I bebama se vraća porez

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
I bebama se vraća porez








Roditelji dece stare do dve godine trebalo bi da u februaru prvi put povrate porez na dodatu vrednost koji su platili kupovinom hrane i opreme za bebe.


aktivnosti_osmomesecne_bebe_305673584.jpg



Izmene Zakona o PDV koje omogućavaju povraćaj nameta na bebi opremu stupile su na snagu prvog dana ove godine. Prijave za vraćanje novca Poreska uprava će primati dva puta godišnje - u februaru i julu, pišu Novosti.

Još nije poznata precizna procedura koju će roditelji i staratelji morati da prođu, ali iz Ministarstva finansija i privrede obećavaju da će biti jednostavna.

Zakon je, međutim, predvideo nekoliko ograničenja. Roditelji i staratelji koji žele da povrate plaćeni PDV na to imaju pravo ukoliko im mesečna neto primanja ne premašuju 80.000 dinara.

Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV koji i može biti vraćen. Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge - 30.000 dinara.

Država neće vraćati porez baš na sve potrepštine za bebe. Ova povoljnost važi za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top