Šta je novo?

I LEKARI ZBUNJENI Gimnazija u Novom Pazaru zatvorena zbog TUBERKULOZE, obolelo 16 učenika

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.338
I LEKARI ZBUNJENI Gimnazija u Novom Pazaru zatvorena zbog TUBERKULOZE, obolelo 16 učenika
BlicOnline

Novopazarska Gimnazija zatvorena je na nedelju dana po nalogu Ministarstva zdravlja da bi se u svim prostorijama izvršila dezinfekcija od tuberkuloze, od koje je do sada obolelo 16 učenika te srednje škole.


2Q5ktkqTURBXy9hYTk4N2ZjMGJhNGY0YmEwZmI1ZmM5Y2Q3ZGUxNzYxMi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: N. Kočović / RAS SrbijaPrazne učionice:Škola dezinfekovana tokom vikenda

Prvi krug dezinfekcije već je obavljen tokom vikenda, a prema najavama državnog sekretara Ministarstva zdravlja Meha Mahmutovića, drugi je planiran tokom srede i četvrtka.


- Istovremeno stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Novog Pazara, u saradnji sa "Batutom" i republičkom stučnom komisijom za tuberkulozu, nastaviće da traže epidemiološki nadzor i traženje izvora tuberkuloze u školi - kaže Mahmutović.

Obolelo 16 učenika

Prvi slučajevi tuberkuloze u Gimnaziji otkriveni su još tokom proleća. Dosad je bolest potvrđena kod 16 učenika, a sumnja se da je još jedan đak zaražen.

Oko 100 učenika je u petak protestovalo smatrajući da rukovodstvo prikriva podatke o broju obolelih.

- Niko ne želi da izostaje sa nastave, ali se plašimo jer ne znamo da li u klupi sedi neki kliconoša. Poslednje troje je bilo negativno prilikom rendgenskih snimanja, pa su ipak oboleli. Ne daju nam da nosimo maske, a kako drugačije da se zaštitimo - pričaju đaci.

U Gimnaziji kažu da se preduzimaju sve mere.

Deca obolela od tuberkoloze pravovremeno vakcinisana

Učenici novopazarske gimnazije koji su oboleli od tuberkuloze, na vreme su dobili vakcinu protiv te bolesti, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Šefadil Spahić.

On je Radiju "Sto plus" rakao da vakcina sama po sebi ne garantuje imunitet od tog zaraznog oboljenja, ali da ublažava kliničku sliku obolelog.

- Proverili smo našu arhivu i utvrdili da su deca uredno vakcinisana, a i klinička slika obolelih to potvrđuje - rekao je doktor Spahić.

Lekari: Otkud toliko u jednoj školi

Iako Novi Pazar spada u endemsko područje tuberkuloze, direktor Zavoda tvrdi da prosečan broj obolelih u Novom Pazaru nije uvećan u odnosu godišnji prosek, ali da lekare "zbunjuje činjenica da je broj obolelih koncentrisan na jednu školu".
 
Top