Imam problem sa strujom

Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Imam jedan veliki problem. Problem je u struji tacnije struja je jako slaba i ponekad mi se komp sam ugasi. Nedavno je crklo napajanje ali valjda od groma ne od struje. Srecom sam imao garanciju jer kompjuter je kupljen u februaru ove godine. Pa sam dosao na ideju da kupim stabilizator napona. Sta mislite o tome?
 
Član
Učlanjen(a)
19.02.2010
Poruka
20
Pozdrav ! Prvo bi trebao sa nekim Unimerom da proveriš koliki ti je napon na utičnici gde je vezan komp... ako imaš trofaznu struju u stanu (kući), proveri napone na ostalim fazama, pa ako je na nekoj drugoj jači napon, treba ti pomoć električara da ti u tabli sa osiguračima promeni faze. Opet, ako imaš velike oscilacije sa naponom, možeš da probaš sa STARIM stabilizatorima koji su se koristili nekada za televizore... Ali da znaš da on NE MOŽE da poveća napon već samo da ga stabilizuje...
To je neki moj savet pa ti probaj, možda pomogne. Ako je napon O.K. tek onda proveravaj komp...
Pozz
 
Učlanjen(a)
20.01.2011
Poruka
2.253
Prvo kakva ti je napojna mreža od Elektre Kabel ili žica(podzemna ili nadzemna) i koja kvadratura te koliko si daleko od trafostanice.Ako je do Elektre možeš slobodno odma da uzmeš stabilizator napona ali pazi koje je snage.Što se toga tiče neznam gdje se nalaziš ali kod mene Elektra ima kodere koje ušteka u utičnice na svaku fazu i ostave par dana da mijeri napon te ga stavljaju poslje na komp i gledaju varijacije napona kad se neko požali.Ako je kod tebe razlog onda je negdije loš spoj ili na glavnom osiguraču(trebaš novi) ili negdje na razvodnoj ploči.Uglavnom vidi vanjske vodiče do glavnog osigurača i obrati se u elektru ako nije svima tako i ne moraju raditi novu mrežu ili trafo onda ćeš morati čekati.Uglavnom je idealno da strujni krug bude do 700m najviše od trafoa zamjena faza ti neće pomoći ako je mreža loša i daleka.
 
Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Sve cu to da proverim. A od elektre sam udaljen mozda ima 2 km.
 
Učlanjen(a)
20.01.2011
Poruka
2.253
Sve cu to da proverim. A od elektre sam udaljen mozda ima 2 km.
Mislio sam na trafostanicu nisi valjda 2km od nje to bi bilo stvarno pre daleko ,vidi si dali i susjedi imaju isti problema ,a ako je jači pad napona morao bi primjetiti na sijalicama uglavno ako susjedi nemaju problema traži u elektri da ti pregledaju priključne spojeve da nisu korodirali pa da tu ne gubiš napon ili N vodič koji je bitniji da ne kupuješ odmah stabilizator a možda je problem u spojevima ili maloj kvadraturi vodiča (žica).U današnje vrijeme mislim da bi na vrlo malo mijesta moralo imati problema sa padom napona .To što ti je izgorio je od prenapona.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top