iGO Primo NextGen Mape

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
TomTom 2015.09 - Greške u Beogradu su ostale

Vidim da je "novi apdejt" TomTom mapa dočekan sa oduševljenjem. U Beogradu i dalje ostaje konstatacija da TomTom mapa sadrži neka pogrešna kodiranja raskrsnica, kao i da nije izmenjena pogrešna usmerenost nekih važnih ulica. Moguće da je u drugim gradovima situacija bolja. Da ne idem u nepotrebnu širinu, dovoljno je i ono što sam već par puta naglasio.

Najpre, i dalje je Pionirska ulica (uz Košutnjak) dvosmerna. Pogrešno. Ona je JEDNOSMERNA !

1_TT_copy.jpg

I dalje je ostala POGREŠNA dozvola skretanja levo iz ulice Kneza Miloša u Nemanjinu ulicu. Takođe, ostala je i POGREŠNA zabrana skretanja levo iz Bulevara Kralja Aleksandra u ulicu Kneza Miloša.

2_TT_copy.jpg

I dalje smatram da je mapa HERE u Beogradu dosta korektnija, tj. sa manje grešaka . Dao sam samo one greške koje mogu zaista da naprave veliki problem vozačima koji u Beograd dolaze Ibarskom magistralom (Pionirska i skretanje levo u Nemanjinu) i onima koji koriste Smederevski put. Ovakve greške vode u nepotrebno kruženje i to jednosmernim ulicama u samom centru grada.
Primetio sam da ni u ovoj verziji nije ucrtana završena Zrenjaninsko-Pančevačka petlja. Takođe, sve ulice u velikom naselju Stepa Stepanović i dalje nose jedno jedino ime, i to POGREŠNO, ulica Vojvode Stepe.
Ja nisam primetio nijednu promenu u TomTom mapi u Beogradu. Voleo bih da me neko demantuje. Što se mene tiče, dok pomenute tri greške u TomTom mapi ne budu ispravljenje, sve navigacije koje koriste TomTom mapu su u Beogradu diskutabilne. Ne smatram da je Beograd toliko bitan. Ali, ipak je on najveći srpski grad.
Ovo je SRAMOTA za jednog provajdera mapa. Iskreno, kada sam saznao da TomTom nema kancelariju u Srbiji i da Srbiju "zastupa" Češka, ovo me i ne čudi.

U prilogu su date slike rutiranja, na istim lokacijama, u istoj navigaciji, iGO Primo, korišćenjem HERE mape 2015.Q3. Naravno, HERE mapa ima ucrtanu i pomenutu petlju i ulice u pomenutom naselju.

EDIT
Na osnovu iskustva koja sam opisao u postu #115, teme GPS Mape uporedjivanje... promenio sam u ovom postu negativnu konstataciju u vezi mape TomTom u Beogradu. Izbacio sam termine "skandalozna" i "NEUPOTREBLJIVA", kao preoštre, iako zapažanja u vezi grešaka u TomTom mapi, koje sam ilustrovao, ostaju.

Prilozi

• 1 HR.jpg
    1 HR.jpg
    115,5 KB · Pregleda: 45
  • 2 HR.jpg
    2 HR.jpg
    171,3 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.04.2011
Poruka
1.375
Da li postoni mogucnost da im se ukaze na ovaj nedostatak pa da ga isprave u nekoj narednoj nadogradnji?

Učlanjen(a)
22.06.2011
Poruka
285
... U Beogradu i dalje ostaje konstatacija da je TomTom mape SKANDALOZNA....

... Nedopustivo...

... tvrdim da mapa TomTom u Beogradu nije za korišćenje...

... Što se mene tiče, dok pomenute tri greške u TomTom mapi ne budu ispravljenje, sve navigacije koje koriste TomTom mapu su u Beogradu NEUPOTREBLJIVE...

...Ovo je SRAMOTA za jednog provajdera mapa...

SKANDLOZNO!!!

...ali ne baš toliko. :D
... Po mom mišljenju nije skandalozno čak ni kada neko nešto ovakvo odvali JEDNOM, ali bi se mglo reći da je skandalozno kad tako lupa IZ REČENICE U REČENICU I IZ POSTA U POST.

Prolog:
- pre nekih možda godinu dana sluči se sledeći slučaj. Pojavi se na forumu čovek pun pitanja o navigacijama, u svom neznanju upade i u zađevice sa stvarnim poznavaocima... no, to i nije toliko bitno ali za ovu priču jeste bitno da se u to vreme sluči slučaj da se na androidu pojaviše i HereMaps...

Roman:
...i pisao je taj čovek tu svašta nešto po forumu...

Epilog:
... Taj čovek izraste u velikog poznavaoca, taj sada zna kad je nešto skandalozno i nedopustivo i od takvih stvari on štiti navigatore. On ne da ni jednoj aplikaciji sem HereMaps da ugnjetava forumaše a takođe ne da ni jednoj mapi sem Here mape da im nedajbože naudi.

:D

@navigas spusti bre loptu i ostavi ljudima da sami izvlače zaključke. Ako imaš informaciju iznesi je ali ne pokušavaj da je zloupotrebljavaš tako što ćeš čitaocima IMPUTIRATI ISKLJUČIVO SOPSTVENE ZAKLJUČKE.

Kad malo bolje razmislim ja sam verovatno još manje pozvan da te demantujem jer izgleda da baš zato što navigaciju koristim i profesionalno, ja u stvari imam manje dodirnih tačaka sa prosečnim korisnikom pa je moje mišljenje njemu samim tim manje upotrebljivo. Ali ako i ostavim na stranu način i svrhu korišćenja navigacije, na kraju ipak ostaje ono suštastveno a to je DA ČOVEK ŽELI DA STIGNE NA CILJ ... A cilj je sama adresa. Ako nas navigacija (sa TomTom mapom) i ne vodi baš optimalnim ili najboljim putem to joj možemo oprostiti ako nas na kraju ipak odvede BAŠ NA CILJ, ali ako nas navigacija (sa Here mapom) , umesto BAŠ NA CILJ vodi na sredinu ulice ili neku drugu tačku koja koja NIJE NAŠ CILJ onda to teže praštamo.

Evo primera kako Here mape mogu da te koštaju novca. Ono čim su se pojavile Here mape treći kvartal, uključim ja njih kako bih ih isprobao i kao taksista primim poziv iz Dr Ivana Ribara 104 (inače u tom kraju živim preko 30 godina i poznata mi je logika po kojoj su adrese postavljene ali za baksuz ne uključujem mozak nego navigaciju)... odčekam na pogrešnom mestu a onda od svog radio-centra budem kažnjen gubljenjem prava na rad u narednih 24 sata zato što sam promašio adresu. TomTom mapa vodi precizno na tu adresu a Here mapa te odvede na 106 čime učini da si od adrese udaljen 100 metara fizički ali možda i ceo kilometar vožnje.
Eto mene je Here mapa ne jednom koštala novca pa mi nikad nije palo na pamet da njene greške nazivam skandaloznima. Da, kako mi ne bi navigas imputirao da izmišljam želim da kažem da je ovo što sam pisao proverivo ako pomenutu adresu ukucate prvo u jednoj a onda i drugoj mapi, a želim da podsetim da sam ovakve slučajeve i ranije navodio bilo da su Here mape bile korištene u iGO, Sygic, Navigon... S pravom dakle mislim da je po pitanju kvaliteta adresne baze, Here mapa znatno lošija od TomTom i Contrast ali sam svestan da ima ljudi kojima više znače one prednosti koje nudi Here mapa ... Svestan sam naravno i da postoje ljudi poput navigasa, oni koji misle da je dovoljno to što oni misle da znaju a da uopšte nema veze da li u stvari i stvarno znaju.

Mislim, nije problem kada neko ne zna ali jeste problem kada ne zna A MNOGO JE GLASAN u želji da drugima rekreira stav.

I za kraj, želim da se zna da ja ne mrzim Here mape, da sam upravo njih koristio kada sam skoro išao do Švabije, te da ih uvek imam u uređaju kako bi mi nadomestile nedostatak TomTom ili Contrast... Recimo upravo u naselju Stepe Stepanović ili Ostružnici.
One samo po upotrebljivosti za Beograd u mom uređaju zauzimaju treće mesto, odmah iza Contrast i TomTom.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2012
Poruka
933
Vidi po meni problem je u svim tim mapama što oni to jednostavno ne žele napraviti pogotovo za bivšu Jugu jednostavno to znam da većinom samo nove verzije kopiraju i vrlo malo ili skoro ništa ne dodaju evo primjera prošle godine sam od here maps dobio dozvolu da budem modelator i jedno vrijeme sam uredno mjenjao nazive ulica dodavao brojeve i ostalo međutim poslije toga su bile dvije nadogradnje mapa i nikad to nisu dodali što sam ih normalno kontaktirao i pitao a odgovor je bio sve će se srediti u što ja osobno sumnjam a vidi ovaj primjer prije više od godinu dana napravit je jedan kružni tok u Osijeku privremeni dok je se radila brza cesta i nadvožnjak i on je bio ucrtan u mapama Here za sve igomgarmin,navigon i ostalo u zadnje tri vertije i nadogradnje.E sad u 8 mjesecu prošle godine je taj kružni tok sklonit i napravljena je i puštena brza sesta sa 2 trake u punom profilu a od tada je bilo dvije nadogradnje mapa a još uvjek stoji kad tu idete da nailazite na kružni tok koji oni nisu sklonili a to je dokaz da oni samo većinom kopiraju i malo rade,također na ovaj problem sam im javio i ukazao i nisu imali nikakvog odgovora.A za mape mireo je druga priča tim ljudima sam poslao do sada hrpu izmjena čak za jedno komplet selo nove nazive ukica koje su promjenite a oni su mi odmah zahvalili i u prvoj nadogradnji to sve dodali i poslali mi licencu i mapu HR beplatno koju imam i sada i kad izađe nova javim im se i opet mi šalju novu,također su to i u navigosistemu napravili poslao sam im za jedno cjelo selo Mirkovci komplet nove ulice koje su oni odmah u slijedećoj nadogradnji adriaroute ubacili i napravili a meni poslali besplatno da si skinem adriarutu a na citi navigatoru EU to nikad nije promjenito i već 5 godina nakon novih naziva ulica još uvjek su stari nazivi,za tomtom ja nju isto volim ali mi je čudno da već godinama kod mene nema ulice niti brojeva u mom mjestu a selo baš nije malo skoro 3 tisuće stanovnika dok u puno lošijim navigacijama i mapama ima sve na primjer Navitel slabo obnavlja mape ali u mom selu ima sve ulice jedino nema brojeva,znači zaključak je da oni rade što hoće i kako hoće a pošto to mi nabavljamo kako nabavljamo dobro je da išta ima đabe i da radi.

UREDNIK
Učlanjen(a)
07.03.2011
Poruka
3.088
U prilogu mozete vidjeti "azurnost" HERE mapa za razne navigacije.
Verzija i datum zakljucenja promjena.
I kada tome dodamo i za ostale provajdere posvecenost pojedinim podrucjima - sve je jasno.

DatumiMapa.jpg

Član
Učlanjen(a)
07.04.2013
Poruka
427
Cinjenica je da nema savrsenih mapa, bar na nacin kako ih mi nabavljamo. Mislim da je rasprava o tome sasvim bespredmetna i podseca na beskonacne diskusije o najboljem antivirusnom programu. Svako ima neko dobro ili lose iskustvo koje valja preneti ovde, ali iskljucivost u proceni ne stoji. Mene su recimo i HERE i TT napravile majmunom u Zemunu i to u vise navrata, mada su me obe dovele do cilja, a sa HERE sam se provozao 20 km vise na novom putu ka Pancevu, koji je u to vreme bio ucrtan i rutiran u mapi, a jos uvek fizicki zatvoren za saobracaj, tako da sam se vracao do Borce. Ali nema ljutnje, mnogo puta me navigacija spasla da se ne izgubim, posebno u Bg i NS, gde se inace snalazim `ko magare u magli....

Član
Učlanjen(a)
31.12.2012
Poruka
933
Što se tiče originalnosti ja imam original mape i Sygic TT mape kupljene kao i dontpanic Mireo original i mape su identične kao i ove do mi skidamo još imam original poklon adriaroutu zadnju i ista je kao i ove di mi skidamo.

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Da li postoji mogucnost da im se ukaze na ovaj nedostatak pa da ga isprave u nekoj narednoj nadogradnji?
Druže, ja sam jednom želeo da odem do kancelarije TomTom. Mislio sam da postoji u Beogradu. Međutim, nisam je našao na netu a kasnije sam saznao da je kancelarija u Češkoj zadužena za TomTom mapu za Srbiju. Ne bi mi smetalo da im se obratim ako pronađem mejl adresu. Ali, iskreno, mislim da su oni završili sa Beogradom. Kako su nešto ucrtali, to je postalo zakon. jedino dodaju novoizgrađene puteve. Njih Beograd ne interesuje, čim su ovakve gluposti ostavili, pa ne znam zašto bi oni mene interesovali.
1. On (@navigas) ne da ni jednoj aplikaciji sem HereMaps da ugnjetava forumaše...
2. ...na kraju ipak ostaje ono suštastveno a to je DA ČOVEK ŽELI DA STIGNE NA CILJ ... A cilj je sama adresa. Ako nas navigacija (sa TomTom mapom) i ne vodi baš optimalnim ili najboljim putem to joj možemo oprostiti ako nas na kraju ipak odvede BAŠ NA CILJ...
3. One (HERE mape), samo po upotrebljivosti za Beograd, u mom uređaju zauzimaju treće mesto, odmah iza Contrast i TomTom.

Ja ne želim da se iznošenje mišljenja pretvori u raspravu. Zato ću pokušati što kraće.
1. Navigaciju HERE Maps sam kritikovao nakon poslednjeg apdejta, u njenoj temi, post #318 i napisao "neodoljivo me podsećaju na beskonačna i jalova ažuriranja Sygic navigacije". Igo_NextGen, sa HERE mapom, je moja navy No1.
2. @marxista, zamolio bih te da mi, kao profesionalac i čovek koji to sigurno bolje zna od mene, ukratko opišeš vožnju koja očekuje vozača iz drugog grada koji, zbog greške u TomTom mapi (primer za "zabranu" skretanje iz Bulevara Kralja Aleksandra u Kneza Miloša) mora da skrene desno, u Takovsku. Vozač koji dolazi smederevskim putem dolazi do Glavne Pošte, navigacija mu kaže da mora desno. Navigacija predlaže i polukružno, ali se na terenu vidi da je to zabranjeno. Kako će on stići do ulice Kneza Miloša. Ne sećam se
gde sme, legalno, prvi put da se skrene da bi se, jednosmernim zagušenim ulicama u centru Beograda, vozač vratio u Kneza Miloša.
Primer za pogrešnu dozvolu skretanja levo iz Kneza Miloša u Nemanjinu. Vozač mora da pređe Nemanjinu ulicu i nastavi uz ulicu Kneza Miloša. Kako će izgledati to mučenje. Evo, ja kao amater mislim da ne može bolje : Produžiće uzbrdo, skrenuti u Krunski, zatim skrenuti u Resavsku, pa u Nemanjinu i spustiti se do Železničke stanice. Ovakvu situaciju sam primetio više puta. Čovek stane na sred Nemanjine, policajac mu kaže da mora da nastavi pravo i nastaje preznojavanje. Znam da taksistima ovo odgovara, posebno kada mušterija iz unutrašnjosti baš lepo čuje kako navigacija izgovara ova skretanja. A sve bi se ovo izbeglo da je korišćena mapa HERE. Da li preterujem ?
Primer za dvosmernu Pionirsku ulicu u Košutnjaku. Veruj mi, pre dvadesetak dana, bio je suv kolovoz, sreo sam malo veće kombi vozilo sa KV tablicama kako silazi kontra smerom niz Košutnjak. Jednostavno, čovek nije primetio znak. Naravno, svi mi koji smo vozili uzbrdo smo se zaustavljali da bi se mimoišli. Niko nije trubio. Čovek je, očigledno, slučajno pogrešio.

3. Sve što sam u onom postu, a i do sada, napisao se ne ubraja u znanje. To je samo moje lično zapaženje. Prema tome, priznajem, o navigacijama nešto znam, ali ne dovoljno. O vožnji u Beogradu znam prilično. Ipak ovde živim preko 38 godina...
Ovo nije polemika. Ovo je samo razjašnjenje zbog čega sam upotrebio onaj ružni termin, "skandalozno". Verujem da će neki član foruma pročitati ovo, razmisliti sam i zaključiti da li "lupam" ili pomažem ljudima da lakše voze u Beogradu. I samo da ti kažem ovo. Moj kum iz Niša, ranije, dok je vozio, molio me je da dođem do Bubanj potoka i da ga "provezem" do mog stana. To su radili još neki moji rođaci ili prijatelji. Sve dok nisu počeli da koriste navigaciju. Dakle, ljudima koji nisu "privilegovani" da žive u "prestonici" je prava tortura voziti sa našim "nabeđenim" sugrađanima koji nekulturno trube, obilaze, seku, samo da bi pokazali da su oni " beOgrađani".
3. Kažeš da ti je HERE mapa na trećem mestu. Znači, na poslednjem. Ja nisam čuo za četvrtu. Ja sam izabrao mapu HERE, istu onu koju su izabrali i Audi, BMW i Daimler. Pošto ja ne znam, ja sam poslušao ove koji valjda malo bolje znaju i od mene i od tebe. Oni su kupili HERE mape, ne TomTom.
I na kraju, probao sam onu tvoju adresu. U pravu si. Ipak, evo slike, u prilogu, sa HERE sajta na osnovu koje se može očekivati da će HERE mape ispraviti i ovo numerisanje. Ja sam od njih čuo da su odavno to već odradili. Nama ostaje da čekamo. Moraću da se našalim. Ovo mi liči na onaj vic : "On će sutra biti trezan, ali će ona ostati uvek ružna". HERE će se istrezniti, TomTom se sigurno neće "prolepšati" u Srbiji. Interesne sfere su oni već podelili...

P.S.
Druže, bez obzira na tvoju ljutnju, želim da se sretnemo i popričamo kao ljudi. Često dolazim u zgradu, jednu iz niza preko puta tvoje. Želim da se pomirimo. A i da te častim. HERE kancelarija me nagradila novogodišnjim vaučerom od 5.000 din za "doprinos poboljšanju mape Beograda". Ovome si, najiskrenije, i ti doprineo tvojim zapažanjem u vezi pešačkog nadvožnjaka (preko autoputa) kod Steco, kao i u vezi ulica ispod Kliničkog centra (do Vetereinsrskog fakulteta), koje su, zahvaljujući tebi, prepravljene u pešačke staze...Nadam se da ne ispadoh još i "strani plaćenik".
Znam da je ovo za privatnu poruku. Ali znam da ne voliš PM.
Pozdrav !

Prilozi

• Dr Ivana Ribara 104.jpg
    Dr Ivana Ribara 104.jpg
    154,3 KB · Pregleda: 45
  • Vaucer HERE.jpg
    Vaucer HERE.jpg
    604,9 KB · Pregleda: 42
Učlanjen(a)
22.06.2011
Poruka
285
EDIT: @navigas

Ne volim ljude koji svojom privatnošću dave druge ljude pišući im tužne priče na PM, a kao neko ko je na ovom i drugim forumima prisutan zarad sticanja novih saznanja i širenja već stečenih, ne gledam blagonaklono ni na pitanja postavljena na PM. Već samim postavljanjem pitanja na PM, čovek pokazuje koliko je u stvari sebičan a to kod mene izaziva antipatiju. Vrlo mi je kratak fitilj za ljude koji s pažnjom ne iščitaju CELU temu a sebi daju za pravo da postavljaju bilo neprecizna bilo već odgovorena pitanja i očekuju da ću im ja ili bilo ko drugi ipak posvetiti svoje DRAGOCENO vreme i to nedvosmisleno i pokazujem ... čak bivam i kažnjavan zbog tako rigidnog stava prema LENŠTINAMA ... E vidiš, ti si sušta suprotnost, ti me zbog toga čak i reziliš usput govoreći kako ćeš ti svima izaći u susret (ali ne izlaziš jer ne znaš odgovore), ti me nazivaš sebičnjakom i imputiraš mi loše namere prema forumu i forumašima, ti me iza leđa preko PM ogovaraš zbog čega onda nailazim i na nekorektan odnos od ljudi od kojih nemam razloga da takvo nešto očekujem, ti i mene pokušavaš da manipulišeš pujdajući me PM porukama na druge članove ... I tako dalje i tako dalje

... A onda tražiš "pomirenje"?! Sačekaj, a šta će meni ono - pa ja sam tebi poverenje već davao, već sam te štitio u tvojim ranijim sukobima (isključivo zbog izuzetne vrednoće na temi o upoređivanju mapa) i kako mi se to vratilo?

Zaboravi i u meni očekuj da ćeš uvek naići na kritičara, pa zato pazi šta pišeš.

Ontopic:

Pošto si se mojih argumenata na račun lošeg kvaliteta Here mapa dotakao samo priznanjem da taj loš kvalitet i postoji ali bez zadubljivanja u dubinu problema a takođe i bez upoređivanja sa TomTom mapama po pitanju težine problema koji navedena greška u mapi stvara ja ću se ponašati isto tako - neću negirati da TomTom mapa nije savršena ali ću na tome ovaj put stati... A kada i ako uporediš težinu greške kod TomTom mape koja te ne vodi najboljim putem ali te vodi PRAVOM CILJU sa Here mapom koja te vodi u ponekoj situaciji boljim putem nego TomTom mapa ali te takođe vodi i DALEKO OD CILJA, tek tada od mene možeš očekivati potpun odgovor na postavljena pitanja.

A do tada ću samo reći da to što TI NE ZNAŠ za četvrtu mapu za iGO ne znači da ona i ne postoji. Postoji i ona je na četvrtom mestu i zove se OSM (open street maps), a na četvrtom mestu, odnosno iza Here maps je po mom mišljenju samo zbog najslabije ažurnosti.

Usput, čini mi se sve do 2012. godine, Contrast mapa je pravila ozbiljne greške u rutiranju po samom centru Beograda i to nama njenim korisnicima uopšte nije zasmetalo da je i dalje smatramo najboljom za Beograd i sve veće gradve Srbije. TomTom je tada bila krš a Here je bila onako, puuuuno lošija.
... Npr. tada je Contrast od Slavije do Trga vodio tako što je obilazio Maršala Tita i preko Kralja Milutina terao prema Trgu Marksa i Engelsa ... a ceo Gornji Dorćol bolje da nisi ni ukucavao kako se ne bi nervirao.

I sad ti pričaš o "sramotnom" provajderu TomTom prebacujući mu kao papagaj greške koje su već postale njegov zaštitini znak :D ...a verovatno SLUČAJNO zaboravljaš greške koje Here pravi oko Arene takođe već godinama.

Naravoučenije: nemoj suditi aplikacijama i mapama, posebno ih ne osuđuj na smrt ako želiš da se i tebi ne sudi grubo. Dakle iznosi informacije ali nemoj iznositi definitivne zaključke umesto čitalaca jer u suprotnom uvek ćeš biti dočekan "na nož". Od mene 100%.

Natrag