Šta je novo?

Hrvati besni: Hoće i posao u Irskoj i stan

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.581
Hrvati besni: Hoće i posao u Irskoj i stan
Osijek -- Otkako je počelo masovno iseljavanje iz Osijeka, među onima koji su otišli da rade u inostranstvu su i Osječani koji su do odlaska koristili gradski stan.

Izvor: Glas Slavonije,B92
97195062757fb70dcd75e6223499900_w640.jpg


Foto: Thinkstock


Međutim, činjenica da su osječku adresu zamenili, na primer, irskom ili nemačkom, ne znači da su svi vratili gradski stan, koji tim činom postaje pogodan da se u njega useli neko sa duge liste za dodelu gradskih stanova u najam.

“Do sada smo imali samo jedan slučaj da je porodica predala gradski stan jer je otišla na rad u Nemačku i tu očigledno želi da ostane. Nakon što dobijemo informaciju, na primer, od suvlasnika da je stan prazan, mi to proverimo i utvrdimo o čemu je reč. Godišnje obavimo oko dvesta provera, ali osim te porodice koja je predala stan jer je odjavila prebivalište u Osijeku i otišla u inostranstvo, niko se drugi nije, prema našim saznanjima, trajno odselio a da je korisnik gradskog stana”, kaže Krešimir Jakić, šef Odseka za stambenu privredu Grada Osijeka.

Dodaje, međutim, kako imaju slučajeva da ih korisnik gradskog stana obavesti o privremenom odlasku u inostranstvo, na osnovu čega u Gradu izdaju saglasnost za pravo na dalje korišćenje stana. Saglasnost je obvezna ako korisnik planira da napusti stan na period duže od tri meseca.

“Bilo je tako slučajeva dojave da osobe ne koriste stan, ali proverom je utvrđeno da su se te osobe iselile iz Osijeka samo privremeno i da i dalje imaju prebivalište u gradu. U nekim slučajevima iz gradskih stanova iseljava samo deo porodice, ali dok god se stanarina plaća, stanar ima pravo da živi u stanu. Takođe, ako bi osoba tražila saglasnost, na primer, za odsustvovanje iz stana na godinu dana, mi bismo nakon toga obavili proveru i otkazali ugovor o najmu ako se osoba nije vratila u stan. Ipak, takvih smo situacija imali malo”, kaže Jakić.

Međutim, iako je takvih situacija malo, takva praksa ne nailazi na odobravanje onih koji su na listi i godinama čekaju gradski stan. Tako Osječanin koji je želeo da ostane anoniman i koji je dokumentaciju za dobijanje gradskog stana predao još 2014. godine smatra kako bi lakše dobio stan da se čak i nakon privremenog iseljavanja u inostranstvo korisniku gradskog stana otkaže ugovor.

“Od liste do liste nadam se da ćemo ja i moja porodica dobiti stan, ali uz ovako fleksibilan odnos nije ni čudo da ga godinama čekamo. Dok ljudi zarađuju u inostranstvu, neki od nas koji nemamo krov nad glavom ni redovna primanja mogli bismo da dobijemo taj stan, koji nekome više nije prioritet jer se odselio iz Osijeka”, prokomentarisao je Osječanin.

Inače, stan u kom je živela porodica spomenuta na početku teksta već je dodeljen prvom sledećem kandidatu na listi za dodelu gradskih stanova.

“Trenutna lista za dodelu gradskih stanova u najam važi do decembra 2017., a konkurs za dodelu ići će u proleće. Ponavljam da trenutno nemamo raspoloživih gradskih stanova, iako mnogi smatraju da to nije tako. Postoji, naime, puno praznih stanova u vlasništvu RH, kojima Grad Osijek ne može da vlasničkopravno raspolaže”, upozorava Jakić.
 
Top