Da li je fajl "Prekršajne kamere Srbija 12.09.2016." dobar ?
Malo sam analizirao najnoviji fajl prekršajnih kamera. I prethodni, od 23.8.2016., bio je, po mom mišljenju, dosta problematičan. Možda je greška napravljena još u fajlu od 05.05.2016. U prilogu je txt fajl sa najnovijim prekršajnim kamerama u kome je samo preuređen redosled kamera po gradovima u cilju lakše analize. Iako sam jednom reagovao na tadašnje izmene, nismo do kraja razjasnili.
Ovo su moje sadašnje dileme :
1. Vidim da su 2 kamere u Bulevaru Zorana Đinđića izbačene iako table koje upozoravaju na njih i dalje kažu da "kamera snima 24h". Možda je ovo i dobro. Sumnja u njhov rad je izrečena još kada smo prvi put rešili da sredimo prekršajne kamere u Srbiji.
2. Zašto je izbačena kamera 20.47910,44.81124,11,50,1,51,Starine Novaka - Cvijiceva@BG
Ipak, to je najmodernija kamera, koja snima prolaz kroz crveno i prekoračenje brzine, i dosta mi je čudno da se neko tako lako odrekao nje. Slike u prilogu !
3. Kamere koje su snimale prolaz kroz crveno (parametar) 3 sada su u Beogradu sve "proizvedene" u kompleksnije kamere i sa parametrom 11 se određuje da, pored prolaza kroz crveno, beleže i prekoračenje brzine. Često prolazaim "ispod njih" i vidim da su to one stare. Ne verujem da je to korektno označeno. Morao bi da se vrati parametar 3.
4. Kamere sa parametrom 5 (mobilne za snimanje brzine) smatram da bi trebaklo izbaciti. U suprotnom bi smo ponovo "nafilovali" čitav Beograd takvim kamerama. Vozim svakog dana i ne sećam se kada sam video patrole sa mobilnim radarima na tim mestima.
5. Potrebno je proveriti i za kameru u Bulevaru Milutina Milankovića, u blizini "Arene Sport" ili kod "Gorenja". O njoj je više pita pisao kolega
@akineki. Možda bi trebalo i nju ubaciti.
6. Najozbiljnija primedba se odnosi na kamere u Novom Sadu. Korišćenjem Steet View pogledao sam gde se nalaze te kamere. To su, pored ostalih, dve sigurnosne kamere koje snimaju ulaze u dva vrtića, "Pčelica" i "Različak", slike u prilogu. Kamere koje se vide nikako ne mogu da snimaju prekoračenje brzine i prolaz kroz crveno. Jednostavno, tamo nema semafora a i nema nikakvog rezona da to budu prekršajne kamere. Takođe, i ostale kamere u Novom Sadu nikako ne mogu imati parametar 11. Često sam u Novom Sadu i proverio sam onu u blizini Merkatora. Takvih kamera u Beogradu ima najmanje stotinak.
7. Kamere u Nišu su novije, moderne i verovatno snimaju 2 prekršaja. Čak je tako i najavljeno u nekim niškim novinama.
8. Za kameru Čačku i kamere u Valjevu ne mogu ništa reći jer nisam ih nikada video i o tome bi trebalo da se izjasne drugari iz ova dva grada.
Dakle,
zamolio bih sve članove, koji su u prilici,
da provere ove moje navode. Nije isključeno da ja grešim...Ali, mislim da smo dosta truda uložili kod prvog sređivanja fajla prekršajnih kamera za Srbiju i da bi bila šteta da to sada pokvarimo. Jer sada se greške samo prepisuju uz dodavanje novih kamera...
EDIT: Naknadno sam našao svoju sliku kamera na mostu "Gazela" u Beogradu. Teško je po obliku zaključiti da li su to automatske prkršajne kamere ili samo kamere za policijski nadzor. U jednom od ranijih fajlova su bile ubačene i ove kamere. Izbrisane su u prethodnom apdejtu...I to bi trebalo proveriti.
Naravno, ne očekujem da
@nenadsenn bilo šta proverava. Dovoljno je što on ažurira fajl prekršajnih kamera i postavlja ih na tačnim lokacijama. Ako su nam prekršajne automatske kamere uopšte bitne, red bi bio da to radimo mi u čijim gradovima se nalaze.