I dalje kritično sa zalihama krvi, apel dobrovoljnim davaocima

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Ekipe Instituta za transfuziju krvi Srbije i mobilni timovi na terenu dežuraće danas na više mesta u Beogradu.

Institut je danas saopštio da raspolaže rezervama samo za par dana i apelovao na dobrovoljne davaoce da daju krv.
U Beogradu se, na Trgu republike, mobilni autobus nalazi svakodnevno od 10 do 18 sati, osim nedeljom.
Ekipe instituta će dežurati i na Voždovcu u Institutu Torlak od 9 do 13, Domu zdravlja Voždovac od 10.30 do 15časova, na Starom Gradu u prostorijama Crvenog krsta od 14 do 17 časova, i na Novom Beogradu u firmi - "Energy Financing Team" od 9 do 15 časova.
Krv se svakodnevno, osim nedeljom, može dati i u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Ulici Svetog Save 39 u Beogradu, i to radnim danima od sedam do 19 sati i subotom od osam do 15 sati.
Dobrovoljni davaoci krv mogu dati tokom radne sedmice i u kliničko- bolničkim centrima "Zemun", "Zvezdara" i "Dr Dragiša Mišović" od sedam do 14 sati.

Institut mora da redukuje izdavanje krvi bolnicama i klinikama, tako da će prioritet u zbrinjavanju imati vitalno ugroženi bolesnici, pa zbog toga poziva građane da se u što većem broju odazovu pozivu i daju krv kako bi se sprečila kriza.
Takozvane hladne, elektivne intervencije biće odložene sve dok se zalihe ne dovedu do nivoa dnevnih potreba, koje u beogradskim zdravstvenim ustanovama iznose 250 do 300 jedinica, pri čemu se u akcijama prikupi svega oko 100 jedinica krvi dnevno.
Posebno je izražen deficit trombocita, komponente koja se priprema iz sveže uzete krvi, a koja je neophodna za lečenje hematoloških bolesnika.

Izvor:Blic
 
Natrag
Top