Šta je novo?

HRISCANSKI OTPAD-Kad se pojavio i njegovi nosioci

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Evo da vidimo sta kazu neke enciklopedije ko je bio ATANASIJE covek cije je tumacenje Isusa ,prihvatila crkva.
Atanasije je bio jedan covek koji je umislio da su otac i sin jedna te ista osoba ,i to je poceo da propoveda.Bio je u manjini.
Takvo verovanje je bilo bogohulno za ogromnu vecinu vernika sa Arijem kao tadasnjim zastupnikom.
ARIJE je govorio da se sin razlikuje od svog oca.
Atanasije je vise puta bio udaljavan iz hriscanske skupstine,zbog svog bogohulnog ucenja,
ipak Atanasije je uspeo da uvuce svog zastitnika Cezara Konstantina,koji nije mogao da odbije takvu ponudu.
Cezar Konstantin,bogohulnik,mnogobosac,koji cak nije ni bio hriscanin uz pomoc Atanasija saziva sabor u Nikeji.
Zapoveda da hriscani imaju krst kao simbol vere,i da se postuje Atanasijevo misljenje da su sin i otac jedno.
Ubrzo sledi progon svih onih koji misle suprotno,pa i arijevaca koji baviju muceni najtezim mukama,Atanasijevom inkvizicijom i ubistvima.
Tako je uz pomoc Atanasija,Cezar Konstantin,ubica i krvolok poceo da uci hriscane kakvi trebaju da budu u zivotu...,da ratuju,da ubijaju,da se kurvaju,da ljube krst,kasnije i ikone i mnoge druge bogohulne stvari....
Cezar Konstantin copy a.jpgNikejski sabori copy A.jpgArije- prosveta enciklopedija copy A.jpgCezar Konstantin copy b.jpgAtanasije-prosveta enciklopedija copy A.jpg
 
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Eto tako se zaslugom malog Atanasija,i njegovog zastitnika Konstantina uvukla bogohulna laz u danasnje takozvano hriscanstvo.

Tako su Atanasijevi trinitarijanci uveli krst kao simbol vere tadasnjih hriscana.
Sto se krsta tice,on je tvorevina paganskog porekla.
Prvo se obozavao Krst Boga Tamuza u obliku prvog slova T ,Tamuzovog imena.
Kasnije je Konstantin spustio tu precagu malo nize,kao kod danasnjeg krsta.
Ali u svojoj velikoj ludosti tim takozvanim hriscanima je to bilo malo.
Uskoro su uveli Krst sa dve vodoravne precage,a vrhunska ludost je krst sa TRI precage.
Ocekuje se i uvodjenje Krsta sa CETRI precage ,cim se dozvoli da i Marija udje u kvartet.
Zanimljivo je da se Krst Boga Tamuza ,moze videti cak i na po nekoj srpskoj freski,a sto se tice pravoslavnog krsta,on se moze naci i na egipatskim krstovima besmrtnosti...
Vise o Hriscanskom otpadu mozete naci na mojoj prezentaciji u power pointu 2010.link za skidanje je
Christianity then as now -Hriscanstvo nekada i sada (download torrent) - TPB
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Da citiram samog sebe:
"Smatra se da krst, kao simbol hrišćanstva, ne potiče od toga što je Isus na takvom obliku drvenog križa razapet. Naime, on nije ni razapet na krstu kakav je danas kao simbol, nego na jevrejskom simbolu u obliku slova T (tau), a današnji simbol krsta je ustvari egipatski hijeroglif sa značenjem spasitelj. Dakle, današnji oblik krsta ne predstavlja oblik raspeća, nego njegovo ime."
 
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Evo naprimer da vidimo sta se desavalo nakon apostola pa do Konstantina
Kakvo su verovanje imali hriscani u vezi odnosa Boga oca i sina,nakon apostola?

Justin Mučenik, koji je umro oko 165. g. n. e., nazvao je predljudskog Isusa stvorenim anđelom, rekavši da je on ”različit... od onog Boga koji je sve stvorio”. Nadalje, rekao je da je Isus podređen Bogu i da ”nikada nije učinio nešto što od njega Stvoritelj nije... tražio da učini ili kaže”.

Irenej, koji je umro oko 200. g. n. e., rekao je da je predljudski Isus egzistirao odvojeno od Boga i bio podređen. On je pokazao da Isus nije ravan ”istinitom/pravom i jedinom Bogu”, koji je ”iznad svega, osim kojeg nema drugog”.

Klement Aleksandrijski, koji je umro oko 215. g. n. e., označio je Isusa u njegovom predljudskom postojanju ”stvorenjem”, a Boga ”nestvorenim, neprolaznim i jedinim pravim Bogom”. On je rekao da je Sin ”najbliži jedinom svemogućem Ocu”, ali da mu nije ravan.

Tertulijan, koji je umro oko 230. g. n. e., naučavao je da je Bog najviši. On je zapazio: ”Budući da je Otac veći, razlikuje se od Sina; kao što je i onaj koji rađa različit od onog koji je rođen; onaj koji šalje različit je od onoga koji je poslan.” Također je rekao: ”Bilo je vrijeme kad Sin još nije postojao... Prije nego je sve stvoreno, Bog je bio sam.”

Hipolit, koji je umro oko 235. g. n. e., pisao je da je Bog ”jedan Bog, prvi i Jedini, Stvoritelj i Gospodar svega/sviju”, i ”ništa mu nije [po starosti] ravno... Nego je bio jedan, sam po sebi; koji je, jer je to želio, dozvao u postojanje ono što prije nije postojalo”, kao što je to bilo sa stvorenim predljudskim Isusom.

Origen, koji je umro oko 250. g. n. e., rekao je: ”Otac i Sin su... u pogledu svog bitka... dvije tvari”; ”u usporedbi s Ocem, [Sin] je sasvim malo svjetlo”.
http://www.filesonic.com/file/895916374/HRIŠĆANSTVO.ppsx http://www.filesonic.com/file/896154794/Isus_Hrist_Najveci_covek_koji_je_ikada_ziveo.ppsx
 
Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Jehovini svedoci rado citiraju Kulu stražaru iako sami nikada ne proveravaju istinitost navedenih citata
pošto slepo veruji svojoj organizaciji.
Pogledajte na mom blogu primer o krstu kako su upotrebili jednu sliku koja se odnosi na nešto sasvim drugo.
Jehovini svedoci: Novi svet i STUB
Ma pregledajte slobodno sve primere na blogu neće vam škoditi :)
Primera ima mnogo ,ali da uzmemo prvi citat iz prethodnog posta.

Kod nas se naravno izučavaju radovi svih koji su dali doprinos razvoju hrišćanstva.
To je nasleđe ljudi koji su sledili Reč Božiju.
Od Svetog Justina Mučenika odnosno Justina Filozofa kako su ga još zvali ima sačuvanih zapisa koji se naravno studiraju kod nas.
Evo jednog dela Apologije prve koja će vas možda zainteresovati da potražite i ostalo i pročitate šta je Justin stvarno pisao a ne ono što Kula stražara tvrdi.Meni je pre svega jako važno da svako ko ovo pročita sam i proveri istinitost onoga što sam postavio.
Ne zbog mene nego da se svako sam uveri šta je istina a šta izvrtanje istine.
[FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]20. Ако кажемо да се Реч, која је прворођени Син Божији, Исус Христос, Учитељ[/FONT]
[FONT=&quot]наш, родио без мешања, да је распет и по васкрсу да се узнео на небеса, ми не уводимо никакву новину и не говоримо ништа друго до оно што ви говорите о тзв. Зевсовим синовима. Вама је знано колико је Зевс имао синова, а о томе казују и међу вама уважени писци: Хермес, тумач и учитељ; Ескулап, лекар, који је био погођен муњом и узнесен на небо; такође Дионисије разапети; Херкулес, који се бацио у огањ; Диоскур, који је рођен од Леде, и Персеј од Данаје, и од људи рођени Белерофонт који се узнео на коњу Пегазу. А шта рећи за Ариадну и за друге који су постављени међу звезде? И још: због чега и ви сами покушавате да обесмртите[/FONT]
[FONT=&quot]ваше смртне императоре позивајући се на извесног човека који под заклетвом[/FONT]
[FONT=&quot]тврди да је својим очима видео како се ваш кремирани император узнео на небо? А о вашим расуђивањима у вези тзв. Зевсових синова и њихових срамних поступака нема потребе ни да зуцнем: казаћу само толико да су она записана ради кварења нарави и на штету наше младежи, јер сви су уверени да је подражавање боговима добро дело. Нека је далеко од побожне душе таква мисао о боговима, јер и сами[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT] [FONT=&quot]главни[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]б[/FONT][FONT=&quot]ог[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]ро[/FONT][FONT=&quot]д[/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot]т[/FONT][FONT=&quot]ељ[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]свих[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]З[/FONT][FONT=&quot]евс[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]ј[/FONT][FONT=&quot]есте[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]цеубица[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]син[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]је[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot]с[/FONT][FONT=&quot]т[/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]г[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]таквог[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]оцеубице[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]к[/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]ји[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]је[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]страстима[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]пороцима[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]многим[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]д[/FONT][FONT=&quot]р[/FONT][FONT=&quot]угим[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]р[/FONT][FONT=&quot]а[/FONT][FONT=&quot]с[/FONT][FONT=&quot]к[/FONT][FONT=&quot]а[/FONT][FONT=&quot]лашним[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]з[/FONT][FONT=&quot]а[/FONT][FONT=&quot]д[/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]в[/FONT][FONT=&quot]ољствима[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]п[/FONT][FONT=&quot]ијен[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]имао[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]ј[/FONT][FONT=&quot]е[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]односе[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]с[/FONT][FONT=&quot]а[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Ханимедом[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]многим[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]другим[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]женама[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]с[/FONT][FONT=&quot]а[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]к[/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]ј[/FONT][FONT=&quot]има[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]је[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]блудничио[/FONT][FONT=&quot]; [/FONT][FONT=&quot]његови[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]синови[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]ч[/FONT][FONT=&quot]ињаху[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]иста[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]таква[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]д[/FONT][FONT=&quot]ела[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]То[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]с[/FONT][FONT=&quot]у[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]као[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]ш[/FONT][FONT=&quot]то[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]в[/FONT][FONT=&quot]е[/FONT][FONT=&quot]ћ[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]р[/FONT][FONT=&quot]е[/FONT][FONT=&quot]кох[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]чинили[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]д[/FONT][FONT=&quot]е[/FONT][FONT=&quot]м[/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]ни[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]А[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]ми[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]с[/FONT][FONT=&quot]м[/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]научени[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]да[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]сви[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]они[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]који[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]с[/FONT][FONT=&quot]е[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]приближе[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Богу[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]з[/FONT][FONT=&quot]а[/FONT][FONT=&quot]д[/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]бијају[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]бесмртност[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]светошћу[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]живота[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]в[/FONT][FONT=&quot]рл[/FONT][FONT=&quot]инама[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]док[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]с[/FONT][FONT=&quot]ви[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]ни[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]који[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]ж[/FONT][FONT=&quot]и[/FONT][FONT=&quot]ве[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]неправедно[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]а[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]н[/FONT][FONT=&quot]е[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]покају[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]се[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]верујемо[/FONT][FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]мучиће[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]се[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]у[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]вечном[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]о[/FONT][FONT=&quot]гњу[/FONT][FONT=&quot].[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]21. Али Божији Син, који се зове Исус, да је само обичан човек, због своје мудрости је достојан да се назове Сином Божијим: јер сви ваши писци називају Бога Оцем, како људи, тако и богова. Ако ми кажемо да се Он, Реч Божија, родио од Бога нарочитим начином који у свему премашује обично рађање, онда нека то буде паралела са вама који Хермеса називате Речју весником Божијим. А ако неко помене Христово распеће, онда се сетите да и ви говорите о страдањима којима се подвргоше Зевсови синови. Наравно, њихова страдања која их доведоше до смрти, како се прича, нису као Христова који због особености свога страдања не само да није нижи од њих, него ћу доказати у својој апологији, као што сам то и наумио, да је Он узвишенији од њих, јер по делима се види ко је бољи. А ако ми учимо да се[/FONT]
[FONT=&quot]Он родио од Дјеве, онда то сравните са Персејем. Када благовестимо да је Он лечио хроме, парализоване и слепе од рођења, или да је васкрсавао мртве, и у том случају треба имати на уму да ми говоримо исто што се говори о делима Ескулаповим.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]22. Уосталом, нека вам је на знање истина коју ми проповедамо и којом смо научени од Христа и предходећих му пророка; све то, древније је од свих ваших писаца. Нашим речима треба веровати не због тога што ми говоримо слично вашим писцима, него што говоримо истину. То учење нам је предао Исус Христос, једини прави Син, рођен од Бога; Божија Реч и Првенац и Сила, који је по његовој вољи постао човек да би преобразио и подигао изнова људски род. И најзад, пре но што је Он постао човек неки опет мислим на ваше злодухе посредством поета, унапред су помињали то о чему су последњи писали у измишљеним причама; тако су они измислили сва раскошна и нечастива дела која ви приписујете нама, а за која[/FONT]
[FONT=&quot]немате никаквих доказа. Покушајмо да следећим примерима расветлимо поменуте[/FONT]
[FONT=&quot]поставке.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

Ne dozvolite nikome da vas laže!
Proveravajte sve i kad se uverite ko voli da laže razmislite dobro o svemu.
 
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Zoki zaista ne dozvoljavam nikome da me laze,a narocito ti i tvoji fundamentalci.
Ovo sto si naceo je veoma smesno.Naveo si sajt koji nije sajt JS,a kao drugo svako ko je normalan ,razume sta je ovaj filozof govorio.
On je jasno napravio paralelu izmedju Boga oca sa Zevsom,i isusa Hrista sa zevsovim sinovima.
Nezamislivo je za Rimljane da su mislsili da su Zevs i njegovi sinovi jedna te ista osoba...,kao sto ti i tvoji fundamentalci mislite za Boga oca i sina...
Cak i sama Biblija kaze za Isusa da je imao lice andjela,kao i sto ga poistovecuje sa arhandjelom Mihailom,ali neki drugi put vise o ovome.
 
Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Zoki zaista ne dozvoljavam nikome da me laze,a narocito ti i tvoji fundamentalci.
Ovo sto si naceo je veoma smesno.Naveo si sajt koji nije sajt JS,a kao drugo svako ko je normalan ,razume sta je ovaj filozof govorio.
On je jasno napravio paralelu izmedju Boga oca sa Zevsom,i isusa Hrista sa zevsovim sinovima.
Nezamislivo je za Rimljane da su mislsili da su Zevs i njegovi sinovi jedna te ista osoba...,kao sto ti i tvoji fundamentalci mislite za Boga oca i sina...
Cak i sama Biblija kaze za Isusa da je imao lice andjela,kao i sto ga poistovecuje sa arhandjelom Mihailom,ali neki drugi put vise o ovome.

Ma sta naprica risko,Ja nikako nemogu da shvatim dokle cete se blamirati vi JS.

NA malo na pouku,svaki hriscanin moze da vas razbije samo s Duhom Svetim!!!!

"I ja cu umoliti Oca, i dace vam drugog utešitelja da bude s vama
vavek." (Jovan 14,16). "A utešitelj, Duh Sveti, kog ce Otac poslati u
ime moje, On ce vas nauciti svemu i napomenuce vam sve što vam
rekoh." (Jovan 14,26). "A kad doðe utešitelj, koga cu vam poslati od
Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On ce svedociti za mene." (Jovan
15,26). "Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem; jer ako
ja ne idem, utešitelj nece doci k vama; ako li idem, poslacu Ga k
vama." (Jovan 16,7).
Ljubljeni, da li poznajete Tešitelja? Ne mislim samo razumom, nego iz
iskustva. Verovati u Gospoda Isusa Hrista razumom je jedna stvar, ali
je potpuno druga stvar verovati u Njega srcem. Jedna stvar je
razumom potvrditi istinu o Svetom Duhu, ali sasvim je nešto drugo
poznati Ga kroz iskustva. U to prvo sam jako cvrsto verovao i
priznavao sam licnost Duha Svetog tako, kako to jasno naucava
Biblija. Necu zaboraviti dan, kad Ga je Bog objavio mom duhu i od tada
Mu verujem i poznajem Ga iskustveno. Predivno iskustvo i doživljaj
ove predivne istine doseci ceš tek kada ti Bog da život da bi poznavao
Duha Svetog kao licnost. Bog sam ti to mora objaviti.
Samo kad si ovako probuðen da uzveruješ srcem, Duh ce za tebe
postati stvarnost. Kad ga upoznaš kroz sopstveno iskustvo, shvaticeš
kakav je Tešitelj; kako je blizak, drag, poželjan! Nema tako bliskog
ovozemaljskog prijatelja! To što je nekad bio Gospod Isus, to je sada
Tešitelj. Da li Ga poznaješ takvog, ljubljeni covece? Da li si u Njemu
pronašao Tešitelja? Da li ti je tako stvaran − kao sam Gospod Isus?
Mene je našao na raskršcu. Nisam znao kuda da se okrenem. Imao
23
sam neuobicajeno teške kušnje, neprijatelj me je jako napadao. Nisam
mogao da ga oteram. Moje srce je bilo napušteno. Mucila me je
teskoba i želeo sam da se vratim porodici i svom poslu. A onda mi se
objavio Duh. Bilo je to oko podneva 13. juna. Odjednom je moje srce
bilo ispunjeno. Hodao sam po sobi i slavio Boga u radosti Svetog
Duha. Sve moje kušnje su odjednom nestale. Sotonin napad je bio
uništen bez mog truda. Ispunio me je sam Duh Sveti.
Bio sam potpuno spokojan u vezi sa buducnošcu. Teskoba je prestala.
Nikad više nisam želeo da se okrenem i vratim nazad. Svaki moj sat je
bio ispunjen Njime. Mojom unutrašnjošcu je tekao mir kao reka.
Prestalo je svako gunðanje, plakanje, i sve žalopojke. Strpljivo sam
cekao na Božje vreme. Tešitelj je bio samnom. I danju i nocu je bio u
mojim mislima. Pisao sam i sanjao o Njemu, i Njega sam prizivao,
velicao i slavio.
Gospod Isus Ga je obecao. Rekao je: "Nego vam ja istinu govorim:
bolje je za vas da ja idem; jer ako ja ne idem, utešitelj nece doci k
vama; ako li idem, poslacu Ga k vama." (Jovan 16,7). Dok je bio na
zemlji kao covek Isus je u jednom trenutku mogao biti samo na jednom
mestu, ali kao Tešitelj može uvek biti u svakom Božjem detetu i na
svakom mestu. I bio je sa njima kroz sve vekove. Bio je prisutan u
zatvorima i progonstvima. U kojoj meri je kod svakog pojedinca bio
priznat i cenjen, sa tolikom merom se objavio svakom posebno.
Tešitelj je divan! Smiruje oluje! Kakve samo pobede odnosi! Pred
Njegovom moci nestaje iskušenje, koje je izgledalo nemoguce
savladati. Strasti, koje ništa drugo nije moglo ukrotiti, nestaju po
Njegovom nareðenju. Gresi, koje telo nije moglo da savlada, izgubili su
svoju moc pod vladom Svetog Duha. Kakva je to uteha, kakvo
osloboðenje od živcane napetosti! Kako On zna da uteši dušu,
izmucenu iskušenjima!
Ti si sagrešio. To je stari greh koji nad tobom ima moc. Ponovo, i
24
ponovo si slagao Boga. Svaki put si se kajao, žalio si i ponovo se
odlucio da ideš za Bogom, i ponovo si davao obecanja. Uprkos svemu
tome – ponovo si pao. Konacno, kao davljenik u tami ocaja okrenuo si
se ka Duhu. Krv je sve oprala i ocistila. Duh je sve ispunio. Dobio si
oproštenje, osloboðenje i sigurnost. Ali, ti sam sebi ne možeš da
oprostiš. Ne možeš da zaboraviš. Secanje na izgubljene ideale te jako
muci. Na kraju dolazi dublje iskustvo i ti si jednostavno izgubljen u
Njemu. On deluje jako nežno, isceljuje izmuceno srce, vida rane.
Obuhvata te nova Stvarnost – Tešitelj. Tako svice dan i nestaju sve
sene.
Našao si se u teškoci. Prijatelji su prenosili o tebi loše vesti. Kako to
boli! "I covek mira mog, u kog se uzdah, koji jeðaše hleb moj, podiže
na me petu." (Ps. 41,9). Širili su o tebi laži. U svemu tome, kao nema
ovca, poucen od Boga, ti si imao mir, nisi otvorio svoja usta. Kad
odjednom – Bog sudi.
Meðutim, ognjena pec tvojih kušnji, kroz koju si morao da proðeš,
pokazala se kao blagoslov. Kao saucesnik u Njegovom trpljenju poceo
si da upoznaješ delovanje "drugog Tešitelja". Duh Sveti više nije
nestalan, tajanstveni uticaj, ne On je postao tvoje živo, radosno
iskustvo. O, kako samo oporavlja umorno srce! Kako ti samo nežno
šapuce: Mir, mir, smiri se! Kad pocivaš u njegovom, nadzemaljskom
miru, iako neprijateljske strele divljacki lete svuda oko tebe, smeš da
se raduješ jer znaš, da je sve u redu. Aleluja!
Verovatno si bivao sam, daleko, daleko od onih koje si ljubio. Samoca
je vec bila neizdrživa, usamljenost i svakodnevne brige su te polako
uništavale. Cinilo ti se da više nikad nece svanuti novi dan. Ili ce
odjednom da se probudi uspomena iz maglovitih sena zaboravljene
prošlosti, san, koji se nikad nije ostvario. Prošle su godine, došla su
nova iskustva – ali zaboraviti jednostavno nije bilo moguce. A kada si
dozvao viðenje davno prošlih vremena, srce stenje i ti osecaš, šta je to,
biti sam, ah, tako sam!
25
I baš tada je Bog podigao tvog duha, da pokušaš da se osloniš na
Duha Svetog. Priznao si Ga i predao Mu se u potpunosti. Njegovom
voðstvu. Pošto ti je potrebna uteha, Duh ce ti se objaviti kao utešitelj.
Više nisi sam. Imaš "Drugog" pored sebe, koji je neprestano sa tobom,
i danju i nocu. Tvoja prva jutarnja misao je bila: On, i zadnja misao pre
sna: On. On je postao stvaran, ah, toliko stvaran. On, Duh sveti,
uteštielj.
Tama. Ponoc. Poslednji rastanak, poslednji stisak ruke i neko ko ti je
drag, koga voliš kao vlastiti život, nestaje, a ti ostaješ u krajnjem ocaju,
ostavljen. Sa uznemirenim srcem, kao kroz san prolaziš strašnom
presudom smrti, sahranom. Odlaziš od otvorenog, hladnog groba koji
sakriva ono što ti je bilo na zemlji najmilije i najdraže. Glasno uzdišeš u
svom bolu i ne znaš, kako ceš još da živiš.
Dani dolaze i odlaze. Duga, tamna noc, kada sve spava i hiljade slika
dragih lica se okrecu u tvojim mislima i samo množe tvoje muke a ne
donose utehu. Prijatelji ne mogu pomoci. I religija te je prevarila. Crkva
te nece utešiti. Cini ti se da je Bog udaljen. O, koliko ti je samo
potreban dodir uvenute ruke, sa cežnjom ocekuješ da ceš cuti glas,
koji je zauvek zanemeo.
Jednog dana cuješ – o, kakvog li divnog dana – cuješ o Tešitelju, kog
je poslao Bog, upravo za takve kušnje kakve su tvoje. Najpre zbunjeno
stojiš kao ukopan u nesigurnosti, ne znajuci kako da ga pridobiješ.
Pocinješ da citaš obecanja o tom Drugom kog Otac šalje. "I ja cu
umoliti Oca, i dace vam drugog utešitelja da bude s vama vavek"
(Jovan 14,16). Tvoja pažnja je potpuno usredsreðena na ovo. "Da li je
to moguce?" pitaš se "Pa to je upravo to što mi je potrebno. O kad bi
samo znao kako to dobiti." I citaš dalje. Naglo te obasjava svetlost.
Sada znaš – to je On.
Bog budi tvoj duhovni pogled i uskoro se raduješ u Njemu, u Tešitelju.
26
Na tvoje zaprepaštenje tuga je potpuno nestala, žalost srca takoðe,
tvoja misao je izmenjena. Shvataš šta si izgubio, ali suze, koje sada
liješ, su suze zahvalnosti i hvale, suze radosti u Svetom Duhu. Tvoji
najdraži se nisu vratili, ali Drugi, Tešitelj, napunio je tvoje srce i postao
ti je vredniji od svega ostalog. Gubitak ostaje, ali praznina u srcu je
ispunjena i sve je u najboljem redu.
Tako je to bilo u prvoj crkvi. Ona je "...i hoðahu u strahu Gospodnjem, i
umnožavahu se utehom Svetog Duha." (Dela 9,31). On je bio Tešitelj
tada, On to želi da bude i danas. Bez Njega − je teško! Ali sa Njim –
kakva ljubav. Ljubljeni, On ti je potreban. Zaista, bez Njega neceš
nikad nigde stici. Zašto da živiš a nemaš puninu Božjeg Duha?
27

Ti nemas odgovora protiv duha svetog, jer vi ga nepriznajete, i on je vas najveci neprijatelj.
 
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Eh moj Gerice
taman sam se ponadao da pises neko svoje licno iskustvo,a ti pejstujes tudje snove .

Sto se tice Svetog duha,on je Jehovina Sveta delujuca sila kojom Jehova cini sto god pozeli.
Evo tvog citata kojeg cemo zajedno osmotriti,ako se slazes.
Jovan 15:26
26 A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene.
Da li je za tebe Utesitelj ,ustvari DUH ISTINE????
Ako je duh istine osoba,onda se to moze reci i za Duh zakona,duh prava,duha trgovine,duha istorije.....,znas li sta je personifikacija?
Moze li greh da cuci na vratima,i slicno?
To je nesto najkrace sto mogu da kazem,a da ga svako veoma brzo razume.
Za sve opsirnije ,ono sto te buni ,sto ti nije jasno,pitaj ,odgovori se znaju.,laki su.
 
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za nekoga ko tvrdi da je Sveti duh osoba,zato sto SVETI DUH GOVORI,evo da vidimo kako sveti duh govori
Matej 10:20
20 Jer vi nećete govoriti, nego Duh Oca vašeg govoriće iz vas.
Slicno je kao i "DUH ZAKONA KAZE......"
 
Top