Šta je novo?

Hrišćanska umentost

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
7.524
Nisam nažalost video komentare korisnika Tripo41 i Marko1932, inače bih i njih prijavio, posebno komentar ovog prvog. No nije bitno, neka ih kao dokaz razloga zašto sam postavio uslov kada sam otvarao ovu temu.

U već pomenutim komentarima se jasno oslikava sva netrpeljivost i prozelitski "žar" u toj meri da sam po ko zna koji put od strane jednog od njih optužen da lupetam i da navodno ja sebi dodeljujem pravo da određujem šta je umetnost a šta ne.

Šta se može videti iz ovoga svega? Samo jedno, da adeventisti sebi daju za pravo da govore na temama o religiji, čak i onima koje se njih ne tiču. Šta je cilj toga? Neka ostali korisnici, kojih na žalost ima sve manje na ovom delu foruma prosude sami. Reći ću samo da se po mom mišljenju radi o pokušaju nametanja svoje doktrine i prikazivanja iste kao odgovora na sve. Naime, isto bi bilo i da je otvorena tema o istoriji religije, uporednoj religiji... Razumemo svi da ih njihova "vera" tera na prozelitizam, ali ostali ne moraju da trpe to. Za sebe posebno znam da neću. Svoje lične uvrede, prozelitizam, i ostalo neka ostave za svoje predikaonice i sledbenike. Ne mogu li to, ili ne žele li to, ćeraćemo se još.

Ponoviću još jednom da bude jasno. Nisam na forumu da namećem svoju doktrinu, da namećem Katoličanstvo, ili Pravoslavlje, nego da normalno razgovaram, ali to ne znači i da ću trpeti da to drugi rade. A da se ne lažemo, rade, o čemu postoje dokazi.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.512
Vera je uvek uticala na sve pore ljudskog postojanja, posebno na umetnost, arhitekturu. Primere ovoga možemo videti u paganska vremena gde su najvredniji produkti ljudskog umeća stvarani u slavu bogova, čemu je najveći primer Karnak Amona Tebanskog kao najveća sakralna građevina ikada podignuta na Zemlji, pa sve do građevina i likovnih dela stvorenih u slavu Hrišćanstva kao ostvarene religije.

Lepota likovnih dela Zapada i Istoka, Severa i Juga Hrišćanske ekumene, kvalitet i verski žar unet u stvaranje Ikona, Fresaka, Kipova, crkvenih zdanja zaslužuje posebnu temu. Iz tog razloga pozivam sve koji nisu imuni na lepotu koju čovek inspirisan Bogom i verom u Njega stvara da se priključe i doprinesu na ovoj temi.

UPOZORENJE: POZIV SE NE ODNOSI NA ONE KOJI BI DA "BIBLIČARE" I ŠIRE SVOJU DOKTRINU. SVAKI VID TAKVOG PONAŠANJA BIĆE LOVLJEN I PRIJAVLJIVAN.
DAKLE OVDE SU DOBRODOŠLI SVI SEM JEHOVINIH SVEDOKA I ADVENTISTA (posebno ovi poslednji nisu dobrodošli)Za početak :


Pogledajte prilog 112474Pogledajte prilog 112472Pogledajte prilog 112473

Dakle, ovo gore jeste hrišćanska umetnost.
Ali ovo dole nije niti će ikada biti:
Pogledajte prilog 112475


UREDNICE i ucesnici foruma, da li je Dartovo ponasanje u skladu sa pravilnikom Foruma?
Ima li pravo iko, da postavi temu u kojoj javno napadne sagovornike, i po svojoj volji zabrani im pristup na njegovu temu?

Drugo, u samom pocetko on je izneo svoje misljenje o umjetnosti koju on usvaja, a u isto vreme napao je, kao da je pogresan nas LOGO.
I onda zahteva da mi ne smemo ni jednu rec da kazemo?


Darth, jesi li ti bio komounista? Oni su bili takvi. Oni su sve znali i bili jedini pravednici, a suprotna misljenja bila su zabranjena.
Pa zar to postoji i danas i to u religiji??????

Zao mi je Darth, ali zbog tvoje drskosti i bezumlja, ne postujem tvoj zahtev, i pored tvoje zabrane, evo ovde sam. Jedino ako imas inkviziciju, ona moze da me zaustavi, a ti ne mozes!


Sto se tice nas adventistickih hriscana, mi svakako cenimo i postujemo svaku vrstu umjetnosti. I sam sam radi desetinama slika razlicitog umjetnickog smera. Biblija nije protiv umjetnosti. Naste knjige ukrasene su umjetnoscu. Umejetnost je pratila Bozji narod kroz celu istoriju. Njihove bogomolje bile su ukrasene likovima i slikama, koje su imale svoju poruku.
Medjutima, bilo kakva sluzba ili klanjanje bilo kakvom predmetu ili slici je prestup druge zapovesti. U tom slucaju mi, adventisti dajemo prednos Bozjem zakonu, iznad svakog ljudskog misljenja.

Evo jos jedne Darthove izjave: "Pomenuti nemaju nikakva umetnička dela, osim ako pod umetnošću ne podrazumevamo i krute apstraktne forme, a to nije umetnost inspirisana Bogom."
Blago nama sto imamo Dartha, on zna cak i koja i cija dela su inspirisana Bogom! A reci nam Darth, ko je tebe inspirisao da lupetas takve gluposti?
112482

THEOTOKOS, AUTORICA: ANN MARIE CAMPBELL Theotokos na grčkome znači Bogorodica, kako se zove Mariju jer je rodila sina Božjega. Slikarica Ann Marie Campbell sama izrađuje svoje boje koristeći jaja i tempere, miješajući žumanjke i praškaste pigmente iz cijelog svijeta. Ovoj je prekrasnoj ikoni, koja joj je osobno najdraža, dodala i 23-karatno zlato, kao i kristale Swarovski.

Antonija, mnogo ti hvala sto si prilozila i ovu ikonu Marije Majke Bozje. Zaista je predivna!

Bilo bi korisno da se navede, ako je poznato, kada je bilo koje likovno delo nacinjeno.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
7.524
U skladu sa temom, likovni radovi nisu samo ukrašavali zidove sakralnih objekata Hrišćanstva nego i knjige, misale, psaltire, moilitvenike, pa i Biblije.

Nekoliko primera:

112507112508112509112510112511
 
Top