koje se u apoteci kupuje!" Virus meksičkog gripa uplašio je ljude pa mnogi pokušavaju da ojačaju imunitet i odupru se bolesti.

Naravno, već kod prvih simptoma treba potražiti savet lekara, ali nije na odmet ni koristiti neki od starih, dobrih recepata koji su se vekovima prenosili sa kolena na koleno

1. Kafenu kašičicu pekarskog kvasca preliti sa pola šolje ključale vode. Kada se prohladi, u čašu dodati kašiku meda i žutog šećera. Naliti hladnom vodom do vrha, ostaviti da prenoći. Ujutro se popije do taloga. Ako vam smeta miris kvasca, može se dodati limun.


2. Dobro oprati limun, odvojiti koru i preliti je sa četvrt litra hladne vode. Kada proključa, kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta, dok ne uvri na polovinu. Izbaciti koru, tečnost prohladiti i dodati seckani plod. Ovaj gorki napitak se pije dva puta dnevno. Jača imunitet, zahvaljujući bioflavonoidima koji se u velikoj količini nalaze u beloj pokožici citrusnog voća. Naročito je efikasan u sprečavanju infekcija disajnih organa.


3. Tri glavice oljuštenog crnog luka i tri supene kašike meda kuvati jedan sat na pari (u manjoj šerpi koja je potopljena u veći sud sa vodom). Kada se procedi, dobije se gusta kaša. Uzimati po jednu kašičicu nekoliko puta dnevno.


4. Rendanu cveklu, šargarepu i kupus, u jednakim razmerama, pomešati sa sokom limuna. Ostaviti da odstoji 24 sata, procediti kroz gazu i piti po kafenu šoljicu pre doručka.


5. Isitniti koren i list peršuna (svež ili osušen). Pomešati sa kafenom kašičicom meda. Uzimati pred spavanje po kašičicu. Ovaj lek dobro deluje i na smirenje živaca, a preporučuje se kod upale bešike i oboljenja prostate.


6. Napraviti ujednačenu smesu od 250 ml maslinovog ulja, 250 grama meda i 250 grama limuna (zajedno sa korom koja se dobro opere i odvojeno samelje). Držati u frižideru, uzimati tri puta dnevno po kafenu kašičicu pre obroka. Ova kombinacija sastojaka jača organizam i utiče na topljenje kamena u žuči.


7. Pomešati supenu kašiku sveže rendanog rena, po kašičicu meda i karanfilića i čašu tople vode. Držati na toplom, najbolje u termosu. Uzimati povremeno manju količinu, svaki put pre upotrebe promešati.


8. Starijim osobama se za poboljšanje krvne slike preporučuje da 20 dana, svako jutro, uzimaju dobro umućeno žumance preliveno čašom crnog vina.


9. Da biste poboljšali opšte stanje organizma, pripremite smesu od četiri limuna, 300 grama oraha, 150 grama suvog grožđa i 200 grama sveže šargarepe. Sve sameljite i dodajte kilogram meda da masa postane dovoljno kompaktna kako biste je lakše uzimali poput sirupa. Jedite svaki dan tri puta po jednu kašiku pre jela. Mališani sirup uzimaju na isti način, ali kafenu kašičicu.


10. Oljuštite i izgnječite 32 čena belog luka, sameljite šest dobro opranih limunova. Preliti limun i luk litrom prokuvane ključale vode. Ostaviti da odstoji 24 sata. Procediti i sipati u staklenu flašu. Čuvati u frižideru. Piti ujutro i uveče po jednu rakijsku čašicu. Kura traje 15 dana.
 
Natrag
Top