Hrkanje kod dece ukazuje na psihološke probleme

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
[h=1]Hrkanje kod dece ukazuje na psihološke probleme[/h]Deca koja često hrču u odraslom dobu mogu patiti od različitih psiholoških problema, pokazuju nova istraživanja američkih stručnjaka sa njujorškog Medicinskog koledža Albert Ajnštajn.

Hrkanje_kod_dece_ukazuje_na_psiholoske_probleme_350545193.jpg


Ova studija predstavlja značajan istraživački poduhvat, budući da je njom obuhvaćeno više od 13.000 dece praćene od prvih godina života, do sedme godine.


Od ukupnog broja dece, polovina je u određenom razdoblju patila od problema s disanjem tokom noći, poput hrkanja, disanja na usta, ili povremenog kratkog prekida disanja.

Njujorški tim je osam posto dece ubrojao u grupu "najtežih slučajeva". Radi se o deci kod kojih su se problemi s disanjem pojavili između druge i treće godine i zatim postali hronični.


Kod dece koja su normalno spavala, procenat onih s navedenim problemima bio je svega osam posto, dok je u grupi pomenutih najtežih slučajeva gotovo osamnaest posto patilo od problema ponašanja i emocionalnih smetnji. Stručnjaci procenjuju da su ta deca bila pod oko 70 posto većim rizikom od nepravilnog psihološkog razvoja nego njihovi vršnjaci koji su normalno disali tokom noći.Neobična veza između neadekvatnog noćnog disanja i potencijalnih psiholoških problema opstala je i pošto su uzeti u obzir faktori kao što su prihodi i obrazovanje roditelja, rasa, težina dece na rođenju i eventualno konzumiranje duvana od strane majke tokom trudnoće.

YUMAMA
 
Učlanjen(a)
08.04.2015
Poruka
225
Hrkanja je bilo dok nismo u trecoj godini operisali polipen. Nakon toga sve je ok, tako da...
 
Natrag
Top