Identifikovan dečak sa Titanika

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Uspeh forenzičara


Identifikovan dečak sa Titanika


Samo pet dana pošto je Titanik potonuo, posada spasilačkog broda Mekej Benet je iz Atlantskog okeana izvukla telo dečaka starog oko dve godine. Skoro 100 godina kasnije, forenzičari misle da su konačno otkrili identitet nepoznatog deteta.



65656_titanik-brod01-ap-_f.jpg




Dečak je sahranjen 1912. sa telima mnogih drugih putnika Titanika, a prevežen je u Kanadu gde mu je podignut spomenik na kom je pisalo “nepoznatom detetu”. Forenzičari su sada, posle dve pogrešne identifikacije, zaključili da je to bio 19-mesečni Sidni Lesli Gudvin iz Engleske. Ovaj put su 98 odsto sigurni da su u pravu.

Prvo su mislili da se radi o dvogodišnjem Šveđaninu kojeg je more odnelo s palube dok je brod tonuo. U džepu dečakove majke su pronašli karte za brod za nju i četvoro dece. Sahranili su je u grobu pored “nepoznatog deteta”. Pre deset godina uz dozovlu porodice ekshumirali su dečakovo telo. Njegovu Posle DNK su uporedili sa uzorcima živih rođaka s majčine strane. Uzorci se nisu poklapali.


Ponovno su pokušali da identifikuju ostatke. Eliminisali su četiri dečaka mlađa od tri godine koji su poginuli na Titaniku i ostali su im samo 13-mesečni Finac i Sidney Gudvin. Po zubima se činilo da je nepoznato dete bilo staro između devet i 15 meseci, a Gudvin je u vreme nesreće na Titaniku imao oko dve godine, pa su 2004. godine naučnici zaključili da ostaci pripadaju malom Fincu.
Međutim, pojavio se par kožnih cipela koji je pripadao nepoznatom detetu, a koje se nisu uklapale u uzrast Finca.


Poslednja identifikacija rađena je uz pomoć Laboratorije za identifikaciju američkih oružanih snaga. Ovaj put su preciznije analizirali mitohondrijski DNK. Otkrili su specifične razlike u DNK nepoznatog dečaka koje su upućivale na Gudvina.

Sidni je na Titaniku putovao s roditeljima Frederikom (42) i Augustom (43) i još petoro braće i sestara. Porodica je imala karte za manji brod, ali to putovanje je otkazano.

Karte drugog razreda menjali su za karte trećeg razreda na Titaniku.

Tata Fred je sa porodicom napustio dom u engleskom Fulamu u potrazi za boljim životom u Americi. Kada je Titanik udario u santu leda i potonuo, poginula je cela porodica. Tela ostalih članova nikada nisu pronađena.



Blic
 
Natrag
Top