Šta je novo?

Ima vode za piće, ne ide se u školu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Ima vode za piće, ne ide se u školu8. novembar 2010. | 10:46 -> 15:52 | Izvor: B92

Beograd -- Voda za piće u Kraljevu od danas je bakteriološki ispravna. 16.000 đaka iz tog grada još nije krenulo u školu.

19849541754cd82628e237b379061446_450x338.jpg

Obnova oštećenih objekata posle zemljotresa u Kraljevu i okolini (FoNet)


Građani Kraljeva i dalje su svakodnevno suočeni sa manjim potresima kojih je od prošle srede do danas bilo preko 185. Poslednji u nizu dogodio se jutros i bio je manjeg intenziteta od 2,8 stepeni po Rihteru.

I dok je smirivanje tla neminovnost na koju se Kraljevčani navikavaju, situacija u gradu se donekle normalizuje.

Od danas voda može da se koristi za piće, a ono što je Kraljevu neophodno je građevinski materijal.

Za Kraljevčane dobre vesti – voda od danas može da se koristi za piće. Gostujući u “Kažiprstu” B92, gradonačelnik Ljubiša Simović je rekao da su jutrošnje analize potvrdile da je voda hemijski, bakteriološki i higijenski ispravna.

On je dodao da na području opštine Kraljevo postoje problemi sa vodom u pojedinim seoskim vodovodima, ali da očekuje da će oni biti sanirani u narednih nekoliko dana.

Simović je rekao da se očekuje da stignu timovi iz drugih gradskih centara koji će raditi na ispitivanju i sanaciji bunara za snabdevanje vodom kako bi i taj deo vodosnabdevanja što pre bio u funkciji.

Problema ima i dalje - i to mnogo. Glavni cilj je trka s vremenom – jer je kiša ono što meteorolozi najavljuju, više o tome čitajte u našoj posebnoj vesti.

Đaci u Kraljevu na prinudnom raspustu

Problemi i za đake – škole i dalje ne rade, jer je 19 škola, od kojih je većina na gradskom području, pretrpelo teža oštećenja. Gradonačelnik Simović je objasnio da je raspust u tom gradu produžen ”za još neko vreme“.

11444509534cd7fcc76866f558029386_200x133.jpg

Zbog oštećenja u školama, đaci u Kraljevu na prinudnom raspustu (Tanjug, arhiva)
”Potrebno je još popraviti škole iako one nisu toliko oštećene, ali treba misliti i o tome da ta deca ne idu u školu iz svojih, nego iz komšijskih kuća i da im roditelji nisu kod kuće. Potrebno je da se malo smiri situacija. To je psihološka mera“, rekao je Simović.

Načelnik Školske uprave za Raški okrug Žarko Milosavljević kaže da će škole najverovatnije sukcesivno počinjati da rade, onako kako budu sanirane.

“Škole su spremne da prime učenike, međutim imamo problem što je nebezbedno da se deca kreću gradom, moguće je da će negde da padne crep, cigla sa dimnjaka itd. Pa iz tih razloga nismo želeli da se učenici kreću prema školama“, objašnjava on.

“Svi propušteni časovi moraju da budu nadoknađeni. U ovom momentu, ako nam Boga verujete, mi ne stižemo o tome ni da razmišljamo, imamo preče stvari koje rešavamo, ali svi časovi će biti nadoknađeni, planove nadoknade časova će raditi škole svaka za sebe, tako da što se tiče školske uprave ona će samo koordinarati taj deo posla“, kaže Milosavljević.

Još nema preciznih podataka o ukupnoj šteti

Kada je reč o ukupnoj šteti, tačnih podataka za sada nema. Na njih će, kako tvrdi gradonačelnik Ljubiša Simović, morati da se sačeka.

“Precizna šteta verovatno neće biti procenjena u narednih možda i mesec dva, međutim sada kada znamo recimo da će najverovatnije oko 200 objekata biti za rušenje, među kojima ne samo porodične kuće, već i stambene zgrade, odnosno neke javne ustanove, odnosno objekti od javnog značaja - kada se sve to sabere tu su ipak stotine miliona evra u pitanju“, navodi on.

“Tako da je to šteta koju grad Kraljevo nikako ne može samostalno da sanira, čak u dugom nizu godina ili decenija i iz tog razloga je nepohodna pomoć najšire zajednice, pre svega republičke Vlade“, kaže Simović.

12187467504cd7fcc7f1ad3797383934_200x133.jpg

Za sada 750 kuća stavljeno van upotrebe (FoNet, arhiva)
Komisija je do sada više od 750 kuća stavila van upotrebe a formirani su i timovi koji će proceniti koje je objekte moguće sanirati, a koji su za rušenje. Upravo zbog toga trenutno Kraljevu najviše treba građevinskog materijala.

“Ono što je nama neophodno to je recimo u kratkom rokun evo od svega nedelju dana postignemo preko milion komada crepova u gradu Kraljevu. To je negde oko 2.000 šleperea, najvećih kamiona, znači treba da uđe u Kraljevo samo sa crepovima. Mi smo do sada podelili preko pola miliona crepova“, kaže Simović.

Kada su u pitanju folije kojima građani prekrivaju oštećene krovove, gradonačelnik podseća da to može biti samo kratkoročno rešenje.

“Folije su nešto što je akutno, međutim to nije nikakvo rešenje, to je bukvalno premošćavanje današnjeg dana, jer u kontinuitetu se nastavlja snabdevanje crepovima i pokrivanje kuća“, kaže Simović.

On upozorava i da su velika oštećenja na zdravstvenim ustanovama u Kraljevu.

"Hirurški blok kraljevačke bolnice moći će da bude brzo obnovljen, internistički malo teže, dok je zgrada Zavoda za zaštitu zdravlja tako oštećena da će morati da bude srušena", navodi gradonačelnik Kraljeva.

Da Kraljevo ne prođe kao Mionica

Prvi čovek Kraljeva je uveren i da taj grad neće doživeti sudbinu Mionice, koju je pre 12 godina pogodio snažan zemljotres.

Međutim, brojke iz Mionice nisu nimalo ohrabrujuće – na obnovu i dalje čeka 3.000 objekata, od 8.000 koliko je stradalo u tom zemljotresu.

Predsednik opštine Mionica Milan Matić priznaje da je tempo obnove objekata u tom mestu veoma spor.

“To nema šta da me pitate, sporo jeste, ali šta da radimo mi. Situacija je takva, za sada smo obnovili neke značajne objekte za opštinu, urađeno je ovo godine manje kuća, ali dogodine se predviđa od 75 do 100 kuća da se otkači“, najavljuje on.

“Kako je rekao i juče direktor Valjevske direkcije za zemljotres to će, ako ide ovim tempom, trajati 20 godina. Nema odgovornosti, jedino treba da ima sredstva, para itd. da se uradi to. Inače, otkud ja znam na kome je odgovornost kad je zemljotres bio pre 12 godina“, kaže Matić.

Do sada je u Kraljevo stiglo oko 50 miliona dinara pomoći i na računu Kraljeva sada se nalazi 47,5 miliona dinara. Veliki deo tih sredstava obezbedila je Vlada, ali Kraljevo očekuje sistemsku pomoć države.
 
Top