I morska voda leči

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zablude o sinuzitisu koje mogu da budu opasne

Morska voda ne pomaže izlečenju sinusa

Biljana Tasić| 27. 07. 2010. - 00:02h| Foto: Shutterstock| Blic Online


Sevajući bol u glavi, bol u gornjoj vilici, osećaj punoće i otoka u licu, najčešće su posledica problema sa sinusima i nosem. Kako je ovo čest razlog odlaska kod lekara, pitali smo doktora Dušana Pavlovića iz Centra za sluh i ravnotežu zbog čega se sinusne glavobolje tako često javljaju.

60932_svsinus-foto-shutterstock971920_f.jpg


- Sinusi su vazdušne šupljine u kostima lica i glave i one se ventiliraju preko nosnih hodnika. Otvori sinusnih šupljina u nosnim hodnicima su promera nekoliko milimetara, tako da kad god imamo neki problem u nosu, kao što je sekret ili otok nosne sluznice, odmah je i prohodnost ka sinusnim šupljinama smanjena, te se slabije ventiliraju i obično se nakuplja sekret, otiče sluznica, što može da se manifestuje bolom ili osećajem težine i punoće u projekciji čeonih ili viličnih sinusa - objašnjava dr Pavlović.

Gde se sve kriju uzroci

- Sekret koji se duže zadržava u nosu je odlična podloga za nastanjivanje bakterija, što za posledicu ima akutni bakterijski sinuzitis koji se manifestuje gnojnim sekretom. Ovaj sekret je gust, zelenkast ili žućkast, obično neprijatnog mirisa, a pacijent najčešće ima i povišenu temperaturu.

- Alergijska preosetljivost sluznice može takođe da izazove akutnu upalu nosa i sinusa, ali mnogo češće je uzrok hroničnih oboljenja nosa i sinusa kao što su sinonazalna polipoza ili cista viličnog sinusa.

- Jake glavobolje u predelu čeonih sinusa mogu da budu i posledica osteoma. Osteom je benigni tumor nakon čijeg odstranjivanja glavobolje u potpunosti prolaze.

Bez pregleda ništa

Da bi se ustanovilo koji je razlog "problema sa sinusima", potreban je specijalistički otorinolaringološki pregled. Obično se osnovni pregled dopunjuje dijagnostikom kao što je bris nosa, rendgen sinusa ili u današnje vreme sve češće KT sinusa ("skener").

Lečenje

Kod hroničnih oboljenja nosa i sinusa često je potrebna hirurška terapija nosa ili i nosa i sinusa. Što se lečenja tiče, najbolje rezultate daje inhalaciona terapija ili korišćenje odgovarajućih lekova i sprejeva za nos.


Sinusi i morska voda

Povezanost morske vode i sinusa je čisto marketinška prevara farmaceutskih kompanija. Odlazak na more može poboljšati situaciju kod pacijenata sa hroničnim oboljenjem sinusa jer je klima topla, a vazduh suv. Ušmrkavanje morske vode oštećuje sluznicu nosa i može doći do pogoršanja bolesti.


Prodavanje fiziološkog rastvora upakovanog u flašice sa etiketama koje imaju talase i podsećaju na morsku vodu je obična prevara. Običan fiziološki rastvor je stostruko jeftiniji, a podjednako efikasan. Nema nikakvog dokaza, ni medicinskog opravdanja za korišćenje vodice, koja u sebi osim natrijum-hlorida sadrži i druge minerale i oligoelemente, da je efikasnija od običnog fiziološkog rastvora.

Takođe, veoma je važno da se pacijent ne navuče na kapi za nos, koje trenutno rešavaju njegov problem, dok pri dužem korišćenju stvaraju zavisnost i oštećuju sluznicu, pa nos postaje još zapušeniji.


Prva pomoć iz kućne apoteke

Umesto sprejeva i vodica za ušmrkavanje, primenite, suve, tople obloge preko bolnog sinusa. To obično pomaže. Takođe ispiranje nosa fiziološkim rastvorom deluje blagotvorno na sluznicu. A preporučljiva je i inhalacija s pantenol rastvorom.

Fiziološki rastvor može da se kupi u apoteci kao gotov proizvod ili da se napravi tako što se u litar vode sipa ravna supena kašika soli, sve to ostavi da proključa i ohladi. Ovako dobijeni rastvor stavite u špric od 10 ml (deca 5 ml) i u ležećem položaju sa ramenima do ivice kreveta, a glavom zabačenom da visi unazad, polako ispirajte nos. Prvo jedna nozdrva, a potom druga.

Ispiranje može da se obavlja nekoliko puta dnevno, što zavisi od toga koliko imate sekreta ili koliko je nos zapušen.

Pantenol rastvor se razblaži sa fiziološkim rastvorom u odnosu 1:1 i kao takav inhalira ili u ultrazvučnom ili u kompresionom inhalatoru. Deluje blagotvorno na sluznicu nosa i sinusa.

Kod hroničnih oboljenja se preporučuje jedna inhalacija dnevno.

Topla obloga se obično stavlja na bolni sinus. U današnje vreme postoje takozvani grejači sinusa, međutim, u našim apotekama ih je teško naći. Zato se najčešće pribegava starom receptu: u šerpi se zagreje obična kuhinjska so, pa kad bude dovoljno vruća kašikom se napuni muška čarapa i zaveže u čvor. Ovaj paketić se stavlja na bolni sinus dok je još topao, ali ne vreo, najbolje pred spavanje.


Pravilna kombinacija

Što se kombinacije tople obloge, pantenola i fiziološkog rastvora tiče, to bi trebalo da izgleda ovako:
uveče dobro isperite nos, zatim, nakon pola sata se inhalirajte i legnite sa toplom oblogom sa kojom možete i da zaspite.


Bosiljak i kamilica ublažavaju tegobe

U šerpu sa ključalom vodom ubacite malo kamilice i bosiljka iz rinfuze, zatim to sklonite sa ringle i nagnute se nad šerpicom i udišite tu paru oko desetak minuta.





 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
I morska voda leči

Morska voda pročišćava kožu i disajne puteve, jača odbrambene mehanizme, masira mišiće i vraća im čvrstinu. Istovremeno ona deluje kao prirodni aerosol za nos i grlo.​

novosti.zivot+

zp-morska-so-leci2_620x0.jpg


Znate li da plivanje u morskoj vodi ima efekat kupanja u čudotvornom koktelu mineralnih soli, koji vašem organizmu pomaže da se kasnije uspešno uhvati ukoštac sa zimom. Morska voda pročišćava kožu i disajne puteve, jača odbrambene mehanizme, masira mišiće i vraća im čvrstinu. Istovremeno ona deluje kao prirodni aerosol za nos i grlo.

Tokom boravka na moru odvojite svakoga dana najmanje 20 minuta za šetnju uz morsku obalu, po mogućstvu u ranim jutarnjim časovima ili pred zalazak sunca. U vazduhu koji tada udišete nalaze se sićušne čestice morske vode, koje kao najprirodniji inhalator pročišćavaju disajne puteve.


Ako imate sreće da odmor provodite u manjem i zabačenijem mestu na obali mora, gde voda i vazduh nisu zagađeni, pošto izađete iz vode, nemojte odmah da trčite pod tuš sa slatkom vodom. Sačekajte da se osušite na suncu: mineralne soli iz morske vode dezinfikuju, čiste i jačaju vašu kožu, a bubuljice i akne za nekoliko dana nestaju.

Međutim, ako morska voda nije kristalno čista, obavezno se istuširajte jer je onda veliki neprijatelj kože, budući da sadrži hemijske supstance koje mogu izazvati crvenilo, dermatitis i jaku alergiju.

Još nešto bi trebalo da znate: jedna vežba u moru ima isti efekat kao 12 vežbi na suvom! Morska voda deluje poput sprave za vežbanje jer stvara otpor i maksimalno angažuje mišiće. Kretanjem kroz vodu trošite sedam kalorija u minutu, stimulišete cirkulaciju i jačate zidove vena. Ukoliko želite da se oslobodite celulita, svakodnevno plivajte ili hodajte u vodi do grudi, najmanje 40 minuta (20 minuta ujutro i 20 minuta uveče).
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Morska voda za prirodni lifting

Blic žena

Koža kojoj nedostaje vode teže se brani od spoljašnjih nadražaja, postaje osetljiva, sklona alergijama i oboljenjima i ubrzano stari. A sunce, suv i vruć vazduh, neredovno čišćenje, štetne navike i neprimerena kozmetička nega dodatno pogoršavaju stanje. Zato iskoristite odmor i svojoj koži poklonite najbolji tretman, vodu iz mora ili termalne vode iz banja. Ako ne idete na odmor, sve ovo može da se kupi i u apotekama.

- Važno je da svakodnevnom negom osigurate koži uravnoteženu hidrataciju i da joj pomognete da sačuva vlažnost, a konzumiranjem vode osigurate i vlažnost iznutra - objašnjava Tatijana Jevđović, spa i velnes terapeut.

2.jpg

Ipak, osim osnovne funkcije - hidratacije, voda sadrži i materije koje podstiču i podržavaju prirodne funkcije kože. Proizvođači kozmetike zato izdašno koriste termalnu i morsku vodu, tako da je, zavisno od tipa kože, njenog trenutnog stanja i eventualnh poremećaja, za svaki tip i stanje kože moguće pronaći preparat koji će joj spolja pomoći da zadrži vodu, a iznutra je ojača.

MORSKA VODA

Morska voda je pravi lekoviti eliksir, zbog čega se pročišćena i prerađena uveliko koristi u preparatima za negu kože, ali i lečenje sluznica disajnih puteva. Slana voda lakše prodire u kožu i sluznice, a s njom i vredni sastojci, poput minerala i elemenata u tragovima koji su potrebni za osnovne biohemijske procese, neophodne za ravnotežu minerala u koži.
Takođe, morska voda deluje kao stimulator i aktivator metabolizma ćelija. Osim toga, morska voda deluje antiseptički, steže i tonizira kožu, dok mineralne materije iz mora pomažu da se normalizuje vitalna energija našeg organizma.
U nedostatku mora, sami možemo da napravimo kupke sa morkom solju (šolja soli na litar vode) - temperatura vode treba da bude naša temperatura tela. U ovakvoj kupki možemo da ostanemo 15 minuta, potom da se istuširamo običnom vodom i nanesemo neki od preparata na bazi termalnih voda (mleko, losion, kremu). Ukoliko nemamo uslove ili vremena za kupku celog tela, veoma će nam pomoći da napravimo kupku za stopala - umor iz celog tela će biti veoma brzo eliminisan, a ovakva kupka će pred spavanje obezbediti miran san.

TERMALNA VODA

Lekovito dejstvo izvorske termalne vode, bogate mineralima, već vekovima se koristi za lečenje različitih tegoba, uključujući i probleme koji se jave na koži. Iako mehanizmi njenog delovanja nisu bili potpuno poznati, praksa je pokazala da kupke i obloge od nekih termalnih voda smiruju upale i iritacije, pomažu u lečenju alergija, podmlađuju kožu, vraćajući joj sjaj i vitalnost.
Poslednjih godina su sprovedena brojna istraživanja dejstva termalnih voda, što je bio razlog da se radi na unapređivanju i usavršavanju spa koncepta čija je baza upotreba termalnih voda u svrhu očuvanja zdravlja (sanus per aquam - zdravlje kroz vodu). Blagodeti termalnih voda se sve više koriste u spa centrima i banjskim lečilištima u okviru različitih terapija (talassoterapija, body wrapping...). U okviru tretmana tela i lica u ovim centrima koriste se dermokozmetički preparati koji sadrže termalne vode, zbog čega su posebno pogodni za negu osetljive kože, sklone iritacijama i crvenilu. Osim kao sastojak krema i preparata za čišćenje, termalna voda se koristi i u svom izvornom obliku, u sprejevima, tako da može da se direktno rasprši po koži ili nanese u obliku obloga. Termalna voda u spreju ima još jednu korisnu i praktičnu namenu - može da se nanese na našminkano lice, kada deluje kao fiksator, odnosno produžava trajanje šminke.

I S VODOM OPREZNO

Iako neophodna za život i vitalnost kože, voda može da ima i neželjena dejstva. To se odnosi na vodu iz gradskog vodovoda koju osetljiva koža slabo podnosi. Ponekad je dovoljno umiti se vodom i lice će buknuti, koža početi da zateže i da neprijatno pecka. Ali, nije reč o štetnosti vode: štetni su sastojci koji se vodi dodaju za dezinfekciju, ali i kamenac kojim voda obiluje. U tom slučaju od pomoći su obloge od termalne vode, ali i s tom je vodom potreban oprez. Svaki put kad je prskate ili u obliku obloga nanosite na kožu, nemojte da je ostavljate da ispari s kože, vodu na licu ostavite tek nekoliko trenutaka, a potom višak odstranite tapkajući papirnatom maramicom. Ostavite li vodu na koži, ona će zapravo isušiti kožu jer će vodu iz dubljih slojeva privući na površinu kože, odakle će da ispari.

DEHIDRACIJA

Nedostatak vode u telu može da izazove niz poremećaja. Upravo zbog toga osnovni recept za zdravlje i vitalnost je popiti barem osam čaša vode dnevno, ukoliko je organizam zdrav. Naravno, ako postoji neki problem vezan za oboljenja bubrega i prekomerno zadržavanje tečnosti u organizmu, neophodne su konsultacije sa lekarom, odnosno nutricionistima koji će dozirati konzumiranje voća, povrća i vode na način koji je indikovan za određenog pacijenta. Svim ćelijama, tkivima i organima je potrebna voda, a tako je i s kožom koja prva pokazuje njen nedostatak. Dehidrirana koža gubi sjaj i kompaktnost, na njoj se brže stvaraju bore, a one postojeće postaju vidljivije. Iz ovih razloga, neophodno je održati njenu vlažnost, jer je to jedini način da naš najveći organ zadrži jednu od svojih osnovnih funkcija: zaštitu organizma.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
FASCINANTNO: 12 MOĆNIH razloga koji govore da 10 dana na moru čine čuda za dušu i tijelo!

160b0a.jpg

Liječenje morskom vodom...

Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo. Grci su bili prvi koji su primetili lekovito delovanje mora. Popularna talasoterapija - lečenje morskom vodom - potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primenjivala još pre 2.500 godina.

Koristila se za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode promatrajući njeno delovanje na rane. Primetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol.

U Francuskoj su još sredinom XIX veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. Koje tačno dobrobiti donosi letovanje na moru?

Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život - natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i lepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

More blagotvorno deluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija.Svetska pedijatrijska bolnica već dugi niz godina uspešno koristi kupke sa morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čisti morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

Sunčanjem snadbevamo telo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lep ten, nego nas snadbeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberiteprepodnevne ili večernje sate. Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

Boravak na moru oslobađa od stresa

Što još ima tako opuštajuće delovanje kao sunce, lagani povetarac i šum valova? Letovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano deluje u borbi protiv stresa.

Alternativni doktori smatraju da stres može delovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

More je idealno za sportske aktivnosti

Plivanje, ronjenje, surfovanje, morski aerobik, odbojka na plaži... Letovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

Morski vazduh je bogat negativnim jonima

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pranom - životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno deluju na ljude sa astmom i alergijom. Vazduh zasićen negativnim jonima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, reka, okeana i mora.

More ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

Morska voda podstiče čišćenje organizma

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne supstance iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne materije počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče izmenu materije i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

More leči kožne probleme

Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijeva kiselina.

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

More podstiče kreativnost i osećanja

More i uopšteno element vode oduvek su bili povezani sa kreativnošću i osećajima. Boravak blizu vode može podstaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

Blagotvorno deluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za računarom, letovanje na moru će pomoći da ih odmorite.

Ako ne možete otići na more

Odličan godišnji odmor možete isplanirati čak i kod kuće. Šetajte po šumi, vežbajte, sunčajte se, kupajte se u reci ili jezeru, izbegavajte stres, ostavite televizor, mobilni, računar i video igrice, uzmite sa police svoju omiljenu knjigu - čitajte! Priuštite sebi više sna nego inače, nabavite morsku so i kod kuće pravite kupke od morske soli.

(Buka.com/Srbija danas)
 
Natrag
Top