Šta je novo?

I bez licence doktor može da radi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
I bez licence doktor može da radi

Izvor: Politika

Beograd -- Doktor koji nema licencu može radi, ali to je samo teorijska mogućnost, kaže za Politiku direktorka Lekarske komore Tatjana Radosavljević.
Doktorka Radosavljević smatra da "to nema nikakvog smisla” i zahteva izmenu zakona.
Po sadašnjim odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti lekar kome je trajno oduzeta licenca, kad odsluži zatvorsku kaznu, ipak može da obavlja posao lekara, ali ne samostalno, već uz nekog drugog doktora, koji ima licencu.
Dečji hirurg Nebojša Zlatanović prvi je lekar kome je Lekarska komora Srbije izrekla trajno oduzimanje licence. Odluka je usledila posle pravosnažne presude Apelacionog suda u Kragujevcu, kojom je osuđen na osmomesečnu zatvorsku kaznu zbog nesavesnog lečenja četvorogodišnje devojčice Mile Andrić.

Suđenje je trajalo 12 godina, ali porodica Andrić je ostala uporna u traženju krivca za smrt devojčice, koja je umrla 2. oktobra 1998. godine, posle komplikacije zbog zavezanih creva.

Direktorka Lekarske komore, dr Tatjana Radosavljević,
za "Politiku” objašnjava da su u konkretnom slučaju, po dobijanju predmeta suda iz Kragujevcu, samo sproveli obavezu Komore po članu 198. Zakona o zdravstvenoj zaštiti o trajnom oduzimanju licence lekaru koji je osuđen za nesavesno lečenje i dela protiv zdravlja ljudi na kaznu zatvora.

Međutim, po sadašnjim odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti lekar kome je trajno oduzeta licenca, kad odsluži zatvorsku kaznu, ipak može da obavlja posao lekara, ali ne samostalno, već uz nekog drugog doktora, koji ima licencu.

Javnost je ovakvom odredbom zbunjena, jer trajno oduzimanje dozvole za rad, po logici stvari, podrazumeva da neko nikada više ne može da se bavi poslom za koji mu je dozvola oduzeta. U čemu je smisao oduzimanja licence, ako je ostavljena mogućnost da taj lekar opet može da postavlja dijagnoze i operiše ljude, uz jedino ograničenje da to ne radi samostalno, već pod nečijim nadzorom, pitamo direktorku Lekarske komore.

"To je samo teorijska mogućnost, a praktično, tvrdim vam, taj lekar više nikada neće moći da radi svoj posao. Pitanje je koja bi to zdravstvena ustanova imala ekonomski ili neki etički interes da zaposli lekara kome je licenca trajno oduzeta. Definitivno, on se više nikada ne može zaposliti kao lekar, ni u privatnoj ni u državnoj ustanovi, ni kod nas ni u zemljama okruženja, jer kao Lekarska komora mi moramo svaku zemlju da izvestim o licenci lekara. Čak i kao članovi Evropske komore, mi obaveštavamo svaku evropsku zemlju o tome da li naš lekar ima dozvolu za rad. Hirurg koji ne može da radi samostalno nije hirurg, ne može da radi ni kao asistent“ kategorična je doktorka Radosavljević.

Direktorka Lekarske komore najavljuje da će tražiti da se iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti poništi odredba o mogućnosti da lekar kome je oduzeta licenca trajno, ipak, može da radi uz nekoga s licencom jer, po njenim rečima, „to nema nikakvog smisla i neverovatno je da je to uopšte ušlo u zakon”.

"Onaj ko zaposli lekara bez licence rizikuje da izgubi svoju licencu, odnosno dozvolu za rad. Ko će danas to da uradi? Ako zateknete lekara da radi bez licence, ustanova plaća ogromnu kaznu, a može da se desi i da bude zatvorena", navodi dr Radosavljević.

Inače, direktorka Komore je posle uvida u presudu i ceo predmet, odluku o oduzimanju licence 1. marta poslala prvo dr Zlatanoviću i ustanovi u kojoj radi, nadležnom sudu, regionalnom ogranku Komore, koji treba da traži povraćaj licence, i Ministarstvu zdravlja.

U Komori nemaju podatke o broju postupaka koji se u ovom času vode protiv lekara za nesavesno lečenje, ali je s Ministarstvom pravde dogovoreno da svi predsednici apelacionih sudova kada presuda za pomenuta dela bude pravosnažna o tome obaveste Komoru.
 
Top