Huliganske tuče za klupski novac

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Huliganske tuče za klupski novac

Blic
- Vođe navijača „grobara“ pokušavaju da osvoje primat da bi dobili novac od kluba, scenografija, gostovanja, neki čak i procenat od prodaje fudbalera. Veliki novac stvara veliki interes, a zatim i veliki sukob - kaže za „Blic“ sociolog i kriminolog Zlatko Nikolić, komentarišući učestale nerede grupa „Zabranjeni“ i „Grobari jug“, koji su u poslednjih sedam dana izazvali četiri tuče.

278942_navijaci-nis-rukomet-partizan-flensburg-tuca-navijaca081012ras-foto-kostadin-kamenov-2_f.jpg

Međusobni obračuni u režiji mafijaša i narko-dilera

Tuča dve zaraćene frakcije „grobara“, „Alkatraza“ i „Zabranjenih“, na rukometnoj utakmicu u Nišu, samo je nastavak rata dve sukobljene strane koji je pre više od godinu dana počeo za prevlast na južnoj tribini stadiona u Humskoj.

Iza sukoba dve grupe krije se borba za prevlast oko prodaje mladih fudbalera crno-belih, ali i oko poslova u vezi sa prodajom droge. Obe navijačke grupe instruirali su ozbiljni kriminalni klanovi, čije su vođe trenutno u bekstvu.
Navijači iz grupe „Alkatraz“ već dugo se bave menadžerskim poslovima, prodajom fudbalera, što nekima od njih donosi veliku zaradu. Članovi grupe „Zabranjeni“ pokušali su da im preotmu deo posla, zbog čega je nastao žestok sukob koji je rezultirao tučama, upadima u stanove „viđenijih vođa“, maltretiranjem porodica navijača iz suprotnog tabora, napadima bezbol palicama i noževima.

Navijački rat je kulminirao ubistvom člana „Zabranjenih“ Ivana Perovića 22. oktobra prošle godine, ali i najavljenom masovnom tučom na meču Partizan - Smederevo, koja je sprečena jer je policija uspela da sazna šta se sprema.

„Zabranjeni“ su na sve načine pokušavali da dobiju svoj deo tribine, a u jednom trenutku se na udaru našao i generalni sekretar crno-belih Darko Grubor, pred čiju su kuću došli i uznemiravali ga prošle jeseni, zbog čega se oglasio u javnosti tvrdeći da dobija pretnje smrću i da zbog toga traži od policije da ga zaštiti.

Grubor je jedan od retkih funkcionera Partizana koji je govorio na temu navijačkog rata na južnoj tribini i koji je nagovestio da iza sukoba navijača stoje kriminalni klanovi.

275756_delije-03rasfoto-public_f.jpg


- Moguće da neko ko stoji iza „Zabranjenih“ ima takve ambicije, da zbog toga forsira sve ovo, ali neću da tvrdim jer nisam siguran i nemam takve potvrde. Znam da su na jugu oni koji su uvek uz klub, da tamo može da dođe svako ko navija za Partizan, a oni koji imaju nešto protiv kluba, slobodno neka se okupljaju kod Hrama ili bilo gde drugo - izjavio je Grubor.

Kriminalnim klanovima koji stoje iza navijača odgovara razdor među njima, jer na taj način uspevaju da kontrolišu i jednu i drugu stranu. Nije tajna da je jedan od glavnih aktera tog sukoba odbegli vođa „Alkatraza“ Đorđe Prelić, koji je i u bekstvu rukovodio sukobima sa suparničkim klanom „Zabranjeni“, a koji važi za čoveka bliskog klanu Luke Bojovića.

Pominjalo se i da još jedan narko-bos, Dejan Stojanović Keka, kontroliše jednu od zaraćenih strana, preko koje pokušava da kontroliše prodaju mladih fudbalera Partizana, ali i onih koji u Srbiju stižu iz Južne Amerike.

Podeljeni navijači

GROBARI JUG
- Alkatraz
- Šedouz
- Hed hanters
- Niški kartel
- Vračar

ZABRANJENI
- Jang bojs
- Saut femili
- Vandal bojs
- Grobari Beograd
- Grobari Zemun
- Fontana
- Kontra

 
Natrag
Top