Šta je novo?

Homeopatija i homeopatski lekovi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.502
Bahove kapi – energetske esencije

Bahove kapi – energetske esencije

1.jpg

Bahove kapi su prirodni preparati napravljeni od samoniklog, pažljivo odabranog, neotrovnog cveća sa livada i drveća. U upotrebi su širom sveta već oko 80-tak godina. Prave se metodom sunčanja (cveće se drži u izvorskoj vodi na suncu) ili ključanja (cveće se kuva u vodi). Na taj način cveće prenosi svoju vibraciju na vodu, tj ostavlja svoj otisak u vodi, a čovek, životinja ili biljka uzimajući kapi u određenim intervalima, unosi u sebe tu informaciju, koja mu pomaže da se uravnoteži.
Kako jedan cvet može da nam pomogne, još uvek je predmet istraživanja, ali zasigurno se zna da nije placebo efekat, jer uspešno pomaže bebama, onesvešćenima, životinjama… koji nisu svesni da ga uzimaju.
Kapi nemaju kontraindikacija mogu da ih koriste čak i bebe, trudnice, dojilje, stari i iscrpljeni ljudi… ne mogu da se predoziraju, iako su energetski preparati, nisu osetljivi na spoljne uticaje: zračenja, mobilne telefone, rendgenske aparate na aerodromima… uspešno se kombinuju sa svim metodama lečenje, bezbedne su za upotrebu.

2.jpg

Ovaj metod pronašao je dr. Edvard Bah 1886-1936 iz Velsa, bavio se imunologijom i jedno vreme je radio u laboratorijama Kraljevske londonske homeopatske bolnice, gde se bavio istraživanjem crevne flore. Tada je napravio 7 oralnih homeopatskih vakcina koje se koriste i danas u homeopatiji, za čišćenje crevnog trakta. Ono što je tada primetio je da svi pacijenti kojima je trebala ista vakcina imali su isto raspoloženje, bez obzira na to kakva im je bila bolest! To mu je samo pokazalo da je na pravom putu, da se leči čovek, a ne bolest.
Danas to i zvanična medicina potvrđuje, da je 75% bolesti psihosomatskog porekla, npr.
“Ovaj stres na poslu me ubija, noćima ne spavam”,
“Imam visok pritisak, to mi je od toga što se puno nerviram… al kad ne mogu, to je nešto jače od mene”,
“Svaki put kad se posvađamo, ja dobijem napad žuči”…
Primena Bahovih kapi u svakodnevnom životu je ogromna, danas možda više nego ikada, jer nam je stil života izuzetno ubzan, stalno smo pod nekim stresom, u žurbi, panici da li ćemo sve stići da uradimo, emotivna i mentalna ravnoteža nam se narušava svakodnevno. Negativna osećanja nas prepljavljuju, strah, sebičnost, ljubomora, pohlepa, neodlučnost, nesigurnost, briga, nedostatak samopoštovanja, utučenost, panika, dosada, nezainteresovanost…
Shodno tome dr. Bah je podelio 38 preparata u 7 grupa, a to su:

 1. Za one koji pate od straha (Mimulus, Rock Rose, Cherry Plum, Aspen, Red Chestnut)
 2. Za one koji pate od nesigurnosti (Cerato, Scleranthus, Gentian, Gorse, Wild Oat, Hornbeam)
 3. Nedostatk interesa za aktuelna zbivanja (Clematis, Honeyscucle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard, Chestnut Bud)
 4. Usamljenost (Imaptiens, Water Violet, Heather)
 5. Preosetljivos na uticaje i ideje (Agrimony, Centaury, Walnut, Holly)
 6. Utučenost ili očaj (Larch, Pine. Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak, Crab Apple)
 7. Prebrižnost za dobrobit drugih (Chicory, vervain, Beech, Vine, Rock water)
3.jpg

Bahovi cvetni preparati mogu da preduprede bolest. I sami smo primetili da pre nego što ćemo da se razbolimo se osećamo nekako njanjavo, kiselo… obraćajući pažnju na svoja osećanja i misli, i uzimajući odgovarajuće preparate, možemo da popravimo svoje raspoloženje čime nam se i nivo energije, a samim tim i imunitet podiže, i na taj način sprečavamo bolest.
Ako se fižička bolest pojavi, onda je simptome te bolesti najbolje lečiti zvaničnom medicinom, a Bahovim kapima se bazirati na uspostavljanje ravnoteže između uma i tela, čime ćemo ubrzati oporavak.
Takođe i ukoliko smo iscrpljeni posle preležane bolesti, Bahovim cvetnim kapima, prateći raspoloženje osobe, ubrzavamo oporavak, dovodeći osobu u ravnotežu, zamenjujući negativno raspoloženje – pozitivnim.
DR. Bah je smatrao da nema pravog izlečenja dok osoba ne upozna sebe, dok ne uvidi gde greši. Savetovao je da stanemo svakoga dana i koncetrišemo se nekoliko minuta na sebe, da probamo da razumemo sebe, da možemo lakše da razvijemo svoje kvalitete na račun svojih mana. Bahove kapi tu igraju veliku ulogu, jer one omogućavaju osobi da osvesti sebe, da upozna sebe, jer samo tako može sebe korigovati. Omogućavaju nam da uspostavimo ponovo kontakt sa samim sobom, da budemo autentični, razvijajući svoju ličnost. Teško je da čovek sam prepozna gde greši, i koji preparati bi bili najadekvatniji za njega, za to može da se obrati Bahovom praktičaru, koji je obučen da pomogne osobi da osvesti svoja negativna osećanja i mentalna stanja, i pomogne u izboru cvetnih preparata.

4.jpg

Najpoznatiji Bahov preperat je Rescue remedy, koji se još zove ”Joga u boci”, u čiji sastav ulazi 5 preparata, a to su:

 • Clematis – za nesvest, vrtoglavicu, pa i stanje kome
 • Star of Bethlehem – za stanje šoka, mentalnog ili fizičkog, jer omogućava opuštanje
 • Rock Rose – za doživlja užasa i panikeu situacijama u kojima se čini da nema nade
 • Impatiens – za uznemirenost
 • Cherry Plum – za gubitak samokontrole i histeriju
Rescue remedy je preparat namenjen za akutne situacije stresa i šoka. Za krizne situacije koje su u toku ili neposredno posle krize. On ne zamenjuje medicinski tretman, ali pomaže osobi da se konsoliduje i da izbegne mentalnu patnju.
Njegova primena u svakodnevnom životu bi bila u svim situacijama koje osoba doživljava kao traumatične npr. poseta zubaru, vakcinisanje, pre i posle operacije, iznenadne neprijatne vesti, svađa u porodici, intervju za posao, javni nastup, saobraćajne nesreće, strah od letenja, iznenadna smrt drage osobe, prirodne nepogode…

” Bolest tela, kako je mi znamo, rezultat je nečeg mnogo dubljeg. Bolest nastaje iznad fizičkog plana, na mentalnom. Ona je u potpunosti rezultat sukoba između našeg duhovnog i fizičkog bića. Dok su oni u harmoniji, mi smo u savršenom zdravlju, ali kad postoji nesklad, sledi ono što znamo kao bolest…”
( Dr. Edward Bach,“ YeSuffer“ , 1931,god )

Ivana Ivanović
Izvor: Bahovekapi.net

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.502
Koje su prednosti homeopatije?

Koje su prednosti homeopatije?

Homeopatija je prirodni, holistički pristup lečenju osobe pri čemu se koriste propisane doze određenih remedija. Odlikuje je individualni pristup jer na svetu ne postoje dve iste osobe. Primera radi, kada dve osobe pate od glavobolje, to ne znači da će dobiti isti preparat za tretiranje svoje tegobe.

1.jpg

Osnovna premisa homeopatije je “Neka se slično leči sličnim”. Homeopatija nastoji da stimuliše kod bolesne osobe sopstveni prirodni kapacitet samoizlečenja. Homeopatski pripravci deluju tako da pomažu u samoobrani organizma.

Homeopatsku medicinu, kakvom je danas znamo, ustanovio je nemački hemičar i doktor Kristijan Fridrih Samjuel Haneman. Pored toga, zagovarao je i pravilnu ishranu, redovno vežbanje i poboljšane socijalne uslove. Neumorno je protestvovao protiv primene visokih doza lekova s drastičnim negativnim nuspojavama. Radio je kao lekar praktičar pa je testirao homeopatske remedije dajući doze zdravim osobama i potom primjenjivao stečene spoznaje u razvoju simptoma za lečenje bolesti sa sličnim simptomima.

Preparati se prave od prirodnih sastojaka biljnog, životinjskog i mineralnog porekla.

Stručnjaci beleže mnoge blagodati i prednosti homeopatije, a mi vam donosimo 13 najbitnijih.


 • Mogu je koristiti trudnice i dojilje.
 • Mogu je koristiti deca.
 • Ne 'ometa' niti ima bilo kakvu interakciju s lekovima koje inače konzumirate.
 • U slučaju da ste konzumirali pogrešnu remediju, to neće imati nikakvog lošeg uticaja na vas.
 • Osim povremenih blagih simptoma 'pogoršanja' koji brzo prolaze, a koji se nazivaju homeopatsko pogoršanje, homeopatski preparati nemaju nikakvih nuspojava. Međutim, kad se pojavi to blago pogoršanje, to je znak da ste uzeli pravu remediju te da uskoro sledi poboljšanje vašeg opšteg stanja.
 • Može se koristiti kod hroničnih i akutnih stanja.
 • Homeopatija je individualizovan medicinski sastav koji tretira celu osobu, a ne samo simptom koji je samo smernica za primenu pojedine remedije.
 • Homeopatija je holistički pristup lečenju, a odnosi se na telo, um, emocije i duh osobe koja se leči.
 • Homeopatski preparati su lako dostupni pa ih može svako koristiti.
 • Homeopatske remedije obično su jeftine i praktične.
 • Homeopatski preparati mogu da se koriste duže vreme.
 • Homeopatske remedije su neinvazivne.
 • Postoje mnoge studije koje dokazuju delotvornost homeopatije, ako se ispravno koristi.
Izvor: Naturala.hr
 
Top