Hocu da budem kloker :)

Član
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poruka
6
Pozdrav ljudi svima..evo ovo je prvi put da pisem na sf-u,uglavnom sam citao.Naime,hteo bih savet nekog ko se stvarno razume i ko je to radio tj poznaje materiju.molio bih bez komen.procitaj tu i tu temu,jer vec jesam sve skoro teme oko overclocka.Pa ovako
: racunar sam uzeo pre 4 meseca (nisam dobio konfig.koju sam hteo jer nisu imali ali sta je tu je)
Intel procesor 2,5GHz,4Gb rama hdd 800 gb i graficku Gainward geforce GT 610 2gb ddr3 Windows 7...sada ja znam da ova graficka nije za game-ere ali kao sto rekoh sta je tu je..ovo pisem sa drugog racunara pa ne mogu da se setim svih sitnica..koja je mat,ploca..ali dodacu od kuce ., Juce sam radio test 3DMark06 prvo u kome je test graf.prosao dobro mislim onako laicki jer nisam do sada se bavio klokovanjem..ali cini mi se da test procesora nije..Moje pitanje ili molba bi bila da mi neko kaze prvo koje programe da skinem prvo(deinst.cu taj 3dmark ne svidja mi se) imam ExpertTool znam da u njemu mogu da radim klok..Ali eto molio bih nekog za jos neki savet..Napisah se ja..nadam se da nisam smorio i hvala unapred.slobodno sa pitanjima..
:( za sada niko ... ali eto da dodam jos malo podataka i cilj ustvari svega ovog.Kada sam preko linka na S.Forumu uradio proveru kompatibilnosti sistema za neke od igara (novije igre) sve je proslo,samo je procesor FAIL (kao nije dovoljno snazan) i bas zbog toga sam i otvorio ovu temu.Cilj mi je da izvucem max.iz procesora i uopste sistema a da naravno ne ugrozim stabilnost..jer tek sam ga kupio pa kad bih ga :oops: hardverski zeznuo,onda u persun i overklok.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
14.03.2013
Poruka
2
Prvo postavi koji je model procesora u pitanju,mod. maticne ploce.To ti je najvaznije kod kloka.Generalno gledano ukoliko su komponentne iz donjeg cenovnog ranga mislim da ti se ta gimnastika nece bas isplatiti jer ces narusiti stabilnost sistema

Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
s obzirom da si puno citao o klokovanju procesora da li si igdje procitao da ce skratiti radni vijek procesoru i to bas? ako si svjestan toga onda nek ti je sa srecom, ja bi ti savjetovao da ne radis klok

Član
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poruka
6
Intel Celeron G540 dual core 2.5GHz,2MB L3,S.1155
maticna je ASRock H61M-DGS Intel H61
graf. Geforce GT 610 2gb DDR3 1333Mhz, ram 4Gb

eto to je konfig. radio sam test sa nvidia tool-ovima.. fraps (nadam se da ce ovo neko shvatiti) ide do 60 kada sam otvorio PES/13
ali prateci monitoring CPU usage je vrlo mala do 10% ... GPU oko 50 % ... eto jos nekih podataka..imao bih dosta pitanja npr. da li da dizem voltazu direk.u Biosu ili preko softvera itd ..ali da ne davim previse..nadam se da ce neko, ko zaista zna o cemu pricam,da da neki koristan savet..
p.s. sasvim sam svestan da bih mogao ugroziti stabilnost ali nisam bas toliki laik da uradim neki H/C overklok odjednom..samo pokusavam da izvucem max. iz racunara zbog novijih igara koje planiram da instaliram a koje,vec sam napisao prolaze test grafike ali ne i procesora
pozz i hvala na odg.ma kakvi bili. tease hajde nadam se da ce se javiti dobri samaricanin kloker ..a ja iz dana u dan sve vise upoznajem materiju :arrow:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
bilo bi pametno da onda ako vec hoces maksimum da izvuces da uzmes dobar kuler za procesor

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Ako imaš AMD grafičku nju možeš klokovati preko onog amd vision engine control centra. Tako što ćeš pustiti ima tamo auto tune opcija i prilično je korektna za nalaženje prave vrednosti. Zatim instaliraš onaj MSI Afterburner i Kombustor pa proveriš... Tvoj procesor nije neki zahtevan pa će mu kuler srednje kategorije dobro pasovati tj hladiti ga. Inače OC zavisi od biosa i mogućnosti tvoje ploče za tvoj slučaj ti baš i konkretno ne mogu pomoći. Inače procesor kao i čovek ne živi dovjeka da ga ne bih bildovao zato.

Član
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poruka
6
Nemam amd-ovu ..imam nvidia geforce GT 610 2gb od Gainward-a ...slaba je za ozbiljan gejming..810Mhz takta ... Moze da se klokuje preko ExpertTool-a ali ne verujem da bih dobio nesto sjajno...u svakom slucaju hvala na predlogu
Voleo bih da na ovoj temi kad sam je vec otvorio pisu ljudi koji OC-uju svoje sisteme pa da napisu svoje verzije. .:welcome:

Član
Učlanjen(a)
13.07.2012
Poruka
429
Moj savet ti je da ne klokujes procesor jer sam ja procesor kao tvoj klokovao za 8 ili 9 % samo i posle 11 dana mi je crkao... To ti je moj savet, a ti kako hoces!

P.S. Jednostavnije je ti je da malo iskuliras, sakupis nesto kesa, prodas svoju i kupis drugu konf.!

Član
Učlanjen(a)
28.12.2009
Poruka
12
moj Intel Quad Q6600 po default je 2.4Ghz , kod mene radi na 4.0Ghz,
napon je 1.5v cooler je standardan imao sam GEMINI2 ali sam ga prodao jer je loz izbor.
Tako radi vec 5 godine.
Memorije Kingston KHX8500 - 1066Mhz , radi na 1166Mhz napon je 2.30v

Inace hladjen azotom isao je na 5.5Ghz sa dobrim bakarnim potom.
Ploca je bila Asus P5K-e WiFi i Asus P5Q-e

Član
Učlanjen(a)
07.10.2011
Poruka
164
Moj savet ti je da ne klokujes procesor jer sam ja procesor kao tvoj klokovao za 8 ili 9 % samo i posle 11 dana mi je crkao...
Druze tebi je proc verovatno vec bio na izdisaju pa si ga klokom samo dokusurio :),klokovanje ako je u nekim normalnim granicama NECE skratiti zivot procesoru,e sad ta granica se razlikuje kod svakog modela procesora,neki mogu tek nekoliko desetina megaherca da se klokuju a neki mogu bogme i 1GHz.Vecinom sto je noviji procesor bolje podnosi overklok,evo recimo ja imam u mojoj "zadruznoj" masini (koja stoji u dnevnoj pa je jasi ko stigne :)) imam Semprona 190 kojeg sam sa fabrickih 2.5GHz klokovao na 3.5GHz sa malim dizanjem napona i sa kulerom od Phenoma ne prelazi pod opterecenjem 55c.Za klokovanje je najbitnije dobra ploca koja ce to moci da izgura,naravno odgovarajuci kuler da moze da ohladi procesor i dosta zivaca jer neki procesori mogu dosta da se dignu ali uz gomilu sitnih podesavanja tako da treba prvo dobro prouciti materiju da se ne bi zavrsilo sa paljevinom.Ima dosta nasih i stranih foruma gde moze mnogo da se sazna jer sve pokriti u par postova je skoro nemoguce...

Natrag