Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.562
Ibrahim Ferrer

288122889.jpg


(20.02.1927 – 06.08.2005)

Zvali su ga kubanski Net King Kol. Svjetsku slavu stekao je tek u poznim godinama kao jedan od članova planetarnog uspješnog benda Buena Vista Social Club. Veteran kubanske pjesme umro je u bolnici u Havani u 78-oj godini života.

Uprkos karijeri koja je trajala decenijama, Ibrahim Ferer svjetsku slavu stekao je u kasnim godinama svog života, kao dio Buena Vista Social Club projekta. Majstor tradicionalnih son (popularna kubanska muzika) i bolero stilova, Ferer se pjevanjem profesionalno počeo baviti u svojoj 14-oj godini, i bio je član nekoliko poznatih grupa. Međutim, priključivanjem Buena Vista Social Club projektu tokom 1990-tih godina prošlog vijeka izvuklo ga je iz glancanja cipela u penzionerskim danima i odvelo ga do međunarodne slave.

Ferer je rođen 1927. godine u gradu Santjagu, jugoistočna Kuba, u području poznatom po svojoj muzičkoj tradiciji. Nakon što mu je majka rano umrla radio je kao ulični prodavač i u svojim ranim tinejdžerskim godinama formirao svoju prvu grupu da bi zabavljao ljude iz susjedstva.

Uskoro je počeo nastupati sa raznim bendovima u Santjagu i do 1950-tih godina postao je prilično afirmisana figura kubanske muzičke scene. Ferer se 1957. godine preselio u glavni grad Havanu da bi nastupao sa kubanskom muzičkom legendom Beni Murom. Godinama je nastupao sa Los Bocucos, bendom koji su formirali on i pjevač Pako Alonso.

Međutim, Ferer je pao u zaborav i glancao je cipele da bi povećao bi preživio kada ga je američki gitarista Raj Kuder angažovao za projekat Buena Vista Social Club. Albumom istog imena koji je izašao 1997. godine Ferer je u svojim 70-tim godanama stekao međunarodni ugled, što je dalje odvelo u brojne turneje. Album je 1998. godine osvojio Grammy muzičku nagradu, a 1999. godine izašao je i film koji je režirao Vim Venders. Film prikazuje rad gitariste Raja Kudera i grupe veterana kubanske muzičke scene.

Nakon pokretanja solo karijere Ferer je dobio Grammy nagradu za svoj salsa album Buenos Hermanos. Međutim, kubanski umjetnik nije bio u stanju da prisustvuje ceremoniji dodjele nagrada jer su mu Sjedinjene Američke Države uskratile dati vizu. Pored ove, osvojio je i Grammy nagrade za najbolju latino muziku.

Njegova posljednja evropska turneja, prezentacija bolera koje je Ferer planirao da objavi 2006. godine, odvela ga je do Monterej džez festivala u Švajcarskoj, Veliku Britaniju, Holandiju, Austriju, Francusku i Španiju. Dvojica Fererovih saradnika u Buena Visti, klavirista Ruben Gonzalez i gitarista Kompaj Segundo, umrli su 2003. godine.

Diskografija:

Ay, Candela (2005)
Que Bueno Esta (2004)
Buenos Hermanos (2003)
Mis Tiempos Con Chepin (2002)
Tiempos Con Chepin y Su Orquesta
La Colleccion Cubana (2002)
Tierra Caliente: Roots of Buena Vista (2000)
Buena Vista Social Club Presents: Ibrahim Ferrer (1999)


Izvor: Davidbaileymbe.com

 
Poslednja izmena od urednika:
Top