I abortus na popust

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zdravstvena inspekcija kontroliše kliniku zbog "popusta na abortus"





Dan nakon što je privatna beogradska klinika “Gala medika” na sajtu kupimo.rs objavila oglas o popustu na abortus uz anesteziju, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja je krenula u kontrolu ove ustanove.


286843_trudnoca-abortus071112ras-foto-aleksandar-dimitrijevic_f.jpg



Zbog reklamiranja ovakve usluge, sledi im prekršajna prijava po kojoj će morati da plate od 300.000 do milion dinara.

U skandaloznom oglasu koji se našao odmah pored reklame za pohađanje kursa roditeljstva, navodi se da sve zainteresovane žene koje žele prekid trudnoće, umesto za 25.000 dinara, u „Gala medici“ to mogu da urade sa popustom od 25 odsto, odnosno za 18.000 dinara. Dalje se navodi da je ova ponuda u opticaju još pet dana i da, ako neko želi ovu „uslugu“, može je pokloniti i prijatelju.


- Žena koja želi da prekine trudnoću obraća se ginekologu koji pre svega utvrđuje starost trudnoće, zatim pribavlja nalaze o krvnoj grupi i Rh faktoru, kao i anamnestičke podatke o ranijim bolestima. Prekid trudnoće se prema zakonskim osnovama može izvršiti do navršene 10. nedelje trudnoće. Ponuda obuhvata prekid trudnoće sa anestezijom. Kupon možete iskoristiti do 20. 12. 2012. godine - stoji u oglasu.

Zaposleni u „Gala medici“ kratko su odgovorili da je u pitanju greška, ali vlasnica klinike Florida Ristić nije želela da komentariše, osim što je potvrdila da klinika ima dozvolu za rad.

- Ostavite me na miru, ništa ne želim da komentarišem - poručila je novinarima „Blica“.

U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da „Gala medika“ ima dozvolu za rad, ali ističu i da je reklamiranje zdravstvenih usluga prekršaj za koji sledi kazna do milion dinara.

- U članu 71 Zakona o zdravstvenoj zaštiti jasno se navodi da je reklamiranje zdravstvenih usluga zabranjeno. Tu se pravi razlika između reklamiranja i obaveštavanja, što znači da državne i privatne zdravstvene ustanove u sredstvima javnog informisanja mogu samo obavestiti građane o nazivu, sedištu, delatnosti i radnom vremenu, bez ikakvog poziva na uslugu - objašnjava advokat Slobodan Šoškić.

Sajt kupimo.rs uklonio je sporni oglas odmah nakon poziva novinara, a jedan od vlasnika kaže da se ne oseća odgovornim za skandalozni sadržaj reklame.

- Mi kontrolišemo da li je klijent registrovan i ispunjava li obaveze prema kupcima, a sadržaj oglasa je klijentova odgovornost. Uklonili smo oglas zbog brojnih poziva i čekamo da nam se vlasnica „Gala medike“ javi kako bismo odlučili šta dalje - kaže suvlasnik sajta Nebojša Popović.



Izvor:
Blic.rs
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Prijava zbog oglasa za abortus[/h]



Protiv ginekološke ordinacije "Gala medika", koja je objavila oglas na popust za abortus, zdravstvena inspekcija će pokrenuti prekršajni postupak.


501958581509be29a61ee4318033480_368x413.jpg



"Imajući u vidu da je navedena ordinacija vršila reklamiranje suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, biće pokrenut prekršajni postupak u skladu sa zakonom", objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.
Oni naglašavaju da je na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti zabranjeno oglašavanje, odnosno reklamiranje zdravstvenih usluga, stručno-medicinskih postupaka i metoda zdravstvene zaštite u sredstvima javnog informisanja i u drugim nosiocima oglasnih poruka. Zakonom je predviđena i kazna za reklamiranje ovakve usluge u iznosu od 300.000 do milion dinara.

U zakonu piše da je dozvoljeno samo oglašavanje naziva zdravstvene ustanove, odnosno poslovnog imena privatne prakse, sedišta, delatnosti koja je utvrđena rešenjem o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti, kao i radnog vremena.

Privatna beogradska klinika "Gala medika" na sajtu Kupovina .rs objavila je oglas o popustu na abortus od 25 odsto.

U oglasu, koji je objavljen pre nekoliko dana, navodi se da sve zainteresovane žene koje žele prekid trudnoće, umesto za 25.000 dinara, mogu to da urade za 18.000 dinara.

Kako je navedeno u oglasu, kupon se može iskoristiti do 20. decembra 2012. godine, a može se pokloniti i prijatelju.
Sporni oglas ubrzo je povučen sa sajta.


Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top