Šta je novo?

Hoćete da nabavite psa? Ovo obavezno proverite

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.090
Hoćete da nabavite psa? Ovo obavezno proverite

Udomljavanje psa je definitivno plemenito delo, a istovremeno i način na koji ćete pronaći dugogodišnjeg prijatelja. Međutim, treba imati na umu da pas nije igračka ili komad odeće, već živo biće. Odluku o udomljenju treba smatrati važnom, poput drugih životno važnih odluka.

1.JPG

Imate li dovoljno energije?
Kada odabirete psa, ključno je da uzemete u obzir kolikom energijom raspolažete, kao i kako će se pas sa njom uskladiti. Dajte sebi vremena za da otkrijete vlastiti nivo energije. Ustajete li svakoga jutra rano ujutro i trčite planinama, ili živite nešto laganijim tempom? Kada se sudare dve različite energije, rezultati su često frustracije i psa i čoveka.

Vrste pasa i energija
Kada ste procenili vašu energiju, upustite se u pretragu i istraživanje prave pasmine koja će vam odgovarati. Pasmina ne određuju uvek karakter, ali neke su sklonije određenim tipovima ponašanja, traže različitu negu i uslove. Kada ste se informisali o pasminama i otprilike shvatili kakav vam pas treba, možete započeti sa potragom za vašim budućim ljubimcem.

Psi u skloništima
Ako ste odlučili da udomite psa iz azila, imajte na umu da ćete, dok je u kavezu, teško proceniti njegovu stvarnu prirodu. Takođe, psi koji su dugo u kavezu mogu biti frustrirani ili apatični. Najbolje bi bilo da sa sobom povedete stručnjaka za pse koji će vam pomoći u proceni.

2.jpg

Šta da pitate?
Nemojte se ustručavati da pitate osoblje ili volontere sve što vas zanima o psu. Njima nije stalo da se po svaku cenu reše psa, nego da mu pronađu što bolji dom, pa možete biti prilično sigurni da će vam ispričati istinu. Razgovorom saznajte kakav je karakter psa, kako se slaže sa osobljem i drugim psima, kako se ponaša tokom hranjenja, i tako dalje...

Prošetajte psa
Šetnja je odličan eksperiment koji će vam pomoći u proceni. Zamolite osoblje da vam dopusti da kratko prošetate psa koji vas zanima. Prošetajte ga, za početak oko skloništa. Ne samo da ćete dobiti utisak o tome kako biste mogli da funkcionišete zajedno, nego ćete moći da procenite njegovu energiju.

Izvor: 24 sata
 
Top