Šta je novo?

I mrtvima stižu računi i dugovanja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]I mrtvima stižu računi i dugovanja
[/h] Izvor: Večernje novostiBeograd -- Na desetine pokojnika i dalje "živi" zbog zakonskih i administrativnih propusta, a redovno im stižu razne vrste poreskih dugovanja, računa, pozivi za izbore...

20404103814fb430e13963f607547270_368x259.jpg
Svake godine u Srbiji umre oko 100.000 ljudi, od čega blizu 60.000 penzionera. Desetinama njih, ipak, svake godine i dalje stižu različite vrste uplatnica, poreskih dugovanja, računa, poziva za izbore.

Neki su čak dobijali opomene da uplate zaostali dug za samodoprinos od pre deceniju i po! Nekad, mada ne često, desi se i da umrlima stižu penzije, ali kad se ovakva greška i omakne, porodice dobijeni novac, bez obzira na grešku administracije, uvek moraju da nadoknade.

Posebna "gužva" nastaje u vreme izbora zbog neažuriranih biračkih spiskova. Tako je i ovog puta jedan broj pokojnika dobio glasačke listiće. Neki od njih umrli su pre dve ili tri decenije, a nekima pozivi stižu redovnije nego dok su bili živi!

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Smrt mogu prijaviti: članovi porodice, osobe u čijem je stanu smrt nastupila ili lice koje je prvo za smrt saznalo. Ako je osoba preminula u bolnici, vojnom objektu, studentskom domu ili zatvoru, ove institucije se obraćaju matičaru
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
"Za ovakve propuste krive su opštinske i gradske uprave," kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. "One su sve podatke i izmene iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih morale da unesu u dokumente."

Nijedan zakon ne precizira obavezu bilo kog državnog organa da obavesti Poresku upravu, Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje ili komunalne službe da je neko preminuo. Nadležni matičar o smrti obično obaveštava Fond PIO. Ako to ne uradi, Fondu se obraća porodica kada traži nadoknadu troškova sahrane.

Matičari su ranije o nečijoj smrti obaveštavali i sud, koji je pokretao ostavinski postupak. Ova praksa je danas zadržana samo u manjim mestima, dok u većim gradovima naslednici sami pokreću ostavinski postupak. Kad imovina bude podeljena i preneta na nove vlasnike, oni se obraćaju i Poreskoj upravi i komunalnim službama da računi stižu na njihovo ime. Greške se, ipak, potkradaju, pa nekad uplatnice za godišnji porez stižu i novim i starim vlasnicima!

"Kada matičar dobije izveštaj o nečijoj smrti, on je po zakonu samo obavezan da unese podatke u knjige rođenih, venčanih i umrlih," kaže Olivera Raičković, načelnik Odeljenja za vođenje matičnih knjiga beogradskog Sekretarijata za upravu.

Ona dodaje da se ovi podaci automatski unose i u elektronski primerak matičnih knjiga. To je jedinstvena baza podataka na nivou cele Srbije, a zakonski rok da ona bude kompletirana ističe za dve godine. Onda će svaka služba, uključujući i Poresku upravu, Fond PIO i izbornu komisiju jednim klikom na dugme moći da proveri ko je živ, a ko mrtav.
 
Top