Zao mi je sto ne poznajes sta je Hriscanska muzika.
To sto si naveo je Pravoslavni nacin pojanja, koje po meni nije u skladu sa Hriscanskim osecanjima koja se prirodno javljaju kroz veru u Hrista.
Ja licno u toj vrsti muzike i pojanja ne vidim odraz Bozanskog, niti ikakve emocije ili osecanja koja kroz tu vrstu pojanja i tonove mogu da uputim Bogu i da razmisljam o njemu i ljugovoj ljubavi.
Muzika treba da oplemeni i uzdigne coveka ka Bogu, da razmislja o njemu i njegovoj ljubavi, o njegovom karakteru, o prirodi i onome sto mje stvorio..itd..
Prava muzika ima moc posvecenja, i predstavlja sredstvo kroz koje Bog deluje Duhom na coveka i vodi ga ka Bogu.
Sto se tice klasicne muzike - ona je takodje Bozje sredstvo, jer vecina od tih kompozitora su bili Hriscani koji su inspiraciju pronalazili u bibliji i Gospodu Isusu, a tu se posebno isticu Hendl mi Bah koji je bio Hriscanin baptista, i inspiraciju za svoja dela pronalazio u licnosti Isusa Hrista, kao i Hendl koji je svoju muziku pravio inspirisan bibijom i Gospodom Isusom.
Smatram da je muzika protestantskih Hriscana najlepsa i najsvsishodnija, a posebno muzika Adventista.
Imao sam prike da slusam dosta muzike koje se izvode u drugim denominacijama, posecujuci razlicite koncerte, ali je muzika u Adventistickoj crkvi najlepsa, jer je prati sila koja prosvetljava.
Zelim reci da se danas u svim crkvama uzima jedan novi trend u muzici i nacinu izvodjenja muzike - cega sam protivnik, tako da se uvek vracam na muziku od pre 20 i vise godina, i posedujem licnu kolekciju takve vrste muzike.
Jos nesto.
U crkvi bi svi vernici trebali da imaju ucesca u Bogosluzenju, bilo recju sa propovedaonice u casovima kada se pricaju iskustva, bilo u diskusiji, u zajednickoj molitvi, ali u svakom slucaju u udruzivanju glasova u pesmi u slavu Boga.
Evo nekih primera Adventistickog pojanja: