Na forumu koji se bavi navigacijom Sygic, uporedio sam NT i TA mape.I zaključio ono što svi kažu : nijedna nije idealna. Takođe, zaključio sam nešto što ima veze sa kvalitetom navigacionog Sygic softvera, preciznije problem rerutiranja u realnom vremenu. U tom smislu, navigacija iGO je daleko kvalitetnija. Skoro bez greške izvrši određivanje nove putanje, na osnovu trenutne pozicije. Međutim, red je da iznesem i neke zamerke koje sam uočio. Jer sam ih već uočio. Odmah da se ogradim : nemam nameru da polemišem navijačkim tonom. Koristim obe navigacije. I jedna i druga imaju i dobrih i loših strana. Obe mi se dopadaju. Izbor navigacije neka svako napravi prema svojim afinitetima.
Koristim verziju iGO Primo 2.4, sa mapama Contrast, HERE i TomTom.
Zaključio sam, bez obzira na stalno podsećanje da su najbolje mape one najnovije, da je Contrast i dalje najkvalitetnija. Naravno, za teritoriju Srbije. To je, po mom mišljenju i normalno. Domaća mapa. Naravno, ako neko misli suprotno, nema nikakvih problema.
Mapa TomTom (Serbia_83_TomTom_2014.03...) je, izgleda, problematična, bar za Beograd. Kao primer, ima loše označenu raskrsnicu Bulevar Kralja Aleksandra-Kneza Miloša. Konkretnije, oznake skretanja nisu kompletne. Po ovoj mapi, ne može se skrenuti levo iz Bulevara u Kneza Miloša (kod Glavne Pošte). Ovo je nedopustivo. A to i dalje stoji, i pored apdejtovanja. Pitam se kakva li je situacija sa mnogim, manje važnim ulicama i raskrsnicama u gradu. Slika screen 363. To sam snimio juče. To će biti i jedina velika slika.
Danas sam promenio i stavio mapu HERE (Serbia_83_HERE_2014.Q1...). Pošto svakog dana vozim od Filmskog Grada do Liona (i nazad), povremeno menjam maršutu. Ipak, često prolazim ulicom Ljutice Bogdana i skrećem, preko Kneza Aleksandra, u Teodora Drajzera. Koristio sam i Sygic i iGO sa raznim mapama. Ono što sam jutros doživeo sa mapom HERE, ne umem da objasnim. Još manje da se bavim razlogom "šta je navigacija zapravo želela". Postaviću slike, pa procenite sami. Ako neko uspe da "otpetlja", tj. razjasni kojim putem je navigacija želelela, koristeći mapu HERE, da me dovede do Filmskog Grada, biću mu zahvalan. Ja ne shvatam...
Slika screen_407 pokazuju put kojim sam išao. Iz Južnog bulevara, preko Autokomande, Ljutice Bogdana do raskrsnice kod bolnice "Dr Mišović". E, tu nastaje haos. Slike : screen_408, screen_409, i dalje, do screen_419. Tek sam uspeo da se vratim na pravi put na slici screen_421, kada sam, "po svojoj odluci", ušao u Teodora Drajzera. Dalje je sve bilo normalno. Kroz Košutnjak, pa u Kneza Višeslava. Naravno, mogao sam i ranije da prekinem "začarani krug" u kome sam se vrteo, jer poznajem grad, ali sam namerno želeo da proverim ideju navigacije sa tom kartom.
Neki mi zameraju na ovolikom detaljisanju. Međutim, i ja njima zameram na svakodnevnom traganju za novim Beta verzijama, na traženju nevažnih stvari, kao što je, recimo, glas Homera Simspona. Ne shvatam, da ljudi, koji navigaciju koriste u svakodnevnoj vožnji, kao potrebu, najmanje pažnje posvećuju kvalitetu navigacije. I kvalitetu "najnovijih" karti. I najmanje pišu o tome !?
Pozdrav i članovima sa ovog foruma.
...
...