Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
[h=1]Hugh Laurie[/h]
Hugh-Laurie-2.jpg



Džejms Hju Kalum Lori (engl. James Hugh Calum Laurie, Oksford, 11. jun 1959.) je engleski filmski i televizijski glumac.
Hju Lori je rođen u Oksfordu, i odgajan kao prezbiterijanac. Njegov otac, Vilijam Džordž Ranald Mandel „Ran“ Lori je bio po zanimanju doktor, a poznat je i po tome da je osvojio zlatnu medalju na Londonskoj olimpijadi 1948. godine za veslanje, u disciplini dvojac bez kormilara. Lorijeva majka, Patriša Lejdlo umrla je kada je Hju imao 29 godina.

U Oksfordu je pohađao Zmajevu školu, prestižnu privatnu školu za decu uzrasta 8 do 13 godina, da bi zatim prešao na Iton pa na Selvin koledž u Kembridžu na kom je dobio zvanje arheologa i antropologa.

Poput svog oca, Lori se bavio veslanjem dok je išao u školu, pa i kasnije, na univerzitetu; 1977. godine bio je član juniorskog dvojca koji je osvojio englesku nacionalnu titulu i zatim, predstavljao Englesku u juniorskoj konkurenciji na svetskom prvenstvu održanom iste godine. Svojim učešćem 1980. godine u tradicionalnoj veslačkoj trci između timova Oksforda i Kembridža osvojio je nagradu „plavo“ koja se dodeljuje studentima univerziteta u Kembridžu koji pokažu uspeh u sportskim takmičenjima na nacionalnom nivou. Te godine Kembridž je izgubio trku za 1,5m. U njegovu čast, jedan od brodova koji se koriste na Selvinu je dobio ime „Lori“. Hju Lori je danas član Linderkluba, jednog od najstarijih veslačkih klubova na svetu.

Pošto je bio prinuđen da privremeno zapostavi veslanje u vreme dok je bolovao od mononukleoze, postao je član dramskog kluba studenata Kembridža (Cambridge Footlights), koji je predstavljao odskočnu dasku za mnoge uspešne britanske komičare. Tu je sreo Emu Tompson, sa kojom je bio u romantičnoj vezi, a i danas su dobri prijatelji. Preko nje je upoznao Stivena Fraja, svog budućeg partnera-komičara. Tokom svoje poslednje školske godine na Kembridžu, 1980-81, Lori je uspeo da, pored veslanja, nađe vremena da bude predsednik dramskog kluba, sa Emom Tompson kao svojim zamenikom. Sa svojom godišnjom predstavom Podrumske trake (The Cellar Tapes), koju su većim delom napisali Lori i Fraj, a glumačka postava je uključivala još i Emu Tompson, Tonija Slaterija, Pola Širera i Peni Dvajer, nastupili su na Edinburškom festivalu i dobili Perije nagradu za najbolju komediju.
Nagrada Perije je dovela do toga da se predstava Podrumske trake premesti na Vest end, a zatim i do televizijske varijante koja je emitovana u maju 1982. godine. Pored toga, Lori, Fraj i Tompson su izabrani da zajedno sa Benom Eltonom, Robijem Koltrejnom i Šivon Redmond napišu i odglume novu skeč komediju za Granada televiziju pod nazivom Alfresko (Alfresco) koja je imala 13 epizoda i prikazivala se dve sezone.

Lori i Fraj su nastavili da rade na mnogim zajedničkim projektima tokom osamdesetih i devedestih godina dvadesetog veka. Pored ostalog, nastupili su u serijalu Crna Guja, koji su napisali Ben Elton i Ričard Kertis, sa Rouanom Atkinsonom u glavnoj ulozi (sa Lorijem u različitim ulogama, najznačajnije od kojih su princ Džordž i poručnik Džordž), kao i u BBC-jevim skeč komedijama Delić Fraja i Lorija (A Bit of Fry and Laurie) i Dživs i Vuster (Jeeves and Wooster) koja je nastala kao adaptacija priča P. G. Vodhausa. U serijalu Dživs i Vuster Lori je igrao Dživsovog nadređenog, simpatičnog glupaka Bertija Vustera. To je bila uloga za koju se smatralo da je pisana za Lorija, jer je omogućavala da se prikaže njegov talenat za pevanje i sviranje klavira, i da upotrebi svoj čuveni plemićki glas. Sa Frajem je sarađivao i na različitim humanitarnim predstavama kao što su Histerija! 1, 2 i 3 (Hysteria! 1, 2 & 3), i Treće jaje tajnog policajca (The Secret Policeman's Third Ball) u organizaciji pokreta Amnesti internešenal, zatim na televizijskim emisijama (Komično olakšanje, Comic relief), kao i na varijeteu Fraj i Lori domaćini božićne noći pod zvezdama (Fry and Laurie Host a Christmas Night with the Stars). Ponovo su sarađivali na snimanju filma Piterovi prijatelji (Peter's Friends, 1992).

Lori se pojavio u muzičkom spotu za singl „Walking on Broken Glass“ pevačice Eni Lenoks iz 1992. godine u kostimu poput onog koji je nosio u trećoj sezoni serijala Crna Guja (nasuprot Džonu Malkoviču, podsećajući, na sličan način, na film Opasne veze (Dangerous Liaisons, 1988). Takođe se pojavio u ulozi naučnika u spotu za pesmu „Experiment IV“ pevačice Kejt Buš snimljenom 1986. godine.

Lorijevo pojavljivanje u filmovima uključuje Razum i osećajnost (Sense and Sensibility, 1995), za koji je scenario adaptirala i glavnu ulogu igra Ema Tompson; Diznijev film 101 dalmatinac (101 Dalmatians, 1996), u kome je igrao Džaspera, jednog od kriminalaca unajmljenih da kidnapuju štence; Ben Eltonovu adaptaciju sopstvenog romana Inconceivable, Možda beba (Maybe Baby, 2000); film Devojka iz Rija (Girl From Rio, 2001); rimejk filma Let feniksa (The Flight of the Phoenix) snimljen 2004. godine, i tri filma o Stjuartu Litlu.

Lorijev prvi roman, Prodavac oružja (The Gun Seller, 1996), parodija na žanr trilera je brzo postao bestseler. Od tada Lori radi na scenariju za istoimeni film, i na svom drugom romanu Papirni vojnik (The Paper Soldier).

1998. godine Lori je imao kratku ulogu u epizodi „The One with Ross's Wedding, Part Two“ serije Prijatelji, kao čovek koji sedi pored Rejčel u avionu na putu za London. Sa rastom popularnosti serije Doktor Haus (House, M.D.), kratko pojavljivanje u Prijateljima je postalo omiljena scena za obožavaoce obe serije, uglavnom zahvaljujući njegovom komično prezirnom izgovoru imena Fibs.

Od 2002. godine Lori se pojavljuje u nizu britanskih TV drama, i gostuje, iste godine, u dve epizode prve sezone serijala Utvare (Spooks) na prvom kanalu kuće BBC. 2003. godine igrao je glavnu ulogu u komično-dramskoj seriji Fortysomething koju je i režirao za nezavisnu TV kuću ITV. U jednoj od epizoda te serije glumi i Stiven Fraj.

Iako je poznat u Velikoj Britaniji od 1980-ih, Lorija je američka publika primetila tek 2004. godine kada se pojavio u ulozi doktora Gregorija Hausa u popularnoj seriji Doktor Haus koja se emituje na televiziji Foks. Zbog te uloge Lori je usvojio američki akcenat. Prema pričama, Lori je bio u Namibiji, gde je glumio u filmu Let Feniksa, i snimio je traku za audiciju u hotelskom kupatilu jer je to bilo jedino mesto na kom je postojalo dovoljno svetla. Njegov akcenat je bio toliko dobar da je izvršni producent Brajan Singer, koji u to vreme nije bio svestan činjenice da je Hju Lori Englez, istakao Lorija kao pravi primer američkog glumca kakvog je tražio za tu ulogu.

Jula 2005. godine Lori je nominovan za nagradu Emi za ulogu u seriji Doktor Haus. Iako je nije osvojio, za tu ulogu u seriji dobio je Zlatni globus 2006. i 2007. godine (jedan je od retkih glumaca koji je osvojio ovu nagradu dve godine uzstopce), kao i nagradu Screen Actors Guild za 2007. godinu. Takođe je dobio i značajno povećanje honorara, od cifre koja je, prema glasinama, bila oko 50.000 na 300.000 dolara po epizodi. Pored toga, njegov ugovor je produžen za dodatnih godinu dana, čime je omogućeno da se snimi bar i četvrta sezona. Lori nije bio nominovan za nagradu Emi u 2006. godini, što je izazvalo bes glavnih ljudi u televiziji Foks, ali se pojavio u uvodnom delu dodele nagrada koji je snimnjen ranije prema napisanom scenariju, a u kome je, parodirajući svoj lik iz serije Doktor Haus, očekivano brzo postavio dijagnozu domaćinu dodele Konanu O'Brajenu da bi zatim nastavio da ga ispipava kada ga je O'Brajen zamolio da mu pomogne da stigne na dodelu Emija na vreme. Kasnije u toku emisije, pojavio se na sceni govoreći francuski da bi, zajedno sa Helen Miren dodelio jednu od nagrada.

Lori je bio izabran za ulogu urednika Dejli planeta, Perija Vajta u filmu Supermenov povratak (Superman Returns, 2006), ali je morao da napusti projekat zbog obaveza prema televiziji Foks. Interesantno je da je producentska kuća serije Doktor Haus, Bed Hat Hari Prodakšons (Bad Hat Harry Productions), u vlasništvu režisera filma Supermenov povratak, Brajana Singera.

Jula 2006. godine Lori se pojavio u emisiji Inside the Actors Studio, u kojoj je, svirajući klavir uz vokalnu pratnju, izveo jednu od svojih pesama, „Misterija“ (Mystery). Lorijev dugogodišnji partner Stiven Fraj izrazio je želju da se pojavi kao gost u nekoj maloj ulozi u seriji Doktor Haus, ali, zbog svojih obaveza u Engleskoj, do sada nije bio u mogućnosti da to i ostvari.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0491402/

Izvor:Wikipedija
 
Natrag
Top