Šta je novo?

I Španci istražuju Caričin grad

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
I Španci istražuju Caričin gradcaricin.jpg


Ostaci Episkopske palate u Caričinom gradu (Foto M. Momčilović)Leskovac – Arheološki lokalitet Caričin grad kod Lebana obišao je ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, gde ga je dr Vujadin Ivanišević, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu, koji godinama rukovodi istraživanjima na ovom poznatom lokalitetu, informisao o dosadašnjim i planiranim radovima na restauraciji i konzervaciji pojedinih delova grada.
Nova arheološka istraživanja poznate Justinijane Prime, najznačajnijeg lokaliteta na jugu Srbije, obavljana su tokom juna, jula i početkom avgusta, a, prema najavama, posle kraće pauze biće nastavljena u septembru i oktobru. Našim i francuskim arheolozima, koji godinama ovde rade zajedno, prvi put su se pridružile i kolege iz Španije.
Prema Ivaniševićevim rečima, istraživan je deo grada i fortifikacije akropolja. Reč je o obimnim radovima u kojima je učestvovalo više od stotinu ljudi. Nakon što je izradio projekat Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, urađena je zaštita, konzervacija i restauracija bedema, što je od značaja za prezentaciju samog grada.
Pored konzervacije dela grada i istraživanja kula, posebna pažnja posvećena je mermeru koji je, kako se pretpostavlja, transportovan iz Male Azije.
Arheološki lokalitet Caričin grad predstavlja vanserijski spomenik antičkog urbanizma i arhitekture. U blizini svog rodnog mesta sagradio ga je jedan od najvećih vizantijskih careva Justinijan I (527-565), graditelj čuvene Aja Sofije u današnjem Istanbulu. Istraživanja su započeta davne 1912. godine, a to znači da će iduće godine biti obeležen vek od početka arheoloških iskopavanja na ovom lokalitetu, koji je od Leskovca udaljen 28, a od Lebana sedam kilometara.
Posle obilaska Caričinog grada, ministar Predrag Marković je posetio Narodni muzej u Leskovcu koji godinama učestvuje u istraživanjima Caričinog grada.


Politika
 
Top