Šta je novo?

Hrvatski investitor gradiće pet mini-elektrana u Srbiji

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.513
Pregovori o investiciji od 26 miliona evra


Hrvatski investitor gradiće pet mini-elektrana u Srbiji

Izvor: Blic Predrag Vujanac | 09. 02. 2011. - 00:02h

VALJEVO - Hrvatski biznismen Saša Lončar, jedan od vlasnika „HG Spota” iz Zagreba, najveće hrvatske firme koja se bavi investicijama u elektroenergetskom sektoru, najavio je da će u izgradnju pet hidroelektrana u Srbiji uložiti 26 miliona evra. Jedna od tih elektrana trebalo bi da se nalazi u valjevskom kraju, tri u Timočkoj krajini, a za najveću još bira lokaciju.

Reka Gradac jedna od mogućih lokacija u valjevskom kraju


Kako je Lončar izjavio hrvatskim medijima, „posle tri godine propalih sastanaka s dalmatinskim političarima, birokratskih zavrzlama i destimulirajućih obećanja”, poslušao je savet poslovnih partnera, odustao od Hrvatske i okrenuo se Srbiji. Po njegovim rečima, planira gradnju četiri mini-hidroelektrane snage od 500 kilovata do 1,5 megavata i jednu od 10 megavata.

Hrvatski investitor je objasnio da će mini-hidroelektrane biti na malim, brzim planinskim rekama koje su široke svega dva do tri metra. Svaka od elektrana vredi milion evra, u projekat one najveće vredan više od 20 miliona evra uključiće partnere, a plan je da u funkciji budu do 2020. godine. Te elektrane, kako kaže, projektuje vodeći svetski stručnjak za obnovljive izvore energije, Portugalac Žoze Helder, investicije postaju isplative već u roku od četiri do pet godina od početka rada, vek trajanja im je duži od jednog veka, a prvi veliki remont radi se tek nakon dve-tri decenije upotrebe.


Moguća gradnja i na jezeru Rovni

U JP „Kolubara” koje gradi veliku branu i hidroakumulaciju „Rovni” površine 2,4 kvadratna kilometra, petnaestak kilometara jugozapadno od Valjeva na reci Jablanici, kažu da je mogućnost izgradnje mini-hidroelektrane vrlo realna opcija.
- Sam projekat ove brane i hidroakumulacije predviđa mogućnost izgradnje mini-hidroelektrane na samoj brani. Realizaciju tog dela posla je ugovorom iz prošle godine preuzela Elektroprivreda Srbije. Ukoliko bi potencijalni strani investitor želeo da mini- hidroelektranu pravi na Jablanici, tehničke i druge uslove za realizaciju dobio bi od nas, naravno, uz prethodne saglasnosti nadležnih ministarstava - kažu u „Kolubara”.


Gradske vlasti Valjeva za sada nemaju zvaničnu potvrdu dolaska Saše Lončara tim povodom u Valjevo, ali su vrlo zainteresovane za njegove planove.

- Očekujemo preciznije informacije u vezi s namerama potencijalnog investitora, ali
što se nas tiče, vrata su mu širom otvorena za dolazak i razgovor. Kao i kada su u pitanju svi drugi investitori sa ozbiljnim namerama, Gradska uprava je spremna da maksimalno izađe u susret i potrudi se da najbrže moguće obezbedi svu potrebnu dokumentaciju i dozvole za realizaciju projekta - kaže pomoćnik gradonačelnika Radivoje Milutinović.

Inače, opisu hrvatskog investitora za projekat mini-hidroelektrana na brzim planinskim vodotocima, u valjevskom kraju odgovara nekoliko reka sličnih dalmatinskoj Zrmanji. To su Gradac, Zabava, Povlenska reka i Jablanica koje su, kako potvrđuje direktor valjevske Elektrodistribucije Zoran Nikolić, već ubeležene u državni energetski katastar kao povoljne lokacije za izgradnju mini-hidroelektrana.
- Nama se niko nije javljao od potencijalnih investitora, ali smo spremni da u najkraćem mogućem roku završimo svu potrebnu dokumentaciju. Spremni smo da pomognemo i u drugim poslovima kako bi se projekat efikasno realizovao - kaže Nikolić.

Protest zbog hidrocentrala na Limu
PRIJEPOLJE - Koordinacioni odbor za očuvanje i zaštitu Lima organizovao je juče na trgu ispred zgrade opštine u Prijepolju protest zbog najavljene izgradnje hidrocentrala na Limu. Protest je počeo simbolično u minut do podne u znak protivljenja najavljenoj izgradnji hidrocentrala Brodarevo 1 i 2. Organizatori protesta uputili su apel Ministarstvu rudarstva i energetike da ne produžava energetsku dozvolu firmi REV. Kanadska firma REV dobila je energetske dozvole za pribavljanje potrebne dokumentacije za eventualnu izgradnju dve hidrocentrale na Limu ukupne snage oko 60 megavata. (Beta)
 
Top