Šta je novo?

Hromoterapija i fiziološko delovanje boja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.512
Hromoterapija i fiziološko delovanje boja

U psihoterapiji postoje tehnike lečenja bojom. One su zasnovane na pretpostavci da boje imaju fiziološki uticaj na ljude i da postoji tesna povezanost boja i života, stoga eksperti za boju opravdano govore o »snazi boje« (the power of color).

Poznata je osetljivost biljaka na uticaj boja. G.Mathien nam u tom pogledu, daje zanimljive rezultate eksperimenata izvedenih u Juvisyju. Tako je Mimosa pudica, koja je u početku bila visoka 27 mm, pod uticajem plave svetlosti posle tri meseca dostigla 28 mm, pod uticajem bele 100 mm, a pod uticajem crvene 423 mm.
Ako nam je sve to poznato, ne treba da nas čudi što boje imaju jak fiziološki uticaj i na čoveka. Ne treba da se osvrćemo unazad na Hipokrata, i u moderno doba naučne medicine hromoterapija je veoma raširena. Danas je sasvim sigurno da i zračenje vidljivog spektra ima svoju specifičnu energiju i osobenosti, s obzirom na različitu dužinu talasa, slično kao kod kosmičkih, gama i iks, infracrveni i ultraljubičasti zraci specifično deluju na žive organizme, posebno na čovekov.

Na osnovu brojnih eksperimenata u raznim laboratorijama i bolnicama, danas se može sastaviti opštevažeća tabela fiziološkog uticaja pojedinih boja na čoveka:

- Crvena boja je penetrativna i vruća, povećava napetost mišića, povećava krvni pritisak i pospešuje cirkulaciju krvi i disanje. Smatra se i duševnim stimulansom.
- Narandžasta boja ubrzava probavu i kucanje srca a da pri tom ne povećava krvni pritisak. Smatra se emotivnim (osećajnim) stimulansom, stvara dobru volju, ali mogla bi i da umara.
- Žuta boja je stimulans za oči, dakle i za nerve, utiče i na odredjena psihoneurotična stanja. Smatra se mentalnim stimulansom.
- Zelena boja smanjuje krvni pritisak i širi kapilare. Može se koristiti pri lečenju mentalnih bolesti, nervne napetosti, histeričnih napada, nesanice i sl. Uspostavlja ravnotežu, olakšava neuralgije i migrene, ali nije podesna za ublažavanje svih nervoznih stanja. Smatra se sedativnim i hipnotičkim sredstvom.
- Plava boja smanjuje krvni i muskularni pritisak (tonus), umiruje puls i smanjuje ritam disanja. Smatra se emotivnim sredstvom: vodi miru i introspekciji, te nervozna stanja umiruje u još većoj meri nego zelena.
- Ljubičasta boja utiče okrepljujuće na srce i pluća i povećava organsku otpornost. Spaja tonički efekat plave i stimulativni efekat crvene boje.

Jelena Padejski, psiholog
Amfiteatar
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.512
Hromoterapija ili... verujete li u lečenje bojama?

Autor: Ašutoš Karnataka

Kosmos je u osnovi bezbojan. Svetlost mu daje elektromagnetno zračenje sunca. Kada sunčeva svetlost prolazi kroz prizmu, ona je podeljena u sedam boja: ljubičasta, indigo, plava, zelena, žuta, narandžasta i crvena. Svaka od tih boja ima različite frekvencije i može se koristiti za lečenje raznih zdravstvenih komplikacija...

Zelena boja je središnja tačka ove palete. Utvrđeno je da su boje na levoj strani zelene [ljubičasta, indigo, plava] boje hlađenja u prirodi, dok su boje sa desne strane zelene [žuta, narandžasta, crvena] boje zagrevanja.

Ispod crvene boje su infracrveni zraci i radio talasi, dok su iznad - ljubičasta, x-zraci i gama zraci.
Hromoterapija nam pomaže da razumemo terapijsku primenu osnovnih sedam boja.

Razumevanje boje

Srž filozofije hromoterapijom je uravnotežavanje boja pomoću intenziteta i učestalosti zračenja, radi lečenja određenih bolesti. Koristi se za uravnotežavanje energije gde god je nedostaje u telu – bilo to na fizičkom, mentalnom ili duhovnom planu.
Svako ljudsko biće poseduje auru - energetski omotač koji obavija telo. U slučaju bolesti, postoje određena udubljenja u auri, a hromoterapija pomaže da se ona isprave ponovnim balansiranjem aure.

Plava, zelena i crvena su primarne boje i nalaze se u telu u pravilnoj proporciji pa svaki disbalans tj. manjak tih boja dovodi do bolesti. U takvim slučajevima, ako je osoba izložena odgovarajućoj dozi tih boja, bolest može biti izlečena.

Istraživanja su pokazala da se tečnosti, naročito voda ili ulje, mogu koristiti kao medijum za infuziju tih boja u telo. Voda ili ulje se čuvaju u boci koja je plava / zelena / crvena. Boca se tada izlaže suncu ili svetlu. Ono snabdeva tečnost tom bojom i zatim se unosi u telo osobe koja manjka upravo tu boju, što za rezultat ima ublažavanje smetnji.

Ne postoji ograničenje za one koji žele da probaju hromoterapiju, sve dok osoba ima veru u efikasnost ovog metoda.

Postoje neki osnovni načini pomoću kojih možete iskoristiti terapijsku moć boja:

1. Izloženost svetlu. Obojena svetlost je koncentrisana na problematični deo tela, što služi za ublažavanje bolesti.


2. Osunčana voda. Uzmite malo vode u bocu određene boje ili pokrijte bocu šarenim papirom kroz koji zraci mogu proći. Izložite bocu suncu najmanje četiri sata da napunite vodu vibracijom energije određene boje. Što je duže voda izložena suncu, jača je njena moć. Pijte ovu vodu u redovnim razmacima.

3. Osunčano ulje. Stavite ulje u bocu na isti način kao i vodu i izložite suncu u trajanju od najmanje tri nedelje, jer mu treba više vremena nego vodi, da prikupi zrake. Što duže, to će imati više efekta. Ulje posle možete koristiti i za masažu delova tela sa problemom.

4. Pogled fiksiran na boju. Stavite komad papira / platna na udaljenost od nešto manje od metra, u visini očiju i usmerite se na njega najmanje pet minuta. Osetite kako intenzitet te boje doseže i leči bolesni organ.

5. Udisanje boje predstavlja virtualno disanje, koje radi po principu autosugestije. Treba misliti na to kako udišete određenu boju koja isceljuje, a izdišete drugu koja je izazvala smetnju:

Udisanje lekovitih boja


* Udobno se smestite u mirnom kutku. Dišite postojano i ujednačeno.
* Udahnite, zamišljajući boju koju želite da unesete u telo [bazirano na vrsti bolesti] i zamišljajte da ste sasvim ispunjeni tom bojom.
* Sada vizualizujte kako unosite tu boju na organ kome treba izlečenje. Boje crvena, žuta i narandžasta se zamišljaju kako ulaze u telo kroz stopala 2 - 5 minuta. Zelena dolazi kroz pupak u horizontalnoj ravni jedan minut.
* Kada udišete jednu boju, izdišete njenu komplementarnu boju. Tako su komplementarne boje crvena-tirkizna, žuta-ljubičasta, zelena-purpurno crvena, plava-narandžasta, zlatna-indigo.
* Konačno, zamislite kako vas ponovo obuzima bela boja i polako dolazi iz meditacije. Otvorite oči.
* Činite ovo redovno tokom 21 dana.

Za lečenje hromoterapijom treba vremena. Budući da nema nuspojava, može se takođe koristiti kao potpora za glavni tretman lečenja, uz savet lekara.

Uobičajeni lekovi
* Crvena: problemi s kožom, anemija, nedostatak apetita [zajedno sa žutom bojom], impotencija [voda], višak težine [uz zeleno svetlo].

* Plava: čirevi, upale, problemi sa grlom i leđima, hemoroidi, manja telesna težina, nesanica i groznica.
* Zelena: srčani problemi, rak, artritis, problemi želuca [zajedno sa žutom bojom], visoki krvni pritisak [zajedno s plavom, ulje na glavu], štitnjače, proliv, crevni paraziti, fistula [zajedno s narandžastim uljem], prištići [zajedno s narandžastim uljem], dijabetes [zajedno s narandžastom vodom], bronhitis, crvene oči.

* Žuta: bol u mišićima, kamen u žuči, astma, želučani problemi [zajedno sa zelenom bojom] i nedostatak apetita [uz crvenu boju].
* Narandžasta: štitnjača, bubuljice, fistula, dijabetes [svi zajedno sa zelenom bojom].
* Ljubičasta: Duševni poremećaji i problemi s pamćenjem.

Izvor: Zdrav život
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.873
Terapijom bojama ublažite stres i osnažite duh!

Boje koje nosimo i koje nas okružuju utiču na unutrašnje stanje našeg bića, ali ga isto tako i odražavaju. One mogu da izvrše uticaj na naše raspoloženje bilo na pozitivan ili negativan način.

Verovatno znate da boje utiču na to kako se osećate. Da li se osećate nelagodno kada nosite određene boje, ili kada ste u prostoriji koja je prezasićena određenom bojom? Da li postoje druge boje koje čine da se osećate prijatno? Naučite kako da ublažite stres i stvorite pozitivno unutrašnje stanje pomoću boja.

Kako iskoristiti terapiju bojama da bi se ublažio stres

1. Okružite se rozom. To je boja mirnog spokoja. Dodajte malo odblesaka roze oko kuće da stvorite atmosferu mira. Možete da koristite roze boju u kupatilu, spavaćoj sobi ili drugim prostorijama. Nosite roze džemper ili druge komade odeće da izbalansirate svoju energije i uspostavite unutrašnji mir.

2. Dodajte žutu u svoj život ako se osećate neraspoloženo. Žuta je
odlična boja kojom možete da podignete svoj duh i oslobodite se depresije.

3. Izaberite plavu za mirno okruženju i dobar noćni san.Plava boja je veoma opuštajuća. Ona promoviše mir i isceljenje. Ako patite od nesanice, uspavljujte se dodavanjem plave dekoru vaše spavaće sobe. Izaberite krevet u nijansama plave i nosite plave pidžame. Plava je takođe dobra boja koju treba da nosite kada govorite u javnosti, jer promoviše dobru komunikaciju.

4. Dodajte dodir zelene u svoje okruženje i garderobu.
Zelena je takođe veoma umirujuća boja. Ona promoviše harmoniju i ublažava anksioznost. Oplemenite svoj dom sa zelenim dodacima uključujući i sobno bilje. Ako se osećate isceđeno nosite nešto zeleno što bi trebalo da vas okrepi i osnaži.

5. Ubacite malo ljubičaste u vaš život.
Ljubičasta je boja mudrosti, mira i snage. Nosite je za unutrašnji mir. Koristite je u svom domu da uspostavite mirno okruženje.

6. Izaberite klasično belu za čist izgled i osećanja.
Bela je boja čistoće i duhovnog pročišćenja. Kada se koristi u enterijeru bela daje čist, svež izgled i stvarno otvara sobu. Unesite belu kao glavnu boju u vaš orman. Nošenje bele odeće pomaže da pročistite svoje misli, ali i osećanja. Jedna od
najboljih stvari u korišćenju bele boje u kući ili garderobi je da se slaže sa svim. Potrudite se da vaše bela odeća i dekor budu čisti, jer bela boja koja izgleda dosadno ili zaprljano će na vaše emocije uticati na isti način.

Izvor: S media
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Pošto je za mene ovo jedna od intrigantnih tema koje su vezane za tzv. alternativne metode liječenja u sljedećih 5 do 6 postova ću u nastavcima kopirati dijelove knjige Meri Anderson. Predugačko je za jedan post.

Meri Anderson

Liječenje bojama

Hromoterapija i kako ona djeluje


Uvod

Poslije završetka Drugog svjetskog rata boja je postepeno počela da se vraća u naše živote
i da zauzima mjesto koje je imala u doba Regentstva pošto je pod Viktorijancima dugo
bila u sjenci.

Danas je boja smjela i svijetla, možda kao izazovan gest preplašenog svijeta koji strepi od
nuklearnog rata ili smo možda sada toliko neinhibirani. Što god da je u pitanju, nove boje
su tu: smjele, istinske boja su izbacile smeđe, sive i krem boje. Crvene su jarko crvene;
plave su predivne, u nijansama od vrlo blijedo-pastelne do indigo-plave; zelene nas čine
razdraganim i smiruju nas, a žute su sjajne, zračeći pomalo i sunčevom svjetlošću.
Boja izražava način na koji mislimo, a takođe vrši uticaj na nas iz sredine u kojoj se
nalazimo, bilo tako što nam podiže raspoloženje ili ga spušta. Očigledno je da bogatstvo i
raznovrsnost boja koje u današnje vrijeme vidimo svuda oko nas odražava mišljenje
jednog veselijeg, otvorenijeg i poštenijeg doba od onog koje je upravo prošlo.
Činjenica da se sada mnogo pažnje posvećuje tome da nam domovi budu ukusno uređeni a
ipak svijetli i prijatni za život, pokazuje da je dejstvo boje na ličnost postalo opšte
priznato. Ovo su sada shvatile i medicinske i bolničke ustanove, koje pokušavaju da
obodre pacijente koji su u depresiji upotrebom crvene, ružičaste ili narandžaste u sobnim
dekoracijama, kao i da smire one koji su pretjerano uzbuđeni, sa svim nijansama plave i
zelene.

Savremena arhitektura pomaže kao pozadina u ovom novom lijepom odnosu prema
bojama. Daleko je teže istaći ljepotu modernog namještaja u staromodnim prostorijama,
mada je u tom cilju upotrebljeno mnogo domišljatosti. Neugledne stare i mračne kuće koje
su Viktorijanci toliko voljeli, sada su transformisane zahvaljujući ovim novim idejama o
boji.

Boje u odijevanju su takođe pretrpjele pravu revoluciju. Dovoljno je samo da vidimo da
neki muškarci nose koloritnu odjeću, ako ne baš za svakodnevni posao u kancelarijama,
ono bar preko vikenda, oni stariji pomalo stidljivo, a mlađi kao da su tako rođeni. Što se
tiče ženske odjeće, ona je skoro uvijek svijetla. Treba samo da pogledate po šoping centrima
i vidite kako se žene u raznovrsnim bojama kreću po sivom okeanu muškaraca.

Psihološki, naravno, boja snažno utiče na nas. Žive boje nas čine razdraganim, dok prljave
boje u nama izazivaju odgovarajuća tmurna osjećanja. Crvena nas grije. Toplota otvorene
vatre je bez premca, jer iako možemo dobiti i više toplote nekim drugim načinima grijanja,
pogled na usijane crvene žeravice djeluje na nas psihološki, tako da dom uvijek asociramo
sa vatrom ognjišta koja tamo sija, spremno čekajući na naš povratak. Još prijateljskija je
vatra trupaca u kaminu, sa asocijacijama na selo, i mir i sigurnost od atmosferskih
elemenata.

Plava je hladna boja, koja podjednako blaži i oči i duh. Zelena unosi harmoniju u nas. Ako
želimo da se osvježimo, odlazimo u polje, gdje nam zelenilo prirode oporavlja nerve koje
nam je grad izmučio. Kao mentalni stimulant ništa ne može da se mjeri sa žutom, i svako
ko želi da u svom salonu vodi briljantne razgovore (a ko ne želi?), treba da zna da fina
nijansa svijetlo-žute koja se unese u sobu preko namještaja ili omalanih zidova ima
stimulativno dejstvo na intelektualne moći.

Izreke "Zacrvenio se od gnjeva", "Pomodrio od hladnoće", "Pozelenio od zavisti", odnose
se na stvarne promjene koje se dešavaju u bojama našeg elektromagnetnog polja zbog
promjene u našim emocijama. Ovo elektromagnetno polje koje okružuje sve, a ne samo
ljudska bića, često se naziva aura. Sasvim jednostavno se možete uvjeriti u istinitost ove
tvrdnje jednim malim eksperimentom. Zamolite nekog prijatelja da stane sa svjetlošću u
pozadini uz svijetlo obojen zid. Često je lakše vidjeti auru ako je ne posmatrate direktno,
nego se koncentrišete na neku tačku na tijelu te osobe, na primjer na vrh njegovog nosa,
pa ćete postepeno vidjeti slabi sjaj prvo oko njegove glave, a zatim oko cijelog tijela. Nekim
ljudima aura prvo izgleda bijela, ali sa praksom, pojaviće se i boje.

Ova aura, koja je obično vidljiva ekstrasensima (ljudima koji imaju ESP moći), često je
sredstvo pomoću kojeg iscjelitelj bojom vrši dijagnozu. Oboljeli organ ili dio tijela će
pokazati tamne ili izblijedjele mrlje u auri iznad mjesta gdje postoji disharmonija. Pošto
svaka boja ima drugačiju vibraciju, liječenje bojama se obavlja na sličan način kao i bilo
koji drugi oblik iscjeljenja. Kao i ljekar koji se nada da će njegove pilule ukloniti
disharmoniju u frekvenciji vibracija, tako se i hromoterapeut nada istom efektu. Hemijska
neravnoteža u tijelu - koja se ispoljava kao bolest - može se ispraviti hemijskim sredstvima
ili pomoću finih zraka upotrebljenih u hromoterapiji.

Pošto je izvršio dijagnozu, iscjelitelj bojama će primijeniti one ljekovite boje u kojima
postoji deficijencija, ili suprotne boje, ako postoji suvišak.To može uraditi tako što će
primijeniti zrake različitih kolor lampica ili tako što će vizualizacijom usmjeriti nevidljive
zrake koje trepere oko nas danju i noću. On djeluje kao selektor i prenosilac moći, koju
prenosi na pacijenta. Neki pacijenti osjećaju kada su na njih usmjereni zraci, drugi ne
osjećaju ništa, ali dejstvo postoji na sve, mada na neke manje, a na neke više.
Sve u svemu, boja je integralan dio našeg života. Ona nam donosi radost, veselje i - kada
nam je potrebno - izlječenje. Vidljiva i nevidljiva, ona snažno utiče na nas, jer u njoj
živimo i u njoj postojimo.


1. Naučno tumačenje značenja boje

Na sve nas utiče boja u svakodnevnom životu; ali šta je boja? Najkraća definicija koju
daje rječnik je da je to svojstvo svjetlosti. U svakodnevnom smislu riječi mi prihvatamo
činjenicu da ovo svojstvo svjetlosti podliježe fluktuacijama u sredini u kojoj se nalazimo,
da dan može biti sunčan, ili siv i vlažan, i da između ova dva pola postoje mnoge
varijacije. Ovo potiče zbog toga što su zraci ili vibracije stalno oko nas i prožimaju svaku
stvar u svijetu, mada u većini slučajeva ne možemo da ih vidimo fizičkim vidom.
Međutim, iza spoljašnje predstave postoji unutrašnje značenje kako za okultiste tako i za
mnoge one koji iscjeljuju bojom; postoji drevno vjerovanje da je u suštinskom smislu boja
život i da je igra boje koja se manifestuje kao svjetlost izraz Božanskog uma, jedinstvenog
životnog principa u formi svjetlosnih talasa. Stari Egipćani su znali za moć i uticaj boje i u
njihovim velikim hramovima, kao što su Karnak i Teba, postojale su dvorane boja gdje su
vođena istraživanja o upotrebi boje i gdje je praktikovano liječenje bojama.

Sistem nauke o boji

Rukopisi iz tih drevnih vremena pokazuju da su u Indiji, Kini i Egiptu, sveštenici-iscjelitelji posjedovali cjelovit sistem nauke o boji, baziran na zakonu korespondencije između sedmostruke prirode čovjeka i sedmostruke podjele sunčevog spektra. Dakle, fundamentalni zakoni i principi koji vladaju kosmičkom energijom koju poznajemo kao boju su oduvijek bili prisutni u učenjima drevnih mudrosti za učitelje i iscjelitelje svih vremena. Međutim, savremena istraživanja, fizika i metafizika sve više otkrivaju, kao i u mnogim drugim poljima, mudrost starih o upotrebi boje u iscjeljenju, koju ćemo ovdje prvo prikazati iz ortodoksnijeg ugla, gdje su se ljekari i naučnici zainteresovali za istraživanja o korišćenju finijih sila prirode u cilju efikasnijeg liječenja mnogih oboljenja, pa su čak i koristili boju terapijski sa velikim uspjehom.

Ako prihvatimo činjenicu da je bolest nedostatak harmonije u sistemu, ideja na kojoj
počiva iscjeljenje bojom ili hromoterapija, sastoji se u tome da se povrati tjelesna ravnoteža primjenom zraka obojene svjetlosti na tijelo.

Mada iscjeljenje bojom, kao i mnoge druge nauke koje danas doživljavaju svoj preporod,
ima svoje korijene u prošlosti, u moderno vrijeme stvarno interesovanje za hromoterapiju
počelo je sa eksperimentima koje je Robert Hant radio na biljkama. Njegova knjiga"Istraživanja hemijskih odnosa svjetlosti" opisuje uticaj odabranih zraka svjetlosti na rast biljaka. Prva knjiga koja je pisana o upotrebi boje u terapeutske svrhe je "Plava i crvena svjetlost, ili svjetlost i njeni zraci kao medicina" Dr-a S. Pankoasta objavljena 1877. godine. U suštini, ona je tretirala upotrebu stimulišućih crvenih i blagotvornih plavih zraka na ljudsko tijelo.

Sljedeće godine, Dr E. D. Bebit je objavio svoje monumentalno djelo koje opisuje dejstvo
različitih boja spektra i njihovo korišćenje kao sredstva za liječenje. Međutim, tek je indijski naučnik, po imenu D. P. Gadiali, otkrio naučne principe koji objašnjavaju zašto i kako različiti zraci boja imaju različita terapeutska dejstva na organizam. 1933. godine poslije višegodišnjih istraživanja, Gadiali je objavio "Spektro-hronometrijska enciklopedija" remek-djelo o kolor terapiji. On je radio i predavao u SAD i izumio je više tipova kolor lampica.

Gadialieve teorije

Teorije koje su korišćene u ovoj knjizi nastale su na osnovu Gadialijevog rada. On tvrdi
da boje predstavljaju hemijske potencijale u višim oktavama vibracije.
Za svaki organizam i sistem tijela postoji posebna boja koja stimuliše i druga boja koja
inhibira rad tog organa ili sistema.

Upoznavanje sa djelovanjem različitih boja na različite organe omogućava čovjeku da
primijeni ispravnu boju koja će pomoći da dođe do uravnoteženosti rada svakog organa ili
sistema koji je došao u abnormalno stanje ili počeo pogrešno da funkcioniše.
Proces življenja u zdravom stanju podrazumijeva pravilnu ravnotežu energija svih boja
unutar tijela. Kada je ova ravnoteža poremećena dolazi do bolesti, a ako je neravnoteža
suviše velika, nastaje smrt. Cilj nauke o iscjeljenju bojama je borba sa bolešću uspostavljanjem
normalne ravnoteže energija boje unutar tijela.

Zemlja i svi njeni stanovnici dobijaju energiju od sunčevih zraka - svi elementi koji su
poznati na zemlji nalaze se u suncu, što se može vidjeti pomoću spektroskopske analize.
Sunčevi zraci nam donose energiju svakog poznatog elementa od kojih se prave hemijske
kombinacije. Bijela svjetlost sadrži energiju svih elemenata i hemikalija koje se nalaze u
suncu. Sunce neprestano zrači energiju bijele svjetlosti u atmosferu, i na taj način "puni"
atmosferu sa različitim tipovima energije koji su potrebni za održanje života.

Aursko tijelo

Čovjek ima aursko tijelo koje okružuje i prožima njegovo fizičko tijelo. Jedna od funkcija
aure je apsorbovanje energije bijele svjetlosti iz atmosfere i razlaganje na energije pojedinačnih
boja od kojih se ona sastoji, koje zatim teku u različite dijelove tijela i vitalizuju ih.
Istraživanja pokazuju da je vrlo vjerovatno da efekti koji su primijećeni u korišćenju terapije
bojom nastaju djelovanjem zraka boja na aursko tijelo, koje sa svoje strane utiče na fizičko tijelo.

Kod ljudskih jedinki postoje dva osnovna procesa koja funkcionišu sve vrijeme, naime
anabolizam i katabolizam. Anabolizam je proces građenja i oporavljanja, a katabolizam je
suprotan tome - on je zadužen za eliminaciju toksičnih ili nepotrebnih materija iz tijela.
Dobro zdravlje se može održavati samo ako se održava pravilna ravnoteža između ova dva
procesa anabolizma i katabolizma, koji zajedno predstavljaju metabolizam.

Primarne boje u hromoterapiji

Gadiali je otkrio da je crveni zrak boja građenja, to jest, da on održava broj crvenih krvnih
zrnaca u tijelu i stimuliše jetru, dok je ljubičasti zrak, koji aktivira slezinu, boja
razgrađivanja ili katabolizma. On je utvrdio da slezina uništava starija crvena krvna zrnca i
da proizvodi bijela krvna zrnca koja napadaju bakterije.

U spektru, crvena - koja stimuliše aktivnost jetre - je na jednom kraju vidljivog dijela
spektra svjetlosti, dok je ljubičasta - koja stimuliše aktivnost slezine - na drugom kraju
vidljivog spektra svjetlosti. Centralna ili uravnotežujuća boja u spektru vidljive svjetlosti
je zelena; to je boja koja aktivira pituitarnu žlijezdu, za koju se odavno zna da je glavna
žlijezda i kontrolor ostalih žlijezda, i na taj način utiče na akciju svakog dijela tijela.
Gadiali kaže: "Prešli smo dug put, ali smo sada našli boju koja reguliše ravnotežu u tijelu,
i to je zelena boja, centralni element vidljivog spektra svjetlosti koji upravlja balansom u
tijelu između suprotnih djelovanja jetre i slezine, između anabolizma i katabolizma, a to se
postiže pomoću pituitarne žlijezde."

Na osnovu gore navedenog, jasno je da je Gadiali otkrio da su crvena, zelena i ljubičasta
primarne boje u hromoterapiji. Za crvenu, žutu i plavu kaže da su primarne boje kad se
radi sa pigmentima, ali svjetlosni zraci podliježu drugačijim zakonima od onih koji važe
za miješanje pigmenata. Gadiali je tokom više decenija ispitivao raznorazne teorije o boji,
ali ovo su jedine čija je ispravnost potvrđena mnogobrojnim eksperimentima.
Možda ćete se upitati: zašto liječenje bojom, kada ima toliko drugih metoda? Odgovor je
da hromoterapija ima višestruke prednosti. Sam Gadiali izjavljuje: "Hiljade lijekova se
koristi u ljekarskoj praksi," a zatim pita: "Da li je mudro kljukati tijelo tolikim lijekovima
kada oni nisu uključeni u prirodni sastav tijela?" Takođe kaže: "Hemikalije su životne sile;
njihovi atomi posjeduju osobine privlačenja i odbijanja, i truditi se da se u organsko tijelo
unesu rizični neorganski metali je isto što i hraniti odojče čeličnim ekserima da bi postalo
jače."

Drugo upozorenje koje je iznio Gadiali u ovom pogledu, je da je odstupanje u tijelu naviše
ili naniže od njegovog normalnog procenta glavni uzrok bolesti, ali ljekari često i nehotice
povećavaju tu neravnotežu, ili je svojim lijekovima prebacuju na suprotnu stranu: otuda su
mnoge bolesti prouzrokovane lijekovima.

Nepouzdani lijekovi

Lijekovi mogu biti nepouzdani pošto ljudi različito reaguju na različite lijekove. Sjetite se
samo koliko je ljudi alergično na penicilin i slične antibiotike. Nasuprot tome,
hromoterapija ne ostavlja nikakve štetne otpatke koje tijelo s mukom može da eliminiše.
Hromoterapija ne liječi simptome, ona zadire u samu srž neravnoteže. Mnoge od bolesti
kojima čovjek podliježe imaju svoj korijen u aurskom tijelu, a ono se može ozbiljno
oštetiti uzimanjem jakih lijekova. Hromoterapija koristi takav tip liječenja koji najbliže
odgovara sastavnim elementima aurskog tijela. Premisa hromoterapije je da se primjenom
zraka boja u liječenju umjesto uzimanjem lijekova, mogu dobiti konstruktivni rezultati bez
ikakvih pratećih destruktivnih efekata.

U tom pogledu interesantno je napomenuti da iz nekog razloga ljekarska profesija koristi
vibracioni spektar svjetlosti tik ispod i tik iznad frekvencija vidljive svjetlosti, i da sporo
priznaje ljekovita svojstva spektra vidljive svjetlosti. U stvari, infracrveni i ultraljubičasti
zraci prouzrokuju oštećenje tkiva ako se koriste u iole znatnom obimu, dok najgore što se
može desiti zbog upotrebe neke pogrešne boje iz spektra vidljive svjetlosti ili kao
posljedica predugog izlaganja, je privremeno naglašavanje nekog funkcionalnog
poremećaja.

U stvari, u slučajevima kada su i laici imedicinski stručnjaci primjenjivali liječenje
bojama, i jedni i drugi su bili veoma zadovoljni rezultatima.

(nastaviće se)
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
2. Aura, čakre i suptilna tijela

U uvodu je bilo pomena o elektromagnetskom polju koje sve okružuje i koje je poznato
kao aura, i njegovom odnosu prema iscjeljenju i dijagnozi.

Mada je postojanje aure oduvijek bilo poznato okultistima i vidovitim ljudima, tek kada je
dr V. Dž. Kilner, iz londonske bolnice Sv. Tome, prihvatio njeno postojanje i počeo da
eksperimentiše kako bi je učinio vidljivom ljudskom oku, tek onda su obični ljudi mogli
da je vide. On je izumio "dicijaninski filter", sočivo premazano bojom katrana. Ovo je
imalo izuzetno dejstvo na vid i omogućavalo je oku da zapaža ultraljubičasti dio spektra.
Medicina je bila u uzbudljivom i progresivnom periodu kada se mladi dr Kilner pridružio
osoblju bolnice Sv.Tome. Njegovi savremenici su bili profesor V. K. fon Rentgen,
otkrivač rentgenskih zraka, dr Brejd, čiji je rad na upotrebi hipnoze dobro poznat, i
njemački naučnik Karl fon Rajhenbah, koji je objavljivao svoja otkrića o onome što je
nazivao "odska sila", svjetlosna emanacija koja okružuje tijelo. U isto vrijeme u SAD Dr
Edvin Bebit je bio angažovan na svom monumentalnom djelu "Principi svjetlosti i boje".
Velike snage su donosile progres u metodama liječenja otkrivanjem do tada zaboravljenih
metoda, izuzev nekolicine koji su naslijedili mudrost iščezlih epoha.

Viđenje aure

Kada je Dr Kilner objavio svoju knjigu "Ljudska atmosfera", ortodoksalna nauka je nije
najbolje primila, i on je bio smijenjen i diskreditovan. Međutim, on nije napustio svoje
eksperimente sa dicijaninskim filterom i tako je nastavio sve do Prvog svjetskog rata, kada
je prekinuta isporuka dicijanina koji se proizvodio u Njemačkoj. Korištenjem Kilnerovog
filtera u opsegu ultraljubičastih zraka, aura se može vidjeti kao unutrašnji pojas zračenja
koje okružuje obrise tijela, dok se jedan drugi pojas zračenja gotovo magličaste svijetlosti
širi od tijela u svim pravcima.

Pomoću Kilnerovog filtera oči postaju osjetljive tako da mogu vidjeti auru kao sivo-plavo
zračenje. I najortodoksniji doktor bi mogao da koristi ovaj filter i da pomoću njega ispita
stanje pacijenta, jer aura pokazuje tamne ili izblijedjele mrlje na oboljelim mjestima.
Ezoterična nauka pripisuje čovjeku sedmostruku prirodu suptilnih tijela i aura je izraz te
prirode. Po tom učenju, čovjek nema samo fizičko tijelo, već je takoreći jednom nogom
oslonjen na vanfizičke dimenzije. Malo ko će osporiti da čovjek posjeduje intelektualnu i
emocionalnu prirodu te tako može, kao i sva druga bića, operisati na ovim nivoima, isto
toliko koliko i putem fizičkog tijela.

Ovih sedam aspekata čovjeka nisu neka posebna stanja koja se razlikuju jedna od drugih,
već su strujanja misli i osjećanja unutar cijelog okeana svijesti, i često se uzajamno
prepliću. Čovjek je, dakle, složenije stvorenje nego što ortodoksnija nauka može da prizna
ili zna. On potencijalno ima ovih sedam aspekata koji sačinjavaju njegovo cjelokupno
biće, mada naravno mnogi ljudi na sadašnjem nivou doživljavaju veoma malo razvoja na
višim planovima.

Podjela sedmostruke podjele čovjeka se obično klasifikuje na sljedeće nivoe svijesti:

1. Fizičko-eterički plan
2. Astralni plan
3. Niži mentalni plan
4. Viši mentalni plan
5. Spiritualno-kauzalni plan
6. Intuicionalni plan
7. Božanski ili apsolutni plan


Iskusnom vidovnjaku ili onom ko koristi Kilnerov filter, aura će otkriti čovjekov pravi
karakter, njegovu emocionalnu i mentalnu prirodu, njegovo zdravstveno stanje i njegov
spiritualni razvoj.

Pošto je čovjek sedmostruko biće - kako je oduvijek tvrdila drevna mudrost - emanacije
aure se sastoje od sedam različitih jedinica ili talasa svjetlosti, koje subjekta okružuju u
jajolikom obliku. Širina i snaga aure znatno varira od osobe do osobe, zavisno od
njegovog zdravstvenog stanja, mentalnog i emocionalnog stanja, i evolucionog statusa.

Čovjekovih sedam suptilnih tijela

Prva aura je ona koja zrači iz fizičko-eteričnog tijela i upravo je ova formacija u vidu
oblaka ono što većina ljudi vidi prvo kada praktikuje gledanje aure. Njena osnova je u
središtu kičme. Eterično tijelo, vitalni pandan fizičkom, je važno jer iz atmosfere usisava
pranu ili životnu energiju i raspoređuje je po sistemu.

U zdravom tijelu prva aura zrači ka spolja u pravim i pravilnim linijama iz središta tijela.
U bolesti, vidi se da ove linije padaju nadolje, slično savijenim gromobranima.
Druga aura zrači iz astralnog ili emocionalnog centra u slezini i okružuje astralno tijelo,
pružajući se oko 30 cm do 40 cm od tijela. Svaka promjena misli ili emocija prouzrokuje
odgovarajuću promjenu u ovoj auri. Ona se neprestano mijenja i vibrira. U harmoniji,
treba da bude svijetla i zračeća i da pokazuje emocionalnu uravnoteženost.
Treća aura je izraz čovjekove intelektualne građe njena snaga zavisi od razvijenosti
njegovih osobina, koje sa svoje strane zavise od obrazovanja koje je primio. Ona je ovalna
i emituje zračeću blijedu žutu boju dok se razvija. Kod inteligentne, uravnotežene osobe,
ova aura je svijetla i sjajna, ali kada je um izopačen, postoje tamne mrlje koje zamračuju
njenu svjetlinu.

Četvrta aura je zračenje čovjekovog višeg uma ili duše. Boja njenog tona je zelena. Ovdje
imamo carstvo imaginacije, inspiracije i intuicije, kreativnosti u umjetnosti i književnosti.
Peta aura prožima sve prethodne aure. Ova aura manifestuje suštinu duha u čovjeku.
Okultna nauka nas uči da su stanja u nižim formama svijesti rezultat sila unutar
spiritualnog tijela. Ona je prijemna stanica za sve akcije nižih aspekata i bilježi utiske koje
oni primaju. Peta aura je najvažnija, jer je ona tačka spoja između kosmosa i pojedinca.
Ona je delikatan pojas između pojedinačnog života i okeana svijesti koji svi dijelimo.
Šesta i sedma aura su više aure koje prije pripadaju kosmičkim aspektima nego
pojedinačnim osobama. Prosječni čovjek se još nije razvio toliko visoko, i ove aure mogu
da se vide samo oko tijela inicijanata i učitelja.

Čakre (centri moći)

Dakle, svi mi imamo sedam suptilnih tijela ili nivoa svijesti, u rasponu od najgrubljeg,
fizičkog, do najspiritualnijeg ili najfinijeg. Ovih sedam tijela se međusobno prožimaju i
ona su vezana za fizičko tijelo na mjestu sedam energetskih centara ili čakri u kičmi. Preko
ovih centara ili zraka koje oni privlače mi smo u dodiru sa svih sedam planova svijesti,
koji tako na nas utiču. Svaka čakra privlači k sebi dominantni zrak boje koji je potreban za
harmoniju cijele individue.

Stanje disharmonije znači da je prisutno ili previše ili premalo vibracija odgovarajuće
boje. Ovo se može desiti pomoću nekog agensa koji utiče na nas spolja, kao što je na
primjer nesrećni slučaj ili epidemija, ili iznutra, ako um sadrži suviše negativnih misli, pa
na taj način mijenja vibracije.

Jedan mali dječak, kada su ga upitali kako bi opisao Boga, rekao je jednostavno:
"Zamišljam Ga kao Svjetlost." Gledano iz ovog ugla boje i njenog mjesta u našem životu,
ovo je vrlo podesan opis, jer je sav život energija koja vibrira različitim frekvencijama.
Svaka vibracija ima odgovarajuću boju i svi zraci boja zrače iz centralnog izvora, Velike
bijele svjetlosti ili Logosa, kako su nas naučila drevna učenja. U stvari, kao i u svemu
drugom u životu, postoji spoljašnja forma koju zapažaju naša čula i unutrašnje ili skriveno
značenje koje treba otkriti. Zbog toga i govorimo o čakrama, kroz koje se primalna
energija u formi bijele svjetlosti, crpi u tijelo kroz centre moći. Svaka čakra apsorbuje
posebni tok vitalne energije iz fizičke sredine i iz višeg nivoa svijesti pomoću svog
specijalnog zraka boje.

U potpuno zdravom tijelu, ova energija utiče harmonično i apsorbuje se pomoću čakri.
Međutim, suprotno se dešava kada postoji nekakva blokada u jednom od sedam tijela.
Ako bi kosmička energija bila zaustavljena, recimo, na četvrtom nivou, onda bi došlo do
iskrivljenog funkcionisanja u načinu mišljenja i ova iskrivljenost bi se prenijela i na
astralno i fizičko/eteričko tijelo i doživjela kao neki oblik bolesti ili disharmonije u
fizičkom tijelu. Viša tijela utiču na niža, ali ne i obrnuto.

Sedam primarnih zraka

Centri koji dominantno privlače ove zrake:

1. Crveni Najniži centar u dnu kičme.
2. Oranž Na donjem dijelu leđa, sa lijeve strane kičme (splenički centar).
3. Žuti Sredina leđa iznad bubrega (solarni pleksus).
4. Zeleni Između lopatica, u liniji sa srcem.
5. Plavi Na dnu lobanje (grlo).
6. Indigo Na čelu, pinealna žlijezda (treće oko).
7. Ljubičasti Na vrhu glave (pituitarni centar).


Postoji sedam glavnih čakri, svaka pod posebnom bojom. One se parapsihološki vide kao
veliki točkoliki vrtlozi koji se stalno kreću u eteričnom tijelu - obrazac po kojem je
napravljeno fizičko tijelo. Ove čakre ili vrtlozi povezuju se sa kičmom u određenim
intervalima.

Svjetlost je sila koja stimuliše rast; svako živo biće zavisi od nje, ona je potrebna za
građenje i održavanje njegovog oblika. Svjetlost, čiji je izvor sunčeva energija, je dakle
jedna od najvećih sila za iscjeljenje. Kod ljudskih bića, energija se usisava u tijelo putem
čakri i distribuira po cijelom tijelu. Čakre usisavaju svoje specijalizovane boje, kao što je
rečeno gore, tako da dva najniža centra, crveni i oranž, usisavaju energiju iz sunčeve
svjetlosti, pa je zatim usmjeravaju kroz cijelo tijelo.

Crvena i oranž čakra upravljaju na fizičkom i eteričnom nivou kod čovjeka i obezbjeđuju
vitalnu energiju koja je potrebna za ova dva tijela, mada treba napomenuti da aktivnost
čakri nije lokalizovana, već uzajamno prožimajuća. Žuta čakra upravlja mentalnim
nivoom, ali takođe utiče i na emocionalni nivo. Zelena čakra, zvana centar srca, upravlja
vašim umom, ali takođe utiče i na više emocije, kao što su simpatija, ljubaznost,
razumijevanje i saosjećanje. Plava ili grlena čakra je centar religioznih i spiritualnih
instikata. Plava, crvena i žuta čakra moraju da djeluju u harmoniji da bi um i tijelo bili
istinski zdravi.

Indigo i ljubičasta čakra su obje transcendentalne i vladaju višim aspiracijama duše. One
se mogu ispoljiti kroz vidovitost, spiritualnu intuiciju ili moć iscjeljenja bioenergijom.
Liječenje bojom, dakle, može da povrati ravnotežu tamo gdje je bolest prouzrokovala
blokiranje ili usporavanje usisavanja energije kroz čakre ili njenu cirkulaciju.

Dijagnoza se vrši pomoću vidovitosti ili upotrebom pomagala koja auru čine vidljivom za
one koji ne posjeduju psihičko viđenje. Izblijedjeli dio aure koji ukazuje na oboljenje,
može se liječiti zracima koji čiste blokadu. Udisanje boje se takođe može preporučiti za
ubrzanje oporavka ili jednostavno radi održavanja dobrog zdravlja. Vidovito viđenje
pokazuje da tamo gdje je aura iskrzana ili klonula i gdje se praktikuje disanje boje kojim
se unosi nova vitalnost, dolazi do vrlo brze regeneracije olinjale aure.

Baš kao što svaka od sedam glavnih boja ima sedam inherentnih elemenata u svom
sastavu, tako i - prema sljedećoj tabeli - u svakoj boji dominira jedan od ovih sedam
elemenata. Na primjer, u broju jedan dominira fizički element; to je najniži centar na dnu
kičme. U broju pet dominira specifičan iscjeljujući element, to je grleni centar i njegova
boja je plava.

Donji centar 1. Fizički element
Splenički centar 2. Element vitalnosti
Solarni pleksus 3. Fiziološki element
Srčani centar 4. Element harmonije
Grleni centar 5. Specifični isjeljujući element
Pinealni centar 6. Element inspiracije i intuicije
Pituitarni centar 7. Spiritualni elementSpiritualna sila

Liječenje bojom nije samo fizička, već i spiritualna sila, i na taj način formira vezu između
našeg fizičkog tijela i finijih sila ili vibracija viših nivoa svijesti i spiritualnog razvoja.
Njena upotreba nije ograničena na spiritualne ili alternativne iscjelitelje; nju takođe koriste
i ortodoksni praktičari, mada ovi drugi imaju tendenciju da koriste one opasnije - ali zato i
moćnije - infracrvene i ultraljubičaste zrake. Međutim, moguće je da liječenje bojom bude
i veza ili most između ortodoksnih i alternativnih disciplina, tako da na kraju stara
ortodoksna ideja o liječenju samo fizičkog tijela možda bude napuštena, i nove ideje, koje
uzimaju u obzir cjelovitost čovjeka i cijelo njegovo polje sila, budu od ogromne koristi za
čovječanstvo. Ono ima mnogih prednosti u odnosu na druge metode iscjeljenja, pošto je
bezopasno i može da dosegne suptilna tijela, u kojima je porijeklo svih bolesti. Dalje,
liječenje bojom omogućava donošenje rane dijagnoze pomoću ispitivanja aure, dugo prije
nego što se bolest manifestuje u fizičkom tijelu, i pri tome ne izaziva nikakve nuz-efekte.

3. Sedam glavnih zraka

Kao što je objašnjeno u prethodnoj glavi, kosmička energija u obliku svjetlosnih zraka se
usisava u tijelo preko čakri ili centara moći, distribuira duž kičme, i tako teče kroz cijelo
tijelo puneći ga vitalnošću. Kada dođe do blokade iz bilo kog razloga, ovo osiromašuje
tijelo i dolazi do oboljenja.

Teorija na kojoj je zasnovano iscjeljenje bojom postulira da svaki pojedinac ima svoje
specifične potrebe za određenim bojama i da zdravlje uma i tijela zavisi od toga da li tijelo
dobija uravnotežen tok u skladu sa tim specifičnim potrebama. Drugim riječima, tok koji
je dovoljan da omogući tijelu da se izgrađuje, regeneriše i revitalizuje svaki organ, u cilju
održanja zdravlja i slobode od bolesti.

Na isti način na koji čovjek ima sedam tijela ili nivoa svijesti, tako postoji i sedam čakri i
sedam glavnih zraka.

Crveni kosmički zrak

Ovo je zrak koji snabdijeva naše fizičko tijelo energijom i vitalnošću. On se usisava kroz
najnižu čakru u korijenu kičme i u korelaciji je sa kokcigealnim ili gonadnim centrom.
Fizička vitalnost tijela zavisi od pravilnog i dovoljnog unošenja crvenog zraka, posebno u
odnosu na funkcije kreativnosti, plodnosti i sposobnosti oporavljanja.

Liječenje crvenim zrakom stimuliše ovaj centar. On pospješuje toplotu i temperaturu tijela,
stimuliše cirkulaciju krvi i aktivira adrenalin. On razgoni osjećanja umora i inercije, kao i
hronično osjećanje hladnoće i prehladu; njegova akcija je uvijek ekspanzivna. Ishrana koja
pomaže u djelovanju crvenih zraka treba da obuhvati cveklu, rotkvu, crne kupine, šljive,
spanać i ribizle - u stvari sve voće i povrće koje sadrži gvožđe. Iscjelitelji često sugerišu
pacijentu da popije nekoliko čaša vode sa nabojem crvenih zraka. To je voda koja je
apsorbovala crvene zrake od sunca koji su propušteni kroz crveni filter. Dejstvo crvenih
zraka, psihološki na nervni sistem, je uvijek uzdižuće, daje više samopouzdanja,
inicijative, savlađuje depresiju i inerciju, stimuliše snagu volje i hrabrost.
Upotreba crvenog zraka može biti indicirana u slučajevima anemije, paralize, loše
cirkulacije i poremećaja krvi gdje dolazi do gubitka vitalnosti ili u mentalnom stanju
depresije, straha ili zabrinutosti.

Oranž kosmički zrak

Oranž zrak upravlja drugom čakrom, spleničkom centrom, i on pomaže u asimilacionim,
distribucionim i cirkulatornim procesima u tijelu. On ima snažno tonično dejstvo;
oslobađa tjelesne i mentalne funkcije, daje i fizičku energiju i mentalnu stimulaciju. Njega
često nazivaju zrak mudrosti. S obzirom da leži na sredini između fizičkog crvenog zraka i
mentalnog žutog zraka, djeluje i na fizičku vitalnost i na intelekt. Ishrana koja pomaže
djelovanje oranž zraka obuhvata većinu voća i povrća oranž boje, kao što su pomorandže,
mandarine, kajsije, mango, breskve, dinje, šargarepa i repa, kao i čaša-dvije vode sa
nabojem oranž zraka.

I oranž i crveni zrak su moćni i liječenje nikada ne smije biti nekontrolisano. Svaki
pacijent je jedinstven i mora se tretirati kao takav.
Psihološki, oranž zrak je divan za uklanjanje represija i inhivicija, on pomaže da se um
proširi i otvori za nove ideje; tamo gdje postoji mentalna zaostalost on je od velike pomoći
za podizanje mentalnog nivoa. Pošto proširuje um, on donosi i više razumijevanja i
tolerancije. Kao i crveni zrak, on takođe daje hrabrost i snagu da se čovjek nosi sa
životom.

Pošto se oranž zrak apsorbuje preko spleničkog centra, može se koristiti za liječenje
poremećaja i infekcija slezine, kao i za oboljenje bubrega. Bronhitis i druge boljke u
grudima takođe se mogu liječiti oranž zrakom. Kamen u žuči reaguje na liječenje oranž
zrakom, kao i paraliza bilo kog emocionalnog porijekla.

Žuti kosmički zrak

Poslije bijelog, ovo je zrak koji daje najviše svjetlosti; on se apsorbuje preko treće čakre,
ili solarnog pleksusa, koji je izuzetno važan centar za cio nervni sistem, a kontroliše i
proces varenja. Njegova akcija je eliminativna na jetru i crijeva, tako da on pročišćava cio
sistem, a posebno kožu, na koju ima moćno dejstvo. To je mentalni zrak i on stimuliše
intelektualne sposobnosti. Ishrana koja pospješuje djelovanje žutog zraka u suštini se
sastoji od povrća i voća sa korom, kao što su limun, banana, grejpfrut, ananas i kukuruz.
Takođe, mnogi iscjelitelji spravljaju napitak od vode koja sadrži naboj žutog zraka iz
sunčeve svjetlosti pomoću žutog filtera i prepisuju ga svojim pacijentima.

Psihološki, žuti zrak stimuliše logički um i moći rezonovanja. On takođe pomaže u
ostvarivanju samokontrole time što inspiriše naše finije osobine. Samim posmatranjem
žutog i oranž kod nas dolazi do mentalne i emocionalne stimulacije, jer ove boje najbliže
podsjećaju na zlatnu sunčevu svjetlost za kojom naša tijela toliko žude. Tako žuta boja
donosi harmoničan stav prema životu, obezbjeđuje ravnotežu i izaziva optimizam.
Upotreba žutog zraka je indicirana u slučajevima nervne iscrpljenosti, kada postoje
problemi sa kožom, teškoće u varenju i konstipacija, oboljenja jetre, i dijabetes.

Zeleni kosmički zrak

Zeleno je boja prirode, ravnoteže, mira i harmonije. Kada mi koji živimo u gradovima
potražimo osvježenje i smirenje, odlazimo u polja, pa makar i na samo nekoliko sati
nedjeljom! Instinktivno znamo da će zelena boja polja djelovati oporavljajuće i
ublažujuće. Ona je u sredini spektra boja između termičkog kraja spektra i električnog
kraja.

Ovaj zrak se apsorbuje preko čakre scra i on upravlja kardijačkim centrom. Zelena je
mješavina plave i žute, i ona snažno utiče na srce i krvni pritisak. U stvari, hlorofil, koji
proizvode biljke, sada se može hemijski sintetizovati, pa se proizvodi i prodaje kao
sredstvo za potpomaganje rada srca. Ona takođe ima ublažujuće dejstvo na nerve, tako da
se njenim nedostatkom u urbanizovanim sredinama i betonskim džunglama vjerovatno
može objasniti povećani procenat kriminala i delikvencije. Ishrana koja pospješuje
djelovanje zelenog zraka je upotreba svih zelenih povrća i voća čija reakcija nije ni kisela
niti alkalna.

Psihološki, zeleni zrak donosi osjećanje obnavljanja, novog života, svježine i sjaja, kao
recimo dolazak proljeća. To je zrak koji vlada ne samo fizičkim srcem, već i
emocionalnim problemima i potiskivanjima koja izazivaju srčane udare; oni često nastaju
zbog straha od davanja, straha od emocionalnog vezivanja ili straha da ne budemo
povređeni. Ako ovakvi emocionalni i psihološki problemi potraju u toku dužeg perioda
vremena, onda lako mogu da dovedu do visokog krvnog pritiska i srčanih napada.

Prema tome, zeleni zrak, koji doživljavamo kada iz civilizacije pobjegnemo u polje ili bar
u sopstvenu baštu, je čudesan "energizator" i obnavljač za srce, kao i za krvni pritisak i
čireve u želucu. Takođe se može koristiti i za olakšavanje glavobolje i gripa. Kao što rak
znači neravnotežu u ćelijama, tako se zelena, koja donosi harmoniju i uravnoteženost,
može koristiti da neutrališe ekstremnu disharmoniju malignih ćelija, da ponovo uspostavi
harmoniju u nervnom sistemu i skladnu rezonanciju cijelog tijela.

Plavi kosmički zrak

Dok crveni zrak proširuje i stimuliše, plavi zrak je njegova suprotnost, jer skuplja i
ograničava, u odnosu na prethodno pomenutu grupu crvenih/oranž/žutih zraka. On je
stabilizator i usporava stvari, tako da se suprotstavlja zaraznim bolestima tamo gdje dolazi
do povišene temperature. Njegovo značajno svojstvo je da je antiseptik, njegova svjetlost
rashlađuje i steže. Plavo je boja grlenog centra - centra koji upravlja čovjekovom
najvećom moći samoizražavanja, govorom. Ishrana koja pripomaže djelovanju plavog
zraka sastoji se od svih plavih plodova i povrća, kao što su grožđe, kupine, koje su često
duboko plave, plave šljive, borovnice, kao i pijenje čaše-dvije vode sa nabojem plave
svjetlosti dnevno.

Psihološki, plavi zrak može da donese spokoj i mir duha, posebno u slučajevima
pretjerane uzbuđenosti koja se graniči sa histerijom. On u stvari može biti toliko
relaksirajući da svakodnevni izraz "I feel blue" znači da ima i previše plavog i da postoji
potreba da se čovjek malo "razdrma" uz pomoć crvenog ili oranž.

Plavi zrak se može koristiti za ublažavanje raznih boljki, kao što su sve vrste problema sa
grlom, groznice i dječijih oboljenja, kao što su boginje i zauške, mnoga zapaljenja, grčevi,
ubodi, svrab i glavobolje. Takođe je koristan i za šokove, nesanicu i povremene bolove.

Indigo kosmički zrak

Indigo zrak se apsorbuje i distribuira pomoću čakre koja se nalazi na sredini između dviju
obrva, na mjestu koje se često zove treće oko. Za njega se kaže da upravlja pinealnom
žlijezdom i da izvanredno pročišćava krvotok. Kao i oranž zrak, on pomaže u proširenju
uma i oslobađa ga strahova i inhibicija. Indigo je kombinacija duboko plave i male
količine stabilizujuće crvene.

Pinealna žlijezda djeluje na nervni, mentalni i psihički potencijal čovjeka, tako da su
organi vida i sluha pod uticajem indigo zraka. Vjerovatno iz tog razloga indigo zrak je
moćan anestetik - ovo je veoma bezbjedan način za postizanje anestezije, jer svjesnost
ostaje, ali dolazi do potpune neosjetljivosti na bol. Ishrana koja pospješuje djelovanje
indigo zraka može da obuhvata hranu koja je navedena pod plavim zrakom, kao i onu koja
će se dati za ljubičasti zrak.

Psihološki, indigo zrak čisti i pročišćava psihička strujanja u tijelu. On čak snažno djeluje
i na ozbiljna mentalna oboljenja kao što su opsesija i druge forme psihoze. Indigo zrak
pročišćava i stabilizuje tamo gdje su strahovi i potiskivanja doveli do ozbiljnih mentalnih
poremećaja.

U liječenju, indigo zrak se može koristiti za bilo koje bolesti oka, uha i nosa, kao i za
bolest pluća, astme i loše probave. Gluvoća često može da bude posljedica odbijanja da se
sluša glas savjesti ili prosvjetljenja, ili samo riječi onih koji su bliski pacijentu. Umjesto
toga, pažnja se okreće osluškivanju iznutra. Naravno, ovo nije uvijek tako, ali u svakom
slučaju indigo zrak može biti od velike pomoći kod bilo kog problema sa uhom, nosom ili
grlom.

Ljubičasti kosmički zrak

Ljubičasti kosmički zrak ima najviše vibracije od svih kosmičkih energetskih zraka. On
upravlja čakrom tjemena u glavi i povezan je sa pituitarnom žlijezdom, koja je centar
intuitivnog i spiritualnog razumijevanja. Ljubičasti zrak djeluje na veoma ublažujući i
smirujući način na oštećen nervni sistem, od čega danas pati većina ljudi. Međutim,
njegova korisnost u smislu reagovanja je uglavnom za one koji su nervčici i pretjerano
napeti po prirodi. Umjetnici, glumci i muzičari često pate od poremećaja ličnosti, i upravo
njima ljubičasti zrak može pomoći da povrate mir i opuštenost.

Ishrana koja treba da se koristi zajedno sa vodom sa nabojem ljubičastog zraka obuhvata
plavi patlidžan, purpurno grožđe, kupine, purpurni prokelj, cveklu.

Psihološki, ovo je zrak de luxe, koji ima čudesno iscjeljujuće dejstvo na sve oblike
neuroza i neurotičnih manifestacija. On se može koristiti kao pomoć u razvoju spiritualnih
i intuitivnih sposobnosti. Prije počinjanja meditacija ili vježbi koncentracije, treba
vizualizovati ljubičastu boju, kao pomoć za stimulisanje psihičkih i spiritualnih osobina.
U liječenju, ljubičasti zrak se može koristiti za sve mentalne i nervne bolesti, kao i za
reumatizam, potres mozga, tumore, cerebro-spinalni meningitis, oboljenja bubrega i
bešike.

Drevna mudrost uči da su imena boja i brojevi svake čakre i zraka simboli za velike sile
koje zrače od Najviše moći koja se nalazi iza svih manifestacija. Svaki od sedam zraka
predstavlja jedan od velikih evolutivnih perioda kroz koje čovječanstvo mora da prođe.
Sve što postoji zavisi od ovih moćnih kosmičkih zračenja; ne samo ova zemlja, već i svi
ostali planovi manifestacije - eterički, astralni, mentalni i spiritualni planovi koji
sačinjavaju vasionu, svi oni zavise od iste kosmičke moći Svjetlosti.

Sedam zraka predstavljaju stupnjeve u evolutivnom progresu. Prva tri zraka, crveni, oranž
i žuti, već su pređena, i čovječanstvo je sada u evolutivnom periodu zelenog zraka,
središne tačke i najniže tačke fokusiranja u materiji. Izgledi čovječanstva u budućnosti su
svjetliji, nastupa period progresa, sa ulaskom u viši, harmoničniji plavi zrak, a odatle ka
još višim stanjima indigo i ljubičastog zraka.

Kako su ovi zraci i njihovi brojevi simboli velikih Sila kojima smo okruženi svakog dana
u našem životu, tako je svako od nas obdaren posebnim darovima koji su dio našeg
potencijala za razvoj u smislu materijalnog ili stvaralačkog uspjeha, što ćemo vidjeti u
kasnijim glavama posvećenim muzici, boji i brojevima u našem životu.

Dr Edvin D. Bebit u svom klasičnom djelu "Principi svjetlosti i boje" (objavljenom 1878)
kaže nam kako je, poslije mnogo godina istraživanja terapije bojom, razvio sposobnost da
unutarnjim viđenjem vidi boje kako vitlaju oko njega u velikom okeanu blještave
svjetlosti, i to iskustvo opisuje da je iznad vjerovanja u Boga. Sve postaje masa svijetlećih,
vrtložnih zračenja koja teku kroz sve, u sve i iz svega. Zaključio je da u suštini postoji
neka spiritualna sila iz koje mora da potiče svako izlječenje, bez obzira koje vrste. Jedina
razlika je u kanalima pomoću kojih apsorbujemo dejstvo iscjeljenja.


(nastaviće se)
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
4. Dijagnoza i liječenje

Kada pomislimo na liječenje, obično mislimo na fizičko tijelo od krvi i mesa koje se vidi,
ali drevna mudrost uči da se tijelo sastoji od dva dijela, jednog vidljivog i drugog tananog
i nevidljivog. Ovo posljednje je vitalno tijelo ili "eterični dvojnik". Oba su sastavljena od
fizičke materije i oba se gase kada čovjek umre. Eterično tijelo je izvor fizičke vitalnosti,
ono apsorbuje i prenosi energiju kroz sistem.

Ovaj dvojnik je tačna kopija vidljivog tijela, njegovi organi se potpuno poklapaju sa
fizičkim organizmom, otuda bolest prvo počinje na eteričnom tijelu, ili na nekom od viših
tijela, prije nego što napadne fizičko, tako da se može postaviti dijagnoza predstojeće
bolesti.

Dva nervna sistema

Operacije na fizičkom organizmu zavise od efikasnosti funkcionisanja oba nervna sistema.
Vegetativni sistem koji nije pod kontolom volje, upravlja svim automatskim funkcijama
tijela, kao što su otkucaji srca i disanje, bez potrebe da mi o tome razmišljamo; naprotiv,
ako bismo razmišljali, vjerovatno bismo zaustavili funkcionisanje.

Drugi nervni sistem je voljni i središte mu je u mozgu, kičmenoj moždini i solarnom
pleksusu. Preko ovog sistema mi razmišljamo, osjećamo i djelujemo. Ako su ovi centri
defektni na bilo koji način, čovjekovo ponašanje u fizičkom svijetu je poremećeno do
nivoa oštećenja.

Zraci boje utiču na stanje i eteričnih i fizičkih ćelija. Ovo eterično tijelo je veza između
fizičkih osjećanja i viših sila, a kada je tijelo zdravo, vitalno ili eterično tijelo daje energiju
fizičkom tijelu. Vidoviti ljudi ili izučeni vidovnjaci mogu da primijete auru eteričnog tijela
kao svijetlo okruženje zlatne boje koje zrači u svim pravcima. Kada je osoba zdrava ovo
zračenje štiti od virusa i infekcija, ali kada nastupi bolest, eterična snaga se smanjuje i
postaje nesposobna da apsorbuje dovoljnu količinu energije; tada se zračenje zbog
nedostatka vitalne energije pojavljuje vidovnjacima kao iskidana linija.
Tretman bojom uspijeva da ponovo izgradi eterično tijelo šaljući potrebnu vibraciju boje
čakrama koje onda postaju sposobne da vitaliziraju fizičko tijelo.

Metodi i dijagnoze

Postoje tri osnovne vrste dijagnostike: fizički pregled, upotreba Kilnerovog ekrana gdje se
može utvrditi stanje astralnog i eteričnog nivoa, i pomoću radiestezije ili E.S.P. preko
viska.

Čula sam da izvjesne osobe mogu da naprave crtež aure uz pomoć viska. Za radiesteziste
svaka boja ima posebnu vibraciju koju oni mogu konstatovati preko okretanja viska.
Dijagnoza se može postaviti na osnovu sasvim male kapi krvi, vlasi kose ili čak potpisa.
Pravi ekspert je u stanju da napravi potpuno ispitivanje i da izliječi pacijenta.

Obučeni medijum je svjestan različitih nivoa svijesti na kojima se čovjek ispoljava,
njegovi sedmostruki potencijali se sadrže u jednom jedinstvenom, a svi sa svojom
različitom radijacijom formiraju auru ili jajasto elektromagnetsko polje koje sve nas
okružuje. Ovdje su svi spoljni izrazi čovjeka, njegovi psihički, emocionalni, viši i niži,
mentalni i spiritualni potencijali. Medijum će primijetiti mrlje ili slab intenzitet boje pa će
liječenje moći da sprovede na određenom nivou. Neki od medijuma su toliko nadareni da
im nije čak ni potrebno prisustvo pacijenta, već mogu da postave dijagnozu na daljinu, ako
imaju pri sebi neki predmet koji pripada toj osobi.

Što se tiče metoda dijagnostike pomoću radiestezije i radioničkih instrumenata, oni su vrlo
slični ispitivanjima koje preduzimaju medijumi i naravno variraju u zavisnosti od
osposobljenosti i iskustva samog dijagnostičara.

Kilnerov filter

Najzad smo došli do metoda za koji je potreban Kilnerov ekran koji je ovaj ljekar
pronašao. Bio je ubijeđen da je dijagnoza mnogo efikasnija dok se simptomi odražavaju
na auri, prije nego što se ispolje na fizičkom tijelu.

Kilnerov filter se sastoji od dva staklena dijela između kojih se premaže rastvor dicijanina
indigo-ljubičaste boje, koji očigledno izoštrava sliku kod posmatrača.
Idealno bi bilo da se napravi poseban kabinet za dijagnostiku gdje bi pacijent mogao da
sjedi odjeven u crnu svilenu haljinu da bi se pojačao intenzitet slike. Tada je moguće
vidjeti stanje nižih aura. Ako nije moguće obezbijediti poseban kabinet, onda dijagnostičar
treba da postavi pacijenta u zamračenu prostoriju. Poslije izvjesnog vremena pojaviće se
vidljiv sjaj eteričnog tijela.

Treba napomenuti da je u izuzetnim situacijama često neophodno da se dijagnosticira na
osnovu simptoma, opšteg ponašanja pacijenta i njegovih navika. Zapamtite da postoje
dvije osnovne boje - topla crveno-narandžasta i hladna plavo-ljubičasta, dok zelena
predstavlja srednju tačku koja uspostavlja balans i harmoniju.Uopšteno, cilj iscjelitelja je
da pronađe koja od ovih suprotnih boja nedostaje pacijentu i
kako izliječiti boljku.

Ako je, na primjer, osoba depresivna, sporih reakcija, nema energije ni apetita, onda su joj
potrebni crveno-narandžasti zraci boje. Ako je nestrpljiv, koleričan, preterano aktivan ili
ima povišenu temperaturu, potrebni su mu plavo-ljubičasti zraci da ga smire.

Lociranje oboljelog organa

Postoje dva načina liječenja: sa i bez dodira. U oba slučaja cilj liječenja je da se obnovi
vitalnost eteričnog bića projekcijom zraka boje koji se potom apsorbuju kroz moćne
centre koji se nalaze locirani uz kičmu. Odluka na koji centar treba usmjeriti zrake zavisi
od položaja oboljelog organa.

Drugi metod je pogodan za one sa osjetljivim jagodicama prstiju ili rukama, ukoliko nisu
razvijene medijumske sposobnosti. Položite desnu ruku iznad tijela dok se ne pojavi
vibracija prstiju, a kod nekih ljudi se može javiti drhtanje dlana ili osjećaj toplote, koji
označava da je locirano problematično mjesto. Ovo je u nekoliko slično upotrebi viska za
dijagnosticiranje, pa se i ruka ili visak mogu upotrebiti da bi se odabrao obojeni zrak.
Naravno za ovaj metod je potrebna karta sa velikim i jasnim izborom boja.

Tretman može da se sprovodi nad cijelim tijelom ili nad jednim dijelom. Vrlo je važan
kontinuitet liječenja i većina iscjelitelja se slaže da je potrebno da tretman traje oko
dvadeset i pet do trideset minuta. Tretman se sastoji u fokusiranju lampe, a u nekim
slučajevima ruke služe za usmjeravanje boje pomoću snage misli, po cijelom tijelu, a
posebno na leđa. Pacijent treba da sjedi ili leži u opuštenom položaju, nepokrivenog
gornjeg dijela tijela. Ovo je sjajan način za revitalizaciju i okrepljenje tijela.

Obojeni filteri

Kod liječenja samo jednog dijela se koristi lampa sa odgovarajućim filterom, koja se
usmjerava samo na mjesto oboljenja. Ovaj tretman traje obično oko petnaest minuta i
može biti popraćen terapijom za cijelo tijelo. Iscjelitelji uglavnom koriste lampe ili
projektore u koje se mogu staviti različiti filteri. Najviše se upotrebljavaju električni
aparati za liječenje bojom, tzv. Elektro-Termolume cabinet. Pacijent se postavlja u kabinet
i kupa se u boji koja dolazi sa ekrana fiksiranih ispred samog kabineta.

Drugi metod koji je često u upotrebi je upotreba vode koja je bila izložena dejstvu
određene boje i sunca. Dr. Bebit tvrdi da nije samo voda pogodna, veća takođe i mlijeko,
šećer i guma arabika u prahu pošto su ove supstance potpuno neutralne, pa se mogu
upotrebiti da apsorbuju bilo koju boju. Za ovaj metod je potrebno da sipate vodu u
stakleni vrč ili čašu odgovarajuće boje i ostavite posudu na suncu sat ili dva, ili da stavite
papir u boji preko čaše ili vrča, ponovo naravno u traženoj boji. Pacijent zatim treba da
popije osunčanu vodu.

Udisanje boje


Još jedan metod je udisanje boje. Sjedite pored otvorenog prozora, opustite se i izdahnite
sav vazduh iz pluća. Zatim udahnite određenu boju koju ste vizualizovali u svojim
mislima. Udišite brojeći do određenog broja, zatim zadržite vazduh do tog istog broja i
najzad na isti način izdahnite.

Teško je odrediti isti broj za svakoga, zato svako treba sam da pronađe broj koji mu
odgovara i eventualno ga povećava kako vitalnost raste; na primjer, može da počne da
udiše do broja četiri, drži vazduh i na četiri izdiše. Udisanje boje je najbolje obavljati prije
ili poslije doručka ili večere, ali nikako kao posljednju stvar uveče.

Treba vizualizovati prva tri zraka kako se penju sa zemlje do solarnog pleksusa.
Posljednja tri, plavi, indigo i ljubičasti treba da se prostiru odozgo na dolje. Zeleni zrak se
može vizualizovati kako pluta horizontalno.

Neki hromoterapeuti uopšte ne upotrebljavaju nikakve aparate, već samo osjetljive ruke
koje usmjeravaju na izvor bola, a za to vrijeme vizualizuju potrebni obojeni zrak. Desna
ruka, budući da je to pozitivna ruka, se smješta preko solarnog pleksusa, dok se lijeva ruka
postavi preko čakre koja je najbliža bolnom mjestu. Ovaj veliki nervni centar je ranije više
puta bio pominjan zbog njegovog značaja za zdravlje.

Kada se desna ili pozitivna ruka postavi na solarni pleksus, a u mislima se vizualizuje
pravi ljekoviti zrak, ovo omogućava zraku da proteče kroz nervni sistem. Lijeva ruka
iscjelitelja zatvara to kolo. Poslije otprilike pet minuta lijeva ruka može da se povuče i
ponovo postavi na isto mjesto na kraju tretmana, koji traje onoliko koliko to terapeut
smatra potrebnim. Kada ponovo vraćate lijevu ruku, napravite lučni potez rukom da biste
uklonili sve negativne vibracije.Svaki vidar će vam reći da zapamtite da ruke moraju biti tople
i da tretman mora da se završi kratkim usmjeravanjem boje na kičmu.

Kraća verzija je bojni prelaz, gdje se samo ruke upotrebljavaju da transmituju boju na
pacijenta. Ponovo je potrebna pozitivna namjera u pogledu pacijenta, kao na primjer:
"Oslobodiću bolova gospođu X i poslaću joj plavi zrak da bi povratila harmoniju." Vidar
poslije koncentrisanja na ovu namjeru držeći obojeni zrak za transmisiju pravi široke
kružne pokrete iznad glave pacijenta, zatim skuplja ruke i otresa ih na dolje u pravcu
suprotnom od tijela pacijenta i tako odbacuje negativne vibracije svog bolesnika.
Većina vidara tvrdi da izvjesna hrana pogoduje određenim zracima boje, o čemu je bilo
riječi u prethodnom poglavlju. Takođe preporučuju udisanje boje i upotrebu magnetisane vode.

Terapija na daljinu

Izgleda prilično tačno da je većina bolesti rezultat pogrešnog razmišljanja. Uobičajeno
pogrešno mišljenje se utiskuje u podsvjestan um, koji ima kreativne sposobnosti i može da
prouzrokuje da se dese one stvari koje neprestano vizualizujemo i utiskujemo u njega.
Liječenje stoga može da se smatra kao promjena mentalnog procesa.
Treba imati na umu da je čovjek, mnogo prije no što je razvio svoj intelekt i svijest,
posjedovao podsvijest koja je bila dio univerzalnog podsvjesnog zajedničkog svemu što
postoji i vuče korijene iz tamnih, prošlih vremena, i da je individualna podsvijest dio
cjeline.

Kod liječenja u odsustvu terapeut obično traži od pacijenta da bude sa njim u vezi u
određeno vrijeme svakoga dana. On se zatim gotovo identifikuje sa pacijentom na
mentalnom nivou, pa je tako na ovaj način u stanju da utiče na pacijentovo nesvjesno i tu
utisne misli o zdravlju i liječenju.

U isto vrijeme, on ka pacijentu usmjerava potrebni zrak boje. Od pacijenta se takođe traži
da bude opušten i prijemčiv. S druge strane, vidaru je potrebno pozitivno usmjerenje
energije, pošto on mora da prodre kroz objektivan, svjesni um pacijenta i dopre do
subjektivne i nesvjesne strane da bi njegovo liječenje bilo efikasno. I pacijent i iscjelitelj
su udruženi u zajedničkom naporu i treba da se prilagode jedno drugom. Iscjelitelji obično
vole da imaju neki predmet koji ih povezuje sa pacijentom. Kao i kod liječenja u prisustvu
pacijenta, pozitivan stav je postignut i pošto su pacijentovo ime i problem jasno urezani u
svijest vidara, slijedi u svakom slučaju najvažnija stvar, a to je sposobnost vidara da je
prirodno sposoban za vizualizaciju, sposoban da vidi boju i drži je u svijesti dovoljno
dugo da može da je usmjeri, ili da je dobro obučen i da može koncentrišući se da to
izvede.

Drugi metod kod liječenja na daljinu je da se meditira o pacijentu na pozitivan način, što
će reći kao o osobi kojoj se povratilo zdravlje i sreća.

Svaki terapeut je vrlo svjestan snage misli, pa uvijek naglašava svojim pacijentima značaj
eliminisanja svih negativnih i zastrašujućih misli. Misli treba da budu optimističke i
pacijentu se preporučuje da sam sebe vizualizuje u srećnim okolnostima i dobrom
zdravlju. Izgleda prilično jasno da bez obzira da li je u pitanju liječenje pacijenta u direktnom
kontaktu ili u odsustvu, hromoterapeut se suštinski razlikuje od ortodoksnog ljekara u
tome što ovaj pristupa bolesti čisto fizički.

Kao i stručnjaci za radiesteziju, hromoterapeuti baziraju svoje dijagnoze i liječenje na
postojanju raznih, za golo oko nevidljivih tijela, posebno eteričnog, emotivnog i
mentalnog. I jedni i drugi vjeruju da svaka blokada ili pretjerana stimulacija (na bilo kom
nivou) energije koja cirkuliše čakrama izaziva bolest.

Da bi liječenje bilo efikasno, terapeut mora da bude sposoban da postavi tačnu dijagnozu i
da jasno vizualizuje, da usmjeri boju ispravno na pacijenta, pošto energija prati misli. Ovo
zahtijeva ne samo sposobnost i želju da se liječi, već takođe disciplinu i vježbu od strane
terapeuta.


(nastaviće se)
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
5. Boje za uobičajena oboljenja

Dijagnoza se različitim metodama usmjerava na eterično tijelo i njegovih sedam glavnih
izvora snage.

Prije svega treba ispitati stanje i aktivnost ovih centara, pošto su ovo polja snage i
nevidljiva tijela čovjeka, a posebno eterična, koja čine ram ili mrežu u okviru koje je
fizičko tijelo izgrađeno, a to determiniše vitalnu aktivnost i zdravlje tog tijela.
Terapeut je takođe svjestan da su pravilno disanje i adekvatan svjež vazduh neophodni za
zdravlje, pa će možda preporučiti vježbe udisanja boje da bi se nadoknadio gubitak koji je
ustanovio. Takođe će naglasiti pacijentu značaj sunčeve svjetlosti, morskog vazduha i
prirode kao velikog pomoćnika u ponovnom uspostavljanju vitalnosti.
Takođe neće zaboraviti ni značaj vitamina u snabdijevanju organizma neophodnom
energijom. Ovo postaje sve značajnije od kako je naša hrana izgubila vitamine zbog
dodataka i konzervansa.

Drevna učenja ukazuju na sedam glavnih čakri duž kičme i u glavi. Ovo su točkovi gdje
fina materija rotira i predstavljaju centre energije; tjelesni organi su povezani sa svakim od
ovih centara.

Crvena čakra u bazi kičme kontroliše sistem za kreativnost i reprodukciju.
Ovo je fokus za tretman tih problema.
Narandžasta čakra se nalazi u slezini i utiče na proces varenja i asimilacija. Ako se liječe
ovakvi poremećaji, onda treba fokusirati ovaj centar. Žuta čakra leži u solarnom pleksusu i
tretman se na njoj primjenjuje ukoliko postoje poremećaji nadbubrežne žlijezde,
pankreasa i jetre.
Zelena čakra je srce. Preko nje se liječe bolesti srca, krvi i cirkulacije.
Plava čakra se odnosi na grlo i nalazi se sa zadnje strane vrata. Preko nje se liječe
oboljenja grla, tiroidne i paratiroidne žlijezde.
Čakra koja se nalazi na čelu je indigo boje, locirana je između obrva i u vezi je sa
hipofizom. Ovo je glavna žlijezda koja kontroliše cio endokrini sistem. Njen zadatak je da
balansira prejaku ili preslabu aktivnost drugih žlijezda, pa može na neki način da postane
premorena. Bolesti mozga, očiju, nosa, ušiju i nervnog sistema se liječe fokusiranjem na
ovu čakru.
Slijedeće sugestije u vezi liječenja su dobijene od autoriteta kao što su S. G. J. Osli, Gledis
Majer i Ronald Hant.

Crveni zrak

Ovo je element vatre. Stimuliše i uzbuđuje nerve i krv, oslobađa adrenalin, aktivira
cirkulaciju krvi i jača vitalnost fizičkog tijela. Budući da je moćan stimulator, mora se
upotrebljavati oprezno. Nikada se ne smije upotrebljavati sam, već popraćen zelenim ili
plavim. Kontraindikacije su stanja upale i emocionalni poremećaji.

Anemija

Udisanje crvene boje je vrlo važno, kao i upotreba vode koja je bila izložena crvenoj boji.
Hrana treba da se sastoji od voća i povrća koje je takođe bilo izloženo crvenom zraku.
Osli u svojoj knjizi "snaga zraka" tvrdi da crveno svjetlo treba prvo da se uperi na tabane a
onda na crvenu čakru u bazi kičme sa razdaljine od oko 15 cm. On preporučuje vrijeme od
pet minuta za svaki taban, pa zatim treba preći na listove, koljena, butine i bazu kičme, i
završiti sa zelenim ili plavim svjetlom u trajanju od par minuta.

Paraliza

Mnogi terapeuti preporučuju prilikom prvih tretmana upotrebu žutog svjetla koje služi da
bi pacijent preorijentisao svoje mentalno stanje koje je vrlo vjerovatno konfuzno. Žutu
boju treba usmjeriti na pacijenta bilo mislima bilo lampom.
Purpurno svjetlo treba usmjeriti na baznu čakru na deset minuta. Isti taj zrak treba oko pet
minuta polako uzdizati uz kičmu, pa spustiti da neko vrijeme počiva na tabanima, pa na
koljenima i nogama oko deset minuta. Vrijeme nije fiksirano i varira od slučaja do slučaja
i to treba da osjeti sam terapeut ili da provjeri viskom.

Narandžasti zrak

Ovaj zrak jača pluća, pankreas i slezinu, oživljava emocije i stvara osjećaj prijatnosti. Ovo
je stimulišuća, topla boja, dobra protiv grčeva i može se kao i crveni zrak upotrebiti kada
nastupi opadanje vitalnosti i grčenje mišića.
Difuzija boje treba da ide preko cijelog tijela, pa da se koncentriše na solarni pleksus i
bazu mozga od deset do petnaest minuta.

Astma

Za ovo oboljenje se takođe upotrebljava narandžasto svjetlo, i mnogo je važnije no za
druge tretmane da disanje bude pravilno i da se udisanje narandžaste boje izvodi redovno
svaki dan. Najvažnije je duboko disanje prilikom čega se pluća pravilno čiste,
angažovanjem grudnih i stomačnih mišića. Takođe je bitno da mentalni stav bude
pozitivan i optimistički. U toku tretmana narandžasti zrak treba usmjeriti na grudi i grlo u
trajanju od deset minuta. Kada se pojavi poboljšanje, pomoći će i plavi zrak koji se
usmjeri na grlo na petnaest minuta. Uz tretman treba piti vodu koja je bila izložena
narandžastom svjetlu.

Bronhitis

Kod ovog oboljenja efekti izlječenja se ne postižu tako brzo, pogotovu ako je stanje
zapušteno.
U toku tretmana treba usmjeriti narandžasto svjetlo na želudac i abdomen uobičajenih
deset do petnaest minuta ili čak i duže, zavisno od potrebe samog pacijenta. Na ovakvo
stanje blagotvorno djeluje sok od narandže i limuna i treba ga redovno uzimati. I ovdje
treba terapiju propratiti udisanje narandžaste boje.

Loša stolica

Ovo stanje može da se manifestuje uzdužnim prugama na noktima ruku i nogu, ali
ponekad pacijent ni ne pomišlja da je došlo do poremećaja, pošto nema spoljnih znakova
oboljenja.
Međutim, ova tegoba se brzo otklanja uz terapiju narandžastim zrakom i upotrebom vode
izložene narandžastoj boji koja se pije dva puta dnevno.

Epilepsija

Ovo stanje se vrlo teško liječi kada bolest uzme jednom maha. U svakom slučaju, tretman
se sastoji od plavog zračenja koje se upućuje u pravcu glave i svakodnevnog konzumiranja
vode koja je bila izložena narandžastoj boji.

Žuti zrak


Aktivira motorne nerve i akumulira energiju u mišićima, stimuliše aktivnost žuči, dobar je
za kožu i psihološki je stimulans za oslobađanje od depresije. Ovo je pozitivna vibracija i
djeluje na nervni sistem, utiče na mentalno zdravlje i vitalnost tijela. Solarni pleksus je
najkritičniji centar za vitalizaciju cijelog tijela koji djeluje kao asimilator i distributor
energije za ostale čakre.

Loše varenje

Ovo stanje je prouzrokovano bilo sa previše crvene ili previše plave boje u sistemu.
Razlika može da se napravi tako što oni koji imaju suviše crvene su obično mršavi, dok su
oni koji imaju suviše plave boje obično debeli i nedostaje im vitalnost. Potrebno je da se
u toku dana primjenjuje udisanje žute boje i konzumira voda izložena žutim zracima.
Trebalo bi svaki dan trideset minuta izlagati solarni pleksus žutoj boji. Protivlijek za
crvenu je plavi zrak koji redukuje iritaciju i obnavlja zdravlje.

Dijabetes

Krv zbog ovog oboljenja postaje osiromašena. Žutu svjetlost treba usmjeriti na solarni
pleksus u trajanju od petnaest minuta dva puta dnevno i isto tako dva puta dnevno treba
piti vodu koja je bila žuto ozračena. Ovakav tretman mora biti dugotrajan da bi doveo do
poboljšanja.

Nadimanje

Liječenje ove tegobe je vrlo jednostavno i sastoji se od konzumiranja žuto eksponirane
vode koja treba da se guta polako i pije između obroka.

Zatvor

Žuti zrak treba usmjeriti na želudac i abdomen dvadeset minuta uveče i ujutru. Treba
praktikovati udisanje žute boje i pijenje manje količine žuto ozračene vode između
obroka. Žuto je kontraindikovano za akutne upale, groznicu, prevelika uzbuđenja i lupanje
srca. U svakom slučaju previše žute boje može dovesti do dijareje i stimulacije liječenja
žuči.

Zeleni zrak

Ovo je zrak harmonije i balansa, prirodni tonik koji ima jak uticaj na srce i snabdijevanje
organizma krvlju. Zelena oslobađa napetosti, stimuliše hipofizu i regeneriše mišiće i tkiva.

Problemi sa srcem: krvni pritisak

Većina terapeuta se slaže da problemi sa srcem potiču od emocionalnog tijela i da su često
uzrokovani preuzbuđenim nervnim sistemom. Zeleno svjetlo koje se fokusira na srčani
centar pomaže da se postigne harmonija i izlječenje. Takođe je od pomoći ukoliko
pacijent vizualizuje zelenu boju smaragda. Za nizak pritisak kvalitet svjetla koje se
upućuje na pacijenta treba da bude taman i tretman bi trebalo da traje trideset minuta. Kod
visokog krvnog pritiska, u istom trajanju treba upotrebiti bledu zelenu svjetlost. Uz to
treba piti zeleno ozračenu vodu i u dijetu uključiti puno zelenog povrća.

Glavobolje

Za tretman glavobolje je najbolje da se svjetlost usmjeri na čitavo tijelo. Obično vrlo brzo
dolazi do poboljšanja.

Plavi zrak

Ovaj zrak je hladan i ima osobinu lijeka koji steže. To je zrak sa antiseptičkim kvalitetom.
On kontroliše grlenu čakru i proizvodi nježnu, smirujuću vibraciju. Upotrebljava se za sve
vrste groznice ili zapaljenja i predstavlja protivlijek za crvenu. Kontraindikativan je za
prehlade, paralizu, hronični reumatizam i hipertenziju.

Upala grla


Plavo svjetlo treba usmjeriti na grlo petnaest minuta i pacijent treba da ispira grlo plavo
ozračenom vodom svakih dva sata.

Promuklost

Plavo ozračena voda treba da se uzima u malim dozama i da se primijeni terapija sa
plavim svjetlom usmjerenim na grlo od pola sata. Pomoći će i udisanje plave boje rano u
svitanje.

Gušavost


Tretman se sastoji od usmjeravanja plavog svjetla na grlo u trajanju od pola sata i ispiranja
grla plavo ozračenom bojom što je češće moguće dok se stanje ne popravi.

Groznica

Kod svih groznica plavo svjetlo treba usmjeriti na centar upale.

Lupanje srca

Male doze plavo ozračene vode u alternaciji sa zeleno ozračenom vodom vidno
popravljaju stanje.

Žučni napad

Plavo ozračena voda koja se uzima svakih sat vremena je vrlo efikasna.

Stomačni grčevi

Za ovo stanje se preporučuje 3 decilitra plavo ozračene vode koja se pije na sat vremena.

Žutica

Tretman se sastoji od difuzije plave svjetlosti preko čitavog tijela. Male doze plavo
ozračene vode takođe pomažu u liječenju.

Posjekotine i opekotine

Obloge od plavo ozračene vode će pomoći da se stiša bol i pomogne zacjeljenje. Plavi
zrak zaustavlja krvarenje.

Reumatizam

Kada je stanje akutno, plava svjetlost može biti efikasna. Ukoliko je oboljenje hronično,
potreban je narandžasti zrak.

Indigo zrak

Ovaj zrak je rashlađujući, električan i opor. Dobro djeluje na paratiroidne žlijezde, ali loše
na tiroidnu. Usporava krvarenje i djeluje na emocionalnom i spiritualnom nivou. Time se
čovjek može osloboditi opsesije. Dobar je za bolesti ušiju, očiju i nosa, takođe je dobar za
tretman izvjesnih nervnih i mentalnih smetnji. Takođe se može koristiti za liječenje
plućnih oboljenja i stomačnih poremećaja.

Gluvoća

Ljekari su došli do zaključka da je ovo stanje često prouzrokovano nesrećnim djetinjstvom
i introvertnošću u ranom dobu kada se dijete povlači i zatvara u sebe, tako da napor da se
bude otvoreniji može mnogo da pomogne.
Svjetlo indigo boje treba usmjeriti na uvo ili uši, a trebalo bi praktikovati udisanje indigo
zraka uveče i ujutru. U isto vrijeme jednom dnevno bi trebalo uši ispirati vodom koja je
bila izložena indigo boji.

Katarakt

Ovdje postoje dva stadijuma tretmana. U prvom je potrebno udisati indigo zrak i oči
ispirati vodom koja je bila izložena ovom zraku. Na čelo treba položiti obloge natopljene
vodom koja je bila izložena indigo boji.
U drugom dijelu tretmana indigo zrak se upravlja na oči i čelo po trideset minuta dnevno.

Upala očiju i ušiju

Upala očiju je ponekad prouzrokovana poremećenim varenjem i u tom slučaju i plavi i
indigo zrak treba usmjeriti na lice i glavu.
Bol u ušima se otklanja indigo svjetlom i konzumiranjem dva puta dnevno vode koja je
bila izložena indigo boji

Zapaljenje pluća

Indigo boja je odličan lijek za zapaljenje pluća. Tretman indigo zrakom snižava
temperaturu i liječi pluća.

Mentalni poremećaji

Pokazalo se da je indigo zrak vrlo efikasan u liječenju mentalnih poremećaja kada je
pacijent nasilan i uzbuđen. Ukoliko je pacijent depresivan i inertan, pomoći će narandžasti
zrak.

Ljubičasti zrak

Smiruje motorne nerve, limfni i kardiološki sistem. Prečišćava krv i zaustavlja rast tumora.
Uspostavlja balans kalijuma u tijelu. Ovaj zrak se vrlo široko upotrebljava u ortodoksnoj
medicini, međutim ovo je vrlo moćna i suptilna vibracija koja djeluje na čovjekovo
najviše tijelo, tako da je njegova upotreba kontraindikovana ukoliko je mozak retardiran
ili nedovoljno razvijen. On kontroliše rad hipofize.

Nervna oboljenja

Upotreba ovog zraka je preporučljiva ukoliko je pacijent pod velikim stresom i napetošću,
a inače je preosjetljiva i kreativna osoba. Suprotna - žuta boja oživljava i podiže duh kada
je u depresiji i može se upotrebiti u ovakvim slučajevima. Takođe blagotvorno djeluje i
udisanje ove boje kao i voda koja je bila izložena zracima boje.

Nesanica

Terapija sa ljubičastim zracima je vrlo efikasna u borbi protiv nesanice, osobito ako je
pacijent izuzetno napet i osjetljiv. U svakom slučaju zraci plave i indigo boje su vrlo
efikasni.

Mentalni poremećaji

Može se pokazati da je ljubičasti zrak daleko efikasniji kod izuzetno napetih stanja, od
indigo zraka koji je ranije pomenut. Plavi zrak takođe ima smirujuće dejstvo na mozak i
od velike je pomoći u liječenju mentalnih oboljenja.

Problemi sa očima

Tretman ljubičastim zrakom može biti isto tako efikasan kao i indigo, a preporučuje se isti
postupak.

Terapija dragim kamenjem

Terapija dragim kamenjem ima isti pristup liječenju kao i hromoterapija, homeopatija i
radionička praksa; pristupa čovjeku kao cjelini, sa svim psihičkim i suptilnim tijelima koja
formiraju polja sila i koja okružuju i daju vitalnost njegovom fizičkom tijelu.
Kod liječenja bojom, sunčeva ili električna svjetlost, kao i različiti drugi metodi se koriste
za liječenje pacijenata. Kod terapije dragim kamenjem, sedam glavnih dragulja služe kao
izvorišta iscjeljenja.

Pored ličnog tretmana draguljima, prilikom kojeg pacijent mora da dođe do iscjeljenja,
razvijen je i novi tretman nazvan teleterapija. Na diskove se postave dragulji, pa se zatim
disk rotira pomoću malog elektromotora. Zraci sa dragog kamenja padaju na fotografiju
pacijenta koja se u ovom slučaju ponaša kao prijemnik i sprovodnik ljekovitih osobina
zraka dragog kamenja do pacijenta.

Ovo je naravno vrlo slično terapiji kakvu primjenjuju stručnjaci za radioniku, gdje
iscjelitelj ima vlas kose, kap krvi ili fotografiju pacijenta i tako odašilje homeopatski lijek
u odgovarajućoj dozi.

Doktor A. Batačarija koji ima ordinaciju u Naihati, Indija, svakodnevno liječi pacijente
dragim kamenjem, a tretman se takođe zasniva na teleterapiji nad odsutnim pacijentom.
Postoji izvjesna razlika između boja dragulja koji se upotrebljavaju i boja glavnih zraka
koji su u upotrebi u samoj hromoterapiji, no u svakom slučaju, oba sistema tretiraju čakre.
Slijedi opis doktora Batačarija.

Rubin

Astrološki odgovara suncu - kosmičkom crvenom zraku. Preporučuje se za srčana
oboljenja, probleme sa cirkulacijom, anemiju, gubitak vitalnosti, očne bolesti i različite
mentalne smetnje.

Biser

Astrološki odgovara mjesecu - narandžastom kosmičkom zraku. Upotrebljava se protiv
dijabetesa, astme, kamena u žuči, dijareje i problema u menopauzi.

Koral

Astrološki odgovara Marsu - žutom kosmičkom zraku. Liječi bolesti jetre, nečistu krv,
visoki krvni pritisak, kožne poremećaje, hemoroide i polne bolesti.

Smaragd

Astrološki odgovara Merkuru - zelenom kosmičkom zraku. Liječi loše varenje, stomačne
grčeve, rak, kožne probleme, hipertenziju, srčane probleme i čir.

Topaz

Astrološki odgovara Jupiteru - plavom kosmičkom zraku. Efikasno liječi sve bolesti grla,
astmu, laringitis, dječije infektivne bolesti, nesanicu i šok.

Dijamant

Astrološki odgovara Veneri - indigo kosmičkom zraku. Koristi se za liječenje očnih
bolesti, različitih oblika paralize, uvećane slezine, epilepsije.

Ovdje su nabrojane samo neke od indikacija. Još dva draga kamena se često
upotrebljavaju: oniks, koji ima ultravioletnu frekvenciju i može se upotrebiti za infekcije
izazvane bakterijama ili virusima, i mačje oko, koje otpušta infracrvenu frekvenciju, i
upotrebljava se za bolesti kože, glavobolju i loše varenje.(nastaviće se)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.512
Ljekovita moć boja

boje.jpg

U krutom svijetu u kojem živimo i koji od nas neprestano zahtijeva da ostanemo dobro uzemljeni, možda nam više od svega nedostaje čarolije.

No, ona je zapravo posvuda oko nas, dovoljno je samo posegnuti za njom.

A u tu svrhu možemo se poslužiti bojama.

Boje su moćan alat za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže, no unatoč tomu, gotovo da i nismo svjesni njihove moći.

Jest, ugodne su oku, pa ih biramo ovisno o sklonostima, služeći se njima ponajviše u estetske svrhe. No, je li to, uistinu, sve?

Naravno da nije, jer na njih također možemo gledati kao na učinkovit i lako dostupan alat za podizanje razine kvalitete života.

Nažalost, taj alat najčešće nam je posve beskoristan, i to samo zato jer se njime ne znamo služiti. No, potrudimo li se upoznati moć boja, nesumnjivo ćemo doći do zaključka da one pripadaju kolekciji alata za postizanje optimalnog zdravlja.

Psihološki utjecaj boja i njihovo djelovanje na naše podsvjesne mehanizme je dobro poznata marketinškim stručnjacima. Oni se bojama služe da bi nas naveli na kupnju određenog proizvoda.

Primjerice, budući da prozračne, svijetle i nježne boje, poput bijele, svijetloplave i svijetlozelene, podsvjesno povezujemo s čistoćom i svježinom, u pravilu ćemo ih opaziti u reklamama proizvoda za osobnu higijenu i čišćenje doma.

Nasuprot tomu, crvena, narančasta i žuta, kao boje nagona, uzbuđenja i životne energije, često se koriste pri reklamiranju svih proizvoda kojima je cilj udovoljiti našim hedonističkim potrebama.

Sve što u tom smislu trebamo učiniti jest u vlastitom životu primijeniti moć boja kojom se služe stručnjaci za marketing.


Kako koristiti boje


Svjesna uporaba boja može nam pomoći na više razina.

Primjerice, boje mogu...


  • ubrzati psihički i fizički oporavak
  • popraviti raspoloženje
  • potaknuti nas na akciju ili omogućiti opuštanje
  • razbuditi nas ili umiriti
  • napuniti nas onom vrstom energije koja nam ovog trenutka nedostaje
  • pomoći pri ostvarenju zadanih ciljeva i privlačenju pozitivnih ishoda
No, kako to izvesti? Na više načina, no svaki od njih vrlo je jednostavan i učinkovit.

U cilju iscjeljenja ili olakšanja tjelesnih tegoba, možete se poslužiti metodom vizualizacije, tako da na oboljeli dio tijela usmjerite zamišljeni snop određene boje.

Za početak, činite to najmanje 3 minute, pa postupno produžite meditaciju do 10 minuta.

Pritom možete desni dlan položiti preko čakre solarnog pleksusa (nalazi se u visini gornjeg dijela trbuha, ispod rebara), a lijevi na bolno mjesto.

Boju kojom ćete tretirati određeni dio tijela, odredite uz pomoć slike:

boje-mapa.jpg

Ukoliko imate poteškoća s vizualizacijom, isti učinak postići ćete i promatranjem određene boje, primjerice slike ili predmeta te boje. Tada boju jednostavno mentalno usmjerite prema oboljelom dijelu tijela.

Djelovanje boja

Bijela boja općenito će nam poslužiti za pročišćenje tijela i uma, posebice u kriznim situacijama ili u stanju šoka.

U tijelo je možete unijeti i preko hrane, primjerice mlijeka i mliječnih proizvoda, cvjetače, repe, celera, krušaka, banana, luka i češnjaka.

Crvena boja općenito pomaže opskrbi tijela neophodnom energijom kod umora i iscrpljenosti. Potiče kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, ohrabruje, otklanja bezvoljnost i depresiju.

Terapija crvenom bojom pomoći će i kod anemije, slabe cirkulacije, proširenih vena, problema s hemoroidima.

Od hrane, jedite rajčice, ciklu, trešnje, jagode, maline, crveni ribiz, lubenice, crvene naranče, rotkvice.

Narančasta boja tradicionalno se smatra bojom mudrosti, zbog čega swamiji često nose odjeću te boje.
Budući da pomaže otvaranju uma, povezuje se s razumijevanjem i tolerancijom, te uklanja emocionalne blokade, olakšava učenje, potiče pamćenje i smiruje razdražljivost.

Također, to je boja putenosti i tjelesnog užitka.

Terapija narančastom bojom pomoći će i kod svih tegoba vezanih uz organe za reprodukciju, poput spolne nemoći, neplodnosti, problemima vezanim uz menstrualni ciklus, također i kod problema s mjehurom.

Pri uklanjanju navedenih tegoba pomoći će sva hrana narančaste boje poput mrkve, naranče, mandarine, marelice, bundeve.

Žuta boja kao simbol sunca, rasta i topline, općenito budi optimizam i potiče pozitivan stav prema životu.

Terapija žutom bojom pomoći će pri uklanjanju tjeskobe, osjećaja manje vrijednosti i straha, te kod bolesti želuca i jetara.

Od hrane, jedite dinju, grejp, kukuruz, kruške, limun, breskve, ananas.

Zelena boja kao boja prirode, spokoja i unutarnje ravnoteže, djelotvorna je kod stresnih situacija, poglavito onih koje se odnose na emocionalne probleme, poput ranjenog srca.

Terapija zelenom bojom također će pomoći kod bolesti srca i pluća, te astme i alergije.

Od hrane, jedite zelenu papriku, brokulu, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, zeleno grožđe, kivi, krastavce, tikvice, poriluk, šparoge.

Plava boja općenito se veže uz sposobnost izražavanja i provedbe zamisli, te sposobnost prilagodbe okolini.

Terapija plavom bojom pomoći će kod uklanjanja strahova, opsesija, psihoza i uznemirenosti, a na tjelesnoj razini kod svih bolesti glave, grla, zubi i desni, te problema sa štitnjačom i vratnom kralješnicom.

Ukoliko vas muče problemi poput navedenih unosite u organizam hranu plave boje, poput plavog i crnog grožđa, šljiva, borovnica, crnog ribiza.

Ljubičasta boja ponajviše se veže uz sposobnost razvoja intuitivnih i duhovnih spoznaja.

Terapija tom bojom uvelike pomaže kod nedostatka samopouzdanja, te otklanja osjećaj besmislenosti. Također, pomoći će svima koji pate od čestih promjena raspoloženja, migrena i depresija.

Od hrane, jedite patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine ljubičaste smokve.

Kako još možete koristiti boje

Osim preko hrane, boju možete unijeti u sebe i tako da staklenu čašu napunite vodom, prekrijete je komadom papira odgovarajuće boje i ostavite je sat ili dva na suncu.

U cilju postizanja sklada i privlačenja poželjne energije, općenito je preporučljivo okružiti se bojom koja vam je tog trenutka iz bilo kojeg razloga nužna.

Nosite odjeću te boje, te prostor u kojem boravite ispunite cvijećem i predmetima te boje.

Zaboravite šarene pilule, i zamijenite ih šarenilom boja! Sve što trebate, jest obojiti svoje misli i svoj svijet bojama po osobnom izboru.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.512
Hromoterapija, snaga obojene svetlosti

Kako boje utiču na naše raspoloženje, smiruju ili leče, zbog čega nas iritiraju

1.jpg

BOJE ne utiču samo na naše raspoloženje, već imaju i lekovitu moć. Ako ste neraspoloženi, boli vas glava ili možda imate temperaturu, boje mogu pomoći da se osećate bolje.

Njihov psihološki uticaj i delovanje na naše podsvesne mehanizme poznati su od davnina. Još su stari Sumeri lečili bojama, dok su drevni Egipćani spas od bolesti tražili u hramovima svetla i boja. I na Tibetu boje se vezuju uz isceliteljsku tradiciju, a u ajyrvedi, najstarijem svetskom sistemu zaštite zdravlja poreklom iz drevne Indije, terapija bojom primenjuje se i danas.
Ajnštajn je otkrio da se materija u svim svojim oblicima sastoji od energetskih svetlosnih talasa u vidu duginih boja, a svaka čestica materije reaguje na svetlost i određenu boju.
Hromoterapijom, pomoću sedam boja svetla, mogu da se uravnoteže energetski centri našeg tela, čakre, čime se stimuliše i proces izlečenja. Sunčeva svetlost igra važnu ulogu u oporavku od hroničnih bolesti pa razumno korišćenje sunca može biti deo procesa oporavka od većine zdravstvenih problema. Sunčevi zraci sadrže sedam različitih boja, ljubičastu, indigo, plavu, zelenu, žutu, narandžastu i crvenu, koje odgovaraju čakrama našeg tela. Boje se u našem oku kao u dugi razlažu na svoje sastavne delove. Kada gledamo neku boju, ona prenosi određeni nadražaj do našeg mozga, direktno do hipotalamusa. Tu se nalaze komandni centri osnovnih funkcija našeg organizma kao što su krvni pritisak, disanje, razmena metarija, rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem... I, tu boje deluju ili nadražujuće ili umirujuće. Ipak, iste boje kod različitih osoba izazivaju različita osećanja. Da li nam je neka boja prijatna, odbojna ili smo prema njoj ravnodušni, zavisi od našeg psihičkog stanja. Da bi se uspostavila ravnoteža energije u oblastima tela kojima nedostaje fizička, emocionalna, duhovna ili mentalna energija, hromoterapeut primenjuje svetlost i boje u obliku dragog kamenja, kristala, sveća, lasera, tkanina ali i vizualizacijom.

* Ljubičasta, boja intuicije i mašte, odgovara krunskoj čakri na vrhu glave, mozgu, moždanoj kori, velikom mozgu i centralnom nervnom sistemu. Simbolizuje znanje i veliku mentalnu snagu, povezuje se sa stvaranjem, a utiče na našu duhovnost, inspiraciju i idealizam. Poznata kao jedna od hladnih boja, deluje umirujuće i korisna je za one koji imaju problema sa spavanjem ili stresom. Međutim, može imati kontraefekat za one koji pate od depresije, Parkinsonove bolesti, šizofrenije, epilepsije, demencije, Alchajmerove bolesti, mentalnih poremećaja, konfuzije i vrtoglavice. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu da naglase osećaj superiornosti, agresivnost, fanatizam ili nedostatak dodira sa stvarnošću. Hromoterapeuti preporučuju da jedete patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine, ljubičaste smokve.

* Indigo, boja intuicije, odnosi se na čakru čela ili "treće oko" u središtu čela. Pomaže da se otvori naša intuicija i utiče na našu sposobnost da vidimo stvari koje su tek u začetku ili na vidovitost kao temelj naše psihičke moći. Pošto su organi srodni ovoj čakri glava, mozak, hipofiza, oči, sinusi, ova boja može ublažiti glavobolju, migrenu, probleme s vidom, kratkovidost, dalekovidost, glaukom, kataraktu, probleme sa sinusima i uhom. Takođe, poboljšava koncentraciju i ublažava napade panike i depresije. Nije prikladna za bučna već za tiha mesta, poput spavaće sobe. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu biti osećaj izolovanosti, netolerantnost, nepraktičnost, bezobzirnost, depresivnost.

* Plava, boja komunikacije, odgovara čakri grla pa analogno tome utiče na našu sposobnost komuniciranja, izražavanje, govor, a odnosi se na usta, zube, grlo, štitnu žlezdu i imunološki sistem. Utiče na našu moć procene, snove i kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa štitnom žlezdom, astma, bronhitis, zujanje u ušima, problemi gornjeg dela digestivnog trakta, čirevi u ustima, upale grla i krajnika. Plava boja smiruje, opušta, ublažava bol, smanjuje krvarenje i leči opekotine, a ako ste bolesni i imate visoku temperaturu, obucite neki komad odeće u ovoj boji, odmah će vam biti bolje. Može se koristiti u bilo kom prostoru, osim onom za fizičku aktivnost ili igru. Preporučuje se da jedete crno grožđe, šljive, borovnice, crne ribizle.

* Zelena, boja ljubavi i harmonije, odnosi se na četvrtu čakru srca u središtu grudnog koša, srce i pluća. Ova čakra odnosi se na našu sposobnost da dajemo i primamo ljubav ne samo u odnosu prema voljenoj osobi, već i prema deci, roditeljima, životinjama, prirodi. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili imamo emocionalne probleme jer nas opušta, smanjuje stres i jača imunitet. Simbolizuje velikodušnost, saosećanje, poverenje, a pomaže u lečenju stresnih stanja, bolesti srca i pluća, astme, alergija, čireva, prehlade, gripa, polnih bolesti i raka. U većim količinama ova boja može dovesti do ljubomore, ravnodušnosti, beskrupuloznosti, posesivnosti, nedostatka razumevanja. Jedite zelenu papriku, brokoli, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, belo grožđe, kivi, krastavac, tikvice, praziluk, blitvu, spanać.

* Žuta, boja intelekta, odnosi se na čakru solarnog pleksusa koja se nalazi u blizini pupka, jetru, slezinu, žuč, želudac, tanko crevo, nervni sistem i pankreas. Utiče na naše samopouzdanje, ego, intelekt, logiku i pozitivan stav prema životu. Deluje i kao diuretik i kao laksativ, jer nam pomaže da se izborimo sa ljutnjom i frustracijom. Pomaže kod probavnih smetnji, bolesti želuca i jetre, uklanja osećaj teskobe, manje vrednosti i straha, a može da bude efikasna i u lečenju čireva, dijabetesa, bolesti bubrega, impotencije, opstipacije, infekcija oka i grla. Pošto simbolizuje Sunce, rast i toplotu, budi optimizam pomažući nam da razumemo naše podsvesne mehanizme i povratimo unutrašnju ravnotežu. Kada ste depresivni, barem sat vremena nosite neki komad odeće u ovoj boji, jer podstiče optimizam ali i apetit, stimuliše nervni sistem i rad srca i kontroliše nivo šećera u krvi. Pomaže prilikom donošenja odluka, jer povećava našu sposobnost sagledavanja problema iz više uglova. Može biti vrlo korisna tamo gde nam je potrebna koncentracija dok u većim količinama izaziva napetost, osvetoljubivost, osećaj inferiornosti, preteranu analitičnost, pesimizam, kukavičluk. Namirnice koje treba da konzumirate su dinja, grejp, kukuruz, kruške, limun, breskve, ananas.

* Narandžasta, boja kreativnosti i prosperiteta, odgovara sakralnoj čakri u donjem delu trbuha, bubrezima, mokraćnoj bešici i reproduktivnim žlezdama, jajnicima i testisima. Na psihološkom i duhovnom nivou odnosi se na samopoštovanje, inspiraciju, toleranciju, seksualnost, ljubav, otvorenost i sposobnost da sarađujemo s drugima. Reguliše rad štitne žlezde, povećava mlečnost kod dojilja, leči štucanje, jača mišiće i utiče na brže zarastanje rana. Podstiče na radost, jača samouverenost, entuzijazam, samostalnost, društvenost, konstruktivnost, kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa reproduktivnim organima, neplodnost, PMS, menstrualni ciklus, infekcije bešike, fibroidi, ciste na jajnicima, endometrioza, bolesti testisa i prostate, impotencija, frigidnost. Povezuje se s razumevanjem i tolerancijom i uklanja emocionalne blokade. Narandžasta je odličan antidepresiv, stimuliše um i smiruje razdražljivost, olakšava učenje i podstiče pamćenje. Njen uticaj je vrlo povoljan, ali previše narandžaste pojačava malodušnost, ponos, sklonost ka egzibicionizmu, zavisnost, nedruštvenost, probleme u odnosu sa drugima. Jedite šargarepu, pomorandže, mandarine, kajsije, bundevu.

* Crvena, boja snage i hrabrosti, odnosi se na čakru na dnu kičme, nadbubrežne žlezde, a na psihološkom i duhovnom nivou na svest o sebi, samouverenost, odlučnost, spontanost, stabilnost i sigurnost, hrabrost i snagu volje. Ova čakra temelj je drugih šest čakri i simbolizuje opstanak, uključujući potrebu za hranom, zaklonom i zaštitom. Utiče na naš imunološki sistem, energiju, instinkte i izdržljivost. Crvena, u najpozitivnijem smislu te reči, simbolizuje hrabrost, snagu i pionirski duh, nagone, fizičku energiju i seks. Ali, to je i boja ljutnje, naročito u kući gde podstiče emocije, a može i apetit. Podstiče i kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, otklanja bezvoljnost i depresiju, izaziva intenzivna osećanja i pomaže u savladavanju negativnih misli. Jedite paradajz, cveklu, trešnje, jagode, maline, crvene ribizle, lubenice, crvene pomorandže, rotkvice. U većim količinama može da pojača agresivnost, ogorčenje, samosažaljenje, tvrdoglavost, strah od napretka. Zato treba biti oprezan sa crvenom, a zamena može da bude ružičasta.
Dok se crvena boja povezuje sa seksualnošću, roze simbolizuje nesebičnu ljubav, smanjuje agresivnost, preosetljivost i ranjivost. Bela boja, energija iz koje proizlaze sve boje, podstiče optimizam, posebno u kriznim životnim situacijama, kada na vašem jelovniku treba da se nađe više mleka i mlečnih proizvoda, karfiola, bele repe, celera, krušaka, banana, luka i lešnika.

* Crna boja predstavlja negaciju energije, odsustvo boje, dok siva snižava nivo energije i slabi mentalne sposobnosti, mada osobama u posebnim stanjima egzaltiranih emocija može i da pomogne.
Iako smeđa boja pruža osećaj topline, može izazvati i sklonost ka izolaciji.


2.jpg

LEČITE SE BOJAMA

Pionir moderne terapije bojama, Nils Finsen, danski hromoterapeut bavio se proučavanjem mogućnosti da rane zaceli svetlom, pa je na primer crveno svetlo koristio da smanji ožiljke od boginja. Američki psiholozi, Gerard i Hesi, 1932. godine, naučno su dokazali da plava svetlost ima umirujuće dejstvo, dok crvena podstiče našu snagu.
Pacijent se prvo podvrgava pregledu kako bi se utvrdilo koje boje mu nedostaju. Nedostatak se određuje posmatranjem boje očiju, noktiju, mokraće i izmeta. U slučaju nedostatka crvene boje oči i nokti će biti plavkasti, a urin i izmet bele ili plavkaste boje. Ako postoji nedostatak plave boje, oči i nokti će biti crvenkasti, a urin i izmet žućkaste ili crvene boje. Radi postizanja harmonije i privlačenja energije, hromoterapeuti preporučuju da se okružite bojom koja vam je tog trenutka iz bilo kog razloga neophodna. Ali, ovo nikako ne znači da svakoga dana treba da budete odeveni od glave do pete samo u jednu boju i da sve u svom okruženju i stanu podredite toj boji, jer preterivanje može imati sasvim suprotan efekat.
Osim hranom, boju možete uneti i tako što ćete staklenu flašu napuniti vodom, prekriti je komadom papira odgovarajuće boje i ostavite je sat ili dva na suncu. Posle toga možete da je pijete. Nosite i odeću te boje, a prostor u kojem boravite ispunite cvećem ili predmetima te boje. U cilju lečenja ili olakšavanja telesnih tegoba, poslužite se metodom vizualizacije pa na oboleli deo tela usmeriti zamišljeni snop određene boje. U početku radite to najmanje tri, pa postepeno produžavajte meditaciju do 10 minuta. Pritom, desni dlan položite preko čakre solarnog pleksusa, u visini gornjeg dela stomaka, ispod rebara, a levi na bolno mesto. Isti efekat možete postići i posmatranjem određene boje, slike ili predmeta u toj boji, kada treba mentalno da usmerite tu boju prema obolelom delu tela.

3.jpg

CRVENA TERAPIJA

Kada ste psihički iscrpljeni, lezite na krevet sa crvenom posteljinom a na stonu lampu iznad vaše glave (isključenu) prebacite crvenu prozirnu maramu. Za vreme ove terapije slušajte "crvenu" energetsku muziku, na primer, marševe. Ako to ponavljate svakog dana po 20 minuta, povratićete izgubljenu snagu. Pošto stimuliše arterijski protok krvi i dovodi toplotu u hladne ekstremitete, ova boja pomaže kod anemije, slabe cirkulacije, proširenih vena, problema s hemoroidima i niskim krvnim pritiskom, umorom i pospanošću, reumatizma, paralize.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.512
Utjecaj boje odjeće na tijelo: Bolesna štitnjača “voli” svijetlo plavu!

colorful-2556353_960_720-696x3987ab4dd406ae180d3.jpg


Napravite mali eksperiment: obucite se jedan dan potpuno u crno, drugi recimo u plavo, a treći u bijelo. Osjetno ćete uočiti razliku! Boje stvaraju nekontroliranu akciju u podsvjesnom umu, utječu na nadahnuće, produktivnost i ekspanziju. Boje imaju enorman utjecaj na zdravlje i svijest.

1. Bijela:

Nositi bijelu boju je vježba svjesnosti, jer je potrebno više fokusa, budnosti i brige za čišćenje bijele odjeće. Ona također jača i širi auru (elektromagnetsko polje tvog tijela) te stvara snažno sučelje između vas i okoline. Budući da u sebi sadrži sve boje spektra, vjeruje se da balansira čakre.
Zar ne zvuči divno spoznaja da ste svaki dan u mogućnosti proširiti svoju auru, povećati svoju otvorenost i neutralnost noseći dostojanstvenu odjeću koja je bijela i izrađena od prirodnih materijala? Prirodni materijali djeluju kao energetski vodovi, kanaliziraju pranu (životnu energiju) iz tvoje okoline u tvoje biće i filtriraju negativnu energiju.
Bijela boja će također omekšati vašu kožu. Koža brže dobija vlagu koja joj je potrebna.

2. Crvena:
Čini vaše mišiće pokretljivijim i zglobove fleksibilnijim. Također pomaže onima koji se lako prehlade.
Crvena boja daje energiju, razbuđuje, potiče na djelovanje, daje nam osjećaj topline, uspješno djeluje na posljedice opeklina, bubuljice, protiv bora i umorne i beživotne kože.

3. Roza:
Ona je izuzetno dobra za probavu.

4. Narančasta:
Narančasta opušta, pomaže u uklanjanju depresije, podiže raspoloženje i potiče seksualnost. Djeluje na regeneriranje kože, potiče metabolizam.
Pomlađuje organizam.

5. Zelena:
Boja koja pomaže u borbi sa tumorima! Ima sedativno djelovanje. Umiruje glavobolju, a također pomaže i kod žučnog kamenca.
Zelena je smirujuća, donosi harmoniju, ublažava posljedice stresa, smiruje nadraženu kožu i potiče cirkulaciju.

6. Nebesko-plava:
Efikasan antiseptik i djeluje pozitivno kod neuroloških bolova. To je i boja koja je odgovorna za grlo, nos i uši. Jača štitnu žlijezdu.
Ako imate probleme pri govoru, boli vas grlo ili glasnice, probajte češće nositi ovu boju i vidjeti ćete kako će vam efikasno pomoći.

7. Žuta:
Ovo je boja koja je odgovorna za kožu, solarni pleksus, jetru i živčani sustav. Ona pospješuje izlučivanje toksina iz organizma i svega nepotrebnog. Također pomaže u borbi protiv celulita.
Žuta podiže raspoloženje, potiče na aktivnost, potiče optimizam, povećava moć koncentracije, povoljno djeluje na rad probavnih organa.

8. Plava:
Pomoći će vam za zdraviju kičmu i kičmenu moždinu. Plava odjeća je najveći antiseptik od svih navedenih boja, kao i najmoćniji lijek protiv nesanice. Još pomaže i kod regeneracije tkiva.
Plava smiruje, ublažava osjećaj boli, smiruje migrene, bolove u vratu i leđima, efikasna je u regulaciji tjelesne težine.

9. Ljubičasta:
Vezana je za upalne procese, pa ako ste skloni upalama bilo koje vrste najbolje je da nosite ljubičastu.
Ljubičasta djeluje na limfni sustav i pomaže u terapiji protiv celulita. Potiče kreativnost, duhovnost, donosi nadahnuće.

***
Naravno, svaka boja ima svoje tonove, nijanse, intenzitet, pa treba voditi računa da se ne izabere nijansa koja će imati iritirajući učinak na nas.
Terapiju bojama možemo pružiti i sami sebi obraćajući pažnju na svoje sklonosti. Pokušajte već danas u svom ormaru izabrati odjeću boje koja ne odražava vaše sadašnje stanje, već kako bi se željeli osjećati.

Obratite pažnju i na odabir boja u prostoru u kojem radite i živite. Dobrim izborom boja postići ćete da se u tim prostorima osjećate ugodno.
Pripremite si kavu ili čaj u šalici koja je obojana vašom omiljenom bojom.
Igrajte se, eksperimentirajte i promatrajte učinak boja na vaše raspoloženje.


(aura.ba / bolnicarab.hr)
 
Top