Šta je novo?

I jedno dete oštećeno na upisu je problem

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
I jedno dete oštećeno na upisu je problemTalenti moraju biti upisani u prvi razred pre nego što zvanično počne prvi krug upisa budućih srednjoškolaca – Osmaci imaju pravo da vide svoj test i podnesu prijavu ako smatraju da treba

Kalendar-upisnih-aktivnosti.jpg


Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni danas u srednjim školama koje primaju darovite učenike u matematička, filološka, dvojezična i odeljenja umetničkih zanata. Osmaci koji su položili prijemni moraju da polažu i obavezan završni ispit – položena mala matura je uslov da se završi osnovna škola, a poeni koje na ovoj proveri znanja budu osvojili đaci sabiraće se sa onima sa prijemnog i uticaće na mesto osmaka na konačnoj rang-listi. Talenti moraju biti upisani u prvi razred pre nego što zvanično počne prvi krug upisa budućih srednjoškolaca kako ne bi mogli da konkurišu na dva mesta. Osmoletke su dužne da ovoj deci i pre objavljivanja konačnih rezultata završnog ispita izdaju potvrde o položenoj maloj maturi i broju osvojenih bodova zato što im je to potrebna za prijem u školama za darovite.

Upis u matematičkim, filološkim gimnazijama i odeljenjima umetničkih zanata i bilingvalnim traje samo jedan dan – 25. juna, a to je istovremeno i dan objavljivanja konačnih rezultata završnog ispita.

– Na dan slanja podataka u centralnu bazu Ministarstva prosvete i nauke (22. juna) rezultati završnog ispita mogu se promeniti isključivo na osnovu rešenja žalbi učenika. Sve ispravke moraju biti unete u centralni registar do 15 sati. Od 16 sati osnovne škole su obavezne da izdaju potvrde učenicima o uspehu sa male mature, koje će im sutradan biti neophodne za upis u školama za obdarene. Deca koja postanu prvaci u srednjim školama za talente neće popunjavati listu od 20 želja kao većina njihovih vršnjaka. To je dobro, jer tako neće moći da zauzmu mesto drugim osmacima u „običnim” gimnazijama i srednjim stručnim školama – objasnila je Vesna Nedeljković, direktorka OŠ „Mihailo Petrović Alas”.

Ove godine na završnom ispitu pojačana je kontrola na svim nivoima: supervizori imaju više ovlašćenja, broj osvojenih bodova će se saopštavati lično i prvi put će svako dete imati pravo uvida u svoj rad iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike pre podnošenja prijave.

– Ranije je bilo potrebno podneti prigovor školskoj komisiji da bi se ostvarilo pravo uvida u test. Sada svi osmaci mogu da pogledaju svoje radove, pa da, ukoliko smatraju da su oštećeni, podnesu žalbu i zatraže ispravku – razjasnila je Snežana Knežević, direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar”.

Prethodnih godina bilo je propusta u ocenjivanju – počev od onih koji su bili rezultat grešaka u ključu, to jest rešenjima testova, do namerno ili slučajno poklonjenih ili uskraćenih poena u zbrajanju.

– Posle određenog broja pregledanih testova tražiće se od ocenjivača da saopšte da li su uočili propuste u ključu. Direktori škola će morati sve vreme da kontrolišu svoje mejlove, jer će svakog časa moći da im stignu nove instrukcije za ocenjivače sa nekim, eventualnim ispravkama u rešenjima zadataka – pojašnjava Kneževićeva, podsećajući da je prošle godine u ocenjivanju utvrđeno 35 odsto pogrešaka za srpski, i 29 odsto za matematiku, o čemu je „Politika” pisala.

– Ove nepravilnosti utvrđene su, doduše, na nivou 44 škole, ali je i to nedopustivo. Neka je samo jedno dete tako oštećeno to je ozbiljan problem! – zaključuje Kneževićeva.

Ona naglašava da novine u sprovođenju male mature i upisa u srednje škole, koliko god neupućenima delovale komplikovano ili sa previše kontrole, imaju jedan cilj: što veću pravednost, jednoobraznost i iste šanse za sve osmake. Ipak, tako ne razmišljaju sve njene kolege.

Politika
 
Top