I civilni bolesnici mogu na VMA

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
I civilni bolesnici mogu na VMA










Izvor:
B92.net








Pored vojnih, sada i civilni osiguranici oboleli od raka u VMA mogu da dobiju kompletno onkološko lečenje uz primenu najnovijih protokola u lečenju raka.

Otkako je Vojnomedicinska akademija postala referentni onkološki centar, odobrenjem Ministartva zdravlja, i civilni pacijenti dobili su pravo na sve vidove terapije u ovoj ustanovi.



3981664164f5c91b192c85535898188_368x245.jpg



"Ranije smo imali malo problem naročito sa civilnim osiguranicima kada dođemo do dijagnoze, trudimo se da ona se postavi što pre, da pacijenti ne cekaju na tu dijagnostiku. Donesemo konzilijarnu odluku o primeni određenih vidova lečenja bilo da se radi o zračnoj ili citostatskoj terapiji ali nažalost administrativno nismo mogli da te vidove terapije primenjujemo kod civilnih osiguranika", kaže načelnik VMA Marijan Novaković.

Od ukupnog broja obolelih na zračnoj terapiji samo 20% čine vojni osiguranici.

Nedavno je u VMA sa radom počeo još jedan savremeni aparat za zračenje.

"Na jednom ovakvom aparatu bazične konfiguracije možemo danas sprovoditi kompletnu lepezu radioterapijskih tehnika od najjednostavnijih do savremenijih tehnika koje su indikovane u specijalnim situcijama kao što je lečenje pojedinih benignih tumora mozga ili tumora čija lokalizacija zahteva najveci nivo preciznosti", rekao je radioterapeut VMA Dusan Mileusnić

U Institutu za radiologiju VMA samo tokom prošle godine pregledano je čak 100 hiljada pacijenata, a izvedeno preko 140 hiljada različitih radioloških procedura. Oprema se polako obnavlja, stigla je i nova angio sala, ali ozbiljan problem predstavljaju zastareli rentgen aparati

"To su aparati koje mi moramo da dobijemo zato što radimo na starim aparatima koji su stari 15 do 20 godina, jedan čak i 30 godina Zbog velike frekvence pacijenata pogotovo u hitnoj pomoci gde u toku dana nekada bude od 300 do 500 ekspozicija znamo da je to nešto što je jako važno da se dobije u najskorijem vremenskom periodu, rekla je Leposava Sekulovic, načelnica Instituta za radiologiju VMA.

Da bi povećali dostupnost zdravstvene usluge i za sve pacijente koji žele da se pregledaju o svom trošku u novoj organizacionoj šemi to će biti moguće svakog dana od ponedeljka do četvrtka između 15:30 i 19:30 casova.
 
Natrag
Top