Ideje za vasu bastu i vrt

Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Ukoliko postavite rasvetu u bašti dobićete maltene novu.

bastenska-stubna-rasveta-02.jpg

bastenska-stubna-rasveta-05.jpg



DHL1311.jpg



DHL1302.jpg


DHL1465.jpg
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Veoma često se dešava da u nekoj opuštenoj šetnji primetimo lepo dvorište ili zelenu površinu sa sveže pokošenom travicom i biljkama koje izgledaju savršeno. Sama pomisao da u gradskom sivilu imate malu zelenu oazu čini se kao idealan beg od stvarnosti. Ako imate dvorište ili vikendicu ovakav prizor pobudiće želju u Vama da od Vašeg dvorišta napravite kutak za uživanje. Daćemo vam male smernice koje vam u tome mogu pomoći.

Prvi preduslov da Vaša bašta izgleda lepo jeste da bude adekvatno navodnjena. Što se tiče zalivanja povrtnjaka, cvetnjaka ili drveća i grmlja, postoji izuzetno široka paleta opcija koje možete izabrati. Od vrlo jednostavnih, kao što je ručno zalivanje baštenskim crevom, do složenijih, kao što je automatski zalivni sistem za navodnjavanje.

Ručno zalivanje ima svoje pozitivne i negativne strane. Neka automatski zalivni sistem radi za Vas. Sistem koji odaberete zavisiće od veličine vaše bašte, lokalnih vremenskih obrazaca, vašeg budžeta i toga koliko lako želite da sve to bude (odnosi se u zavisnosti za koji zalivni sistem se odlučite).

Ako je vaša bašta mala i imate vremena i volje da svako jutro krenete rano da zalivate, onda je baštensko crevo vaš prijatelj. Treba da budete pažljivi prema zalivanju kako ne biste povredili biljke ili ometali tlo. Kada su biljke u pitanju, kanta za zalivanje je dobra ideja jednostavno zato što voda može izlaziti onoliko brzo koliko perforacije dozvoljavaju, ali ona dolazi u obzir ako baš želite jutarnje razgibavanje i ako je Vaše dvorište malo. U suprotnom, upala mišića Vam je zagarantovana kao i veliki utrošak vremena.

Ako koristite crevo, držite pritisak na vrlo niskom nivou i razmislite o upotrebi nečega poput zalivne palice koja ravnomerno i nežno raspoređuje vodu. Ne zaboravite da zalivate bazu biljaka i potrudite se da ne zalivate lišće jer to može prouzrokovati infekcije. Naravno pri tom, budite sigurni da zalivate dovoljno duboko!

Loša strana ručnog zalivanja je ta što može zahtevati puno vremena, količina i raspodela vode mogu biti neadekvatno raspoređene ili jednostavno možete zaboraviti da zalijete!

Ručne ili prenosive prskalice vam mogu pružiti dobru pokrivenost i mogu vam uštedeti vreme, ali opet, voda na lišću vaših biljaka može prouzrokovati bolest (to se može izbeći zalivanjem rano ujutro ili kasno uveče).

Crevo za natapanje je crevo napravljeno od poroznog materijala koje omogućava da voda ravnomerno procuri duž dužine creva. Creva se obično koriste za natapanje drveća i grmlja, cveća i povrća. Ovo je metoda koju većina preferira za svoju baštu.



Što bi ste trošili vreme na zalivanje bašte ako automatski zalivni sistem to može uraditi umesto Vas, a Vi to vreme možete iskoristiti za uživanje i porodicu...

Loša strana
sa kojom ćete se suočiti je ta što ne znate koliko vode stavljate u svoje biljke i koliko dugo treba da zalivate. Ako želite da se “igrate sa zalivanjem” najbolje je da to činite u rano u proleće da bi ste videli koliko vremena treba vodi da se upije do određene dubine.

Poseban oprez: Ako živite u području gde voda zbog sastava zemljišta ima visok sadržaj minerala, vaše crevo za natapanje će se napuniti mineralima nakon godinu ili dve i prestaće pravilno da funkcioniše, pa ćete je morati zameniti. Srećom, creva za natapanje su prilično jeftina.

Najbolja opcija koja je na dugoročnom nivou najisplatljivija i najkorisnija za održavanje dvorišta, koja vam garantuje da će Vaša trava i biljke imati tokom cele godine onoliko vode koliko im je zaista potrebno – jeste ugradnja automatskog zalivnog sistema.

Ugradnja automatskog zalivnog sistema u mnogome štedi vaše vreme, a kao što znamo vreme je novac i upravo VREME danas ima najveću cenu.


Navodnjavanje kap po kap

Najefikasniji sistem koji postoji za biljke, navodnjavanje kap po kap ima tanku cev sa priključenim emiterima za svako tlo. Cev je postavljena kroz baštu sa emiterima smeštenim blizu biljaka. To je vrsta sistema koju često vidite u baštenskim centrima, jer voda stiže tamo gde treba bez puno isparavanja. Ovaj sistem je najbolji za bašte sa puno cveća i biljaka, ali se ne preporučuje za travnjake.


Sistemi za raspršivanje

Ova vrsta sistema je ono na šta je većina nas navikla - iskačuće glave koje prskaju vodu kružnim ili polukružnim uzorkom i postavljaju se na automatski tajmer u skladu sa zonama. Sistemi prskanja su odlični za travnjake i baštenske površine.

Većina automatskih zalivnih sistema ima upravljačku jedinicu sa tajmerom. Upravljačku jedinicu podesimo da se uključuje i isključuje u skladu sa smernicama ili ograničenjima za zalivanje u vašem području i uverite se da imate instaliran senzor za kišu kako bi se sistem sam isključio u slučaju kiše.

Ako nemate senzor za kišu, moraćete da budete spremni da izađete napolje i isključite tajmer kada pada kiša kako biste izbegli rasipanje vode i samim tim natapanje travnjaka. Na kraju krajeva stručno lice koje Vam ugrađuje automatski zalivni sistem /AZS/ će Vam detaljno dati smernice kako da tajmer podesite u skladu sa vremenskim prilikama.

Kao što vidite svako dvorište može izgledati savršeno, ako mu se samo malo posvetite. Što bi Rudyard Kipling rekao:” Vrtovi se ne održavaju rečima – o kako je lepo, dok dokon sediš u hladu” osim ukoliko imate ugrađen automatski zalivni sistem, jer samo u tom slučaju možete uživati u hladu dok automatski zalivni sistem radi za vas.



Autorski tekst: SrbijaSpace.rs
 
Natrag
Top