Šta je novo?

Hocu da kupim ovo?

  • Začetnik teme load3rg4m3r
  • Datum pokretanja
L

load3rg4m3r

Učlanjen(a)
03.12.2013
Poruka
9

Kao sto vidite te ormare iznad zelim da kupim da na njih smestim sajt sta mi je sve potrebno i kako da kupim to? necu da zakupljujem hostinge jer su ograniceni svaki sad sam gledao i kazu ne moze ovo ne moze ono meni treba nesto moje licno da mogu sve da radim sta ja ocu pa cak i virus da ubacim i zarazim sve clanove ***** im ******* naravno i masovne majlove da saljem a uz to da mi dodje admin panel i jos neke masovni mail softweri i tako jel zna neko to da radi? platicu koliko god treba da mi napravi sve sto mi treba znaci treba mi i jos za posete ovi daju samo po 300.000 poseta mesecno hostinzi meni treba i po 300.000 dnevno kazu ne moze to kako ne moze sta facebook koristi kad mu dnevno bleji 500.000.000 miliona na sajtu zna li neko? treba mi hitno pomoc oko ovoga
 
G

Greskac

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
930

Kao sto vidite te ormare iznad zelim da kupim da na njih smestim sajt sta mi je sve potrebno i kako da kupim to? necu da zakupljujem hostinge jer su ograniceni svaki sad sam gledao i kazu ne moze ovo ne moze ono meni treba nesto moje licno da mogu sve da radim sta ja ocu pa cak i virus da ubacim i zarazim sve clanove ***** im ******** naravno i masovne majlove da saljem a uz to da mi dodje admin panel i jos neke masovni mail softweri i tako jel zna neko to da radi? platicu koliko god treba da mi napravi sve sto mi treba znaci treba mi i jos za posete ovi daju samo po 300.000 poseta mesecno hostinzi meni treba i po 300.000 dnevno kazu ne moze to kako ne moze sta facebook koristi kad mu dnevno bleji 500.000.000 miliona na sajtu zna li neko? treba mi hitno pomoc oko ovoga
Mozda ovo pomogne:
Kod:
http://www.lazalazarevic.rs/
 
K

kobayashi

Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
180
Evo da pokušamo da budemo ozbiljni, iako je tvoje pitanje neozibljno, jer ako ti treba sve to što kažeš, onda bi trebao da znaš koliko to košta i da se to ne može postaviti tek tako bilo gde. Ili, ako ne znaš, onda imaš nekog zaposlenog koji to zna.


Ali, hajde da se pravimo da si ozbiljno pitao.

Pa recimo da je jedan orman za "storage" (hard diskovi) koji se sa drugim ormanima u kojima su procesori i RAM povezuje optikom, košta oko 20.000$. Ovde je jedna banka rashodovala jedan orman sa 5 blejd servera i ne znaju šta će sa njim, prodali bi ga za sitne pare (navodno, lik koji je radio kod njih kaže da bi ga čak i poklonili, što mi zvuči smešno), ali je problem što ti za to treba maltene viljuškar, plus nemaš "storage" koji za njega košta papreno.

I za svaki od tih većih ormana u kojima su "blade" serveri (npr. po 8 ploča, na svakoj 2 ili 4 procesora i 32GB memorije) 'vuče' po jedno 10kW snage.

Nema šanse da to držiš u kući, morao bi da tražiš od Elektrodistribucije posebnu trafostanicu.


Imaš varijantu da kupiš servere i da ih postaviš kod nekog ISP provajdera i plaćaš im manje nego da sve bude na njihovom serveru (tzv. ko-lokacija, tj. co-location), a sa druge strane server ti je u klimatizovanoj prostoriji i direktno povezan na njihov initernet link.FB koji pominješ ima farme servera širom sveta (dakle, nije sve na jednom mestu, onda bi bilo prilično problematično obezbediti svim korisnicima iste performanse, tj. odziv servera) koje su povezane direktno na "internet backbone", tj. na magistralne optičke vodove kapaciteta od nekoliko stotina ili čak hiljada Gb/s. U Srbiji nešto blisko tome možeš dobiti kod nekoliko provajdera, ali pod uslovom da servere postaviš u njihov prostor. Međutim, opet je ukupan kapacitet linkova iz Srbije ka inostranstvu prilično ograničen, ali za tih 300.000 posetilaca dnevno ne bi bio problem, osim ako svi krenu baš u isto vreme da ti češljaju sajt.Na kraju, to za šta si ti pitao i tražio košta par miliona dolara samo za početak. Ako si mislio da je tu fazon samo u kućištu, a ne onome unutra, kućište je još i najjeftinije. Jedan malo bolji ruter koje koriste provajderi u lokalnim ekspoziturama ti košta preko 10.000$ (izgleda on spolja 99% isto kao i ruter od 500$, ali za laike; otprilike kao što imaš Intel Xeon sa 15 jezgara koji košta 5000$, a on laiku liči na Xeon od 500$).Ako i dalje nisi zadovoljan odgovorom, pročitaj malo na internetu o farmama servera (server farms), data centrima (data centers), a kod nas je nedavno objavljen neki tekst o Telenor data centru koji zadovoljava Tier3 standard:
http://www.telekomunikacije.rs/arhi...jana_saponjic:_telenorov_data_centar.408.html

Pa, eto, možeš da se obratiš ljudima iz Telenora i pitaš ih koliko ih je otprilike sve to koštalo (uključujući plac, građevinsko zemljište na istom i izgradnja hale), plus peripetije oko priključenja na elektrodistributivnu mrežu (10 ili 20kV napon, dakle posebna trafostanica) što nije zanemarljiv trošak.

A kad sve to izgradiš, može da nađeš nekoga ko bi u taj prostor stavio opremu dovoljnu i za njegove i za tvoje potrebe, a da troškove prostora (klimatizacija, struja, porez, održavanje) delite fifty-fifty.
 
Top