Šta je novo?

I žene dobri pomorci

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
I žene dobri pomorciKOTOR - Novljanka Sandra Bojanić, koja je sa odličnim uspehom završila Srednju pomorsku školu u Kotoru (smer nautika), ukrcala se za vikend na jedrenjak „Si klaud 2“, koji je tokom nautičke sezone čest gost Bokokotorskog zaliva.

Na brodu privezanom uz rivu uz starijeg imenjaka „Si klauda 1“, dočekala je takođe Novljanka Biljana Seper, koja se ukrcala u avgustu, završivši kao i Sandra sa odličnim uspehom istu školu.


reg-kotor-brod_620x0.jpgKako su nam kazale, kadetkinje će na brodovima nemačke kompanije „Hansa“, na kojima su već više godina mnogobrojni crnogorski pomorci, ostati uobičajenih šest meseci.

- Zadovoljna sam uslovima i očekujem da dosta toga naučim za šta sam se inače i školovala - kazala je Biljana za „Novosti“.

Kako je reč o brodovima na kojima se plovi isto kao i pre stotinak godina, Biljana nam je kazala da se, između ostalog, već penje uz jarbole od kojih je najviši 57 metara. Na brodu „Si klaud“ je priređen i koktel za sve pomorce koji plove za kompaniju „Hansa“, a svoje učenice su pozdravili i njihovi profesori iz Srednje pomorske škole, Ivan Perčin i Miloš Trivić.

Kanađanka Ketlin Vitaker, prvi oficir palube „Si klauda“, kaže da je pomorstvo nekada bilo isključivo muško zanimanje, ali da žene danas dolaze i do najviših zvanja, pa i do mesta zapovednika broda. Dodaje da joj razdvajanje od familije ne pada teško jer nije udata i nema dece.

Na „Hansinih“ tridesetak brodova agencija „Sikimić Marin“ iz Bijele ukrcala je više od 200 crnogorskih pomoraca, a njen vlasnik kapetan Špiro Sikimić ističe značaj ovakvih događaja koji, kako navodi, razbijaju stereotipe.

Razlog što „Hansa“ ukrcava ovdašnje pomorce je pre svega zbog tradicije i poverenja u crnogorski obrazovni sistem u pomorstvu.


Izvor:
Novosti.rs

 
Top