Hrana s mirisom jasmina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Press

Hrana s mirisom jasmina


Na Tajlandu je pravi užitak jesti. U jeftinim restoranima, na ulici, kod gostoljubivih domaćina... A jela su ukusna, zdrava, jaaako začinjena i, naravno, nadasve egzotična


k2-400.jpg




Kreativna i raznovrsna, ukusna, jednostavna, zdrava - rečju, tajlandska kuhinja. Nastajala dugo, zapravo je mešavina kineske i indijske kuhinje, ali uz jake uticaje evropskog, pre svega, portugalskog kulinarstva. I, naravno, veoooma je popularna u svetu.

Na ulici je najslađe jesti
Na Tajlandu se gaji svojevrstan kult hrane. Sve je prilagođeno klimi, sparnoj i toploj, pa je hrana laka i brzo se priprema. U hotelima su prebogati švedski stolovi koji nude specijalitete kako lokalne, tako i ostalih azijskih kuhinja; ogroman je broj restorana koji nude obroke po veoma pristupačnim cenama. Ali, najveći užitak je hraniti se onako kako to čini lokalno stanovništvo - na ulici! Ta ponuda je obilna, mirisna. Na svakom ćošku se nešto kuva, prži i jede, i to u ogromnim količinama. Na tezgama i improvizovanim kuhinjama možete videti obilje začina, neverovatno bogatstvo tropskog voća (uzgaja se s mnogo pažnje i slavi se u okviru pojedinih praznika), sušenu ribu, sušeno i sveže meso...


Treba znati
Iako su Tajlanđani poznati po svojoj toleranciji, gostoljubivosti i bezbrižnosti, ono što nikako ne smete učiniti jeste da uvredite njihove religije i monarhiju
Na Tajlandu uz jelo ne serviraju noževe, jede se tako da se u levu ruku uzme viljuška kojom se hrana smešta na kašiku smeštenu u desnoj ruci. Jedenje viljuškom smatra se krajnje nepristojnim činom
Ako vas Tajlanđanin pozove na večeru, nemojte se čuditi zajedničkom deljenju raznovrsnih jela serviranih na brojnim tanjirima. Na vašem tanjiru će se za početak nalaziti porcija pirinča.


Tradicionalna tajlandska kuhinja sastojala se najčešće od ribe, sveže ili sušene, pomešane s povrćem i pirinčem, uz mnoštvo začina. I baš zahvaljujući tome je veoma zdrava. Začini su u ovoj egzotici posebna priča - najpopularnije su ljute crvene ili zelene papričice. Ako isprobavate specijalitete u lokalnoj varijanti, vodite računa - nakon dva-tri zalogaja, biće vam potrebni litri i litri vode ili pak tajlandskog piva. Osim paprika, u svakom jelu naići ćete na đumbir, zeleni limun, beli luk, luk, korijander, tajlandski bosiljak, nanu, kafir limetu, galangal, tamarind i maštovite karije (najpoznatiji su crveni, zeleni i žuti - masaman kariji). Jedna od ključnih namirnica je nama nepoznata limunova trava, biljka koja izgleda poput trave, a miriše kao nana i ima ukus sličan limunu.

Tradicija za turiste
Tajlanđani su i veoma umešni u pripremi pirinča. Tajland je, inače, jedan od najvećih proizvođača i izvoznika pirinča, a najpoznatiji je jasmin, koji raste na obroncima severa zemlje. To je pirinač dugog, svetlog zrna koji pri kuvanju otpušta aromu i miriše na jasmin. Čak i pozdrav: "Kako si?", na Tajlandu govori o značaju ove namirnice i glasi: "Kin khao mai?", što doslovno znači: "Da li si se najeo pirinča?"
Još jedna osobenost kuhinje su i jedinstveni umaci koji hrani daju i jedinstven ukus, a njima se reguliše i toplota jela. Slankasti okus smeđeg ribljeg umaka (nam pla), dobijenog od račića i manjih riba, prepoznaćete gotovo u svim, osim u slatkim jelima.
Zbog velikih vrućina tokom dana, glavni obrok Tajlanđana je večera. Tradicionalni stil večeravanja na severu Tajlanda pretvorio se u još jednu turističku atrakciju - u okolini Chiang Maija, ulične restorane turisti su zamenili večerom "khantoke". Poput tradicionalne porodice iz tog dela zemlje, sedi se na jastučićima oko niskog okruglog stola zvanog "toke". Na "toke" se stavlja "khan", niz jela serviranih u malim posudama. Neizbežan je i lepljivi pirinač koji se poslužuje u korpici od bambusa, a jede se prstima dok posmatrate nastupe plesačica koje izvode tradicionalne plesove. Iako ovakve večere privlače uglavnom turiste, deljenje hrane još uvek je deo tajlandskog stila života.
Dok ste na severu sigurni na koji ćete način večerati, na jugu možete biti sigurni šta ćete naći na stolu. Prevladavaju jastozi, škampi, školjke, riba, i to u svim obrocima.
Još jedna od turističkih atrakcija su i škole kuvanja koje turisti pohađaju kada su u poseti u ovoj zemlji. Istovremeno se ovakve škole otvaraju i na zapadu uz uveravanje da svih namirnica ima u specijalizovanim radnjama. Pa, dok se sve ovo ne pojavi i kod nas, uživajte makar u fotografijama, od kojih, sigurni smo, polazi voda na usta.


Treba znati
Iako su Tajlanđani poznati po svojoj toleranciji, gostoljubivosti i bezbrižnosti, ono što nikako ne smete učiniti jeste da uvredite njihove religije i monarhiju
Na Tajlandu uz jelo ne serviraju noževe, jede se tako da se u levu ruku uzme viljuška kojom se hrana smešta na kašiku smeštenu u desnoj ruci. Jedenje viljuškom smatra se krajnje nepristojnim činom
Ako vas Tajlanđanin pozove na večeru, nemojte se čuditi zajedničkom deljenju raznovrsnih jela serviranih na brojnim tanjirima. Na vašem tanjiru će se za početak nalaziti porcija pirinča.



Specijaliteti
Tom yam - veoma ljuta supa karakteristična i zbog upotrebe svežih začina poput galangala, limunove trave i kafir limete
Tom yam goong - ljuta supa od račića
Pad thai - pirinčani rezanci sa začinskim biljem, ribljim umakom, a mogu biti s piletinom, tofuom, škampima...
Gaeng phet - crveni kari sa sušenim crvenim papričicama
Gaeng khiew-waan - slatki zeleni kari sa svežim zelenim papričicama
Satay - grilovano meso, obično svinjetina ili piletina, servirano s umakom od kikirikija (potiče iz Indonezije)
Yam - raznovrsne salate s umacima, staklenim rezancima (yam wun sen) i morskom hranom (yam talae)
Massaman curry - žuti kari, obično s govedinom
Som tam - salata od papaje
Khao pad supparot - ananasov pirinač
Gaeng som - supa od papaje
Kang kiew wan kai - zeleni pileći kari
Gai pad prik haeng - piletina s ljutim papričicama i oraščićima
Kai yang ison - komadići kruške na grillu s umakom od meda i začina





 
Natrag
Top