Ideje za vasu bastu i vrt

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Photo_Video_5457836f-16a2-485b-b6d5-41b2d79179a8_medium.JPG
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kako ulepšati izgled dvorišta

Kad proleće procveta, vreme je da se pobrinete o nekoliko važnih detalja koji će uvesti velika poboljšanja u izgledu Vašeg dvorišta.

Hladno i kišno vreme mogu ostaviti svoj trag, a ponekad i veće štete. Evo nekoliko saveta u kojima ćemo Vam pokušati dočarati što je to što biste trebali prvo napraviti kako bi ste doveli u red izgled Vašeg dvorišta, kako biste mogli u njemu čim više uživati.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Što bi ste prvo trebali napraviti?

Prilikom uređenja, ne bi bilo loše konsultovati se sa stručnjacima kako biste saznali sve o biljkama koje želite saditi, te kako biste dobili više korisnih informacija, kao na primer o tipu tla, insolaciji, vlažnosti i gustoći sadnje. Svi ovi podaci su bitni jer većina ne poznaju koliko pojedine biljke mogu izrasti, pa ih često sade na pogrešnim mestima, a naravno svima nama je cilj isti, da nam dvoripte ne izgleda siromašno nego da biljke budu što lepše i bujnije.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Koja je najčešća greška?

Od silne želje kako bi dobili što bujniji izgled, mnogi naprave grešku u pregustoj sadnji. Isto tako, često posadimo biljke koje nam se čine najlepšima i na mestima koja nama odgovaraju, ne razmišljajući o tome koliko odobrane biljke zapravo odgovaraju odabranom mestu. Zbog toga biljke često ne napreduju nego stagniraju, jer jednostavno, nije svako bilje prilagođeno svakom podneblju kao niti vrsti tla.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Što ne smete zaboraviti?

Pri oblikovanju treba biti vešt u usklađivanju oblika i visine biljaka, i kombinovanju boja u skladu sa vremenom cvatnje i sl. Stručnjaci preporučuju sadnju biljaka iz podneblja u kojemu živite, jer su te biljke već prilagođene postojećim klimatskim uslovima. Bitno je da ne preterate pa pretrpate prostor sa biljkama. Pri uređenju dvorišta bi trebali imati na umu da je to isto kao i uređenje dodatne prostorije, samo u ovom slučaju na otvorenom prostoru. Kao i kuća, dvorište treba odražavati osobnost ljudi koji žive u tom prostoru, te podsticati na provođenje slobodnog vremena u njemu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Što ako živite u stanu?

Veličina dvorišta nije presudna, već je bitno da svi elementi uređenja budu na pravom mestu i tako predstavljaju zadovoljstvo Vama koji tu boravite. Za sve one koji žive u stanovima te ne mogu uživati u raskošnim dvorištima, preporučuje se uređenje balkona postavljanjem biljaka u lončanicama. Vrsta i veličina odabranih biljaka treba zavisiti od dimenzije balkona, strani sveta kao i podneblju u kojem živite. Kvalitetno podno popločenje, garnitura za sedenje od prirodnih materijala, i dobro uklopljena zaštita od sunca, učiniće i Vaš balkon privlačnim i ugodnim za opuštanje.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Basta-o-kakvoj-mastate-614.jpg

Svima koji žive u gradu a imaju dvorište, ono predstavlja pravu oazu za uživanje. Evo nekoliko saveta da ga oplemenite kako bi izgledalo još lepše, a vaš užitak bio kompletan:
Postavite u baštu, dvorište što više saksija sa cvećem i zelenilom. Trudite se da boje cveća budu u skladu tj. odaberite najviše tri boje. Bilo bi dobro i da boje saksija budu vesele, a njihove dimenzije najrazličitije - od minijaturnih koje ćete staviti na prozor, police ili sto, do vrlo velikih za razgranate biljke u uglovima dvorišta.
Kakve god stolice da imate u dvorištu, jastučići na kojima sedite ili se na njih naslanjate daće presudan utisak vašem dvorištu. Neka ih bude što više i što vedrijih boja, tako će sve biti udobnije i lepše, kako za vas, tako i za vaše goste.
Prostirka na stolu mora biti vesela - žuta, narandžasta ili svetlo zelena, šolje iz kojih pijete, takođe, a sa njima uklopite i činiju za voće, tanjiriće...
A još ako imate prostora za i suncobran, vašem uživanju nema kraja.
 
Član
Učlanjen(a)
21.10.2009
Poruka
1
Evo kako sam ja od moje baste napravio jezerce pa pogledajte...
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Svaka čast na uređenom dvorištu...........Pozivam i ostale članove koji prate ovaj deo foruma da aktivno uzmu učešće..i okače slike svog ili tuđeg dvorišta.......
 
Natrag
Top