Ideje za ukusan i zdrav doručak

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Makrobiotički doručak


1445099398456a1cfd2fdbf587132672_orig.jpg


Sastojci:

50 gr integralnog pirinča
1 mala konzerva tunjevine
1 šargarepa
1/4 glavice kupusa
1/4 struka praziluka
1 limun
10 gr susama
kašičica maslinovog ulja
so

Priprema:

Skuvati integralni pirinač i staviti ga na tanjir. Tunjevinu staviti preko pirinča, a sa strane iseckanu šargarepu, praziluk i izrendan kupus. Preko posuti susam. Sve preliti mešavinom limunovog soka, maslinovog ulja i soli.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Joga doručak koji osvežava dan

Joga doručak koji osvežava dan

Profesor Verner Kolat, dijetetičar i doktor medicine, ponudio je vrlo ukusan i hranljiv obrok, lak za pripremanje, koji je pokazao izrazito pozitivno dejstvo na organizam. Poznat je i pod nazivom joga doručak.

Ovaj doručak se naziva Kolat doručak ili joga doručak, jer se uklapa u način ishrane većine praktikanata joge. Obrok se sastoji od žitarica (koje su lako svarljive iako se u ovom slučaju ne kuvaju) i svežeg i suvog voća i orašastih plodova.

1.jpg

Sastojci za jednu osobu:

potrebno vam je do tri kašičice svežeg brašna od celog, mlevenog zrna pšenice (najbolje je pšenicu samleti u mlinu za kafu pre potapanja), 3-5 kašika vode, 1-2 kašike limunovog soka, 15g suvog voća usitnjenog, 100g jabuka narendanih neposredno pre upotrebe ili drugog svežeg sezonskog voća, kašika oljuštenih badema, lešnika, oraha...

Kako se priprema?

Uveče: U čašu stavite sveže samleveno brašno od pšenice, 3-5 kašika vode, ali nikako mleka. Promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi do jutra. Žitarice će celu noć bujati i postati gusta masa, dok u međuvremenu nastaju hemijske transformacije koje izazivaju vrenje koje poboljšavaju prehrambenu vrednost i svarljivost Kolat doručka.
U drugoj posudi potopiti 15g suvog voća (smokava, grožđa, urmi, šljiva...), sitno iseckanog.
Ujutru: Pomešajte sadržaj obe činijice koristeći pri tome vodu od natopljenog suvog voća, dodajte 1-2 kašičice svežeg limunovog soka. Dodajte 100g narendanih jabuka ili drugog usitnjenog voća. Mešavinu pospite orašastim plodovima (badem, lešnik, orah i sl). Ako vam je potreban jači obrok, možete dodati prema ličnom ukusu: kašiku badem ili lešnik krema, kašiku meda, kašiku malteksa. Jabuku treba rendati u trenutku serviranja da bi se izbegla oksidacija, jer ona mora ostati bela. Doručak će biti sočan, ali ne i tečan.

Štedi vreme, čuva zdravlje

Priprema je jednostavna i laka, bez komplikacija i kuvanja, jer ujutro svaki minut mnogo znači. Žitarice i voće se izvrsno slažu u doručku Kolat. Aroma sveže samlevenog brašna veže se sa eteričnim mirisom voća. Pripremljen s ljubavlju, taj doručak postaje poslastica, jer se njegovi sastojci menjaju prema godišnjem dobu i inspiraciji. Voće žitaricama daje svoju tečnu svežinu. Vitamini grupe B iz svežeg brašna nadovezuju se na vitamine iz voća. Organske kiseline svežeg voća neutralizovane su ugljenim hidratima iz žitarica.
2.jpg

Redovno uzimanje doručka Kolat deluje na sledeći način:

- Stvara osećaj sitosti najmanje 4 sata. Lažna glad se tokom prepodneva ne javlja, želudac nije preopterećen.
- Reguliše težinu. Osobe koje žele da smršaju neće biti gladne pre ručka i podnosiće smanjene obroke. Suprotno tome, one koje žele da se ugoje, primetiće da se njihov sistem organa za varenje poboljšao i da dobijaju na težini.
- Uklanja se opstipacija, faktor autointoksikacije.
- Budući da ovaj doručak pomaže uklanjanju toksina i umor i iscrpljenost, koji su pokazatelj akumulacije toksina, a ne stvarnog umora, nestaju.
- Povećava se fizička i intelektualna delotvornost.
- Javlja se osećaj opšte ugodnosti, koji proizilazi iz bolje biološke ravnoteže.
- Koncentracija se poboljšava, jer organi za varenje nisu opterećen teškim doručkom (varenje uzima 70 odsto raspoložive životne energije).
- Sastav krvi se poboljšava. Uvećavanjem kožnih ćelija usled boljeg natapanja potkožnog tkiva, koža postaje ružičasta i glatka.
- Kosa postaje mekša i sjajnija.
- Nokti se manje lome.
- Zubi se popravljaju. Dr Kolat ukazuje čak i na slučajeve paradontoze kada se ona zaustavila, pa čak i povukla. Prema konstatacijama dr Netera, zubi se vraćaju u svoje zubne čašice.
- Kostur se jača, teže dolazi do lomova, a u slučaju nezgode kostiju brže srastaju.

Isprobajte, nećete se pokajati! Prijatan užitak!

Pripremila: Ana Stevanović, sertifikovani joga instruktor Evropske joga alijanse

Izvor: Zdrava hrana




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ideje za ukusan i zdrav doručak

Izvor: Super žena

Iako je doručak najbitniji obrok i podiže naš metabolizam, mnogi od nas mu ne pridaju važnost. Oni koji ipak vode malo više računa, zgrabe po koji tost, pojedu činiju muslija ili popiju času jogurta, a većina ga preskoči. Evo par lakih i malo drugačijih recepata da vam dan počne slađe!

1.jpg

1. Voćna pita
Idealno je da kore budu od integralnog brašna, a fil zavisi od vašeg ukusa da li će to biti višnje, kajsije ili neko drugo voće, izbor je vaš!

2. Jutarnji šejk
Iako je ovaj doručak u tečnom stanju veoma je hranljiv i držaće vas sitim duže vreme. Postoje mnogi recepti za hranljiv i ukusan šejk. Evo našeg predloga: 2 kajsije, pola manga i jednu breskvu izmiksajte sa malo obranog mleka. Napomena: mleko dodajte po ukusu odnosno u zavisnosti koliku gustinu želite da postignete. Možete koristiti i sojino ili pirinčano melko.

3. Voće
Isecite dve omiljene voćke, prelite ih kašikom jogutra ili nekim drugim mlečnim proizvodom i pospite kašikom bundevinih i suncokretovih semenki. Odličan nisko kalorični doručak pun vitamina!

4. Pirinčani keks
Uzmite 3 pirinčana keksa i namažite ih sa puterom od kikirikija. Potom isecite zelenu jabuku na tanke kolutove i stavite ih preko. Prijatno!

5. Prženice
Napravite prženice i servirajte ih sa kriškom paradajza!


2.jpg

6. Vaš miks
Isecite pet sušenih kajsija i šaku badema. Ovo pomešajte sa kiselim mlekom. Naravno u ovo možete dodati i drugo sušeno voće ili semenke po ukusu.

7. Slatko i slano
Servirajte na tanjir dve kriške šunke, dve kriške kačkavalja, krišku jabuke i malo oraha.

8. Tropsko iskušenje
Isecite pola manga, jedan kivi i pola banane. Servirajte sa malo mladog sira. Videćete kako se sir zapravo slaže sa ovim voćem!

9. Dimljena kajgana
Napravite kajganu, ali joj dodajte malo iseckanog dimljenog lososa. Videćete da je ovaj miks jako ukusan.

10. Pečurke
Propržite pečurke i dodajte im kašicicu rikota sira. Servirajte na prepečenom crnom hlebu. Prijatno!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Obogaćena ovsena kaša

Obogaćena ovsena kaša

1.jpg

Potrebni su vam:
1 šolja ovsenih pahuljica, samlevenih
2 šolje vode
1 šolja zamrznutog voća (borovnice, maline, jagode, ribizle, kupine)
prstohvat morske ili himalajske soli
1 do 2 kašike vrhunskog meda ili malteksa
1/4 kašike vanilinog ekstrakta

Dodaci:
lešnici, bademi, pistaći, orasi
laneno seme
agavin sirup
smeđi šećer od šećerne trske
sveže sezonsko voće (banana, jabuka...)

Priprema:
U srednje velikoj šerpi prokuvajte zasoljenu vodu i polovinu zamrznutog voća. Dodajte ovsene pahuljice, vanilin ekstrakt, sirup i ostatak voća i mešajući kuvajte dok se ne zgusne. Servirajte toplo prekriveno dodacima.

(Zdrav život)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ideje za letnji doručak: brzo i ukusno

Ideje za letnji doručak: brzo i ukusno

Pošto leti obično imamo manje vremena a i želje da stojimo kraj šporeta, predlažemo vam 5 recepata za brz i lak letnji doručak. Ne zaboravite, ovo je najvažniji obrok u toku dana, te ga nemojte preskakati.

1.jpg

Kačamak
Za njegovu pripremu potrebno vam je manje od 5 minuta! Kupite instant palentu u supermarketu i pratite uputstva s pakovanja! Kao dodatak predlažemo kiselo mleko, vlašac, kajmak, mladi sir, med ili mleko.

Salata od tikvice i krastavca
Srednji krastavac i manju tikvicu isecite na tanke kolutove. Dodajte maslinovo ulje, jabukovo sirće, morsku so i tostirani susam. Možete napraviti i drugu verziju, sa kiselim mlekom, u tom slučaju salata se priprema bez ulja i sirćeta, samo sa solju i eventualno aromatičnim biljem.

Slatki zalogaj
Na topao tost namažite tanak sloj putera (ili kikiriki putera), stavite nekoliko kolutova banana i par kapi meda. Uz šolju ceđene pomorandže energija je zagarantovana!

Ovsene pahuljice
Kaša od ovsenih pahuljica je takođe neiscrpan izvor energije, a pritom ćete imati osećaj sitosti do ručka. Možete ih jesti sa mlekom (i dodati cimet ili med) ili sa jogurtom (u tom slučaju dodajte sitno seckanu zelenu jabuku, med i mrvljene orahe).

Brza miks salata
Da li ste znali da odmrznut kukuruz šećerac nije potrebno kuvati? Ostavite ga preko noći u frižideru da se otopi, a potom mu dodajte tunjevinu u komadima, krupno sečene kriške paradajza i maslinovo ulje. A, zarad ubrzavanja metabolizma i energije tokom celog dana, pre doručka popijte čašu mlake vode.

Izvor: Zena.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ovo treba da izbegavate kada doručkujete

Ovo treba da izbegavate kada doručkujete

Doručak je navažniji obrok jer je upravo on zaslužan za energiju koja vam je potrebna na početku dana i koja služi da dan započnete na pravi način. Međutim, ljudi neretko greše kada je prvi obrok u pitanju, a posledice znaju da budu vrlo negativne. Baš zbog toga povedite brigu o sebi i onome što jedete čim ustanete i ne dozvolite sebi sledeće greške.

Ne cedite voće
Kada stavite voće u sokovnik, morate da znate da taj proces dovodi do gubljenja većine vitamina, minerala i vlakana. Umesto toga, popijte čašu vode i pojedite celu voćku.

1.jpg
Izbegavajte preobilan doručak

Mali doručak
Jedenje svega što vam dođe pod ruku vam neće pomoći da izbegnete višak kalorija. Postoji mit da nećete dobiti višak kilograma ukoliko jedete ono što želite posle dužeg perioda gladovanja. Doručak treba da bude obilan, ali je hranu, takođe, potrebno pažljivo birati.

Izbegavajte slatkiše
Krofne i mafini za doručak nisu preporučljivi, jer vam ne daju potrebnu energiju. Ukoliko dođete u iskušenje, setite se da morate zdravo da doručkujete.

Pratite unos kofeina
Jedna šolja kafe ili čaja može da poboljša raspoloženje i metabolizam, ali izbegavajte ispijanje većih količina. To može da dovede do problema sa snom i da se odrazi negativno na vaše telo.

Nezdrav doručak

Pojedite šaku oraha i semenki, činiju pahuljica i voće umesto čokoladnih palačinki, mafina i sendviča s majonezom. Mnogo kalorija i masti mogu da dovedu do povećanja nivoa šećera u krvi, a potom i do bolesti.

Ne mislite da doručak nije važan
Čak iako ne osećate glad ili ste u žurbi, potrudite se da doručkujete. Ukoliko preskočite doručak, to će usporiti vaš metabolizam. Tost, voće i semenke su zdrav doručak.

Nikako preobilan doručak
Doručak treba da bude obilan, ali ne treba preterivati. Nemojte previše da jedete i uzimate krofne, mafine, slatke pahuljice i voćne koktele. Umesto toga pojedite jaje, zobene ili pšenične pahuljice, te popijte mleko.

Ne jedite čim ustanete
Nakon buđenja ne unosite hranu odmah u organizam. Pre toga popijte čašu tople vode koja će pokrenuti vaš metabolizam, a pomoći će vam i ako patite od želudačnih bolesti.

Izvor: Klix.ba
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Doručak Novaka Đokovića

Autor: MONDO


U svojoj knjizi "Serviraj za pobedu", teniser Novak Đoković je napisao da doručkuje super pahuljice. Evo kako se prave.

1_zpsa43c1d66.jpg


Potrebno za dve porcije:
- šolja organskih bezglutenskih ovsenih pahuljica
- ½ šolje suvih brusnica
- ½ šolje belog suvog grožđa
- ½ šolje semenki bundeve ili suncokreta
- ½ šolje seckanih sirovih badema
- pirinčano ili bademovo mleko (po želji)
- banana, bobice ili seckane jabuke (po želji)
- prirodni zaslađivač (po ukusu)

Priprema:
Pomešajte ovsene pahuljice, brusnice, grožđice, semenke i bademe u činiji srednje veličine ili ih, ako putujete sipajte u vrećicu sa patent zatvaračem.
Poslužite sa pirinčanim ili bademovim mlekom, bananama, bobicama ili seckanim jabukama i prirodnim zaslađivačem po želji.
 
Učlanjen(a)
06.11.2010
Poruka
98
5 ideja za fin, brz i hranjiv doručak
Maštoviti tost za idealan početak dana
jeannettes-healthy-living_840_472.jpeg


Svima nam već na uši izlazi ona uputa stručnjaka o tome kako je doručak najvažniji obrok u danu, no većina nas i dalje ne uspijeva prakticirati ovu zdravu naviku. Što zbog nedostatka vremena, što zbog nedostatka apetita rano ujutro, doručak se uvijek nekako izgubi s našeg dnevnog rasporeda.

Ipak, sva opravdanja padaju u vodu s dolaskom vikenda. Dani kada imamo barem 20 minuta na raspolaganju ujutro mogu poslužiti za stvaranje ove zdrave navike, a u tome svakako ne može odmoći slasna hrana. Jedan od najjednostavnijih, ali i najfinijih jutarnjih obroka je tost, a kako on ne bi konstantno uključivao marmeladu i margarin, sakupili smo nekoliko sjajnih recepata. Brzi su, lagani za pripremu i vrlo ukusni!

macey-forondabuzzfeed_840_472.jpeg

Tost s bananom, maslacem od badema i chia sjemenkama
Zamijenite teški maslac od kikirikija onim od badema i dodajte banane narezane na ploške te sve posipajte chia sjemenkama. Rezultat će biti ukusan i hranjiv obrok.

super-healthy-kids_840_472.jpeg

Tost s ricotta sirom, voćem i orašidima
Još jedan niskokalorični obrok uključuje tost s ricotta sirom koji će se savršeno spojiti s orašastim voćem i narom.


super-healthy-kids2_840_472.jpeg

Tost s avokadom i jajima
Jedan od najpopularnijih sastojaka posljednjih sezona jest avokado. Mnogi će možda reći kako je neukusan, no mi ćemo mu na tostu dodati tvrdo kuhano jaje i sve to posipati s malo soli i papra.

mainoriginal640x0c_840_472.jpeg

Tost sa smokvom, ricotta sirom, pršutom i medom
Za sve gurmane, tu je nešto teži tost, no jednako božanstven kao i prethodni. Smokve će se u ovom receptu genijalno spojiti s tankim pršutom i sirom, a med će svemu dati neodoljivu aromu.

strawberry-ricotta-basil-tartine002_840_472.jpeg

Tost s jagodama, bosiljkom i ricotta sirom
Za ovu finu kombinaciju umiješajte malo domaćeg meda u ricotta sir, namažite mješavinu na tost i dodajte narezane jagode te posipajte s malo bosiljka.


M.M.
Foto: Super Healthy Kids, Macey Foronda/BuzzFeed, Jeannette's Healthy Living, Little Market Kitchen, Free People
Objavljeno: 22.11.2015. u 10:48

Izvor:
Fashion.hr
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top