I SANU žrtva nameštaljke o Ćosiću i "Nobelu"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Lažno saopštenje srpske akademije nauka i umetnosti


I SANU žrtva nameštaljke o Ćosiću i "Nobelu"


Blic |



Lažna vest o Dorbici Ćosiću kao dobitniku Nobelove nagrade za književnost preneli su mnogi mediji kao pravu, a u jednom trenutku su novinari beogradskih redakcija dobili saopštenje koje je potpisano sa "Srpska akademija nauka i umetnosti" u kojem se izražava oduševljenje radosnom "vešću". Ispostavilo se, međutim, da je i to saopštenje bilo lažno...

80274_zavirili26-foto-z-safar_f.jpg

I SANU je žrtva internet šaljivdžija


Sa adrese sanu.bg.ac.rs@gmail.com stiglo je saopštenje čiji sadržaj prenosimo u celini:

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da je gospodin Dobrica Ćosić, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu.
[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Vest o dodeli nagrade primili smo rano jutros od sekretara Švedske kraljevske akademije nauka.

Saopštenje Komiteta za dodelu Nobelove nagrade možete videti na sledećoj adresi: Mi smo grupa neplaćenih, samoorganizovanih web aktivista.

Srpska akademija nauka i umetnosti i ovom prilikom izražava svoju spremnost da se svesrdno i celokupnim svojim snagama založi na sudbonosnim zadacima i istorijskim nalozima još jednog srpskog nobelovca Dobrice Ćosića.

[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]r
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Predstavnici za medije SANU rekli su, međutim, da je reč o lažnom saopštenju poslatom s nepoznate adrese otvorene na "gmail" nalogu.

Osim toga, sumnjivo je odmah bilo da je ovo saopštenje poslato oko 11.30 časova, tačno u vreme kada su na društvenoj mreži Tviter prvi put puštene lažne vesti o Ćosiću kao laureatu najveće književne nagrade sveta.

SANU se ovim povodom oglasio posebnim saopštenjem, u kojem navodi da "pomenuta internet adresa ne pripada SANU i da SANU nije objavila saopštenje u vezi s dodelom nagrade".

"Ovo je još jedan u nizu napda na značajne institucije u Srbiji, sa namerom da se društvene vrednosti u našoj zemlji izvrgnu ruglu", stoji u saopštenju Srpske akademije nauka i umetnosti, uz napomenu da će "ceo slučaj biti predat Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javnom tužilaštvu, specijalnom odeljenju za visoko-tehnološki kriminal".

Saopštenje je potpisao generalni sekretar Akademije Dimitrije Stefanović.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Prevara sa Nobelom krivično delo?

Prevara sa Nobelom krivično delo?


Izvor: Večernje novosti

Beograd -- Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ispituje da li je prevara sa „Nobelom“ krivično delo.

16438952704e8f5c0e189ac136351909_368x161.jpg


"Poduhvat“ bi se mogao definisati kao „haktivizam - korišćenje hakerskih znanja za društveni aktivizam.
Ppevaranti koji su Dobrici Ćosiću u četvrtak „dodelili“ Nobelovu nagradu mnoge su obmanuli, iznervirali i uvredili, ali da li će zbog toga i odgovarati - tek ćemo videti. U tužilaštvu za visokotehološki kriminal proveravaju da li u „internet prevari veka“, kako su je mnogi nazvali, ima elemenata krivičnog dela.

Manje od sat vremena pre zvaničnog proglašenja pobednika na sajtu, koji izgleda identično kao originalni sajt komiteta za dodelu Nobelove nagrade, objavljena je vest da je ovogodišnji dobitnik priznanja za literaturu srpski pisac Dobrica Ćosić. Ubrzo su mediji „zatrpani“ saopštenjima poslatim sa lažne internet adrese Srpske akademije nauka i umetnosti sa linkom prema prevarantskoj internet stranici.

I dok se čitav svet bavi pitanjem ko je Tomas Transtremer, za mnoge malo poznati švedski pesnik, ovogodišnji nobelovac za književnost, Srbija se pita ko stoji iza ove dobro isplanirane i vešto izvedene podvale. Mnogi postavljaju pitanje da li bi neko trebalo da snosi odgovornost zbog širenja lažnih vesti? Šta bi se desilo da je neko objavio lažnu vest da je izveden teroristički napad u Srbiji ili izbio rat na Kosovu?

"Čim smo iz medija saznali šta se dogodilo, po službenoj dužnosti smo formirali predmet", kaže Branko Stamenković, tužilaca za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta.

"Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta SBPOK uputili smo zahtev za prikupljanje potrebnih informacija. Zasad ne možemo da tvrdimo da postoji krivično delo. Eventualno, mogli bi da odgovaraju za neovlašćen pristup računaru, ukoliko je do toga došlo. Moramo, međutim, da budemo veoma oprezni jer, prema informacijama iz medija, izgleda da su oni podigli sopstveni sajt."

U policiji potvrđuju da su dobili zahtev tužilaštva i da su počeli da istražuju slučaj, a prve rezultate očekuju početkom naredne nedelje.

Ko stoji iza dobro smišljene društvene i političke provokacije još je nepozanica čak i u hakerskim krugovima, gde takve informacije obično brzo procure. Poznavaoci interneta kažu da obmanu tehnički nije bilo teško izvesti i da nije nužno da iza nje stoji velika grupa. Prevaranti su, međutim, bili veoma dovitljivi.

Napravili su sajt koji izgleda gotovo jednako kao originalna stranica, a svi linkovi sa njega vodili su do delova pravog sajta Nobelovog komiteta. Ipak, da je reč o neslanoj šali moglo se naslutiti po tome što je navodno saopštenje SANU poslato sa adrese registrovane na domenu gmail.com gde je može otvoriti bilo ko.

"Kupili su domen sa sličnim nazivom kao originalan sajt i to može da uradi svako za svega desetak dolara", objašnjava Danilo Cvetičanin, konsultant za bezbednost na internetu. "Da bi se registrovao domen potrebno je dati podatke o kupcu. Ako ostavi lažno ime, do vlasnika domena moguće je doći preko podataka sa kreditne kartice kojom ga je platio. Postoji, ipak, način da se i to obavi anonimno."


Ovaj „poduhvat“ uslovno bi se mogao uklopiti u definiciju „haktivizma“ - korišćenja hakerskih znanja za društveni aktivizam. Glavni uzor takivih grupa i pojedinaca je svetski poznata hakerska grupa „Anonimus“, koja se proslavila upadima u sajtove državnih organa od Amerike, preko Španije do Tunisa, ali i objavljenim pa nikad pokrenutim „ratom“ protiv „Fejsbuka“. U Srbiji su slične akcije uglavnom bile usmerene na obaranje sajtova - u početku hrvatskih, a poslednjih godina pre svega albanskih. Domaći hakeri, ili oni koji sebe tako vole da predstaljaju, na meti su imali i sajtove političkih stranaka. Veliku medijsku pažnju izazvalo je rušenje sajta Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, zbog čega je uhapšeno nekoliko ljudi.

Lažni sajt Nobelovog komiteta registrovan je na ime Gjorda Halvorsena, sa elektronskom adresom hgjorn@yahoo.com. Uz, po svemu sudeći, lažno ime, navedena je i adresa, na kojoj se nalazi Nobelov centar za mir u Oslu.


Politička akcija
Analitičar Slobodan Antonić smatra da je reč o političkoj akciji, što su, kaže, i sami autori prevare istakli. - Internet je medij koji podstiče anonimnost, gde možete da uradite bilo šta a da ne snosite posledice - objašnjava Antonić. - Jedan deo internet portala postao je kao javni toaleti, u kojima se takođe svašta piše. Kod nekih mladih ljudi razvila se takva psihologija da na sve to gledaju pozitivno. Kada se to spoji sa određenim političkim stavom, dobijemo ovakvu akciju. Reč je o ružnom izrugivanju piscu, koji je postao fiksacija takozvane „druge Srbije“.
 
Natrag
Top