Šta je novo?

I po broju nezaposlenih prednjačimo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]I po broju nezaposlenih prednjačimo
[/h] Izvor: Beta


Beograd -- Najveći izazov sa kojim se Srbija suočava je visoka stopa nezapolsenosti od 23,7 odsto, što je jedna od najviših u Evropi, kaže predsednik PKS Miloš Bugarin.

11241187424fb61cd0077d2548568812_640x360.jpg


"To donosi ekonomske i socijalne rizike, kao i disproporcije u odnosu broja zaposlenih i broja penzionera, broja zaposlenih u javnom sektoru i sektoru preradjivačke industrije, kao i u odnosu aktivnog i izdržavanog stanovništva", kazao je on u intervjuu za magazin Biznis.
Prema njegovim rečima, zato su neodložne reforme koje će omogućiti nove investicije u sektor razmenjivih dobara i obezbediti ambijent za privlačenje investicija u privatni i javni sektor, kao i da se reformiše radno zakonodavstvo i sprovede poreska reforma koja je prilagođena ekonomskoj snazi privrede.
Bugarin je naglasio da nova vlada mora što pre da bude formirana, da bude vrlo odlučna, hrabra i da u prvoj godini svoga rada preduzme nepopularne mere i sprovede dugo odlagane, a neophodne reforme javnog sektora.

"Vlada treba da bude otvorena, da čuje glas privrede i da pravovremeno preduzme sveobuhvatne, a ne parcijalne mere za rešavanje ekonomskih i privrednih problema koji su nam već dobro poznati", dodao je on.

Prema njegovim rečima vlada treba da nastavi dijalog sa Međunarodnim monetarnim fondom koji je neophodan zbog makroekonomske stabilnosti.

Od izuzetne važnosti je, kako je dodao, i da se efikasnost rada državne administracije poveća i da se identifikuju ključni projekti koje država treba da finansira kako bi pospešila razvoj srpske privrede, jer ukoliko se to ne desi, srpska privreda će ostati u problemima.

Bugarin je kazao i da mora početi da se smanjuje broj zaposlenih u državnoj administraciji, naglasivši da je neprirodno da su njihove plate prosečno veće nego plate zaposlenih u privredi.

Bugarin je podsetio da PKS odavno insistira i na neophodnosti formiranja Srpske razvojne banke, ali u pravom smislu te reči.

 
Top