iGO Maps
1. Here 2015 Q2
2. Tom Tom 2015.03
3. Topmap East Europe 2015.07 (samo turska 2015.07)
iGO_NextGen , mape i licence.
Neke ponude instalacionog materijala za navigaciju iGO_NextGen nisu dobro, po mom mišljenju, niti sistematizovane, a još manje jednoznačno određene. Takođe, razvlačenje materijala po temama
iGO Mape i
iGO NextGen GPS navigacija stvara još veću zabunu. Licence se daju i u jednoj, i u drugoj temi. I posle se ja kritikujem što ne čitam. Pa gde i šta da tražim...
@vladcepesh , izvini što sam baš tebe citirao.
Pojava je generalna. Unapred se izvinjavam. Konfigurisanje i izbor mapa, licenci itd. ja ne znam precizno da odradim. Sebi sam zaokružio verziju koja mi lepo pomaže u vožnji, i nosim se mišlju da tu stanem i sve "novosti" na dalje ignorišem.
Jer, svaka nova promena kod mene samo nešto pokvari. Dakle, ja se u ovo ne razumem i zato bih molio nekoga da malo sistematičnije obradi sve u vezi ove lepe navigacije.
Svestan sam njene modularnosti, ali se nudi, čini mi se, sve i svašta. I što treba, i što ne treba. Zato i ima ovoliki broj primedbi kada instalacija ne uspe.
1. Juče sam skinuo najnovije mape
HERE 2015.Q2,
TomTom 2015.03, Topmap. Negde sam pre toga našao i licence. Međutim, skupljene licence su u onoj drugoj temi (
iGO NG GPS Navigacija),
#1, koju sam naveo. Neke su i ovde. Kako da se čovek snađe. Mape HERE 2015.Q2 rade. TomTom 2015.03 takođe radi. Ali jedva nađoh da za ove druge nema building fajla za Srbiju. Međutim, pojavio se problem i sa bulding fajlom za Srbiju za 2015.Q2. U ćemu je problem ? Nije teško sa par rečenica nešto komentarisati. Naravno, ako je neko to već proverio.
Ukoliko ne može da radi 2015.Q2.3dl, trebalo je napisati. Ne bih gubio vreme i eksperimentisao. Meni to nije toliko teško. Ali, mogli bi i drugi da bar nešto kraće prokomentarišu kada se već nešto predlaže.
Da ne dužim, nadam se da ću sa ilustracijama biti jasniji. Ovo je situacija sa building fajlom
*.3dl (building fajlovi su na slici u prilogu HERE Q1) za Srbiju
HERE_2015.Q1
Iz ponude citiranog posta sam skinuo i novu
*.3dl za Srbiju
HERE_2015.Q2. Nigde nije rečeno, ili ja nisam video, da je za ovu drugu potrebna specijalna licenca.
Ja sam pošao od pretpostavke da je dovoljna licenca za mape HERE_2015.Q2 (slika u prilogu HERE Q2). Međutim, sada se neki objekti ili ne vide, ili se vide sa lošim grafičkim rešenjem.
Razlika je očigledna. U starijoj verziji se vidi i Sava Centar, kada se pregleda mapa, i stadion Crvene Zvezde... U novoj verziji ova dva objekta se ne vide. Različito je prikazana i Beogradska Arena. Arena u Q1 je lepa, u Q2 baš ružna. Na obema velikim slikama, prve 3 su sa pregleda mape, četvrta je iz simulacije iste rute. U prilogu su i slike iz simulacije
4 * i
6 *.Koji je razlog ovome ?
Da li je potrebna posebna licenca za *.3dl ili je
nova verzija (2015-Q2.3dl) lošija.
2. Drugo pitanje se tiče velikog broja licenci. Neke se nude u temi Mape..., druge u glavnoj temi za navigaciju, iGO_NG...I sada se izvinjavam zbog ovolike slike. Ali, bez nje ne vredi diskutovati.
Naravno,
jasno mi je da neke lecence sigurno meni nisu potrebne ako koristim samo mapu Srbije. Ali, na ovom spisku vidim i licence u čijem nazivu se pominju Primo_2.4 , pa samo Primo...Kako znati šta je neophodno. Nije dovoljno samo nabacati ovoliki broj licenci i ne napisati bar jednu rečenicu
za koju navigaciju i za koju mapu u njoj je koja licenca potrebna. Jasno mi je da je bar jedna licenca, pod brojevima 17 i 18, suvišna. Identičan je opis, osim poslednjeg broja, valjda verzije. I još se pominje Brazil. Da li ona nama, u Evropi, treba ? Biću precizan. Pošto ja ovo niti razumem, niti znam, da li neko može izvršiti izbor potrebnih licenci za podređeni region,
da se po brojevima iz spiska napiše da, ako koristim HERE_Q2, da mi nisu potrebne sve one koje su pod brojevima x,y,z...
Unapred hvala onome ko će morati da uloži pristojan trud da bi mi razjasnio i pitanje licenci i pitanje različitog efekta fajla *.3dl sa oznakom Q1 ili Q2.